De 95 stellingen bekritiseerd

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 25 nov 2009 19:36

Degene die claimt dat kabouters bestaan is degene die mag bewijzen dat kabouters bestaan.

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 25 nov 2009 20:22

52 - Singulariteit en inflatie

In het kader van de kosmologie is volgens velen het bestaan van het universum met een oerknal begonnen. [/quote]
Binnen de huidige wetenschappers die zich met kosmologie of sterrekunde bezighouden, is dit geen vraag meer maar een feit.

Alle materie, energie, ruimte en tijd zouden in één punt met oneindig hoge temperatuur en dichtheid (de zogenaamde singulariteit) geconcentreerd zijn geweest.

So far so good.

Tot op heden is echter geen mechanisme bekend dat vanuit zulk een singulariteit zou kunnen ontstaan.

Deze zin klopt niet. WAT kan wel of niet uit die singulariteit ontstaan? Terugrekenend kunnen we tot pakweg 10 tot de macht min 35 terug tot "T=0". Niet gering.


Bovendien blijft de vraag of de tegenwoordig bekende natuurwetten voor, gedurende of na de op de singulariteit volgende inflatie zouden zijn ontstaan.

Goede vraag. T lastige van een singulariteit is dat je in feite nooit tot "T=0" zult komen. Maar wie weet.

In ‘t algemeen brengt het grenswetenschappelijk karakter van oorsprongsvragen,

?????????????? "Grenswetenschappelijk"? "Oorsprongvragen"? ???
Dit is gewoon sterrekunde hoor.

ongeacht van welk type, veel onzekerheden met zich mee.

Nou, t is meer dat het wiskundige probleem van een singulariteit lastig te omzeilen is.

Maar deze "stelling 52" vertelt dat we t allemaal nog niet zo precies weten. Dat is zo. En nu? Een stelling is het op zich niet, het refereeert aan het feit dat we nog niet alles weten. Maar dat is een open deur van jewelste en was al eerder opgemerkt, dacht ik.

Next.

53 - Het ontstaan van sterrenstelsels
Na de inflatiefase zouden geringe ongelijkmatigheden in de gasdichtheden ertoe geleid hebben dat clusters ontstaan zijn en dat daaruit sterrenstelsels zijn gevormd. Er is echter geen mechanisme bekend dat het uitdijen van gassen zou kunnen omkeren in een samenballing.

Natuurlijk wel. Dat heet "zwaartekracht".

Het uitdijen van het universum zou de vorming van sterrenstelsels verhinderd hebben.

Nee hoor. Wel in de eerste zoveel honderdduizend jaar maar daarna gaat t helemaal prima lukken. Waarom gaat t niet lukken met zwaartekracht?

54 - Ontstaan van sterren
Het ontstaan van sterren is het hart van de kosmologie.

Welnee. de inzichtehn in de structuur van de materie is de fundamentele en theoretische ondergrond. Sterrevorming is slechts een onderdeel.

Sterren zijn de energieleveranciers van de zonnestelsels en volgens de oerknaltheorie de enige bronnen,

???? Waaruit wordt dat geconcludeerd? Geen zwarte gaten, supernova's?

waarin de zware elementen in het universum (metalen) kunnen ontstaan. Echter ondanks een niet aflatende stroom van beweringen van veel kosmologen is het ontstaan van sterren nog steeds onopgelost.

Volgens wie "onopgelost"? En WAT is er dan "onopgelost"?

Er staat in deze stelling alleen de bewering dat stervorming "onopgelost" zou zijn. EEn onderbouwing ontbreekt totaal. Daarnaast is stervorming prima te verklaren met de ons bekende natuurkunde. Tevens zien we de verschillende stadia voor onze telescopen (paardekopnevel). Er is dus voldoende materiaal om deze stelling als onjuist aan te duiden, daarnaast wordt de stelling zelf tptaal niet onderbouwd.

55 - Het ontstaan van planeten
Aan de hand van computersimulaties tracht men te verklaren, hoe binnen het Big Bang scenario gasplaneten, steenplaneten en ijsplaneten konden ontstaan. Een absoluut raadsel is het, hoe de stof in een stofschijf (die bijvoorbeeld onze zon zou hebben omgeven) tot planeten kon samenballen.

Welnee. Dat gaatzelfs met een simpele simulatie prima. Je hebt alleen zwaartekracht nodig.

De bekende krachten van de zwaartekracht zijn daarvoor in de verste verte niet toereikend.

O nee? reken es voor. OOk dit is alleen maar een bewering zonder verdere onderbouwing, terwijl we prima kunnen laten zien hoe dat in zn werk gaat.

Daarbij komt dat de omloopbanen van de planeten en de maan in ons zonnestelsel niet simpelweg willekeurig zijn opgebouwd, maar wiskundige wetmatigheden volgen.

O ja? Welke? Worden hier de bewegingswetten van keppler bedoeld? Die kun je afleiden van de wetten van Newton. Vierde klas middelbare school natuurkunde.
Wat is nou precies de inhoud van deze "stelling"?

56 - Planeten- en maanoppervlakken ^
Indien de planeten en manen van ons zonnestelsel zich uit min of meer homogene gas- en stofschijven zouden hebben ontwikkeld, dan komt de vraag op waarom hun oppervlakken uit zo verschillende materialen zijn samengesteld. Er zijn geen twee identieke planeten of manen bekend. Dit feit geeft grote twijfel over de huidige ontstaanstheorie.

Nee hoor. Dat verschil is al prima verklaard.

57 - Stipt planetenstelsel
Het planetenstelsel dat onze zon omgeeft, is heel minutieus opgebouwd. Zelfs de kleinste veranderingen (zoals zij onvermijdelijk plaatsvinden) kunnen er toe leiden dat enkele planeten „al” na 10 miljoen jaar in chaotische banen komen.

Volstrekte onzin. Een zwaardere aarde zal een simpelweg wat strakkere baan om de zon vormen. Van een "chaotische (een wiskundige term) baan zal zeker geen sprake zijn, gegeven de bewegingswetten van Keppler.

Dat betekent, dat zij vroeg of laat in het wijde universum verloren gaan of op de zon vallen. Dat ons huidige zonnestelsel sedert 4,5 miljard jaar bestaat, is geenszins zeker.

Dus is deze conclusie ongegrond. ALS die "minitieuze" afstemming zo zou zijn, dan zou de meteoor Shoemann Levy e planeet uit zn baan moeten hebben gehaald. Maar dat is niet zo.

58 - Afstand aarde - maan
De maan omcirkelt de aarde en veroorzaakt met zijn aantrekkingskracht eb en vloed in de wereldzeeën. Hierbij worden geweldige watermassa’s heen en weer geschoven en daarvoor is energie nodig. De maan levert energie, doordat hij zich elk jaar ca. 4 centimeter van de aarde verwijdert. De aarde levert energie, doordat hij na honderd jaar ca. 0,0016 seconde per dag langzamer draait. Zelfs indien de aarde en de maan bij het begin aan elkaar raakten, dan nog kon dit proces maximaal 1,3 miljard jaar geduurd hebben. Te kort voor een zogenaamd 4,6 miljard jaar oud aarde-maan-stelsel.

De energie die met die verschijnselen samenhangen, zijn niet lineair gekoppeld aan de afstand maar kwadratisch. Vierde klas middelbare school natuurkunde.

59 - Planetaire ringen
Aangetoond kan worden

Nou, doe es dan?

dat de planetaire ringen van alle vier gasplaneten korte termijn fenomenen zijn. Ze kunnen maximaal enige 10.000den jaren oud zijn. Omdat ze echter niet persé vanaf het begin bij de planeten aanwezig waren, kan het zijn, dat de planeten zelf ouder zijn. Toch is het opmerkelijk dat deze planetaire ringen bij alle vier gasplaneten van ons zonnestelsel gelijk zijn waar te nemen. Verbazingwekkend is ook de ongewoon scherpe begrenzing van de ringen. Daar er voortdurend botsingen tussen de ringdeeltjes zijn, zouden de grenzen in de loop der tijd eerder onscherp zijn geworden.

Zijn er dan een "voortdurende botsingen"?

60 - Kortperiodieke kometen
In ons zonnestelsel bestaan veel minder kometen met een omlooptijd van 20 tot 200 jaar (Halley-type-kometen) dan die met een omlooptijd van minder dan 20 jaar (Jupiter-kometen). Slechts 1 % van op grond van berekeningen verwachte Halley-type-kometen kunnen daadwerkelijk worden waargenomen. Dat zijn er veel te weinig voor het concept van een miljarden jaren oud zonnestelsel, waarin voortdurend nieuwe kometen binnentreden, die dan (uitgaand van lange perioden) in steeds kleiner wordende omloopbanen de zon omcirkelen.

Let op de "Op grand van berekeningen verwachte....". Graag boter bij de vis. Conclusies op basis van "uit berekeningen kan geconcludeerd worden" zijn voor mij geen houtsnijdende. De creationsiten hebben nog wel es de neiging berekeningen "in eigen voordeel" uit te leggen, dus zonder de berekeningen zelf is deze stelling zonder grond.

