Mortlach schreef:Dat is geen veronderstelling, dat is onderzocht. Recentelijk is er een opname gemaakt van een ster die op 10 miljard lichtjaar van ons af staat. Oftewel, het licht wat wij opvangen heeft die ster 10 miljard jaar geleden uitgezonden. Nu kan een ster geen licht uitzenden als het universum nog niet bestaat. Verder weten we vrij veel over het uitdijen van het universum. Dat blijkt heel regelmatig te gebeuren. Als je dat uitdijen op papier terugdraait kom je op een beginpunt uit 14,5 miljard jaar geleden.
Hier enkele citaten wat mij opviel toen ik jou quote ging checken:
"Het Universum is nog jong. Verafgelegen licht heeft ons nog niet bereikt. Het waarneembaar Universum is een sfeer met een straal gelijk aan de leeftijd van het Universum. Objecten die verder gelegen zijn dan +/- 15 miljard lichtjaar kunnen we niet zien. Door de eindige lichtsnelheid zien we nog de duisternis die bestond vóór de geboorte van de sterren. Sedert de vorming van sterren heeft enkel het licht van een beperkt gedeelte van de ruimte de tijd gehad tot ons te komen. De straling is wel degelijk aanwezig maar heel zwak." Van
http://www.astrolab.be/avk/kosmologie/olbers.html"Het zichtbare deel van het heelal heeft een straal van ongeveer 46 miljard lichtjaar, hoewel het licht van de rand van het zichtbare deel van het heelal 13,7 miljard jaar geleden werd uitgezonden (de leeftijd van het heelal). De getallen verschillen omdat in de loop van de tijd het heelal is uitgedijd."
Van
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtjaar"Tot 1997 dacht men dat de oudste sterren die men waarnam zo'n 18 miljard jaar oud waren, wat dus ouder is dan het heelal zelf! Dit mysterie werd opgelost toen de Hipparcos-satelliet ontdekte dat een aantal sterren, die als mijlpaal gebruikt worden voor het meten van afstanden in het heelal, dichterbij staan dan gedacht. Daarvoor had men dus steeds de absolute helderheid, en dus de massa, van sterren in de bolhopen overschat. Nu schatten we dat de oudste sterren zo'n 10 à 13 miljard jaar oud zijn. Tel daar nog een miljard jaar bij voor het ontstaan van de melkwegstelsels en bijhorende bolhopen, en we komen op een leeftijd van 11 à 14 miljard jaar voor het heelal."
Van:
http://www.urania.be/sterrenkunde/kosmo ... eftijd.phpKleine samenvatting: het tot nu toe zichtbare heelal bedraagt 46 miljard lichtjaar. Dat is meer dan de 13,7 miljard jaar die ervoor gegeven wordt. In 1997 hadden ze nog sterren van 18 miljard jaar oud, een sateliet heeft aangetoond dat dat te oud is. Nu kunnen we ons vergissen in de afstanden. Het licht is in het verleden niet constant geweest maar variabel constant weet je nog. Verder dan 15 miljard lichtjaar kun je nog geen sterren waarnemen volgens het ene citaat. Maar dat betekent niet dat daar niets is. We zullen deep fields op de deep fields moeten toepassen en dan nog zien we sterren, alleen maar sterren. Zal vast wel meer dan 15 miljard lichtjaar zijn. Dat is een probleem want dan duurde het 15 miljard lichtjaar voordat dat licht ons bereikt heeft, en dat geeft hetzelfde probleem. Nu kun je daardoor de leeftijd van het heelal bijstellen of de uitdijsnelheid net zo maken als je wilt, maar dat is geen wetenschap. Het punt is dat we niet kunnen weten hoe oud het heelal is. Ga je met de variabele constanten aan de gang dat lichtsnelheid in het verleden hoger is geweest dan kom je op een veel jonger heelal uit, ik zeg niet dat dit juist is maar ik zeg het is maar net hoe je de lichtsnelheid neemt.
