Natuurlijk leven

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Heidebloem
Luitenant
Luitenant
Berichten: 559
Lid geworden op: 11 jun 2008 18:52

Berichtdoor Heidebloem » 27 aug 2008 18:26

@ de echte bakker:

De zoon van een 'echte' bakker heeft mij laatst verteld dat als er (op zaterdag) slagroomtaarten overblijven deze maandagnacht allemaal in het broodmeel terecht komen. 'Ach, daar vind je toch niets van terug'. :shock:

Gebruikersavatar
phox
Sergeant
Sergeant
Berichten: 440
Lid geworden op: 24 dec 2004 17:19
Locatie: Waalwijk

Berichtdoor phox » 29 aug 2008 18:01

Heidebloem schreef:Tegenwoordig kun je in de supermarkt bijvoorbeeld ook flesjes water kopen van 'Water voor water', een kwart van de opbrengst is voor Simavi om waterputten in ontwikkelingslanden te financieren. (Die flesjes heb ik altijd in mijn tas en op mijn werk, thuis drink ik uiteraard uit een glas :mrgreen: )


Dat soort onzin zou ik dus nooit kopen.

Sowieso omdat het in dit geval water betreft, iets wat je hier ook heel goed uit de kraan kunt drinken. Dan houd je nog veel meer geld over om naar Simavi te sturen.

En dat geldt eigenlijk voor alle voedingsmiddelen: die koop ik o.b.v. kwaliteit, prijs en - voor zover te controleren - aanvaardbare productiemethode. Dat men ook een goed doel steunt, zou voor mij alleen een argument zijn bij gelijke geschiktheid van 2 producten. Maar verder geef ik liever rechtstreeks geld aan goede doelen dan dat een bedrijf dat voor mij moet doen.
Maar de vrucht des Geestes is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, goedertierenheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, matigheid. (Galaten 5:22)

Rolf

Berichtdoor Rolf » 29 aug 2008 18:27

"Consument vind bioligisch te duur
Rotterdam - Zes op de tien Nederlandse consumenten laten biologische en
'eerlijke' producten als Max Havelaar-koffie in de schappen staan, omdat
ze te duur zijn.
Ook menen consumenten zelf wel in staat te zijn om te bepalen of een
product een gezonde keus is. Ze zien de verschillende gezondheidskeurmer-
ken ook steeds meer als reclame.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Bedrijfsvergelijkingen Levensmiddelen-
detailhandel van Deloitte onder 2700 consumenten."
Uit de Stentor, vt 29 aug 2008.

Gebruikersavatar
Heidebloem
Luitenant
Luitenant
Berichten: 559
Lid geworden op: 11 jun 2008 18:52

Berichtdoor Heidebloem » 29 aug 2008 19:36

Ik koop zo'n flesje ook alleen maar omdat ik nu eenmaal een flesje nodig heb en dat vul ik dan regelmatig met kraanwater. Gewoon handig in mijn tas. En als ik dan kan kiezen tussen spa, evian of deze, dan is de keus snel gemaakt.

Koeitje
Mineur
Mineur
Berichten: 169
Lid geworden op: 11 aug 2008 09:00

Berichtdoor Koeitje » 01 sep 2008 13:26

Rolf schreef:Zes op de tien Nederlandse consumenten laten biologische en 'eerlijke' producten als Max Havelaar-koffie in de schappen staan, omdat ze te duur zijn.
Ook menen consumenten zelf wel in staat te zijn om te bepalen of een
product een gezonde keus is.
Ze zien de verschillende gezondheidskeurmerken ook steeds meer als reclame.


Ergens is dit jammer, gezonde voeding is zo ontzettend belangrijk! Dat er steeds meer ziektes zoals kanker zijn, komt ook voor een groot deel door alle rotzooi die door ons voedsel zit. Zouden veel mensen dit onderschatten -of er niet zo overnadenken- en voor de goedkoopjes gaan? Maar ik snap het ergens ook wel, het eindbedrag op een kassabon kan best hoog zijn als je het niet breed hebt. Wij hebben het ook niet luxe, maar toch probeer ik wel op goede voeding te letten.