61 - Restanten van supernova’s ^
Na een supernova-explosie ontstaat een gas- en stofwolk, de zogenoemde supernovarest (SNR), die vervolgens uitdijt. Zulk een SNR zou meer dan een miljoen jaar waarneembaar moeten zijn, voordat het verdwijnt. Men vindt echter in onze Melkweg zeer veel minder SNR’s dan men normaal gesproken zou verwachten.

Dus? Dan zijn er veel minder supernova's dat "normaal gesproken verwacht". En dat "normaal gesproken" zal dan onderbouwd moeten worden omdat anders de conclusie niet geverifieerd kan worden.

Hun aantal komt overeen met een Melkweg, die ca. 7000 jaar oud is.

Leg es uit.
SNR’s buiten de Melkweg kunnen tegenwoordig niet waargenomen worden, omdat zij te weinig licht geven.

Maar de supernova's ZELF kunnen prima waargenomen worden. What's the problem?

62 - Metalliciteit van ver verwijderde objecten
Volgens de oerknaltheorie bestonden in het begin alle objecten in het universum uit waterstof en helium.

Dit is een beetje raar. De temperatuur was lange tijd zo hoog dat er helemaal geen atoomkernen konden vormen, laat staan atomen.

Pas door supernova-explosies zouden na miljarden jaren langzamerhand zich zware elementen gevormd hebben. Toch is er geen systematisch verschil vast te stellen in de metalliciteit (aanwezigheid elementen) tussen ver verwijderde objecten en objecten dichtbij. Dit weerspreekt het model van de oerknaltheorie. Het licht, dat we tegenwoordig van ver verwijderde hemellichamen zien, zou volgens de oerknaltheorie miljarden jaren onderweg zijn geweest, voor het ons bereikte, en zo een blik in het verre verleden bieden.

Het licht is van sterren, niet de elementen die een supernova laat ontstaan.

63 - Antropisch principe
Onder het antropische principe verstaat men de ongelofelijke fijnafstemming van de verschillende natuurconstanten. Indien ook maar enkele van de ruim 40 bekende natuurconstanten minimaal van hun huidige waarde zouden afwijken, dan zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Sommige wetenschappers die niet in een intelligente Schepper van het universum geloven, behelpen zich met de zogenaamde multiversumtheorie, volgens welke er oneindig veel universums zouden bestaan en wij ons precies in diegene bevinden waarin leven mogelijk is. Met zo’n theorie kan vanzelfsprekend alles en niets bewezen worden.

Dat is een "intelligent design" kwestie. Er is een balans tussen bepaalde natuurkonstanten. Die balans zegt op zich niets. Daarnaast wordt die "balans" doorgaans sterk overdreven. Misschien is ons universum wel mega vaak ontstaan en door instabiliteit weer in elkaar geploft, om het daarna nog es te proberen. No problem.

64 - Microgolven-achtergrondstraling
De kosmische microgolf achtergrondstraling, die vanuit alle hemellichamen tot ons komt, is veel gelijkmatiger dan men volgens de oerknaltheorie zou verwachten.

Daar is tegenwoordig een hoop over te vinden, zelfs op wiki. Een "gelijkmatige" verdeling is alleen in de allersimpelste modellen een probleem.

Dit betekent dat direct na de oerknal een overdracht van warmte moest plaatsvinden.Dat was echter volgens de theorie niet mogelijk, omdat die beweert dat de expansiesnelheid in de inflatiefase groter was dan de lichtsnelheid.

De inflatoire fase is nogal kort geweest. En nu?

Aangezien het universum hoogstens 15 miljard jaar oud zou zijn, blijft voor de buitenste gebieden (die 30 miljard lichtjaar van elkaar liggen) te weinig tijd voor een warmteoverdracht.

Maar dat staat los van de achtergrondstraling zelf, die een restant van de oerknal zelf is. Wat is precies het probleem?

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 26 nov 2009 13:21

32 - Vivum ex vivo
Vivum ex vivo – Leven komt slechts van leven. Deze door Louis Pasteur geformuleerde verklaring is ook hedentendage nog volledig in overeenstemming met alle experimenteel verkregen gegevens van de levenloze (prebiotische) natuur.

Dit is wel ERG kort door de bocht. Het ontstaan van RNA uit de "oersoep" is tegenwoordig gelukt. Dat is een eerste stap naar leven uit dode materie.

In de tijd van Darwin geloofde men nog dat organismen spontaan in afval of vieze lompen konden ontstaan. Dit ontstaan noemde men „oerverwekking” (abiogenese). Later kon Louis Pasteur bewijzen, dat bacteriën niet vanzelf ontstaan.

De wetenschap heeft zich na Lois Pasteur verder ontwikkeld.
Op dit moment is het (nog) niet gelukt om leven in een reageerbuis te laten ontstaan. Wel RNA. Maar daarmee is natuurlijk nog lang niet gezegd dat het "onmogelijk"is, of dat het onmogelijk is dat het zo begonnen is.

33 - Het Miller-experiment
In het jaar 1953 maakte de bioloog en chemicus Stanley L. Miller een proefopstelling, waarmee hij het ontstaan van aminozuren onder oersoepomstandigheden wilde simuleren. Hierbij lukte het hem, door een gasmengsel verscheidene dagen aan elektrische vonken bloot te stellen, enkele eenvoudige aminozuren te synthetiseren. Zijn experiment is echter in de huidige moleculaire biologie om diverse redenen zonder betekenis geworden. Zo verhindert het water in Millers oersoep de vorming van molecuulketens.

?????
Sinds waneer is een warerige oplossing van lange eiwitmoleculen onmogelijk?

In zijn oersoep ontstaan bovendien ook giftige stoffen.

Giftig voor wie of wat?

Het experiment vond plaats onder zuurstofloze omstandigheden en komt ook verder niet overeen met de huidige kennis over de oeratmosfeer op aarde.

Maar de atmosfeer WAS zuurstofloos, destijds. Wat wijkt of van de oeratmosfeer?

34 - DNA (Desoxyribonucleïnezuur)
In 1953 gelukte het Francis Crick en James Watson, zich baserend op de röntgendiffractie gegevens van Rosalind Franklin en Maurice Wilkins, om een model voor de driedimensionale structuur van het erfmateriaal af te leiden. Sinds deze ontdekking is het duidelijk dat er zonder DNA geen leven mogelijk is. Aan de andere kant betekent dit echter ook, dat indien de proteïnen niet eerder ontstaan zouden zijn - waarover men het tegenwoordig grotendeels eens is - het DNA toevallig onder oersoepomstandigheden zonder hulp van een matrix zou moeten zijn ontstaan. Laboratoriumexperimenten tonen ontnuchterend aan: zulk een scenario is onmogelijk.

Dit is dus flagrant onjuist. Zie mijn link en citaat over het gelukte laboratorium experiment om RNA in een oersoep situatie te laten ontstaan.

35 - Polymeerchemie
De chemici zijn tegenwoordig in staat om met grote kosten aminozuren te produceren.

???????????? HUH ???????????????
Aminozuren zijn een "bulkprodukt" en worden op industrieele schaal gemaakt. Glutamine en glycerine vallen onder de groep aminozuren, zie Wiki: aminozuur.

De vorming van lange ketens, zoals voor de bouw van organismen nodig zijn, is echter slechts onder uiterst precieze omstandigheden mogelijk. Zelfs kleine verontreinigingen kunnen tot afbraak van een keten leiden.

Polymerisatie is een proces dat goed bekend en begrepen is. De uitdrukking "uiterst precieze omstandigheden" is tendentieus en onjuist.
Ik heb de indruk dat hier getracht wordt iets te zeggen over de vorming van eiwitten op basis van aminozuren, maar geheel duidelijk is dat niet. Deze synthese verloopt prima in bestaan de cellen. De link naar de abiogenese wordt niet gemaakt.

Bovendien ontleden aminozuurketens, als zij reageren met water.

Dat geldt zeker niet voor alle eiwitten.

Aangezien in een hypothetische oersoep met zekerheid ook water aanwezig was, is het onmogelijk, dat zich daarin aminozuurketens of zelfs complete eiwitten (proteïnen) gevormd zouden hebben.

De vraag is WELKE eiwitten nodig waren voor de eerste stappen in het zich ontwikkelende leven. Er is hier een voorveronderstelling gedaan, namelijk dat de eerste vormen van leven eiwitten nodig hadden, de niet onderbouwd is.


36 - Chiraliteit
Wanneer men in het laboratorium met veel moeite aminozuren en suikers (de belangrijkste bouwstenen van het leven) fabriceert, dan ontstaan bij dit proces gelijke hoeveelheden links- en rechtsdraaiende moleculen. Voor de bouw van levende cellen kunnen echter bijna uitsluitend linksdraaiende moleculen worden gebruikt. Rechtsdraaiende moleculen zijn vaak giftig voor de cel. Aangezien reeds het genoom van de eenvoudigste bekende levensvorm uit ongeveer een half miljoen bouwstenen bestaat, is het op natuurlijke wijze koppelen van voldoende linksdraaiend basismateriaal uitgesloten.