Dat kan je uitrekenen. Je kent de samenstelling van een ster, laten we de Zon nemen. Je kent de energie-output, je kent het gewicht (af te leiden uit zwaartekracht-effecten). Nu bestaat een ster bij gratie van twee krachten: de zwaartekracht die haar laat imploderen, en de energie-output die haar laat exploderen. Die twee krachten houden elkaar in balans. Je weet hoeveel materie de ster per tijdseenheid omzet in energie, dus kun je de veranderingen in gewicht berekenen. Nu blijkt dat bij de gemiddelde Zon-achtige ster, de zwaartekracht het na 4 miljard jaar te winnen, waardoor de ster instort en sterft.
Ten eerste ga je ervanuit dat de beginhoeveelheid nul aan helium en 100 aan waterstof. Dan hebben we hetzelfde probleem als met de radiometrie. 4 miljard jaar is nogal wat, alhoewel ik niet weet hoe je aan de 4 miljard jaar komt want hier staat: "De berekende levensduur van een ster als de Zon, dat wil zeggen de tijd waarin kernreacties haar van energie voorzien, bedraagt 10 miljard jaar." (Bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zon#Levensloop_van_de_Zon). 10 miljard is een erg lange tijdsperiode wat nog niet te testen is maar een aanname. Daar wil ik naar toe, we zien sterren exploderen maar we zien sterren niet ontstaan. Ik zou dan de logische conclusie kunnen trekken dat ze allemaal tegelijk zijn ontstaan en dat het heelal langzaam aan het opbranden is. Maar wanneer het ontstaan is kan ik niet meten/ is niet meetbaar. Kan ik alleen maar uitspraken over doen op basis van mijn vooronderstellingen. Maar eigenlijk wil ik het met jou hier niet over hebben want we zijn hier bezig met het scheppingsmodel op eigen merites.
Zoals hierboven: dat zijn niet zomaar willekeurige veronderstellingen, maar uitgerekend op basis van bestaande data. Maar goed, het probleem waar je mee zit is - zoals alle creationisten - de aannames. ELK model rust uiteindelijk op aannames, en de belangrijkste is uniformiteit. Nu kun we wel zeggen: ah, maar als je aanname niet klopt... tja, dan kunnen we de hele wetenschappelijke wereld wel opdoeken. Met de creationisten erbij, want als er een clubje is dat aannames doet, dan zijn zij het wel.
Je hebt gelijk dat elk model op aannames rust uiteraard. Maar het is niet gezegd dat die aannames juist zijn. Ik zal je dat voorbeeld van de trein vertellen. Dat is de aanname van de creationisten. Iets geeft de trein een zet/duw. De trein gaat in het begin grote snelheid maar langzaam komt hij tot stilstand. Dit kun je vergelijken met de constanten. De constanten waren in het begin sneller dan dat ze nu zijn. Dat is de aanname van de creationisten. Deze aanname is net zo plausibel als de aanname van de evolutionisten.
Daarnaast heb je ook verschil in aannames; sommigen zijn acceptabel, anderen niet. Een aanname moet eigenlijk zo min mogelijk verklaren. God als aanname verklaart álles, ook vierkante planeten, dus is dat geen geschikte aanname.
Maar de factor tijd en toeval is ook geen goede aanname. Als er maar genoeg tijd en toeval is zou je ook vierkante planeten kunnen krijgen

Deze aanname is ook niet acceptabel. Maar wordt maar al te veel geponeerd. Dus we zijn even goed of slecht. Maar we hebben het hier over het scheppingsmodel
Omdat het nog steeds de samenstelling van het universum is. 99% waterstof, een beetje helium en ondertussen wat zwaardere elementen die door de sterren gestookt zijn.
Met deze aanname kan ik nog inkomen. Maar Big Bang zou ik dan veranderen door Designer heeft ervoor gezord dat de samenstelling zo geworden is.
