PKN ontwikkelt Numeri niet verder
van onze redactie kerk UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland legt de verdere ontwikkeling van het ledenregistratiesysteem Numeri stil. Het project heeft zo'n 5,5 miljoen euro gekost. Dat bevestigden bronnen binnen de Protestantse Kerk in Nederland gisteren. Vandaag worden zes alternatieven gepresenteerd om toch een bepaalde vorm van landelijke ledenadministratie te krijgen, aldus directeur Haaije Feenstra van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk. Het bestuur van de dienstenorganisatie besloot gistermiddag welk alternatief het meest haalbaar is. De meest voor de handliggende oplossing is het werkende deel van Numeri te koppelen aan bestaande systemen. Dat zal overigens extra kosten meebrengen.
De kleine synode - een beperkte groep synodeleden die zich vooral met financiële zaken bezighoudt - hakt op 27 juni de knoop door. De synodecommissie die bij de besprekingen betrokken is, heeft ingestemd met het stilleggen van de ontwikkeling.
Het stopzetten van het ontwikkelingsproces is een logische stap gezien de ontwikkelingen in de afgelopen vier jaar. De bedoeling was een systeem te ontwikkelingen waarin leden en inkomsten konden worden geregistreerd. De kosten liepen echter door allerlei technische obstakels enorm uit de hand. Bij het begin van het project was nog 1,8 miljoen euro begroot, inmiddels is zo'n 5,5 miljoen euro uitgegeven. De laatste kleine synode zette een stop op de uitgaven.
Veel synodeleden bleken het helemaal gehad te hebben met Numeri, omdat het volgens hen een uitzichtloos is. Keer op keer beloofde directeur Feenstra, die eind 2006 nog zei dat hij dit zogenaamde hoofdpijndossier tot een goed einde zou brengen, oplossingen voor alle problemen en haperingen. Het ledenregistratiesysteem draait echter nog lang niet. Ingewijden verwachtten enkele maanden geleden dat verdere ontwikkeling nog zeker een kostenstijging met zich zou brengen van 25 procent, ruim 1,3 miljoen euro.
Stilleggen vond Feenstra toen niet verstandig. Er is een contract met de leverancier van het programma en om daar onderuit te komen, is een flinke afkoopsom nodig.
bron Zonde van het geld geweest dan! Overigens niet voor het eerst dat een automatiseringsproject als een molensteen om de nek van een bedrijf of instelling hangt. Een ijzeren wet bij het van de grond af ontwikkelen van een bedrijfsspecifiek systeem is dat wanneer je het echt goed doet, je de helft krijgt van wat je hebt besteld, tegen het dubbele van de tijd en het dubbele van de kosten. Deze wet geldt overigens alleen als je betaalde ontwikkelaars inhuurt.