Alleen ALS de koppeling tussen stukjes ribose en aminozuren (nucleotiden) ongevoelig zou zijn voor links of rechtsdraaiende moleculen (let op, links of rechtsdraaiend gaat NIET over de moleculen zelf, maar hun effect op doorvallend licht). Dat staat nog te bezien. Daarnaast, alweer, is de vraag of de EERSTE levensvormen ook opgebouwd waren uit exclusief links of rechtsdraaiende moleculen. Die veronderstelling wordt niet onderbouwd. Overigens is links of rechtsdraaiend niet zo dramatisch dat het "vaak giftige" stoffen oplevert. Ook hiervan ontbreekt een onderbouwing.


37 - Vouwing van proteïnen
Opdat een proteïne zijn functie in de cel juist kan uitvoeren, moet het een heel specifieke driedimensionale vorm aannemen. Hoewel het in de cel slechts een fractie van een seconde duurt om een enkele proteïnevouw uit te voeren, zou het miljarden jaren duren, wanneer men alle mogelijkheden voor één enkele vouw zou willen uittesten! Hierbij moet men bedenken, dat een foutief gevouwen proteïne in de regel nadelig (in het ergste geval zelfs dodelijk) voor het organisme is.

Dit gaat over isomerie. En alweer wordt hier gesteld dat isomeren van een stof HEEL verschillende chemische eigenschappen zou hebben. Er is verschil, maar het is niet onderbouwd dat dat onmiddellijk schadelijk zou zijn.
Dan is het punt dat niet alle mogelijkheden allemaal uitgetest zouden moeten worden. Dat is nu juist de kracht van evolutie, dat het vormen van een optimale situatie stap voor stap kan plaatsvinden. De tekening van de vacht van een tijger is stapsgewijs tot stand gekomen, er is niet eerst van alles uitgeprobeerd met bijv. een paarsen vacht met rode ballen.

Voor de opbouw van een enkele cel moeten duizenden proteïnen op de juiste manier gevouwen worden. Hierbij blijft, bij wijze van spreken, „bar weinig” speelruimte over voor toevallige processen.

Dit is dus een "intelligent design" argument. Het is gebaseerd op de onjuiste veronderstelling dat levensvormen zoiets als een lot uit de loterij zijn. Het ontkent totaal het mechanisme van evolutie. Dat mechanisme is bewezen en dus is het onjuist dat te ontkennen.

38 - Adressering van proteïnen
Een proteïne bevat gemiddeld ongeveer 1000 letters (aminozuren). Nadat een proteïne in de cel is gefabriceerd, moet het naar de plaats getransporteerd worden waar het moet worden ingezet. Om dit te bereiken bevat elke proteïne een complexe adressering. Een toevallig ontstaan van deze adressering is niet voor te stellen. Daarbij komt, dat fout geadresseerde proteïnen in veel gevallen niet alleen nutteloos, maar ook schadelijk kunnen zijn.

En weer wordt er gesproken over "schadelijkheid", zonder onderbouwing. Het blijft bij het poneren van stellingen zonder onderbouwing.

De onjuiste veronderstelling is dat de huidige bekende cellen ook de eerste levensvormen waren. Dat is hoogst onwaarschijnlijk. De eerste levensvormen hadden (waarschijnlijk) een veeeel eenvoudiger structuur en waren veel kleiner.

39 - Productie van proteïnen
Dat alle proteïnen, die in de levende cel geproduceerd worden, op de juiste wijze gevouwen en correct geadresseerd worden, is nog niet voldoende. De cel moet bovendien van elk proteïne de juiste hoeveelheid aanmaken. Indien een cel de productie van een bepaald proteïne niet op het juiste moment zou kunnen stopzetten, dan zou dit ongeveer een vergelijkbaar resultaat hebben, als wanneer men in plaats van brandhout in de kachel langzaam maar zeker het hele huis zou verstoken. Het mechanisme dat de productie van proteïnen start en stopt, moet bij elke cel reeds vanaf het begin volledig gebruiksklaar voorhanden zijn.

Onzin. Voor een veeeel eenvoudiger cel is dit niet noodzakelijk. Daarnaast zijn er in de natuur miljoenen voorbeelden te vinden van processen die een terugkoppeling kennen, waardoor hoeveelheden (bijv. de verhouding prooi/jager) binnen bepaalde grenzen blijven.

40 - Controle mechanismen in de cel
Controle mechanismen in de cel zorgen ervoor, dat defecte proteïnen weer afgebroken en de bouwstenen ergens anders gebruikt worden. Deze mechanismen zouden elke macro-evolutionaire ontwikkeling tegenwerken, omdat zij proteïnen die het organisme een voordeel zouden kunnen geven, elimineren omdat zij niet in het bestaande ontwerp passen. Ook de DNA-keten wordt gedurende het kopieerproces bij de celdeling voortdurend gecontroleerd en gecorrigeerd. Het leven lijkt fundamenteel op het behoud van de bestaande proteïnen (stasis) te zijn ingericht.

Dit laatste is flagrante onzin. ALS de stelling juist zou zijn zou er geen mutatie plaatsvinden. Een kind heeft ander DNA dan de ouders. Zelfs hebben twee kinderen van dezelfde ouders VERSCHILLEND DNA. De stelling ontkent het waargenomen verschijnsel van genetische variatie en dus van evolutie.

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 26 nov 2009 14:17

84 - Zondvloedverhalen
Bij de meeste oude menselijke beschavingen, op alle vijf continenten, vindt men overleveringen, die over een grote vloed berichten.

Er is nooit beweerd dat er geen catastrofen hebben plaatsgevonden, er is echter geen aanwijzing dat die catastrofen TEGELIJK hebben plaatsgevonden.
Daarnaast is onze aarde een dynamisch geheel. Niet zo lang geleden woedde een tsoenamie over de Thaise en Indonesische kust. Uit zo'n gebeurtenis kan heel gemakkelijk een soort zondvloedverhaal ontstaan. Met een paar duizend jaar mondelinge overlevering en menselijke tendens tot overdrijven is het zo gepiept.

Analoog hiermee verwijzen de geologische lagen over de gehele aarde naar vloedcatastrofes van continentale omvang,

"Continentaal"??? Da's wel veel hoor. Vertel. Welk continent is 6000 jaar geleden geheel overstroomd geweest?

die het beste door vloedgebeurtenissen na en tengevolge van één enkele gigantische wereldwijde vloed, kunnen worden verklaard.

Nou nee. De datering klopt van geen kanten.
Maar hebben we het nou over het creationistische gedachtegoed of over de "stellingen tegen de evolutie"???
Dit staat er totaal los van en is dus in deze discussie irrelevant.

85 - Ouderdom van de mensheid
De meeste deskundigen geloven dat er sedert ongeveer twee miljoen jaar mensen bestaan. Dan zou echter de bevolkingsgroei tot kort voor de huidige tijd praktisch nul zijn geweest.

En dat is dus ook zo. Daar zijn mooie plaatjes van.

Vergeleken met huidige, soortgelijke culturen is dit scenario totaal onrealistisch.

Natuurlijk. Maar wie haalt t dan ook in zn hoofd om de HUIDIGE scenario's te vergelijken met de bevolkingsontwikkeling van 50.000 jaar geleden of zo?

Daarbij komt: Analyseert men de overblijfselen van de steentijdmensen, dan komt men tot de conclusie, dat zij ondanks goede voeding nooit tot miljoenen-volkeren zijn geworden.

Precies. In die tijd was er nog een biologische koppeling tussen de aantallen van een soort en het aantal dat de biotoop kon supporten.

De hedentendage beschikbare empirische gegevens uit de demografie en de schattingen van de hoeveelheid overblijfselen van mensen staan hooguit enkele duizenden jaren menselijke geschiedenis toe.

????????????
Toch alleen als je met een volstrekt onrealistische bevolkings toename rekening houdt.


86 - Neanderthaler en Australopithecinen
De afstamming van de mensen uit aapachtige voorouders is nog altijd niet bewezen.

Ach ja. De missing link....

Van de fantasievol getekende tussenvormen (aap wordt tot rechtop lopende mens), die ons in de media steeds weer gepresenteerd worden, werd tot op de dag van vandaag geen enkel onomstreden exemplaar gevonden. De beroemde oermens, waarvan reeds talrijke exemplaren zijn opgegraven, is de Neanderthaler. De Neanderthaler was echter geenszins primitief. Juist integendeel. Hij had gemiddeld een grotere hersencapaciteit dan de moderne mens. Hoewel het omstreden is, of en hoe de moderne mens met de Neanderthaler verwant zou kunnen zijn, toch lijkt opgehelderd te zijn, dat hij als schakel tussen aap en mens definitief niet in aanmerking komt. De tegenwoordig algemeen erkende hypothese is, dat de Neanderthaler, de chimpansee en ook de moderne mens gemeenschappelijke voorouders hebben. Van deze hypothetische voorouders ontbreekt nog altijd elk spoor. Ook de Australopithecinen schijnen niet in aanmerking te komen.

Let op het steeds terugkomende woordje "schijnen".
De mens heeft samen met de primaten een gemeenschappelijke voorouderlijn.
Het feit dat de neanderthaler uberhaubt BESTOND laat zien dat de evolutie naar mens of mensachtige uit die voorouder KENNELIJK mogelijk is.