Maar de reden dat ik die regel vet gemaakt heb is: ik denk dat veel mensen niet half weten wat men allemaal in het eten verwerkt. Je moet er bijna voor gestudeerd hebben. Denk maar aan het gif op groenten en het kaasverhaal wat verleden week in de kranten stond.

En wat dachten jullie van deze :!:
E-nummers blijven natuurlijk chemische hulpmiddelen. Maar wist je bijvoorbeeld dat: E120 karmijnzuur - natuurlijke rode kleurstof, gemaakt is van schildluizen!
Deze kleurstof is zeer goed oplosbaar in water. Het wordt vooral in snoep, ijs, limonades, yoghurtdrinks en vruchtennectars gebruikt.

Zo zie je maar, het zit overal in of doorheen...

Rolf

Berichtdoor Rolf » 01 sep 2008 16:45

Koeitjes schreef:Dat er steeds meer ziektes ...
Zouden veel mensen dit onderschatten -of er niet zo overnadenken- en voor de goedkoopjes gaan? Maar ik snap het ergens ook wel, het eindbedrag op een kassabon kan best hoog zijn als je het niet breed hebt. Wij hebben het ook niet luxe, maar toch probeer ik wel op goede voeding te letten
Ik denk niet dat het voedsel in de supermarkten hier zodanig
van kwaliteit is, dat daardoor ziekten ontstaan. Veel ziekten hebben
volgens mij veel meer spanning, ongezonde leeftwijze, ed. als oorzaak.

Gif op groenten
"Wat niet weet, wat niet deert." Dat gaat niet helemaal op, maar het kan wel
invloed hebben. Als je met smaak iets opeet, en hebt er gezonde
gedachten bij, dat heeft dat hele grote invloed op de uitwerking.
Dat is onderzocht.
Met gif op groenten valt het wel mee denk ik. Dit wordt ook
gecontroleerd. Wel is het zo, dat mijn worteltjes, en al het andere, uit de
eigen groentetuin (die ik nu niet meer heb) veel smakelijker waren.
Soortgelijke verhalen hoor ik veel meer.

Het maakt ook verschil wat je uitzoekt. Vooral wel gewoon brood, beleg, melk, aardappelen, groente en goed vlees of vis.
Limonade, koolzuurhoudende dranken, allerlei 'vleesmengseltjes', chips, ed. koop ik niet. (M.u.v. een verjaardag of iets anders, dan kun je er
moeilijk omheen.)

TheKeimpe
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3902
Lid geworden op: 11 sep 2002 12:28

Berichtdoor TheKeimpe » 01 sep 2008 19:53

Prei en uien uit de tuin van mijn schoonvader smaken veel sterker dan zo'n zakje van de C1000 of Aldi, dat is een feit. Alleen heeft de C1000 altijd uien te koop en mijn schoonvader niet...

Rolf

Berichtdoor Rolf » 01 sep 2008 20:33

Groentetuinen zijn niet meer zo populair. De laatste 20 jaar zijn er hier
heel veel verdwenen. Zelf ben ik er ook mee gestopt. Toch zit ik er over
te denken om er weer eens aan te beginngen. Het heeft veel voordelen.
En als de grond een beetje zanderig is, dan is het allerlastigste karwei,
omspitten, redelijk te doen.

En, met een goed schema, een kas, en diepvries of wekflessen, kan er
over het hele jaar iets zijn.'
Laatst gewijzigd door Rolf op 01 sep 2008 20:36, 1 keer totaal gewijzigd.

Giovannino

Berichtdoor Giovannino » 01 sep 2008 20:34

Groentetuinen zijn juist hip !!
'Slowfood', you know 8)

Koeitje
Mineur
Mineur
Berichten: 169
Lid geworden op: 11 aug 2008 09:00

Berichtdoor Koeitje » 02 sep 2008 10:31

Rolf schreef:Ik denk niet dat het voedsel in de supermarkten hier zodanig
van kwaliteit is, dat daardoor ziekten ontstaan. Veel ziekten hebben
volgens mij veel meer spanning, ongezonde leeftwijze, ed. als oorzaak.

Het maakt ook verschil wat je uitzoekt. Vooral wel gewoon brood, beleg, melk, aardappelen, groente en goed vlees of vis.


