Afwachten of Verwachten - dr. K. van der Zwaag

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Napoleon
Moderator
Berichten: 2422
Lid geworden op: 12 sep 2002 17:18

Berichtdoor Napoleon » 22 okt 2003 19:11

Kaw schreef:
De laatste tijd krijg ik het idee dat op plekken waar de grootste lijdelijkheid heerst, het extreemst gereageerd wordt op dit boek, want het gaat tegen de lijdelijke weg in


tja, dan is de lijdelijkheid opeens ver te zoeken :D
Verder, verder,
altijd maar vooruit
van stad naar stad,
van oost naar west,
van noord naar zuid

Gebruikersavatar
Elsa
Mineur
Mineur
Berichten: 237
Lid geworden op: 11 sep 2002 23:23

Berichtdoor Elsa » 22 okt 2003 20:54

waarnemer schreef:Wat je ook van het boek van Van der Zwaag vindt, ik vind het een raadsel dat de redactie van het RD een predikant uit de Ger. Gem. in dit geval ds. Silfhout een recensie laat schrijven. Ds. Silfhout kan immers niet anders recenseren, dan zoals hij gedaan heeft om niet in conflict te komen met zijn spraakmakende collega's. Ik had het veel juister gevonden om dit boek te laten recenseren door bv. Prof. dr. W. Spijker of dr. C.A. van der Sluis. Wat zou er achter zitten om dit zo te doen?

K.v.d. Zwaag zit zélf op de kerkredactie. :wink:
Woorden zijn de struikelstenen voor iedere toenadering.
- Louis Paul Boon

waarnemer
Luitenant
Luitenant
Berichten: 509
Lid geworden op: 16 sep 2002 12:04
Locatie: Veluwe

Berichtdoor waarnemer » 23 okt 2003 22:31

Elsa,
Je gelooft toch niet dat ze heer van der Zwaag vragen of hij het goed vindt dat ds. Silfhout zijn boek recenseert?
Ik denk zelf dat de hoofdredactie er mee zat hoe ze dat nu moesten oplossen.
Ze herinneren zich nog goed dat ds. P. Molenaar een zeer gunstige recensie schreef over het boekje van Blauwendraad, dat hadden ze waarschijnlijk niet verwacht. Nu wisten ze zeker dat deze recensie niet positief zou zijn. En dat was naar mijn inschatting de bedoeling.

Gebruikersavatar
DireStraits
Mineur
Mineur
Berichten: 170
Lid geworden op: 24 okt 2003 09:25
Locatie: Zwijndrecht

Afwachten of verwachten

Berichtdoor DireStraits » 24 okt 2003 09:50

Het RD heeft natuurlijk wel te maken met een achterban die voor het grootste deel afkomstig is uit de 'behoudende' kerken. Waarschijnlijk vonden ze het niet zo slim om dan een al te positieve reactie te geven. Lijkt me moeilijk werken, als journalist bij het RD. Er wordt van links en rechts aan je getrokken.
The proof of the pudding is in the eating.

Pieter
Luitenant
Luitenant
Berichten: 725
Lid geworden op: 21 mar 2003 15:26

Berichtdoor Pieter » 24 okt 2003 15:34

Wat je ook van het boek van Van der Zwaag vindt, ik vind het een raadsel dat de redactie van het RD een predikant uit de Ger. Gem. in dit geval ds. Silfhout een recensie laat schrijven.

De reden hiervan is ongetwijfeld dat Van der Zwaag met zijn boek zijn pijlen met name richt op de Ger. Gem. Het is vervolgens niet meer dan redelijk om een persoon uit de "aangevallen" groep de gelegenheid te geven op het boek te reageren.
Overigens vraag ik me af wat dit hele boek toevoegt aan de discussie. Alleen al omdat van te voren duidelijk is uit welke hoek VdZ komt, hij past namelijk uitstekend in het rijtje met o.a. Blauwendraad. De "studie" valt dus moeilijk objectief meer te noemen. Bovendien is het allemaal zo ontzettend verwarrend, en dan bedoel ik niet het boek, maar de hele discussie. Als we Gods Eigen Woord niet meer hadden om ons aan vast te klampen, dan was er reeds lang een Babylonische spraakverwarring ontstaan (zo die er al niet is!). Hoe moeten wij er als jongeren nu achterkomen wat de "echte" waarheid is, als diegenen van wie je zou verwachten dat ze de waarheid brengen elkaar te vuur en te zwaard bestrijden?
Laatst gewijzigd door Pieter op 28 okt 2003 11:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Elsa
Mineur
Mineur
Berichten: 237
Lid geworden op: 11 sep 2002 23:23

Berichtdoor Elsa » 24 okt 2003 21:56

waarnemer schreef:Elsa,
Je gelooft toch niet dat ze heer van der Zwaag vragen of hij het goed vindt dat ds. Silfhout zijn boek recenseert?

