Beste Confusy,
Ik wil hieronder vooral de standpunten van de Gereformeerde Gemeente wat van toelichting voorzien. Ik hoop dat ik hiermee een aantal onduidelijkheden bij u mag wegnemen.
1. Kan je als ongelovige ook aan het Heilig Avondmaal?Paulus schrijft in 1 Kor. 11:24 dat de Heere Jezus zeide: Neemt, eet dat is Mijn lichaam, dat voor u gebroken wordt;
Naar mijn mening en die van Calvijn en de Gereformeerde Gemeente heeft Christus aan het kruis alleen geleden/betaald voor de zonden van Zijn Kerk (de uitverkorenen) en niet voor alle mensen die er op de aarde zijn (geweest/en nog komen). Dus een "beperkte verzoening". Als de Heere Jezus dan zegt: Neemt, eet dat is Mijn lichaam, dat voor
_u_ gebroken wordt; dan kan Hij daar alleen Zijn Kerk mee bedoelen. Dus alleen een gelovige (een waar kind van God) kan aan het avondmaal.
2. Waarom gebeurt het Heilig Avondmaal vieren in de gergem maar zo weinig?De Heere Jezus en ook de apostelen hebben niet specifiek opgegeven hoe vaak het moet gebeuren. Hierover kun je wel van mening verschillen want er is voor beide wat te zeggen.
Ik denk dat vooral doordat het geen wekelijks of maandelijks terugkerend iets is dat het een bijzondere aandacht geeft aan het Heilig Avondmaal. Het is daarmee een bijzondere gebeurtenis binnen de gemeente. Praktisch gezien is het overigens ook moeilijk om elke week of elke maand Heilig Avondmaal te houden gezien dat 2 van de drie gemeentes herderloos is (binnen de Ger. Gem.). Als we zouden kiezen om elke maand Heilig Avondmaal te houden dan zouden de predikanten niets anders meer doen dan Heilig Avondmaal diensten houden. Dan zal er snel het gevaar van een routine in gaan sluipen en daarmee iets van de eerbied wegnemen rondom het Heilig Avondmaal.
3. Kan je jezelf wel een oordel eten en drinken, omdat iedereen al vanaf de geboorte al standaard veroordeeld is.We moeten goed lezen dat er staat _een_ oordeel. Niet _het_ oordeel. Ook onwaardig gaan aan het Heilig Avondmaal is geen zonde tot de dood maar een zonde die vergeven kan worden.
Als de apostel Paulus in 1 Kor. 11 spreekt over het onwaardig eten en drinken dan vertelt hij eerst de zonde in de verzen 20 tot 21. En dan verteld hij hoe de inzetting van het H.A. is geschiedt. Om vervolgens in vers 27 juist die inzetting als _reden_ op te geven om dus niet onwaardig te eten en te drinken. Ik denk dat de apostel dan vooral doelt op het zinsdeel: "doet dat tot mijn gedachtenis". De gedachte aan de Heere Jezus die God en Mens was en Zich zelve Gode onstraffelijk opgeofferd heeft voor onze zonden doet de apostel gevoelen de diepe eerbied/ootmoedigheid die we aan de tafel nodig hebben om tot Zijn gedachtenis te kunnen eten en drinken.
En hoe zouden we iets ter gedachtenis van de Heere Jezus kunnen doen als we Hem niet kennen met ons hart?
Ik geloof dat het H.A. formulier het heel netjes verwoord, eerst stelt het de uiterste grenzen ons aangereikt vanuit Gods Woord ons aan om ons zo te verootmoedigen.
En daarna spreekt het tot een volk wat nu in hun hart gevoeld dat ze daaraan niet meer voldoen kunnen en zegt ze: "Maar dit wordt ons, geliefde broeders en zusters, niet voorhouden om de verslagen harten der gelovigen kleinmoedig te maken... etc." Want die mensen die weten dat ze het niet waardig kunnen vieren, ja die onwaardigen in zichzelf zijn en hun waardigheid _buiten_ zichzelf zoeken die worden juist genodigd! Zie ook HC 30 vr 81/82.