Uiteraard, de EU keurt het voedingsmiddelen in supermarkten anders ook niet goed. Maar een ongezonde leefwijze heeft ook veel met je voeding te maken.
Het wil ook niet zeggen dat alles automatisch goed voor je is. Ik denk dat je zelf altijd kritisch moet blijven. Net wat je zegt, gevarieerd en gezond eten, daar let ik echt wel op.

Ik vind het ook echt moeilijk om dingen zonder 'verkeerde' stoffen te kopen, want van meer dan de helft heb ik niet in de gaten wat erin zit. En er blijft vrij weinig over lijkt het :wink: .

Dus iedereen weer terug naar de eigen groentetuin! Volgens mij kan ik net 1 slakrop kwijt, maar om daar een heel jaar mee te doen lijkt me ook niet heel gezond :mrgreen:

Rolf

Berichtdoor Rolf » 02 sep 2008 16:11

Koeitje schreef:Ik vind het ook echt moeilijk om dingen zonder 'verkeerde' stoffen te kopen, want van meer dan de helft heb ik niet in de gaten wat erin zit. En er blijft vrij weinig over lijkt het
Volgens mij is het ook goed een gezonde balans te zoeken tussen kennis
verzamelen en onwetendhied. Ik herhaal toch weer, "Wat niet weet, wat niet deert".
Anderzins, bijv. bij groenten en fruit is er ook wel wat aan te doen. In de
eerste plaats, als het gekookt is, dan is het toch ook meer steriel?
En bijv. bij een appel of peer is het vaak zo dat er rond het klokhuis
hooguit iets grotere concentratie van spuitmiddelen aanwezig kan zijn.
Dus dat niet gebruiken, of schillen.

Dus iedereen weer terug naar de eigen groentetuin! Volgens mij kan ik net 1 slakrop kwijt, maar om daar een heel jaar mee te doen lijkt me ook niet heel gezond :mrgreen:
Groentetuinen zijn voor een habbekrats te huur anno 2008
(tenminste hier). Ik schat zo van €0,50 - €2 per vierkante meter per jaar.

Rolf

Berichtdoor Rolf » 24 sep 2008 17:24

De melktap
DEVENTER - De melktap is een apparaat waar consumenten melk kunnen
tappen op het boerenerf, zo veel ze willen.

Importeur van dit Zwitserse apparaat is het Deventer bedrijf SAC
Nederland dat er al 50 verkocht in Nederland.

De melktap staat niet zelden langs wandel- en fietswegen om de recreant
een bekertje melk te laten tappen. Maar daar is Gerrit Aanstoot, bij SAC
de melktap-specialist, geen voorstander van. ,,In de machine zit rauwe
melk. Gekoeld natuurlijk, maar het is verstandig de melk eerst te koken.
Dat staat ook op de sticker die op elk apparaat zit. Waarmee ik niet wil
beweren dat je van rauwe melk ziek wordt.''

Volgens Aanstoot probeert een boer met de melktap zijn omzet te
verhogen en de consument op een vriendelijke manier te bedienen. ,,Om
het apparaat terug te verdienen moet je extra omzet draaien. Het
voordeel voor de klant is dat ze er altijd terecht kunnen. De meesten
brengen zelf een fles mee. En het is heel gezond, melk rechtstreeks van
de boer. Voller van smaak ook en met vitamines die je niet aantreft in
een pak melk uit het schap in de supermarkt.''
Uit de Stentor, wo 24 sep 2008.

* "... zoveel ze willen ... ". In de melktap zit een 1 tank (melkbus) van 40 liter, of twee stuks (80 ltr).
* Prijzen van de melk varieren van €0,50 - €0,90 per liter.
* Als de melk dezelfde dag gebruikt wordt, is koken (onder normale
omstandigheden) niet nodig.
* Toepassing in Zeeland.


Afbeelding Brunimat melktap.

Verkoopadressen verse melk.

Gezien de prijs van de kast (€6500,-, excl. 'melkhuisje') denk ik niet dat
ze snel in aantal toenemen.