En als vd Zwaag nu eens zélf heeft gevraagd of ds. Silfhout de resensie verzorgen wilde? :wink:
Woorden zijn de struikelstenen voor iedere toenadering.

- Louis Paul Boon

Gebruikersavatar
ndonselaar
Verkenner
Verkenner
Berichten: 68
Lid geworden op: 03 mar 2003 19:25
Locatie: Oosterland
Contacteer:

Berichtdoor ndonselaar » 25 okt 2003 18:17

Wie is er van hier naar het symposium geweest?

Gebruikersavatar
Kaw
Majoor
Majoor
Berichten: 1855
Lid geworden op: 03 apr 2003 08:02

Berichtdoor Kaw » 27 okt 2003 13:29

ndonselaar schreef:Wie is er van hier naar het symposium geweest?


Ik kon niet. Vrienden van mij zijn wel geweest! Ik heb ze nog niet volledig kunnen uithoren, maar ik weet al wel dat ze het tof vonden!

Carey
Verkenner
Verkenner
Berichten: 30
Lid geworden op: 27 okt 2003 11:51

Berichtdoor Carey » 27 okt 2003 18:37

Ben er ook geweest. Vond het iets minder tof....

Als je wilt weten wat Rouwendal gezegd zou hebben en wat de redenen zijn waarom hij niet sprak:

http://home.filternet.nl/~p.rouwendal/

M.b.t. zijn kritiek op het boek citeer ik het volgende van die site:


Enkele lijnen naar Nederland, mede m.b.t. het boek van Van der Zwaag

Naast alle positieve invloed van Marrow-men, moet helaas geconstateerd worden dat zij ook negatieve invloed hebben gehad. Hun oprekken van de algenoegzaamheid van Christus’ offer en uitspraken als moet de mens maar met de natuur beginnen, dan komt de genade er wel bij, kunnen in hun oorspronkelijke context misschien nog gebillijkt worden. Het gaat echter fout wanneer zij tot norm voor rechtzinnigheid verheven worden.[28] In de vele discussies over het aanbod van genade komen deze discutabele uitspraken steeds weer terug en zij hebben daarin helaas verwarrend en verscheurend gewerkt.[29] Ik betreur het dat Van der Zwaag dit niet duidelijk heeft gemaakt, maar deze uitdrukkingen onbecommentarieerd laat staan. Daardoor kan de verwarring blijven voortbestaan en zelfs een nieuwe impuls krijgen.

Van der Zwaag heeft niet ingezien dat het verzet tegen het algemeen aanbod vanaf ca. 1790 zich vaak vooral richtte op de stelling dat Christus in het aanbod geschonken wordt. Dit verzet tegen déze vorm van aanbieden komt meer overeen met de kritiek van anti-hypercalvinist Fuller op de Marrow-theologie, dan met die van hypercalvinisten op bijvoorbeeld Fuller. Het echte hypercalvinisme heeft in Nederland nooit echt invloed gehad.[30]

In de verdeeldheid die er tot op heden is rond bijvoorbeeld het aanbod van genade en de oproep tot geloof zou het lezen van Fuller positief kunnen werken. Hij verwerpt het hypercalvinisme zonder door te slaan in remonstrantisme; hij verwerpt enkele minder juiste opvattingen van de Marrow-theologie zonder door te slaan in hypercalvinisme. Bestudering van zijn genuanceerde standpunt zou een brug kunnen slaan tussen mensen die beducht zijn voor hypercalvinisme enerzijds, en mensen die beducht zijn voor remonstrantisme anderzijds.[31]

Uit de ontwikkelingen na Fuller kunnen we leren dat een prediking waarin de oproep tot geloof níet uitdrukkelijk wordt ingebed in de gereformeerde leer van zonde, onmacht en soevereine genade, groot gevaar loopt tot (praktisch) arminianisme te vervallen.