87 - Genoom van mens en chimpansee
Het verschil in het genoom tussen mensen en chimpansees werd tot nu toe op 1,5 tot 2% gesteld. De moleculair bioloog Roy J. Britten ontdekte echter, dat het verschil bijna 5% is, indien men ook inserties (invoegsels) en gegevenswissingen meetelt. Dat betekent dat op zijn minst 75 miljoen „juiste” mutaties nodig geweest zouden zijn, om uit een gemeenschappelijke voorouder een moderne mens en een chimpansee te maken. Zelfs indien in één van deze populaties elk jaar (!) één voordelige mutatie zou optreden, dan zouden in totaal 75 miljoen jaar nodig geweest zijn (terwijl de ontwikkeling van de mensheid naar men zegt slechts 2 miljoen jaar geduurd zou hebben). Volgens schattingen van geneticapionier J.B.S. Haldane zouden in werkelijkheid zelfs minimaal 2,5 miljard jaar nodig geweest zijn.

Hier wordt weer statistiek bedreven op onjuiste gronden. Het is een "patsboem" redenering. "Er is een chimpansee en patsboem toen was er een mens". Dat ontkent evolutie.
Daarnaast is er een bijzonder sterk argument voor gemeenschappelijke voorouder, doordat de "fusion site" gevonden is. De chromosomen van d emens telt 1 paar minder dan dat van de chimpansee. ALS we een gemeenschappelijke voorouder hebben, dan moet de plaats gevonden kunnen worden op het genoom, waar de versmelting heeft plaatsgevonden. Dat is gelukt, sterker nog, zelfs de begin en einde markers van het betreffende gen zijn nog intakt.

88 - Het rechtop lopen
Het rechtop lopen van de mens vereist een gelijktijdig (!) aanwezig zijn van de volgende eigenschappen: gestrekt knie- en heupgewricht, halswervelkolom onder aan het hoofd verbonden (in plaats van aan het achterhoofd zoals bij apen), vlak gezicht, beter evenwichtsorgaan, rechtere rug, holle voet, sterke grote teen en de benodigde hersenfuncties voor het rechtop lopen. Voor elk van deze eigenschappen moeten gelijktijdig enkele duizenden „juiste” en perfect afgestemde mutaties in het genoom plaatsvinden. Zulk een scenario is ondenkbaar.

Kul.
Je kan in de dierenwereld allerlei dieren vinden die deze eigenschappen gedeeltelijk hebben. Ook dit is weer een "patsboem" redenering. Het ontkent evolutie, ondanks dat dit fenomeen bekend is en waargenomen en het ontkent de in de dierenwereld aanwezige "bijna rechtop" lopende dieren.

89 - Menselijk oog
Het netvlies van het menselijk oog bevat 126 miljoen pixels (beeldpunten). Een gemiddelde digitale camera van tegenwoordig heeft „slechts” 6 miljoen pixels. De signalen van de pixels in het oog worden eerst door speciale zenuwcellen „gecomprimeerd” en lopen dan over ongeveer 12 miljoen zenuwdraden naar de hersenen. Hierbij moet elke afzonderlijke zenuwdraad verbonden zijn met een bepaalde plaats in de hersenen, opdat het beeld in de hersenen op correcte wijze ontstaat. Deze positionering van de zenuwdraden kan onmogelijk in een stapsgewijs, toevallig proces zijn ontstaan. Het wordt nog complexer, omdat de draden op weg naar de hersenen gekruist, uitgewaaierd en naar verschillende plaatsen geleid moeten worden.

En we zijn weer terug bij de "irreducable complex" retoriek van de intelligent design lobby.
Waarom heeft de "designer" de optica nerva gekruisd?
De ontwikkeling van het oog, inclusief de bekabeling, is al heeeeel vaak doorgenomen en geillustreerd. Hoe zinvol is het om met dit totaal uitgekouwde en tot op de draad versleten onjuiste "argument" nou opnieuw aan te komen dragen?

90 - Inverse retina
De lichtgevoelige cellen in het menselijke oog bevinden zich onder twee lagen zenuwcellen. Daardoor zou, zo geloofde men, het licht door de zenuwcellen worden afgezwakt. Een intelligente Schepper zou dat beter geconstrueerd hebben, was de gangbare mening.

Niet alleen de gangbare mening, maar gewoon de waarheid.

Nu is echter gebleken, dat de zogenaamde Müllercellen, waarvan men tot nu toe slechts wist, dat zij een ondersteunende functie hebben, ook de functie van zeer efficiënte lichtgeleider vervullen en zo het licht tussen de zenuwcellen door naar de lichtgevoelige cellen in de retina verder leiden.

MAAARRRRRR... daarmee is het NOG STEEDS zo dat het totale op de retina vallende licht MINDER is dan wanneer de opbouw andersom zou zijn. Het BLIJFT dus een erg onlogisch ontwerp. Kijk maar naar die digitale camera(s) en telescopen. Daarbij zit in ALLE ontwerpen de bekabeling ACHTER het lichtgevoelige deel. Als er ook maar een splinter aan ratio zat in het oogontwerp hadden we als mens dat toch overgenomen, of dan toch in ieder geval 1 camerabouwer. Niet dus.

Omdat de lichtgevoelige cellen direct boven de bloedvaten liggen, worden ze beter gekoeld

???
Als je die twee omdraait kun je ze nog steeds PRIMA koelen hoor. Moeten ze gekoeld worden dan? ALS de lichtgevoelige cellen direkt met de oogbol en daarmee met de oogvloeistof in kontakt zouden zijn, is de koeling optimaal, lijkt me.

en kunnen bovendien efficiënter van energie worden voorzien.

Ook onjuist. Om de voedingsstoffen vanuit het bloed naar de lichtgevoelige cellen aan te voeren is het alleen maar nodig dat ze tegen elkaar aan liggen, zodat de stoffen door de celwand kunnen diffunderen. dat kan als de cel OP het bloedvat ligt, maar dat kan ook prima andersom.

91 - Degeneratie van de menselijke taal
Onderzoekingen aan oude talen tonen aan, dat deze vroeger complexer waren en met de tijd eenvoudiger werden. Het oude Latijn, Grieks, Hebreeuws, Chinees, Indiaanse talen enz. –

Er zijn meer zaken die in de loop van de tijd verenvoudigd zijn, zoals de grondverkaveling. De vraag is of vereenvoudiging ook degeneratie betekent. Dat hangt van het doel af, van hetgene vereenvoudigd is.

hoe ver wij ook terugzien, de mensheid kon met de vroegere talen meer informatie met minder woorden doorgeven, dan bij de moderne talen.

Dat is natuurlijk onjuist. De HOEVEELHEID informatie staat los van het gebruikte alfabet. De vraag is hoeveel VERSCHILLENDE begrippen er kunnen worden onderscheiden in een bepaalde taal, los van of daar nu 26 letters of 4000 symbolen voor worden gebruikt.
De HOEVEELHEID begrippen in onze moderne taal is groter dan vroeger. Kijk maar naar de Dikke Van Dale.

Daarbij komt, dat men met deze talen nauwkeuriger kon formuleren. Dat is in tegenspraak met het evolutionistische denkbeeld van ontwikkeling van eenvoudig naar complex.

Dat lijkt me zeer arbitrair.

Maar wat heeft dit met de evolutietheorie te maken? Dit gaat over historische linguistiek. Dat lijkt me toch echt een heeeel ander vakgebied.


92 - Bijna-dood-ervaringen en menselijk bewustzijn
Onderzoek van de zogenoemde bijna-dood-ervaringen toont aan, dat het menselijk bewustzijn onafhankelijk van het lichaam kan bestaan. Weliswaar kunnen zelfs met elkaar overeenstemmende getuigenissen van mensen, die korte tijd klinisch dood waren, geen zekerheid geven, (want het menselijk bewustzijn is een verschijnsel, dat noch medisch noch filosofisch eenduidig gedefinieerd kan worden), maar beslist u zelf: is uw bewustzijn het product van een op zichzelf dood mechanisme, of is het een „deel“ van uw hoogstpersoonlijke „ik“, dat onafhankelijk van uw fysieke lichaam bestaat?

Ehhhhh.... Nu ben ik em helemaal kwijt. Wat heeft dit in vredesnaam met evolutie en soortvorming te maken?
Hoezo "dood mechanisme"? Er zijn meer hogere hersenfuncties in ons menselijke brein beschikbaar, zoals abstractie en intelligentie. Beide kunnen prima ontstaan vanuit een evolutionaire gedachte.

93 - Menselijke creativiteit
Creativiteit verschaft iets nieuws. Niet alleen kunstenaars zijn creatief, ook autoconstructeurs, stratenmakers, programmeurs, huisvrouwen, scholieren, enz. Zij vinden allemaal oplossingen voor complexe problemen en maken dingen die er daarvoor niet waren. Uit onze bekwaamheid iets nieuws te maken en de geheimen van het heelal en de materie te doorgronden, zou afgeleid kunnen worden, dat wij schepsels en beelden van God zijn, die alles geschapen heeft.

???
Creativiteit heeft een ENORM evolutionair voordeel. Het maakt t mogelijk dat het organisme nieuwe wegen vindt om zich in een veranderend milieu aan te passen. Die eigenschap is heel gemakkelijk uit de evolutietheorie te verklaren.

94 - Geweten en ethiek
Geweten en ethiek kunnen zich onmogelijk ontwikkeld hebben in een miljoenen jaren durende genadeloze overlevingsstrijd.

