Koken, bakken, etc.

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8286
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 23 jan 2007 09:17

Als je het boek 'Kook ook' doorbladert, krijg je wel zin om nieuwe dingen uit te proberen. Er staan geweldige kleurenfoto's in van allerlei etenswaren.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 23 jan 2007 10:40

Lalage schreef:Als je het boek 'Kook ook' doorbladert, krijg je wel zin om nieuwe dingen uit te proberen. Er staan geweldige kleurenfoto's in van allerlei etenswaren.

Ja, gaaf hè! Dat is bij mij altijd wel voorwaarde: mooie foto's erbij ;)

Gebruikersavatar
windekind
Sergeant
Sergeant
Berichten: 492
Lid geworden op: 21 nov 2003 14:27
Locatie: Utrecht

Berichtdoor windekind » 23 jan 2007 11:08

Inderdaad!

Heeft iemand een goed recept voor kerriesaus voor mij? ik krijg maar geen lekkere gemaakt.
aan stuurboord liggen kapers
en aan bakboord zwemmen haaien
maar ik houd vannacht het roer wel recht

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 23 jan 2007 11:11

Ehm nee, ik heb altijd de neiging om sausjes uit pakjes te maken ;)

Gebruikersavatar
*Annet*
Generaal
Generaal
Berichten: 4052
Lid geworden op: 24 apr 2003 21:20

Berichtdoor *Annet* » 23 jan 2007 13:51

windekind schreef:Inderdaad!

Heeft iemand een goed recept voor kerriesaus voor mij? ik krijg maar geen lekkere gemaakt.


Die van de Aldi (uit een zakje) is prima! Ik ken iemand die is geëmigreerd en daar een voorraad van heeft meegenomen!
ja, dat is mijn mening dan he.....

Gebruikersavatar
leclerc
Kapitein
Kapitein
Berichten: 936
Lid geworden op: 21 dec 2004 09:50

Berichtdoor leclerc » 23 jan 2007 13:56

ik ben op zoek naar een goed recept voor tiramisu
Verkiezingsprogramma's zijn naar mijn bescheiden mening bedoeld om verkiezingen mee te winnen, niet om mee te regeren. -Willem Aantjes

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8286
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 23 jan 2007 14:07

leclerc, ik heb het al eerder gepost, maar speciaal voor jou nog een keer:

Tiramisu

voor 6-8 personen

375 ml sterke espresso (oftewel: hele sterke koffie)
1 grote citroen, liefst onbespoten (ik heb alleen wat sap gebruikt)
500 gr mascarpone (staat bij de kaasproducten)
ca. 100 ml melk
80 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
150-200 g lange vingers
2 el grappa (dat schijnt heel duur te zijn, amaretto werkt ook prima)
1 tl cacaopoeder
snufje kaneel

ook nog nodig:
rasp voor de citroen
beslagkom + garde
(rechthoekige) schaal van ongeveer 5 cm hoog (ovenschaal oid)

Eerst koffie zetten.
1. De citroen onder de hete kraan wassen, afdrogen en de schil fijnraspen. Het sap uitpersen. De mascarpone in een schaal doen, de melk erbij gieten, de suiker en vanillesuiker ook toevoegen. Alles met een garde goed kloppen tot de vla dik en glad geworden is. De citroenschil en 1 el sap erdoor mengen.
2. Op de bodem van de schaal een laag lange vingers leggen. De espresso en grappa door elkaar roeren en de helft of 1/3 over de lange vingers druppelen.
3. Als de koekjes koffiebruin zijn 1/3 van de vla erover verdelen, dan een nieuwe laag lange vingers en opnieuwe bedruipen. Nog een keer vla erover, nogmaals lange vingers bedruipen en nog een laag vla. (ik heb twee lagen gemaakt, vier kan ook, wat je wil)
4. Tot slot de cacaopoeder met de kaneel mengen en met een zeefje over de tiramisu verdelen. Nu moet het nog tenminste 8 uur de koelkast in, tot alles helemaal is ingetrokken.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 23 jan 2007 14:09

