(Deutero) Jesaja

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

antoon
Majoor
Majoor
Berichten: 1706
Lid geworden op: 28 jun 2008 16:53
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

(Deutero) Jesaja

Berichtdoor antoon » 04 sep 2010 18:13

Moderne Bijbelgeleerden en theologen staan sceptisch tegenover alles wat naar boven natuurlijke profetie verwijst, daarom proberen zij dat in te passen in een Raamwerk waarbij zij door een herdatering te maken willen aantonen dat de boeken geschreven zijn na de vervulde Gebeurtenis.

De theorie van Deutero-Jesaja (of tweede Jesaja)
Deze theorie kwam eind achttiende eeuw naar boven, via Doderlein (1789) en Eichhorn (1783) en men gaat uit er vanuit dat Jesaja zelf de eerste 39 hoofdstukken geschreven heeft maar dat een tweede schrijver tijdens de babylonische ballingschap hoofdstukken 40-66 heeft geschreven, deze latere datum zou de voorspellingen over de inname van Babylon verklaren

De theorie
De Deutero-Jesaja theorie beweert dat de hoofdstukken van Jesaja 1-39 in een andere steil geschreven zijn dan de opvolgende hoofdstukken 40-55. Het eerste gedeelte bevat diverse verslagen van Jesaja die speciaal over zijn verhandelingen met koningen zoals Achaz en andere personen in Jeruzalem gaan. Hun claim is dat de stijl en de taal van Jesaja 40-55 behoorlijk verschillen van de eerdere hoofdstukken, toch is het interessant dat dat argument ook wordt aangedragen door degenen die Jesaja als schrijver steunen, zij wijzen op de eenheid van schrijven en het herhaaldelijk gebruiken van dezelfde woorden, zie links van u Het woord "de heilige Israëls". en het woord "Sion" Het woord "de heilige Israëls" word door Jesaja 25 maal gebezigd 12 maal in het gedeelte voor hoofdstuk 40 en 13 maal daarna Als er een andere schrijver was na hoofdstuk 40 zou hij zich niet zo steevast van dit stopwoord bedienen, merk ook op dat het maar 6 keer in de overige schrift voorkomt. (Dit woord wordt in verschillende vertalingen vervangen door Geheel Israël ook 25/26 maal) Het woord "Sion" wordt door Jesaja ook 46 maal gebruikt, vergelijk het eens met andere bijbelboeken. Dit laatste argument is naar hun zeggen hun sterkste claim, maar helaas lijkt de wens de vader van de gedachte, men beweert alleen maar dat het tweede gedeelte van Jesaja later is geschreven omdat de juistheid van de voorspellingen voor hun niet te verteren is.

De tegen argumenten
Vele Bijbelgeleerden wijzen de Deutero-Jesaja theorie ook af. Hun lijst van Argumenten bevat, zoals eerder gezegd de eenheid van schrijfstijlen in beide delen, het consistente gebruik van dezelfde woorden en de bekendheid van de schrijver met Juda en het noordelijke koninkrijk maar niet specifiek met aangelegenheden in Babylon. Joodse tradities schrijven het boek ook uniform aan Jesaja toe. De Dode Zeerollen bevatten een complete rol van Jesaja van de tweede eeuw voor Christus dat het boek als een geheel bevat, en let op: Het einde van hoofdstuk 39 en het begin van hoofdstuk 40 - daar waar een andere schrijver volgens hen Verantwoordelijk was voor de inhoud - zijn als een doorgaande, in elkaar overvloeiende tekst geschreven. Ook de Joodse afschrijvers die deze rollen maakten hebben nooit aan de eennheid van het boek getwijfeld, noch de schrijvers van het Nieuwe Testament Jesaja bevat veel expliciete profetien over de Messias, alsmede over zijn leven en de dood. Deze Messiaanse voorzeggingen zijn overtuigend Omdat het boek Jesaja vele jaren voor de geboorte van Jezus werd geschreven. Flavius Josephus schreef ook over een Jesaja die in de achtste voor onse tijdtelling leefde.
Afbeelding
Aanhalingen uit Jesaja
Zowel Jezus al de apostelen deden aanhalingen uit het boek, en niet eenmaal werd gesuggereerd dat er een andere schrijver bedoeld werd. Denk ook aan Jezus in de synagoge die om de rol van Jesaja vroeg er er een aanhaling uitdeed. Lukas 4:17 , en zo zijn er nog veel meer. Ook de Ethiopische eunuch die hardop- uit wat nu hoofdstuk 53 is las, het gedeelte dat critici aan de Deutero-Jesaja toeschrijven. Lukas schrijft echter dat hij uit de profeet Jesaja las, handelingen 8:26-28 bekijk al de profetieën eens, die parallel met het leven van Jezus lopen niemand suggereert ook maar even dat er een andere schrijver aan het woord is.
Bezoek eens
[url]http://www.bloggen.be/egyptische_rijk/[/url]