Onzin.

Het geweten brengt geen overlevingsvoordeel.

Natuurlijk wel. Als je je medesoortgenoten uimoordt is dat geen voordeel. het voortbestaan van het individu is afhankelijk van het voortbestaan van de groep. Kijk maar naar de natuurvolken.

Het instinct zonder geweten zou waarschijnlijk in de meeste gevallen leiden tot uitroeiing van de vijandige stammen.

???
Bij dat "uitroeien" neem je een risoco dat je zelf ook wordt uitgeroeid. Niet handig dus als het voortbestaan van jou als indiviudu of groep voorop staat. Hier wordt ook weer het begrip "instinct" eenzijdig voorgesteld, als zou dat enkel en alleen een soort 'alles uitmoorden" iets zijn. Maar een krokodillenmoeder die haar jongen uitbroedt doet dat helemaal vanuit instinct.

Het geweten weerhoudt daarentegen om onbarmhartig en alleen bedacht op eigen voordeel te reageren.

Dat is dus een eenzijdige voorstelling van geweten. Dat kan best uit evolutie zijn voortgekomen, zie voorbeelden.

95 - Liefde, vreugde, verdriet en droefheid
Het bestaan van het fenomeen liefde is moeilijk te verenigen met de denkbeelden van de evolutietheorie. Afgezien van de geslachtelijke seks is ze een onbeschrijflijke, zuiver geestelijke component, die in tegenspraak is met het naturalistische wereldbeeld.

????
Liefde als binding tussen mensen om kinderen groot te brengen is toch echt heel functioneel.

Zou het leven echt uit levenloze, „gevoelloze“ materie ontstaan zijn?

Ja. Echt.

Wanneer dat het geval zou zijn, dan zouden ook liefde, vreugde, verdriet en droefheid niets anders zijn dan enorm complexe naturalistische mechanismen; die echter in de genadeloze overlevingsstrijd van de evolutie eerder hinderlijk dan nuttig zouden zijn.

OOk deze opmerking is dus onjuist. De hier beschreven emoties hebben allemaal een functionele component, net als agressie, teleurstelling, vluchtgedrag, woede...

Zou het kunnen zijn, dat aan het begin van het aardse leven niet het toeval, maar de liefde van een intelligente Schepper stond?

Off topic.

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18454
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor Mortlach » 26 nov 2009 14:40

Om de argumenten wat betreft taal moest ik als oud-student taalkunde (nu bachelor taalkunde) heel erg hard lachen. Het is niet meer dan "vroeger was alles beter!" tot in het absurde doorgevoerd.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 26 nov 2009 19:34

:) :) :)

Gebruikersavatar
rai
Mineur
Mineur
Berichten: 214
Lid geworden op: 08 mar 2006 18:26

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor rai » 26 nov 2009 21:02

martien schreef:
52 - Singulariteit en inflatie

In het kader van de kosmologie is volgens velen het bestaan van het universum met een oerknal begonnen.
Binnen de huidige wetenschappers die zich met kosmologie of sterrekunde bezighouden, is dit geen vraag meer maar een feit.


Wat? Hier stopt het al, nu ga je alleen maar dingen zeggen zonder het te doen onderbouwen. Het is geen vraag, maar een zeer discutabel theorie wie niet gebaseert is op enige wetenschap.
Laatst gewijzigd door rai op 28 nov 2009 08:35, 2 keer totaal gewijzigd.

hettys
Majoor
Majoor
Berichten: 2356
Lid geworden op: 11 jan 2006 21:33

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor hettys » 26 nov 2009 21:29

kirdneh schreef:
hettys schreef:Oh ja. je hebt ook nog uitgelegd dat je zelf vond dat mensen genoeg lichaamhaar hebben.


Precies.


Je hebt daar gewoon je eigen mening gegeven, en dus helemaal niets uitgelegd. Wanneer heb jij op dit forum pakweg de afgelopen 2 jaar een wetenschappelijke verklaring gegeven om het creationisme te ondersteunen? En wanneer heb je deze wetenschappelijke verklaring ondersteund met je eigen argumenten?

Kirdneh schreef:
Hettys schreef:
Nee. Dat hebben die genen zeker niet aangetoond. Nergens in die genen is vooralsnog gelezen dat er in de voorouders van 40 jaar terug aanleg was voor de aanpassingen die het laatst gevonden soort bij zich had.


Nee, de genen zijn identiek, dwz dat het alreeds aanwezig moet zijn want waar komt het anders vandaan?


Jij weet inmiddels HEEL erg goed dat genen nooit helemaal identiek zijn: dat is een kwestie van hoe diepgaand het onderzoek is. Elk organisme is uniek. Men heeft genetisch gezien wat meer van z’n vader en moeder dan van de buurman, maar niemand is genetisch identiek en ik heb je nu al 20 keer uitgelegd wat daarmee bedoeld werd.
Toch blijf je maar ‘genetisch identiek’ roepen. Waarom doe je dat?


Kirdneh schreef:
Hettys schreef:Nee. Daar wachten we geduldig op. Gaat het een backmutation zijn? Wat is precies een backmutation? Een back mutation is in elk geval een terug-mutatie. Dus iets wat eerder is gemuteerd hersteld zich in de oude vorm.
Dus een eerdere mutatie heeft ervoor gezorgd dat het beestje insecten ging eten, anders kan het nooit een backmutation zijn. Wanneer heeft dat beestje die mutatie opgelopen? Is ie nou carnivoor geweest of niet? (Ja. 40 jaar geleden was ie nog insecteneter)

Maar goed. Daar komen we wel een keer achter, als er een diepgaander gen-onderzoek heeft plaatsgevonden. Vooralsnog heeft het beest allerlei kenmerken die het 40 jaar geleden nog niet had alhoewel creationisten beweren dat het onmogelijk is.

05. De bekende evolutiemechanismen mutatie, selectie, genoverdracht, combinatie van gensegmenten, gen¬duplicatie en andere factoren zijn niet toereikend om nieuwe bouwplannen en functies te verklaren

Is dus weerlegd. Ze HEBBEN, bewezen, nieuwe functies.


Dus niet want er zijn identieke genen gevonden en was de informatie al aanwezig, als je dat ontkent dan mag jij mij aantonen waar het nou vandaan komt


‘identieke genen’ (*zucht*)
Nog maar een keertje dan: ALS die informatie al aanwezig was in de genen, wat nog niet bekend is, dan zijn die genen, door jouw zogenaamde ‘backmutations’ (er waren veel veranderingen, dus veel ‘backmutations in die 40 jaar) toch WEL veranderd. Backmutation is namelijk ook een mutatie. Dus je moet nu heel gauw ophouden met je ‘identieke genen’ want die bestaan niet.

We hebben dus nog steeds hagedissen met functies die ze 40 jaar geleden nog niet hadden.



Kirdneh schreef:
hettys schreef:Weet je eigenlijk wel wat genetische manipulatie is? De man heeft gewoon zijn koelkast en diepvries beschikbaar gesteld om bacteriën hun eigen werk te laten doen. Zonder genetische manipulatie.


Het is genetische manipulatie zonder genetische manipulatie :roll: , ik begrijp echt niet wat je hier boven bedoelt.

Geen genetische manipulatie. Hij heeft ze gevoed en daardoor ontstonden er mutaties. Waar haal je die genetische manipulatie vandaan?

http://www.kennislink.nl/publicaties/evolutie-terwijl-u-wacht





Kirdneh schreef:
Hettys schreef:Evolutionaire veronderstellingen? Haha. Als gewone logica niet meer kan, en het evolutionair is om te vinden dat je in een bloedheet klimaat geen winterlaarzen mee moet sjouwen, geef mij dan maar gewone logica. Dus nog maar een keer. Wat is het verlies om in een stikhete omgeving winterlaarzen en dikke thermo jassen weg te leggen.
Verlies betekent dat je iets kwijt bent wat je nodig hebt.


Precies, het zou beter zijn als je ook de informatie (winterjassen cq schoenen) bij je had bij eventuele weersveranderingen, dus het geeft geen enkel voordeel.


Het wordt steeds gekker. Het meesjouwen van onnutte zware spullen kost zoveel energie dat je eronder kunt bezwijken. Jij en ik weten allebei dat elke soort op aarde aangepast is aan zijn omgeving. Er bestaat geen soort met een te dikke jas (vacht) in een te hete omgeving. Elk organisme is aangepast aan het klimaat en de omstandigheden.
Elk orgaan, of het nu om ogen gaat of om een dikke vacht, kost energie. Wie dat niet nodig heeft legt het weg. Dat is overleven. Energiebesparing.

En dat is een heel normaal logisch concept in de natuur die je gewoon kunt waarnemen.


Kirdneh schreef:
hettys schreef:Gek hé. En stomtoevallig hebben die beesten uitstekende aanpassingen om zonder ogen in het donker te kunnen overleven. En ook zo raar; jij weigert ten ene male in te gaan op mijn vraag waarom een populatie het gezichtsvermogen alleen maar verliest op stikdonkere plaatsen.

Simpele logica.


