Een vraag aan inspector Morse en zijn medestanders:
Ik wist niet dat ik medestanders had op dit forum.
Waarom hangen alleen een specifieke richting van het christendom en misschien nog wat westerse spiritualisten de visie aan dat andere godsdiensten OOK waar zijn? Leven alle moslims, de meeste christenen, hindoestanen, enz. dan allemaal nog in het duister en hebben zij minder begrepen van God en religie dan pluralisten?
Ware pluralisten hebben een hele hoop ballast afgeworpen, een stuk traditie beschouwen zij als folkore (niet negatief bedoeld). Het is niet makkelijk om te breken met een traditie die al eeuwen in stand wordt gehouden. Een tradititie die zegt de exclusieve waarheid in haar bezit te hebben is aangenaam en heeft de mensen lui gemaakt. Het pluralisme is dus niet de gemakkelijkste weg, het is de weg van de (schijn)zekerheden verlaten. De individuele mens wordt centraal gesteld. Vele mensen wensen niet zover te gaan. De meeste godsdiensten stellen de waarheid in pacht te hebben vanuit hun traditie. (de prachtige Bahai godsdienst vormt hier een uitzondering op). Pluralisme is enkel voor hen die de sprong willen wagen en voor een deel durven te breken met hun traditie.
Waarom brengt het christendom veel meer mensen met die visie voort dan de islam? Of is dit gewoon een uiting van het westerse postmoderne denken en wordt eeuwenoude religie bepaalt door de cultuur en een of andere onbestemde denkrichting die in die cultuur toevallig voorkomt? Wie van de twee heeft dan meer bestaansrecht?
Uiteraard is het pluralisme een geesteskind van het westerse post-modernisme. De post-modernisten zijn volledig ontzuild en wensen niet in een opbod politiek terecht te komen. De westerse mens is op korte tijd in staat gesteld door de techniek kennis te maken met vreemde volkeren, culturen, religies enz enz De conservatieve westerse mens zal steeds zijn eigen cultuur en relligie willen verdedigen tegen de "vreemde" invloeden en zal zijn waarheid als exclusief bestempelen. De progressieve post-modernist ziet in die confrontatie met andere culturen een stuk relativisme en bevrijding van het eigen traditionele juk. Het spreekt vanzelf dat niet elke cultuur deze houding kan aannemen. Post-modernisme is ook maar kunnen ontstaan vanuit een bepaalde socio-economische toestand.
Religie is er altijd al geweest, in tegenstelling tot Karel Barth geloven vrijzinnige christen in een natuurlijke godskennis. De mens is steeds op zoek naar het Heilige dat hem enerzijds beangstigd en anderzijds begeestert (Rudolf Otto). Doch deze religie wordt vorm gegeven in een bepaalde tijd en cultuur. De vrijzinnige christen relativeert dus niet het "heilige" of de "godservaring" maar wel het jasje, de vormgeving. Dat is allemaal ballast, door te ont-mythologiseren (Bultmann) wordt de ware kern van het geloof overgehouden (liefde tot God en de medemens). De universalistische ingesteldheid van de post-moderne gelovige stelt dan dat die godservaringen niet exclusief kunnen zijn en bijgevolg verwerpt hij elke vorm van uitverkiezing.
Wat ik uiteindelijk bedoel te zeggen is: als je de geschiedenis en de (religieuze) wereld op macroniveau bekijkt (wat pluralisten zeggen te doen) dan is het toch moeilijk voorstelbaar dat zo'n visie de waarheid in pacht zou hebben en alle andere gelovigen niet. Want het is in principe ook een vorm van exclusivisme. (Je stelt exclusief dat meerdere religies waar zijn en dat mensen die dat tegenspreken dus ongelijk hebben.)
Het gaat hier niet om een primitieve objectieve waarheid (ik heb gelijk en de anderen zijn verkeerd).... Het gaat hier om authentieke godservaringen en dan stel ik dat de godservaring in alle tijden en culturen is voorgekomen. Een godservaring kun je niet meten of in objectieve normen vastleggen. Het gaat ook niet om de dogmatische waarheid, het gaat om de kern van de religie.
Uiteraard is dit ook maar een visie net zoals die van de orthodoxe gereformeerden er ook één is. Het is een geloof want je kan het niet bewijzen evenmin jullie kunnen bewijzen de zogenaamd "warel leer" aan te hangen.