Het is niet fair dat Van der Zwaag in bedekte termen maar niettemin op duidelijke wijze beschuldigingen van hypercalvinisme uit richting de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) en de persoon van ds. Moerkerken. Waarom uit Van der Zwaag zijn bezwaren niet openlijk? Op deze wijze heeft zijn boek een hoog insinuerend gehalte gekregen.[32]

Voor een boek dat voor 95% uit citaten bestaat, is het bijzonder kwalijk als het citeren niet correct gebeurt. In de hoofdstukken die zich op mijn onderzoeksterrein bevinden, trof ik een ontoelaatbaar groot aantal fouten aan. Alleen al op pagina 659 kruiste ik er vier aan, waarvan ik er slecht één noem.[33]
In een (letterlijk weergegeven) gesprek zei Steenblok het volgende. “Want die worden allemaal niet tot de zaligheid geroepen, maar ze worden wel geroepen en niet genodigd tot de zaligheid.” Een warrige zin. In een eindnoot wordt dan ook opgemerkt dat deze zin al sprekende wat ongelukkig uitgevallen is. Steenblok bedoelde dat God wel alle hoorders nodigt tot waarachtige bekering en in die weg tot de zaligheid, maar dat Hij niet allen zonder meer tot de zaligheid roept. Op dezelfde pagina waar Van der Zwaag zijn citaat gevonden heeft, bevestigt Steenblok dan ook dat allen op die manier genodigd worden. Van der Zwaag concludeert uit deze ongelukkige uitgevallen zin echter dat volgens Steenblok de mensen wel geroepen, maar niet genodigd worden, en maakt daarvan zelfs een paragraaftitel (3.4.4. Niet genodigd, wel uitwendig geroepen).

Ik laat het vanwege de tijd bij dit ene voorbeeld.[34] Wellicht zal Van der Zwaag zodadelijk de volgende vragen willen beantwoorden:

a) Waarom heeft hij uitgerekend een ongelukkige uitgevallen zin geciteerd?

b) Waarom wordt deze zin, die Steenbloks opvatting niet correct weergeeft, verheven tot paragraaftitel?

c) Waarom heeft Van der Zwaag geen melding gemaakt van de gegeven eindnoot?

Behalve dat een christen zo niet met zijn medemens behoort om te gaan, behoort een wetenschapper zo ook niet met zijn bronnen om te gaan. Ik heb uiteraard niet alle citaten uit het boek van Van der Zwaag gecheckt, maar wat ik op mijn eigen onderzoeksterrein aantrof maakt mij uiterst sceptisch over de kwaliteit van de overige citaten.

Voeg daarbij dat Van der Zwaag citeert uit allerlei periodes van de Kerkgeschiedenis, dwars door elkaar heen, van Augustinus tot Kuyperiaanse oost-aziaten.[35] Daarbij heeft hij kennelijk niet in de gaten dat de citaten los van hun oorspronkelijke context ook (een deel van) hun oorspronkelijke bedoeling en betekenis verliezen.[36]

Ook citeert hij onbekommerd exegetische uitspraken, dogmatische uitspraken, meditatieve uitspraken, pastorale uitspraken, bevindelijke uitspraken en polemische uitspraken door elkaar heen. Maar bijvoorbeeld pastorale uitspraken zijn niet altijd dogmatisch zuiver.[37] Daarom moeten al deze soorten op een andere manier gewaardeerd worden. Jammer dat Van der Zwaag dat niet doet.

Daar komt tenslotte bij dat Van der Zwaag op geen enkele wijze verantwoording aflegt van zijn doel[38] en werkwijze[39]. Ik zou hem willen vragen die verantwoording alsnog te geven. Want een dergelijk boek uitgeven over een vandaag de dag zó beladen onderwerp zonder enige verantwoording,[40] is mijns inziens onverantwoord.[41]


Na grondig kennis te hebben genomen van dit boek, kan ik me toch wel vinden in deze bezwaren.

surfer
Majoor
Majoor
Berichten: 2005
Lid geworden op: 12 sep 2002 13:58

Berichtdoor surfer » 27 okt 2003 18:39

ik had het je kunnen vertellen zonder het boek ooit ingezien te hebben... 8)

Carey
Verkenner
Verkenner
Berichten: 30
Lid geworden op: 27 okt 2003 11:51

Berichtdoor Carey » 27 okt 2003 18:48

Wie weet welke vreselijke bedreigingen Silfhout van zijn collega's had kunnen verwachten. (Dat is niet overdreven, maar al eerder gebeurd bij andere predikanten.)