Ik ontken ook niet dat dieren gezichtsvermogen verliezen, wat ik ontken is dat dat positief is.Ik ben van mening dat als dat beestje weer in het licht komt dat dat verlies geen positief verhaal zal worden, je kunt dus concluderen dat het beestje verarmt is.


Zie hierboven. Wie met een zware rugzak met winterkleren door de amazone trekt legt het weg. Anders ga je dood. Hetzij ben je door je gesukkel een prooi, hetzij val je neer door uitputting.
(Nee hoor, ik moet mijn winterlaarzen houden, misschien gaat het wel vriezen)




Hettys schreef:Een handicap zonder dat je merkt. Die is echt sterk. Dat soort onzin hoor ik zelden.

Dat is geen onzin, je bent iets kwijt wat je eerst nodig had.


Nodig? Wanneer?



Kirdneh schreef:
Hettys schreef:Wat bedoel je met die link? Die gaat over CDX1 homeobox.
Ik heb het over de Wnt-3a en Cdx1.
Waarom ga je niet in op de inhoud van het verhaal in plaats van kritiek te geven op één van de recenties. Altijd een inhoudelijk antwoord ontwijken.
De site die ik linkte heeft verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek.


Jouw link praatte over de CDX1 gen wat volgens jouw voor de staart is, terwijl de link van mij het heeft over een andere functie van dat gen, dus mijn vraag is wat is het nou.
In welk peer revieuwed blad heeft dit gestaan (Artikel van talkorigins)

Je zult toch wel iets van verschil zien tussen hoofdletters en kleine letters? En nog steeds geen inhoudelijk antwoord.

http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/section2.html

Vrijwel elke bewering gaat gepaard met verwijzingen naar vakbladen. Jij zeurt eerst iets over amateurs, ik wijs op de de auteur, en vervolgens zeur je weer verder over iets anders. NOOIT geef je inhoudelijk commentaar op de tekst. of het nou gaat om een kniegewricht, of waar dan ook om, never, zul jij ingaan op de tekst. En dan mensen beschuldigen van gedraai.


Kirdneh schreef:
Hettys schreef:
Je kletst.
Er is duidelijk bewijslast geleverd die jij weigert te erkennen. Je wilt ZELFS niet zeggen wat er mis is aan de tekeningen en de tekst. niet reduceerbaar complexe systemen zijn totaal onbewezen. In feite zijn ze al gefalcificeerd.

Jij verschuift de bewijslast naar de zg evolutionisten. Creatie.info hoort hun eigen stelling te bewijzen. Zo werkt het. Wie iets beweert moet het bewijzen. Dat is geen verschuiven van de bewijslast. Dat is terugschuiven.
Bewijs het maar es. Maar, nogmaals. Jij gaat nix bewijzen of aantonen. DAT heb je inmiddels wel bewezen.


Nee hoor, als je vindt dat ze geen gelijk hebben dan mag je dat bewijzen, dus niet gaan draaien, weerleg het nou want anders wordt dit topic wel erg langdradig, of geef gewoon toe dat je niks hebt dan kunnen we naar de volgende.


Het bestaan onreduceerbaar complexe systemen zijn hetzelfde als het bestaan van kabouters. Ze bestaan gewoon niet. Je hebt een wetenschappelijke link gekregen. Dus het kniegewricht is al weerlegd. die link wijs je af zonder één enig zinnig argument.

Deze topic heet ’95 stellingen bekritiseerd’
Mijn kritiek op deze stelling is “onreduceerbaar complexe systemen zijn een sprookje”

Doen we hier aan sprookjes?


Ik heb ook een stelling: Kirdneh is geen creationist. Hij is een 'evo' die het creationisme voor gek wil zetten.
Ook gif is geschapen.

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 26 nov 2009 23:02

rai schreef:
martien schreef:
52 - Singulariteit en inflatie

In het kader van de kosmologie is volgens velen het bestaan van het universum met een oerknal begonnen.

Binnen de huidige wetenschappers die zich met kosmologie of sterrekunde bezighouden, is dit geen vraag meer maar een feit.


Wat? Hier stopt het al, nu ga je alleen maar dingen zeggen zonder het te doen onderbouwen. [/quote]
Die onderbouwing heb ik hier al meerdere malen gegeven:
1. Achtergrondstraling
2. Rood verschuiving

De achtergrondstraling heeft:
1. De juiste temperatuur.
2. Het juiste profiel qua frequentiespectrum.

Deze twee verschijnselen zijn totaal ONafhankelijk.

Heb je een betere theorie? Die moet dan natuurlijk wel beide waarnemingen evengoed verklaren EN iets toevoegen.
Gaat dat niet lukken dan is de oerknaltheorie het beste wat we nu hebben en dat gebruiken we dat maar.

Het is geen vraag, maar een zeer discutabel theorie wie niet gebaseert is op enige wetenschap.

Je begrijpt dat ik na bovenstaande het niet met je eens kan zijn?

Met Mortlach word ik een beetje moe van het STEEDS maar weer herhalen van dezelfde bewijzen, argumenten en logische redeneringen. Het wil maar niet landen dat de oerknaltheorie weliswaar NOOIT volstrekt absoluut "waar" kan zijn en dus altijd het best passende model voor de wereld zoals we die NU kennen is, dat er geen betere theorieen zijn en dat de overige kosmologische bevindingen daar precies in passen.

Is er een alternatief?
Niet?
Dan heeft de beer gewonnen.

Gebruikersavatar
kirdneh
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1337
Lid geworden op: 24 apr 2007 20:36

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor kirdneh » 27 nov 2009 08:52

hettys schreef:Je hebt daar gewoon je eigen mening gegeven, en dus helemaal niets uitgelegd. Wanneer heb jij op dit forum pakweg de afgelopen 2 jaar een wetenschappelijke verklaring gegeven om het creationisme te ondersteunen? En wanneer heb je deze wetenschappelijke verklaring ondersteund met je eigen argumenten?


Ja dat klopt, ik heb inderdaad mijn eigen mening gegeven, als ik moet gaan bewijzen waarom wij zoveel (of zo weinig) haar hebben komen we in de sprookjes fase, het logische is dat de mens genoeg haar heeft.Daarkomt bij dat de evolutionaire veronderstelling is dat het haar van de gemeenschappelijke voorouder komt en dat het op den duur is verdwenen, dan zou ik zeggen kom eens met bewijs voor die veronderstelling.Degeneratie is een feit,maar dat koppelen met een veronderstelling dat het van een aap komt kun je niet bewijzen alleen benoemen, en dat is voor mij een sprookje.

hettys schreef:Jij weet inmiddels HEEL erg goed dat genen nooit helemaal identiek zijn: dat is een kwestie van hoe diepgaand het onderzoek is. Elk organisme is uniek. Men heeft genetisch gezien wat meer van z’n vader en moeder dan van de buurman, maar niemand is genetisch identiek en ik heb je nu al 20 keer uitgelegd wat daarmee bedoeld werd.
Toch blijf je maar ‘genetisch identiek’ roepen. Waarom doe je dat?


Je moet gaan bewijzen dat er genetische informatie bij is gekomen want volgens jou zijn er nieuwe organen bijgekomen zonder dat de informatie er al was, dan is het heel simpel om te zeggen bewijs dat eens, nu ben je al meerdere quotes verder en nog heb je niks.Mijn wetenschappelijke onderbouwing is dat de informatie al reeds aanwezig was want allereerst is er geen bewijs dat er informatie (genetisch) bij is gekomen en ten tweede als dat er niet is bijgekomen dan is het LOGISCHE gevolg dat het alreeds aanwezig moest zijn want hoe komt het er anders?


hettys schreef:‘identieke genen’ (*zucht*)
Nog maar een keertje dan: ALS die informatie al aanwezig was in de genen, wat nog niet bekend is, dan zijn die genen, door jouw zogenaamde ‘backmutations’ (er waren veel veranderingen, dus veel ‘backmutations in die 40 jaar) toch WEL veranderd. Backmutation is namelijk ook een mutatie. Dus je moet nu heel gauw ophouden met je ‘identieke genen’ want die bestaan niet.

We hebben dus nog steeds hagedissen met functies die ze 40 jaar geleden nog niet hadden.


Back mutatie is mutatie, maar geen nieuw scheppende kracht maar herstellende.
Dus je hebt hagedissen met functies die wel aanwezig waren maar niet tot expressie.


hettys schreef:Geen genetische manipulatie. Hij heeft ze gevoed en daardoor ontstonden er mutaties. Waar haal je die genetische manipulatie vandaan?

http://www.kennislink.nl/publicaties/evolutie-terwijl-u-wacht


Ja tuurlijk, stop wat e coli's in een potje en gooi er glucose bij en ga bij de koelkast wachten (zeker een overheidsproject :wink: ) en dan zou de 'wetenschapper' niet ermee geknoeid hebben ondanks de toevoegingen.?






hettys schreef:Het wordt steeds gekker. Het meesjouwen van onnutte zware spullen kost zoveel energie dat je eronder kunt bezwijken. Jij en ik weten allebei dat elke soort op aarde aangepast is aan zijn omgeving. Er bestaat geen soort met een te dikke jas (vacht) in een te hete omgeving. Elk organisme is aangepast aan het klimaat en de omstandigheden.
Elk orgaan, of het nu om ogen gaat of om een dikke vacht, kost energie. Wie dat niet nodig heeft legt het weg. Dat is overleven. Energiebesparing.

