Mortlach schreef:Maar hoe groot is de kans dat je 50 miljoen keer een willekeurig cijfer gooit? 1x1x1x1...x1x1=1, toch?
Ik dacht het niet. Eerder 1+1+1...
Maar je geeft nu een verkeerde voorstelling van zaken.
Een reptiel heeft allerlei mutaties nodig om tot vogel bevorderd te worden. Schubben moeten veren worden, botten moeten hol worden, longen moeten veranderen, poten moeten vleugels worden enz..
Dat zijn er simpel gezegd al 4 mutaties. Dus een reptiel krijgt eerst veren, mutatie 1. Dan wordt die eigenschap door gegeven aan het nageslacht en daarvan krijgt een reptiel ineens vleugels. Die heeft dan al twee mutaties in de genen zitten. Kindertjes komen.. en een daarvan krijgt ineens vogel longen. Kindertjes komen weer.. die dan al 3 mutaties in zich hebben, en een daarvan krijgt ineens holle botten en stijgt omhoog de lucht in.
De kansberekening zegt dan: mutatie 1 EN mutatie 2 EN mutatie 3 EN mutatie 4.
Nu komen mutaties wel vaker voor, maar slechts weinig mutaties zijn zinvol. Misschien maar 1 promille.
Als jij uit een pot met 999 witte knikkers en 1 zwarte knikker in 1 keer grijpen de zwarte knikker moet pakken, dan is de kans daarop 1/1000
Als je 1000 van die potten hebt en je mag maar 1 keer grijpen in iedere pot en je moet 1000 keer de zwarte knikker grijpen, dan is de kans daarop 1: 1000^1000 = 1:10^3000
Omdat je niet een willekeurige knikker mag pakken, maar alleen die ene. Net zo is het met mutaties. Je mag niet zomaar iedere willekeurige mutatie krijgen, waarvan er 999 slecht zijn en maar 1 goed. Je mag alleen die ene goede maar krijgen. Iedere keer weer. Als je een mutatie krijgt, dan moet het die ene goede zijn EN je moet de vorige mutaties ook al in je hebben zitten.
Dus is de kans op 1000 goede mutaties, als er slechts 1 promille van de mutaties goed zijn, ook 1:10^3000
Dat is al een onmogelijke kans, dus je kunt wel nagaan dat het met een paar miljoen mutaties kansloos is.
Mortlach schreef:Nee, je blijft hardnekkig het cumulatieve effect van natuurlijke selectie ontkennen. De organismen met een kwalijke mutatie gaan namelijk gewoon dood. De soortgenoten met een positieve mutatie blijven leven. Wat je krijgt is dat elke generatie een groot deel van je populatie sterft, waarna de overblijvers de populatie weer op peil mogen brengen, maar als dat gebeurd is, heeft 100% van de populatie de gunstige mutatie.
Ik ontken dat helemaal niet, maar ik schuif de niet succesvolle mutaties terzijde omdat die niet meer meedoen. Het gaat puur om de kans dat alle goede mutaties doorgaan. De rest mag je gelijk al afschrijven.
Ik heb het nog niet eens gehad over de kans dat een mutatie in stand blijft. Want er is maar 1 dier dat een mutatie krijgt. Dat moet het ook doorgeven. Het effect van 1 mutatie is zo klein, dat die wellicht op den duur door de helft van het aantal dieren verspreid is. Van natuurlijke selectie zal nog geen sprake zijn. Ook als de volgende mutatie zich aandient, zal dat ook weer bij 1 dier gebeuren. Die eigenschap verspreid zich misschien ook weer door de groep dieren. De verschillen zullen zo klein blijven, dat er niks is om weg te selecteren. De hele groep dieren zal langzamerhand veranderen.
Wat de evolutie predikanten ons proberen wijs te maken, is dat iedere mutatie zo'n groot effect heeft, zoals bijvoorbeeld een vis die plotseling kant en klare poten krijgt, dat de dieren zonder mutaties het niet meer kunnen redden. Daar klopt natuurlijk niks van.
Mortlach schreef:Voldoende grote populaties (wel eens de gnoe-trek in Afrika gezien. Daar wandelen miljoenen en miljoenen gnoes - de kans dat in de massavoortplanting die daar elk jaar voltrokken wordt een positieve mutatie zit is niet zo heel onvoorstelbaar) en het cumulatieve effect van natuurlijke selectie. Zie bovenstaand.
Miljoenen en miljoenen. 2 Kuddes gnoes? Of miljoenen mannetjes en miljoenen vrouwtjes, dat kan ook nog ja.
En ja of er een miljoen zijn of 1, dat maakt de kans op een mutatie wel iets groter, maar dat maakt op het eindresultaat niks uit.
Stel dat er een miljard gnoes zijn. En de kans dat een gnoe in een olifant verandert is 1:10^10milljoen
Dan wordt de kans met een miljard (10^9) gnoes iets groter, namelijk 1:10^(10.000.000-9)
Omdat iedere gnoe van die miljard aan het begin kan staan van een mutatie-reeks.
Als jij uit 1 pot met 1000 knikkers de zwarte moet pakken, dan is de kans daarop 1:1000
Als je 10 potten hebt en je mag uit iedere pot 1 knikker pakken, dan is de kans dat je 1 zwarte knikker pakt 1:(1000/10) = 1:10^(3-1) = 1:100
Maar dat beperkt bij de gnoes meteen het aantal mogelijkheden, omdat die miljard bij 1 promille kans op suc6, meteen wordt gereduceerd tot een miljoen. En de volgende keer tot duizend. En dan nog maar 1. Dus na 3 mutaties is er nog maar 1 gnoe over die olifant kan worden. Dus een groot aantal om mee te beginnen, heeft geen effect op het eindresultaat als dat in de orde van grootte van 1:10^1000 of kleiner ligt.
Als niemand kijkt... dan verandert alles in chocolade.