ALLE elementen worden gestookt in het hart van sterren. Koolstof, ijzer, calcium, uranium. Elk atoom van jouw en mijn lichaam hebben ooit deel uitgemaakt van een 2e-generatie ster die aan het eind van zijn leven ontploft is en haar materie de ruimte in heeft geblazen wat daarna een nieuwe ster en de planeten heeft gevormd.
Dan ga je er van uit dat wij sterrenstof zijn, een aanname waar ik het niet mee eens ben.
Daar hebben de knappe koppen hele mooie modellen voor die ik ook niet begrijp. Maar ik vertrouw erop dat het wetenschappelijke proces werkt zoals het hoort. Dat doet het immers al 150 jaar met enorme successen.
Dus je volgt de wetenschappers blindelings? Of begrijp ik je verkeerd?
Dat wordt ook wel gedaan; er is altijd wel een doctoraal-studentje die het onderzoek wat al lang is afgerond nog een keertje overdoet. Mocht hij iets vinden, dan is ie wereldberoemd; vindt ie niks, dan is het in ieder geval leerzaam geweest.
Waarom gaan ze ook niet zo met creationisten om? Dan zou ik het bovenstaande niet meer typen want dan worden we toegelaten tot de onderzoekswereld.
Wat een flauwekul. Als een fakir een miljoen euro wil om te bewijzen dat zwaartekracht niet werkt, wordt het óók afgewezen. Wat je hier doet is typisch creationistisch Calimero-gedrag vertonen: "Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk." Je stapt in de standaard creationistische valkuil met de gedachte dat wetenschap over het status quo gaat. Wetenschap lééft voor het baanbrekende onderzoek wat een paradigm shift teweeg kan brengen. Komt een creationist met zo'n idee, dan wordt ie overladen met subsidie. Maar dat gebeurt niet; dat komt niet omdat ze simpelweg onderzoeken willen doen die zijn gedoemd te mislukken, of waarvan we de antwoorden allang weten. Dat zijn alleen niet de antwoorden die een creationist zal accepteren.
Zo'n Calimero-gedrag krijg je ook wel als je in de creationistische wereld zit. Wetenschap leeft niet voor het baanbrekende onderzoek wat een paradigm shift teweeg kan brengen. Ze houden het liever bij het oude paradigma, dat is al zo'n 150 jaar zo.

Nu bestaat de wetenschap die uitspraken doet over het verleden bijna net zo lang en zitten ze nog steeds in het zelfde paradigma, terwijl veel mensen tegen dat paradigma aanschoppen. Als het niet in overeenstemming is met een oud heelal en een oude aarde krijg je geen voet aan de grond. Peer-review is daar een soort filter voor, net als een filter op de computer die porno ed. tegenhoudt. Dit filter is door de gangbare wetenschap opgezet. Wil je met niet geloven lees dan dit kleine artikel:
http://www.dutchcreationscience.com/art ... per-de-kopOf koop de film Expelled en ga die kijken, dan wordt het duidelijk hoe het zit.
Kom maar op: hier is een zak geld. Vervang alsjeblieft ons blijkbaar foutieve model door een model dat de waarheid beter benaderd.
Oké, het eerste wat ik nodig heb is ongeveer 10 miljard euro. Dat moet genoeg zijn om baanbrekend onderzoek te doen. Dan richt ik mijn eigen laboratorium op en zoek alle creationistische geologen, biologen en astronomen bij elkaar om grootscheeps onderzoek te doen, ze willen vast wel meewerken. Nu moeten deze onderzoekers het namelijk in hun vrije tijd doen zonder dat ze daarvoor betaald worden. Dan kan je wel begrijpen dat het onderzoek niet zo snel gaat. Wauw wat lekker om zo te brainstormen. Maar het zullen wel luchtkastelen blijven.
Gen. 1:1 --> "In den beginne schiep God de hemel en de aarde."