En dat is een heel normaal logisch concept in de natuur die je gewoon kunt waarnemen.


Onzin,je weet dat als er iets verdwijnt en als je dat weer nodig hebt, dat het dan erg handig is dat je het weer hebt, nee wat doen de evo's die zeggen dat is juist heel goed want het bespaart energie, maar ze vergeten dat als je later doodgaat van de kou dat je die energie er best wel voor over had.Je doet net of je kunt bepalen wat je wel en niet kunt 'wegleggen'?


hettys schreef:
Zie hierboven. Wie met een zware rugzak met winterkleren door de amazone trekt legt het weg. Anders ga je dood. Hetzij ben je door je gesukkel een prooi, hetzij val je neer door uitputting.
(Nee hoor, ik moet mijn winterlaarzen houden, misschien gaat het wel vriezen)


Kijk je wel eens naar Ultimate survival op discovery?
Toch fijn he, dat die gast menig mes en vuursteentjes bij hem heeft.
Nee je moet het weg doen want het kost energie :roll:


Hettys schreef:
Nodig? Wanneer?


Nou zal die mooi wezen zeg, eerst zit je me te vertellen dat het eerst een functie had en dat het door evolutie dat niet meer heeft, en nu ga je vragen wanneer we dat nodig hadden?
Wat dacht je van vroeger. :roll:



hettys schreef:http://www.talkorigins.org/faqs/comdesc/section2.html

Vrijwel elke bewering gaat gepaard met verwijzingen naar vakbladen. Jij zeurt eerst iets over amateurs, ik wijs op de de auteur, en vervolgens zeur je weer verder over iets anders. NOOIT geef je inhoudelijk commentaar op de tekst. of het nou gaat om een kniegewricht, of waar dan ook om, never, zul jij ingaan op de tekst. En dan mensen beschuldigen van gedraai.


Ik geef juist commentaar op de tekst, jij claimt dat het gen er voor een staart is en een ander artikel claimt dat het gen ergens anders voor bedoelt wordt, dus dan is mijn vraag legitiem en gaat juist in op het artikel.Dus waar is dat gen voor?
(ps dat artikel van talkorigins,in welk peer revieuwed blad heeft dat gestaan?)


hettys schreef:Het bestaan onreduceerbaar complexe systemen zijn hetzelfde als het bestaan van kabouters. Ze bestaan gewoon niet. Je hebt een wetenschappelijke link gekregen. Dus het kniegewricht is al weerlegd. die link wijs je af zonder één enig zinnig argument.


Dat volgt er een hele simpele vraag want jij stelt dus dat de knie d.m.v kleine stapjes geevolueerd kan worden, welke bewijs ondersteunt die tekeningetjes want op papier kan alles nu nog het bewijs, daar vraag ik al een tijdje naar maar er komt maar niks?


hettys schreef:Deze topic heet ’95 stellingen bekritiseerd’
Mijn kritiek op deze stelling is “onreduceerbaar complexe systemen zijn een sprookje”


De stelling is dat er onreduceerbare complexe systemen zijn, nu komt het leuke,als je het daar niet mee eens bent dan mag je kritiek geven maar vooral een bewijs daartegen geven, want met alleen kritiek geven kom je er niet, je zult het ook moeten staven.

hettys schreef:Doen we hier aan sprookjes?

De evo's houden wel vast aan hun evo sprookje.

hettys schreef:Ik heb ook een stelling: Kirdneh is geen creationist. Hij is een 'evo' die het creationisme voor gek wil zetten.


Die staat niet tussen de 95 stellingen dus is die offtopic.
'Diegene die in evolutie geloven doen dat alleen om hun geweten te sussen'.

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 27 nov 2009 16:30

41 - Afwijkingen in de radiometrie
Afhankelijk van de mate waarin gesteente meer dan één instabiel (radioactief) isotoop bevat, kunnen verschillende radiometrische methoden om de ouderdom te bepalen worden toegepast. In de regel wordt (vanwege de kosten) slechts één enkele methode toegepast. Wordt echter hetzelfde gesteente met verschillende methoden gemeten, dan kan men heel vaak aanzienlijke en systematische afwijkingen vaststellen.

Het feit dat de fout "systematisch" is wil zeggen dat je de methode kennelijk foutief toepast. Ik neem haast aan dat hier een vertaalfout zit en dat "consequent" bedoeld wordt. Maar what the heck.
De crealobby op dit punt is vooral gebaseerd op het toepassen van niet geschikte dateringsmethodes, gegeven het sample. Deze truuk wordt vaker uitgehaald, bijvoorbeeld door de C14 dateringsmethode toe te passen op samples die buiten het bereik van de methode vallen of verontreinigingen bevatten.

42 - Koolstof 14
Met een moderne Accelerator Mass Spectrometer (AMS) is het mogelijk maximaal 90.000 jaar oude koolstof (grafiet, marmer, antraciet en diamanten) te analyseren.

Dit is gewoon niet waar. de grens ligt bij ong. 50.000 jaar. Verder terug geeft problemen. Dat blijkt dan ook prompt, zie de "bepaling" hieronder.

Men heeft echter tot op heden geen enkel materiaal gevonden, waarvan de radiometrische leeftijd hoger was dan 71.000 jaar.

Ik neem aan dat dit over de C14 methode gaat, niet in het algemeen.
Dat is logisch dat men niet ouder dan 71.000 jaar vindt, WANT DAAR IS DIE METHODE OOK NIET GESCHIKT VOOR.

Deze voor de conventionele wetenschap veel te lage ouderdomsmetingen worden toegeschreven aan verontreinigingen.

EEn verdraaing van de feiten. De c14 methode kan tot 50.000 jaar terug. Bij kleinere hoeveelheden C14 gaan verontreinigingen een steeds grotere rol spelen. Dus moet je die methode ook niet voor leeftijden ouder dan 50.000 jaar toepassen.

Men kon echter ondanks grote inspanning deze verontreinigingen niet aantonen.

WIE kon dat niet? WAT kon niet aangetoond worden? WELK onderzoek was dat?

Bovendien is het denkbaar, dat de oeratmosfeer van de aarde minder radioactieve koolstof (C-14) bevatte.

Er is van alles 'denkbaar" Echter om te veronderstellen dat de hoeveelheid kosmische straling zomaar minder of meer zou zijn is iets waar je dan wel een verhaal bij moet hebben, anders zijn het verzinsels.

Zou dit het geval zijn, dan zijn de onderzochte materialen nog jonger.

Als Als Als. En dat is dan een 'stelling tegen de evolutie????

43 - Uranium, helium en lood in Zirkoon
Zirkoonkristallen vindt men wereldwijd in het graniet. Deze kristallen bevatten ten dele ook een beetje uranium, dat radioactief vervalt, waarbij helium en lood (beiden stabiele elementen) ontstaan. Op basis van de actueel aanwezige hoeveelheid helium en de snelheid, waarmee het gestaag ontsnapt (diffusiesnelheid), kan men de ouderdom van de kristallen berekenen.

Dat kan ALLEEN als het diffusieproces van helium naar de ongeving bekend en geijkt is. Dat is het niet. Zie de discussie over dit onderwerp op het www.

Interessant is dat men in steenlagen, die zogenaamd miljarden jaren oud zijn, zirkonen vindt die volgens het heliumgehalte waarschijnlijk slechts 4.000 tot 8.000 jaar oud zijn.

"waarschijnlijk"??? Alleen als je een geijkte methode hebt voor die helium diffusie kan je iets over de leeftijd zeggen. Daarnaast is die diffusie van allerlei omgevingsfactoren afhankelijk, in tegenstelling tot de uranium lood datering. waarom zou je een van omgevingsfactoren afhankelijke datering willen gebruiken terwijl je ene veel betere hebt? Toch alleen als die minder betrouwbare bepaling in je kraam te pas komt? DAT is nou selectieve wetenschapsbeoefening.


44 - Radioactief verval tot lood
Bij de radiometrische ouderdomsbepaling van gesteenten wordt vaak het gehalte van uranium-238 en lood-206 gemeten. De halfwaardetijd, waarin het uranium-238 tot lood-206 vervalt, bedraagt 4,46 miljard jaar. Na 4,5 miljard jaar (de zogenaamde leeftijd van de aarde) zou dus minstens evenveel lood als uranium in het aardoppervlak aanwezig moeten zijn. In werkelijkheid vindt men echter meer lood dan uranium.

Deze "stelling" is te zot voor woorden. Hoe kan iemand zoiets doms opschrijven. Alsof alle lood afkomstig is van uiteenvallend uranium. Toe zeg.

45 - Radioactief verval bij plasmatemperaturen
Indien men de bekende radioactieve materialen tot op plasmatemperaturen verhit, dan daalt bijvoorbeeld de halfwaardetijd van uranium-238 van 4,5 miljard jaar naar 2,08 minuten. Deze eigenschap betekent een extra onzekerheidsfactor bij de radiometrische ouderdomsbepaling.