jaapo
Kapitein
Kapitein
Berichten: 991
Lid geworden op: 19 jan 2011 16:03

Re: (Deutero) Jesaja

Berichtdoor jaapo » 04 apr 2011 16:49

Zo heb ik het ook altijd geleerd, zelfs is er de mogelijkheid van 3 Jesaja's. Maar wat is nu eigenlijk het probleem dan? Wat er staat is toch van meer belang dan door wie het is geschreven? Alleen moet je om de bijbel goed te verstaan, wel in de gaten houden wie het waarschijnlijk schreef, wanneer en voor wie. Of mag ik niet geloven in verschillende bijbelschrijvers in verschillende tijden?
Mijn motto: gezang 7, Liedboek voor de Kerken = Lied 316 NLB

't honkie

Re: (Deutero) Jesaja

Berichtdoor 't honkie » 17 mei 2011 09:18

Het probleem dat ik zie is als volgt: Als de bijbel Jesaja als één persoon aanwijst, en er zijn er toch twee of drie, hoe betrouwbaar is de bijbel dan?
Of nog een stapje verder: als de bijbel historisch niet klopt, welke grond is er dan om hem heilshistorisch wel voor waar aan te nemen?

Bertiel
Luitenant
Luitenant
Berichten: 727
Lid geworden op: 28 dec 2010 21:20

Re: (Deutero) Jesaja

Berichtdoor Bertiel » 17 mei 2011 10:58

antoon schreef:De theorie
De Deutero-Jesaja theorie beweert dat de hoofdstukken van Jesaja 1-39 in een andere steil geschreven zijn dan de opvolgende hoofdstukken 40-55. .


noem eens 1 schrijver op van hedendaagse literatuur of boeken die maar 1 stijlvorm gebruikt in al z'n boeken??
het kan toch zomaar zijn dat als een boek als Jesaja over een langer tijdsspanne is geschreven er een andere stijl in kruipt!
Vanitas vanitatum et omnia vanitas

esli
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1029
Lid geworden op: 27 nov 2007 21:38
Locatie: Leiden

Re: (Deutero) Jesaja

Berichtdoor esli » 17 mei 2011 12:46

't honkie schreef:Het probleem dat ik zie is als volgt: Als de bijbel Jesaja als één persoon aanwijst, en er zijn er toch twee of drie, hoe betrouwbaar is de bijbel dan?
Of nog een stapje verder: als de bijbel historisch niet klopt, welke grond is er dan om hem heilshistorisch wel voor waar aan te nemen?


Omdat het om de boodschap gaat.

TheKeimpe
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3959
Lid geworden op: 11 sep 2002 12:28

Re: (Deutero) Jesaja

Berichtdoor TheKeimpe » 24 mei 2011 08:28

Maar wat is de boodschap als het niet waar is?


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 37 gasten

cron