lrm00 schreef:Nee, dat is ze niet. Een protestantse kerk heeft geen hoofd (m.u.v. de Anglicaanse kerk).
Jawel hoor, die regel is - bij mijn weten - na Willem I nooit officieel afgeschaft.
Moderator: Moderafo's
GKN'er schreef:lrm00 schreef:Nee, dat is ze niet. Een protestantse kerk heeft geen hoofd (m.u.v. de Anglicaanse kerk).
Jawel hoor, die regel is - bij mijn weten - na Willem I nooit officieel afgeschaft.
GKN'er schreef:Flappie schreef:Bovendien kent Nederland geen expliciete scheiding van kerk en staat in de grondwet.
Sterker nog: koningin Beatrix is nog altijd hoofd der Nederlandse Hervormde Kerk (thans PKN)
Waarom zou iemand met een liberale of socialistische levensbeschouwing zijn opvattingen wel mogen verkondigen en uitdragen in de politiek maar iemand met een christelijke levensbeschouwing niet?
Erg kort door de bocht. Gelukkig kan een partij of vereniging niet zo maar verboden worden. Wil je de RK kerk verbieden omdat vrouwen geen priester kunnen worden?
The Engineer schreef:Ook zou ik er aan toe willen voegen dat de uitspraak van Dhr. Van der Vlies wel haaks staat op zijn opvatting. Als je iets christelijks in de politiek wil: stem SGP, nou dan is dat dus geen scheiding tussen kerk en staat.
The Engineer schreef:Zoals ik reeds heb voorspeld werd dit niet gewaardeerd.
The Engineer schreef:Inderdaad, ik heb mij vergist, er staat niet expliciet dat er scheiding tussen kerk en staat moet zijn. Neemt niet weg dat er nog een verklaring voor is. Nederland is lang niet 100% christelijk. Het is dan ook onmogelijk, in mijn ogen, om de hele samenleving christelijke normen proberen op te leggen. Dat vind ik ronduit egoistisch.
The Engineer schreef:Dit doen zij doormiddel van het pleiten voor enkel christelijk scholen,
Omdat hier geen religie ten grondslag staat, lijkt mij vrij duidelijk.
Ja eigenlijk wel ja, ik zeg niet dat ik dat wil, dat zeg ik niet. Ik bedoel alleen wanneer de wet echt gehanteerd zou worden.
The Engineer schreef:Ook zou ik er aan toe willen voegen dat de uitspraak van Dhr. Van der Vlies wel haaks staat op zijn opvatting. Als je iets christelijks in de politiek wil: stem SGP, nou dan is dat dus geen scheiding tussen kerk en staat.
The Engineer schreef:Ik geef toe ik denk heel ruimzinnig, maar ook rationeel.
Misschien niet, dan spelen andere emoties een grote rol, waaronder angst, ook kent men in Nederland geen traditie van Islamitische partijen.The Engineer schreef:Daarom vraag ik mij ook af of er net zo gereageerd zou worden als ik hetzelfde over een islamitische partij dit geschreven had. Ik heb sterk het vermoeden van niet.
Riska schreef:Je verwart het lidmaat-zijn van de Hervormde Kerk (thans PKN) met het hoofd ervan zijn.
De PKN heeft een synode met een voorzitter. In Engeland is de vorstin het hoofd van de Anglicaanse kerk. Dat is hier dus niet zo. (gelukkig!)
Naar eer en geweten - Het woord ‘eer’ in dit motto heeft een verticale en horizontale richting. Voorop staat de eer van God, daar ligt de spits van het SGP-optreden in de politiek. Met als doel dat Zijn goede Naam alle lof ontvangt! Daarnaast zoeken wij de eer en het goede voor iedereen. “Vrees God en houd Zijn geboden, want dit betaamt alle mensen” (Prediker 12:13). Dat kunt u zien aan de concrete punten in dit verkiezingsprogramma.
Scheiding van kerk en staat
Van scheiding van kerk en staat is sprake wanneer de kerkelijke macht en staatkundige macht niet in dezelfde handen zijn en zij geen beslissende invloed op elkaar uitoefenen.