Dit zou ik toch graag met een referentie naar een laboratorium experiment willen onderbouwd zien. De "plasmatemperatuur" die hier genoemd wordt is 400 miljoen graden, ofwel een keer of TWINTIG heter dan het binnenste van de zon. Is nou de suggestie dat delen van d eaarde met die uranium238 VIERHONDERDMILJOEN graden is geweest? Hoe is dat in zn werk gegaan?

46 - Uranium en polonium stralingspatronen
De veel voorkomende uranium en polonium stralingspatronen in het graniet van het Paleozoïcum-Mesozoïcum (naar men zegt 542 tot 251miljoen jaar geleden) verwijzen naar één of meer fasen van voorbijgaand versneld radioactief verval.

Vertel. Hoe komt men er bij op basis WAARVAN dat er versneld verval is geweest?

Zo kunnen de resultaten van de radiometrische meetmethoden (ook de splijtingsspoor methode) heel goed in het model van een jonge aarde verklaard worden.

Dus dan is het "versneld verval" VIJFTIGDUIZEND maal sneller geweest? Waar is dat op gebaseerd?

47 - Helium uit het binnenste van de aarde
In het binnenste van de aarde vinden radioactieve vervalprocessen plaats die helium en warmte produceren. De uittredende hoeveelheid helium is echter slechts 4%, van wat men op basis van de uittredende warmte mag verwachten. Een mogelijke verklaring voor deze tegenstrijdigheid is, dat het grootste gedeelte van de helium in de binnenste van de aarde zou achterblijven. Een andere mogelijkheid is, dat de aarde uit de ontstaanstijd nog een grote warmtevoorraad in zich heeft (hetgeen betekent, dat niet alle warmte door radioactief verval ontstaat). Beide mogelijkheden zijn nauwelijks met het model van een oude aarde in overeenstemming te brengen.

?????????????????????
Een "hete aarde" is in strijd met de realiteit van een "oude aarde"??? Leg es uit.

48 - Magneetveld van de aarde
Net als de zon hebben de meeste planeten een eigen magneetveld. Afhankelijk van de ontstaanstheorie verwacht men dat deze magneetvelden een korte of langere levensduur hebben. Bij metingen van de sterkte van het aardmagneetveld heeft men gedurende de laatste 170 jaar een gestage afname vastgesteld. Op basis van deze metingen kan de ouderdom van het aardmagneetveld op minder dan 10.000 jaar geschat worden.

Deze heeft een baard die zo lang is dat ie er over struikelt. Sommige drogredenen kunnen toch echt wel ten grave gedragen worden. Het aardmagnetisch veld is tientallen malen omgepoold. Dat kunnen we achterhalen doordat sommige mineralen bij het stollen het magnetisch veld van dat moment "bevriezen". De verwachting is dat de huidige afname duidt op een nieuwe ompoling. Met de leeftijd van de aarde heeft dit NIETS te maken.

49 - Zoutbergen en zoutgehalte van de zeeën
Ondanks langdurige regentijden (pluviale) in het Kwartair (dat naar men zegt 2,6 miljoen jaar geleden begonnen zou zijn) verheft bijvoorbeeld de zoutberg Kuh-e-Namak in Centraal Iran zich meer dan 300 meter boven het aardoppervlak. Indien deze zoutberg slechts bij benadering zo oud zou zijn, zoals officieel geschat wordt, dan zou deze allang opgelost moeten zijn. Een andere omstandigheid is het zout van zoutvoorraden dat wegspoelt naar de zee en er zo aan bijdraagt, dat het zoutgehalte van de oceanen langzaam toeneemt. Meet men de aan- en afvoer van zout in de wereldzeeën, dan komt men tot de conclusie dat de tegenwoordige processen sedert maximaal 62 miljoen jaar kunnen hebben plaatsgevonden. Bij deze berekening is men uitgegaan van de onrealistische aanname dat er oorspronkelijk geen zout zat in de wereldzeeën.

Ook deze baard is indrukwekkend. Zoulagen worden afgezet en door geologische processen komen die zoutlagen onder andere aardlagen te zitten en wordt het zout aan de zee onttrokken. Zie de zoutlagen te Boekelo (of omgeving dode zee of Californie etc).

50 - Nikkel in het zeewater
Nikkelerts behoort tot de stoffen die door het rivierwater naar zee afgevoerd worden. Aan de hand van de hoeveelheid nikkel, die jaarlijks instroomt en het huidige totale nikkelgehalte van de oceanen kan men conclusies trekken over de ouderdom van de zeeën. Daarbij stelt men vast dat uitgaande van de tegenwoordige processen het maximaal 300.000 jaar geduurd heeft, om het huidige nikkelgehalte te verkrijgen. Aangezien er geen mechanisme bekend is dat nikkel uit het zeewater verwijdert, is het onrealistische ervan uit te gaan dat onze oceanen vele miljoenen jaren oud zijn.

Dit is dezelfde redenatie als hierboven. Nikkel kan neerslaan in zoutverbindingen.

51 - Aardolie, steenkool en versteend hout
De bewering dat er lange tijdsperioden nodig zijn, voor de vorming van olie, steenkool of versteend hout, is achterhaald.

O, ja? Goh...
Een snel ontstaan van olie wordt al enige tijd experimenteel onderzocht

O, ja? waar? hoe? met welke grondstof? Wat is de relevantie voor dit onderwerp?

en in 2006 werd bekend, dat kool onder gunstige omstandigheden in één nacht kan ontstaan.

Dat is al veel eerder bekend. Kijk maar naar de kolenbranders in de de duitse bossen. Maar dan mag je wel even aantonen dat die speciale omstandigheden aanwezig waren bij de vorming van "kool". Overigens is STEENkool niet hetzelfde als "kool". Als dit uit het engels is vertaald moet je "cole" vertalen met STEENkool en niet kool.

Voor het verstenen van hout zijn enkele jaren geleden al patenten aangevraagd. Versteend hout wordt bijvoorbeeld geproduceerd voor tafel- en schoorsteenplaten.

Dan bedoel je wellicht impregneren met kunsthars o.i.d. Welk procede wordt hier bedoeld???

martien
Kapitein
Kapitein
Berichten: 964
Lid geworden op: 19 okt 2007 00:29

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor martien » 27 nov 2009 20:35

To create petrified wood, the researchers bought pine and poplar boards at a lumber yard. They gave a half-inch cube of wood an acid bath, then soaked it in a silica solution for days. The wood was air-dried, cooked in an argon-filled furnace at temperatures as high as 1,400 degrees and cooled in argon to room temperature.


bron

Dus het proces is als volgt:
1. In een zuurbad dompelen.
2. Dagenlang in een oplossing van silica laten liggen
3. Drogen
4. Tot 1400 graden verhitten in een atmosfeer van argon.

Begrijp ik het nu goed dat dit procede gedacht wordt te hebben plaatsgevonden 6000 jaar (of zo) geleden om versteende bomen te laten ontstaan? En dat is dan een "stelling tegen de evolutie"?

bassie76
Mineur
Mineur
Berichten: 140
Lid geworden op: 10 mei 2007 19:27

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor bassie76 » 27 nov 2009 21:24

kirdneh schreef:Ja tuurlijk, stop wat e coli's in een potje en gooi er glucose bij en ga bij de koelkast wachten (zeker een overheidsproject ) en dan zou de 'wetenschapper' niet ermee geknoeid hebben ondanks de toevoegingen.?

Wat val jij hier weer genadeloos door de mand, Kirdneh!
Jij denkt hier het Lenski-experiment goed verwoord te hebben, maar het is verre van dat!
Eens te meer weer een bevestiging dat jij geen enkel idee hebt waar het hier over gaat.

haring
Kapitein
Kapitein
Berichten: 785
Lid geworden op: 14 mar 2008 01:21

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor haring » 27 nov 2009 21:31

Uiteraard, je zal al creatonist eens toegeven dat het andere kamp misschien wel gelijk heeft......
*onderschrift verwijderd door moderator*

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18454
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: De 95 stellingen bekritiseerd

Berichtdoor Mortlach » 27 nov 2009 21:45

martien schreef:
To create petrified wood, the researchers bought pine and poplar boards at a lumber yard. They gave a half-inch cube of wood an acid bath, then soaked it in a silica solution for days. The wood was air-dried, cooked in an argon-filled furnace at temperatures as high as 1,400 degrees and cooled in argon to room temperature.


bron

Dus het proces is als volgt:
1. In een zuurbad dompelen.
2. Dagenlang in een oplossing van silica laten liggen
3. Drogen
4. Tot 1400 graden verhitten in een atmosfeer van argon.

Begrijp ik het nu goed dat dit procede gedacht wordt te hebben plaatsgevonden 6000 jaar (of zo) geleden om versteende bomen te laten ontstaan? En dat is dan een "stelling tegen de evolutie"?


Leuk dat je dat hebt uitgezocht, Martien. Het is inderdaad een drogreden om te zeggen "het proces kan snel gebeuren, dús is het ook snel gebeurd" en dan wijselijk zwijgen HOE dat proces moet gaan om het snel te laten verlopen. Maar goed, het enige motief om het te vermelden is natuurlijk twijfel zaaien.

Ik lees trouwens dat het om een blokje hout van ongeveer 1x1x1 cm. Nogal een verschilletje met die versteende woudreuzen die in de Amerikaanse woestijn staan, niet?
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 24 gasten