Ik wilde je net gaan noemen Lalage! ;)

Zareb
Kapitein
Kapitein
Berichten: 936
Lid geworden op: 27 jun 2004 10:26

Berichtdoor Zareb » 23 jan 2007 14:18

rosalie83 schreef:Ehm nee, ik heb altijd de neiging om sausjes uit pakjes te maken ;)
Schande zeg :(

Kerriesaus:
2 selderstengels
1/2 appel
1 kleine rode ui, 1 teentje knoflook
scheutje witte wijn
2 dl water
2 dl room
kerriepoeder naar believen, (snuifje chilipoeder (facultatief))
vers gesnipperde selderblaadjes, dragon en bieslook
zwarte peper uit de molen en zout


- Snijd de appel, ui, selder en knoflook zo klein mogelijk en stoof ze aan in wat boter en olie tot ze glazig worden.
- Blus met een scheutje witte wijn en laat even inkoken. Giet vervolgens het water toe en breng langzaam aan de kook, voeg nu ook de room toe en laat zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel.
- Breng op smaak met de kerriepoeder, chili, peper en wat zout en werk af met de selder, dragon en bieslook.

Voor kerriepoeder ga je het beste naar een toko of de wereldwinkel.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 23 jan 2007 14:24

Zareb schreef:
rosalie83 schreef:Ehm nee, ik heb altijd de neiging om sausjes uit pakjes te maken ;)
Schande zeg :(

*Schaamt zich :oops:*

Gebruikersavatar
windekind
Sergeant
Sergeant
Berichten: 492
Lid geworden op: 21 nov 2003 14:27
Locatie: Utrecht

Berichtdoor windekind » 23 jan 2007 15:03

En zonder room, kan dat ook?

Klinkt erg lekker trouwens, bedankt!
aan stuurboord liggen kapers
en aan bakboord zwemmen haaien
maar ik houd vannacht het roer wel recht

Zareb
Kapitein
Kapitein
Berichten: 936
Lid geworden op: 27 jun 2004 10:26

Berichtdoor Zareb » 23 jan 2007 16:04

windekind schreef:En zonder room, kan dat ook?


De room is een bindende factor en maakt je saus zachter. Je kunt de room weglaten. Zelf gebruik ik vaak kokosmelk. Echter dat bindt niet dus heb je wel een extra bindmiddel, b.v. maizena, nodig.

Gebruikersavatar
*Annet*
Generaal
Generaal
Berichten: 4052
Lid geworden op: 24 apr 2003 21:20

Berichtdoor *Annet* » 24 jan 2007 08:33

wat een werk! ik zou gewoon gaan voor het gemak uit een zakje!

jullie hadden het btw over olijfolie. Wat is daaraan beter tov sla olie of zonnebloem olie? Olijven vind ik niet te eten dus lijkt die olie mij nu ook niet zo geweldig :?: :?:
ja, dat is mijn mening dan he.....

topkok

Berichtdoor topkok » 24 jan 2007 08:44

@ annet: In olijfolie zitten meer onverzadigde vetzuren, en is dus gezonder. het heeft totaal de smaak niet van olijfen hoor. Proef eens een eerste persing olijfolie, dat is echt super lekker, met een beetje brood en zout.

@windekind: (standaard)

1 ui
boter
bloem
kerriepoeder
Oregano
thijm

fruit de ui aan in de boter, totdat ie glazig is, voeg dan de kruiden (oregano, thijm en kerriepoeder toe) laat wel ff staan. anders word de saus bitter. Maak daarna een roux door bloem toe te voegen, er onstaat dan een stevige massa. Heel even doorgaren water erbij, goed koken afproeven en op smaak brengen met peper en zout. eventueel een KLEIN beetje curry erin;)

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 24 jan 2007 09:32

*Annet* schreef:jullie hadden het btw over olijfolie. Wat is daaraan beter tov sla olie of zonnebloem olie? Olijven vind ik niet te eten dus lijkt die olie mij nu ook niet zo geweldig :?: :?:

Ik walg van olijven, maar ik ben dol op olijfolie! Dus... ;)


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten