Namelijk: Wat mij vaak opvalt als ik mensen hoor spreken over de Dordtse Leerregels, is dat ze zo vaak op zichzelf staand gelezen worden, zonder dat de historische context en de dynamiek waarin deze Belijdenis tot stand kwam wordt meegenomen. Hand in hand daarmee gaan allerlei karikaturen over wat Dordt allemaal zou leren en hoe onbijbels dit wel niet zou zijn. Ik hoor vaak om me heen dat er mensen zijn die heel stellig zeggen dat ze de DL niet willen onderschrijven. Als ik dan navraag hoe goed ze de DL bestudeerd hebben en in welk verband dat was, dan blijkt vaak dat de mensen die de grootste problemen met de leer van Dordt dezelfde mensen zijn die het minste gelezen hebben over DL, als ze Dordt al bestudeerd hebben.
In dit draadje wil ik elk punt van Dordt bespreken, door elk punt van Arminius ernaast te leggen en te kijken wat de historische context was. Misschien dat dan ook duidelijk wordt waar veel voorkomende karikaturen vandaan komen.
De opzet is dus: wat beweerde Arminius, hoe kwam hij erbij, en hoe reageerde Dordt erop en waarom is dit antwoord van Dordt bijbelser dan de punten van Arminius.
Het doel van dit topic is nadrukkelijk NIET het betwijfelen van de Dordtse Leerregels. Ik ga ervan uit dat de Dordtse Leerregels een correcte weergave zijn van wat de Bijbel leert, en dat de punten van Arminius dat niet zijn. Daarom post ik dit ook op dit forum, in dit topic, waarbij ik ervanuit ga dat de gereformeerde/reformatorische leer correct is en niet ter discussie gesteld wordt.
Waar ik met name in geïnteresseerd ben, zijn de achtergronden van Dordt. Hoe kwam Dordt tot stand, in welke tijd, met welke argumenten, en vooral: met wat voor bril moet ik Dordt lezen? Het is voor mij als 21e eeuwse Nederlander, levend in een individualistische maatschappij heel makkelijk om ze te lezen als een absolute standaard. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat de mensen in de zeventiende eeuw in een andere maatschappij leefden, een andere manier van denken hadden en daarom niet noodzakelijkerwijze tot dezelfde conclusies hoeven te komen als ik doe, wanneer ik hun geschriften lees.
De Vijf Punten van Calvijn en de Vijf Punten van Arminius schematisch weergegeven in tabelvorm:

bronnen: Vijf Punten van Calvijn & Vijf punten remonstranten.
Links naar het werk en theologie van Arminius cq. Remonstranten
- Wikipedia over Arminius
- Remonstranten (wikipedia)
- Vijf artikelen van remonstranten (Samenvatting Wikipedia)
- Tekst van de Remonstrantie (uit het in 1910 verschenen gedenkboek van dr. H.IJ.Groenewegen, toenmalig hoogleraar aan het Remonstrants Seminarium).
- Arminianisme (Wikipedia, Engels)
Links naar het werk en theologie van Calvijn cq. gereformeerden
- Wikipedia over Calvijn
- Wikipedia over Gomarus
- Dordtse Leerregels (Samenvatting wikipedia).
- Dordtse Leerregels (geheel)
- Vijf Punten van Calvijn (Wikipedia) (Eng: Five Points of Calvinism, TULIP).
Het conflict
Kortom: wie heeft hier een mening over? Het lijkt me leuk om een bespreking van de DL te doen waarbij de dus de punten één voor één bespreken, waarbij we de context in de gaten houden: wat staat er, waarom staat het er zo, om welke historische redenen is er voor deze weergave gekozen? En hierbij wordt dus van de juistheid van de reformatorische leer uitgegaan, waar de Dordtse Leerregels deel van uitmaken.