Rolf

Berichtdoor Rolf » 26 sep 2008 22:23

Held van de smaak
"Nee, dit is niet een nieuwe kandidaat van Boer zoekt Vrouw, dit is Aart
Jan Schuld uit Oldebroek, deze week uitgeroepen tot Held van de Smaak
2008. De Veluwse bakker kreeg de landelijke onderscheiding voor zijn
Oldebroeker akkerbrood; een ambachtelijk brood van granen die hij op
eigen bodem teelt. Schuld is de zesde generatie die aan het werk is in
Bakkerij Schuld, 123 jaar geleden door zijn bet-bet-overgrootvader
opgericht. ‘Die titel is een enorme kick, een beloning, ik ben er dan ook
hartstikke trots op.’

Wat maakt jouw broden zo speciaal?

‘Ik maak ze op de ouderwetse manier. Het graan wordt door een
steenmolen gemalen, dat zorgt voor dat authentieke steenmolenaroma.
De kiemen laat ik erin zitten, die geven extra smaak en zijn zeer
voedzaam. Het deeg laat ik twaalf uur rijzen. Je kunt het vergelijken met
de soep van oma. Die is goed, en de volgende dag is ze nog beter.’

... Zelfs op zandgrond, met de juiste rassenkeuzen, heb ik de juiste
granen gevonden. Ik teel op een manier waarop andere niet telen. Met
minder opbrengst en meer eiwit in de tarwe.’ "

Volledig artikel.

Gerelateerde artikelen.
Nieuws, Bakkerswereld.com.

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Berichtdoor Evelien » 27 sep 2008 08:28

Giovannino schreef:Groentetuinen zijn juist hip !!
'Slowfood', you know 8)


en waar vindt je nu nog de beste grond, om een groentetuin te kunnen houden? Bijna nergens meer.

elvira (gast)
Kapitein
Kapitein
Berichten: 948
Lid geworden op: 13 sep 2008 15:47
Locatie: DL

Berichtdoor elvira (gast) » 27 sep 2008 08:57

Koeitje:
[quote]Ergens is dit jammer, gezonde voeding is zo ontzettend belangrijk! Dat er steeds meer ziektes zoals kanker zijn, komt ook voor een groot deel door alle rotzooi die door ons voedsel zit. [/quote]

Ik ben het met je eens dat gezonde voeding enorm belangrijk is! Maar om nou te zeggen dat er door ongezonde voeding meer kanker ed voorkomt, klopt slechts voor een deel: bepaalde vormen van kanker (oa. darmkanker) kunnen worden veroorzaakt door veel te vet, te zout en te veel eten. Overigens krijgen mensen hierdoor eerder typische welvaartsziektes: diabetes, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol met hart- en vaatziekten als gevolg.

Dat er de laatste decennia steeds meer kanker voorkomt, heeft er meer mee te maken dat de mens steeds ouder wordt en kanker vroeger een 'ouderdomsziekte' was. (ouderdom betekende vroeger: ergens tussen de 50 en 60, veel mensen stierven al voor deze tijd en kregen dan ook geen kanker. Daarbij stierven de meeste mensen die kanker kregen, daar ook vrij snel aan. Nu gelukkig vaak niet meer, ook al blijft het natuurlijk een verschrikkelijke ziekte, die helaas vaak weer terugkomt ed. Maar dit alles leidt er wel toe dat kanker inmiddels een ziekte is, waar iedereen zelf of zijn omgeving wel eens mee te maken krijgt)

Wat doe ik zelf aan natuurlijk leven?
- sporten (met mate, overigens: 2 x in de week een kwartiertje joggen en daarna oefeningen, 1 x in de week fitness)
- wandelen (want: hond)
- fietsen (want: werk)
- goede ontspanning (krant, 1 x in de week tai chi, goed boek)
- verantwoorde cosmetica: (meeste) niet getest op dieren, geen schade voor milieu
- milieuzuinig leven: zoveel mogelijk met openbaar vervoer ipv auto, zuinig met stroom en verwarming.
- goed eetpatroon (ontbijten, lunchen, tussendoortje, avondeten, toetje, daarbij veel groene thee en water)
- verantwoord eten: niet perse alles biologisch, maar wel veel groente (niet voorgesneden) en weinig vlees. Daarbij fatsoenlijk brood: vers, van de bakker en heel erg volkoren.

We hebben helaas nog geen tuin... dus we kweken alleen wat eigen kruiden op het balkon/in de keuken. Groente uit eigen tuin hebben we helaas nog niet. Maar dat is het doel voor ons hopelijk nieuwe huis!

liefs, elvira


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 41 gasten