Leuke losse flodder; waarop baseer je zulke indianenverhalen? Op een verjaardag gehoord soms? Ik vind dat je hiermee wel heel vergaande uitspraken over predikanten (knechten van God!!!) doet. Die moet je wel kunnen onderbouwen.

Gebruikersavatar
ndonselaar
Verkenner
Verkenner
Berichten: 68
Lid geworden op: 03 mar 2003 19:25
Locatie: Oosterland
Contacteer:

Berichtdoor ndonselaar » 27 okt 2003 19:05

Ook citeert hij onbekommerd exegetische uitspraken, dogmatische uitspraken, meditatieve uitspraken, pastorale uitspraken, bevindelijke uitspraken en polemische uitspraken door elkaar heen. Maar bijvoorbeeld pastorale uitspraken zijn niet altijd dogmatisch zuiver.[37] Daarom moeten al deze soorten op een andere manier gewaardeerd worden. Jammer dat Van der Zwaag dat niet doet.

In de voetnoot blijkt het te gaan om de uitspraak dat we niet mogen zeggen dat we onze dorre hand uit mogen strekken tot een levende Jezus.

Ik vraag me af waarom dit dogmatisch niet en pastoraal wel kan. Deze vraag heb ik trouwens ook aan Drs. P.L. Rouwendal zelf gesteld. Hij is volgens mij dogmatisch en pastoraal juist.

Hoe denken jullie daarover?

Gebruikersavatar
syb
Verkenner
Verkenner
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 okt 2003 21:32
Locatie: veenendaal
Contacteer:

Berichtdoor syb » 27 okt 2003 19:18

Jammer, dat de discussie zo gaat over hoe bepaalde zaken gaan, hoe mensen met elkaar omgaan. Maar ik denk dat je juist moet kijken waar het boek werkelijk over gaat. En ik zelf sta heel dicht bij de materie, vind ik. Ik ben getrouwd met een vrouw uit de gereformeerde gemeenten in ned. (en N-amerika), zij is nu gereformeerd vrijgemaakt geworden. In elke benaming staat gereformeerd, maar het is een "hemels"-breed verschil in hoe er met geloof en bekering wordt omgegaan. Het is vaak heel erg moeilijk om daarover te spreken met bv. familie of vrienden. Dus was ik blij dat er eens een degelijk boek werd uitgegeven over dit onderwerp, wat we dus met beide handen hebben aangegrepen, en dus nu het boek van vander Zwaag aan het lezen zijn. Om duidelijkheid te krijgen, waar we dan zo verschillend over denken, maar zeker ook voor mijn eigen geloofsleven.
Johannes 3:16

Carey
Verkenner
Verkenner
Berichten: 30
Lid geworden op: 27 okt 2003 11:51

Berichtdoor Carey » 27 okt 2003 19:42

Natuurlijk helemaal mee eens, Syb, dat het uiteindelijk gaat om de zaak zelf. Het is natuurlijk een zeer existentieel onderwerp. Daarom is het juist zo belangrijk dat de auteur van een dergelijk boek eerlijk met de bronnen omspringt, wanneer hij bepaalde (vermeende) misstanden wil aanwijzen vanuit de oudvaders/puriteinen etc.

Gebruikersavatar
cire
Sergeant
Sergeant
Berichten: 388
Lid geworden op: 20 jun 2003 21:37
Locatie: Leiden

Berichtdoor cire » 27 okt 2003 21:02

Carey schreef:Ben er ook geweest. Vond het iets minder tof....

Als je wilt weten wat Rouwendal gezegd zou hebben en wat de redenen zijn waarom hij niet sprak:

http://home.filternet.nl/~p.rouwendal/

M.b.t. zijn kritiek op het boek citeer ik het volgende van die site:



Hmm, klinkt niet echt gezellig allemaal.

Ik zie overeenkomsten met wat ik op mijn werk heb meegemaakt. Twee eigenwijze mensen die hun eigen gelijk willen halen. Allebei deels gelijk hebben, maar voor de rest het de ander niet willen geven.


Inhoudelijk vind ik het wel een goed verhaal (van Rouwendaal), wat beschrijving betreft.
Verder valt het mij op dat zijn opmerkingen bij het boek van vd Zwaag alleen negatief zijn. Dat zou natuurlijk kunnen betekenen dat hij de rest goed vind, maar dat komt niet echt duidelijk naar voren.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 64 gasten

cron