Het betekent dat de staat en de kerk ieder hun eigen zaken regelen en zich niet met elkaar bemoeien of elkaar de regels voorschrijven. Het gaat bij deze scheiding dus in de eerste plaats om het organisatorisch en bestuurlijk gescheiden houden van deze twee grootheden. De overheidsdienaren bemoeien zich niet met de kerk en de dienaren van de kerk bemoeien zich niet met de staat. Aanhangers van het secularisme beijveren zich in de regel voor deze scheiding.
De scheiding van kerk en staat betekent dus niet de scheiding van religie en politiek, al is dat een gangbare misvatting.
The Engineer schreef:Overigens zeg ik niet dat een christelijke mening minder is. Ik zeg dat deze in een staat waar scheiding tussen "religie" en staat zou moeten zijn dit dus niet hoort.
The Engineer schreef:Nee idd, ik ben geen jurist. Ik weet ook je kan de wet niet 100% ten uitvoer brengen. Maar als je dat zou doen dan moet je idd de RK kerk verbieden ja. Dat is nou rationeel denken. Dat is Utopia.
The Engineer schreef:En Machiavelli, vertel mij eens waarom ik een derde van de kiezers van hun vrijheid beroof? Dat zeg ik toch niet of wel. Ik ben heel liberaal, en dus ook democratisch. Denk na voordat je wat schrijft.
The Engineer schreef:Zo beter?? Hier is het misschien wat meer duidelijk. Overigens ik al eerder citeerde was het ook hoor, want als iets christelijks in de politiek en dus de regering en dus de staat wil is er geen scheiding daar tussen meer. Of wou je zeggen van wel. Laat ik het anders zeggen, Dhr. Van der Vlies wil dat men christelijk stemt en is voor scheiding tussen kerk en staat.Dat is nou logisch denken.
The Engineer schreef:Ow en Machiavelli, ik denk niet bekrompen maar open. Ik sta open. Degene die hier bekrompen is ben jij omdat jij de zwakheden van de partij waar jij naar alle waarschijnlijkheid op stemt niet kan erkennen.
Moeite met begrijpend lezen? Ik stelde toch vrij duidelijk dat ik vond dat een Islamitische partij moest kunnen.[/url]The Engineer schreef:En als je anders denkt over een eventuele islamitische partij ben je niet erg christelijk bezig. Waar is je naastenliefde??
The Engineer schreef:Zoals ik reeds heb voorspeld werd dit niet gewaardeerd.
Inderdaad, ik heb mij vergist, er staat niet expliciet dat er scheiding tussen kerk en staat moet zijn. Neemt niet weg dat er nog een verklaring voor is. Nederland is lang niet 100% christelijk. Het is dan ook onmogelijk, in mijn ogen, om de hele samenleving christelijke normen proberen op te leggen. Dat vind ik ronduit egoistisch.
Dit doen zij doormiddel van het pleiten voor enkel christelijk scholen, het laten verdwijnen van andere samenlevingsvormen dan het huwelijk en uiteraard het verbieden van het homohuwelijk. Er buiten gelaten of ik het hier mee eens ben of niet. Vooral het homohuwelijk is hier een sterk voorbeeld van.Waarom zou iemand met een liberale of socialistische levensbeschouwing zijn opvattingen wel mogen verkondigen en uitdragen in de politiek maar iemand met een christelijke levensbeschouwing niet?
Omdat hier geen religie ten grondslag staat, lijkt mij vrij duidelijk.Erg kort door de bocht. Gelukkig kan een partij of vereniging niet zo maar verboden worden. Wil je de RK kerk verbieden omdat vrouwen geen priester kunnen worden?
Ja eigenlijk wel ja, ik zeg niet dat ik dat wil, dat zeg ik niet. Ik bedoel alleen wanneer de wet echt gehanteerd zou worden.
Ook zou ik er aan toe willen voegen dat de uitspraak van Dhr. Van der Vlies wel haaks staat op zijn opvatting. Als je iets christelijks in de politiek wil: stem SGP, nou dan is dat dus geen scheiding tussen kerk en staat.
Ik geef toe ik denk heel ruimzinnig, maar ook rationeel. Daarom vraag ik mij ook af of er net zo gereageerd zou worden als ik hetzelfde over een islamitische partij dit geschreven had. Ik heb sterk het vermoeden van niet.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 gasten