4. Moet ik die tekst letterlijk of geestelijk zien (Joh. 6:51 (53))In ieder geval geestelijk. De tekst staat in het verband met de tekst over het manna. Christus vergelijkt zichzelf met het manna wat in de woestijn gegeten was. En Hij zegt hier dat het eten van het Levende Brood het eeuwige leven is. Met andere woorden alleen een oprecht geloof in Jezus Christus kan redden van de dood. En met het beeld over het vlees denk ik dat Hij ook denkt aan de offeranden in de tempel. Bij dankoffers werd ook gegeten van het offer en er werd ook wijn gedronken (denk aan Elkana en zijn vrouwen). En een ander beeld is het eten van het pascha waarbij men ook van het lam at. De Heere Jezus wil laten zien dat dit allemaal schaduwen waren van Zijn offer!
We kunnen het niet letterlijk lezen. Want de Heere Jezus is opgevaren te Hemel naar Zijn menselijke natuur. Dus we kunnen niet spreken over het eten van Zijn lichaam hier op aarde. Het is en blijft brood (geen transubstantieatie of consubstantieatie). En daarmee een teken/symbool.
5. Waarom is er dan zoveel angst om aan het Heilig Avondmaal te gaan, waarom moet je bij de gergem altijd eerst helemal beproeven en dan is er altijd nog veel angst? Vroeger gingen ze in de Bijbel bij de deuren langs en deden ze het ongeveer iedere dag. Dus er was kennelijk minder angst, anders werd het niet zo vaak meer gedaan.In de eerste kerk was je eigenlijk pas lid als je uiterlijk de tekenen van bekering had. Het feit dat in de Bijbel staat dat ze langs de deuren gingen en het brood breken was ook een praktisch punt. Ze hadden toen nog geen kerkgebouw net als ons. Daarnaast was de gemeente in Jeruzalem zo groot (er zijn er die spreken over tussen de 5.000 en de 10.000 leden!) dat ze niet allemaal in één plaats konden vergaderen. Er staat bijvoorbeeld ook dat ze dagelijks in de tempel waren lerende. Dat kan niet betekend hebben dat al die mensen met zijn duizenden daar in de tempel waren elke dag. Het gewone leven ging ook gewoon door toen en vaders zullen ook gewoon hebben moeten werken. Maar er waren er wel elke dag in de tempel die daar elkaar leerden.
Ik geloof niet dat er "angst" is bij de Ger. Gem. er is wel veel "schroom". Ons hart is een arglistig hart meer dan enig ding, wie zal het kennen. En daarom is zelfonderzoek zo belangrijk om te weten of het lichaam ook voor
mij gebroken is. Want wat nu als ik een dwaze bouwer ben? Of een dwaze maagd? Of een loos gepleisterd graf? Als God onze ogen opent gaan we zien hoe we eigenlijk in alles altijd onszelf bedoelen. Zelfs ons meest heilige verrichtingen doen we meestal nog om eigen eer te verkrijgen. En de instelling van het H.A. is niet tot eigen eer maar tot de gedachtenis (en eer) van de Heere Jezus.
Maar als het recht ligt dan worden we door de Heere zelf aan de tafel geleid (dan leidt men haar in statie uit haar woning...) en:
Ps. 22: 't Zachtmoedig volk zal rijk verzadigd wezen, Ten dis geleid, Wie God zoekt, zal Hem prijzen. Zo leev' Uw hart, door 's hemels gunstbewijzen, In eeuwigheid.
En wat je van de Heere krijgt hoef je nooit terug te geven. Dat wil niet zeggen dat er geen strijd zal zijn want Luther zegt het zo: waar God Zijn Kerk bouwt zet de satan er een kapel naast. Maar hoewel het geloof fel bestreden kan wezen (denk aan Christen en Appolyon)
6. Maar mijn grootste vraag is....Niet het Heilig Avondmaal maakt zalig alleen Christus Jezus want er is één Middelaar Gods en der Mensen, de Mens Jezus Christus en alleen een oprecht waar zaligmakend geloof in Hem stelt ons in een verzoende betrekking tot God.
Maar... de tekst staat wel tot waarschuwing in Gods Woord, buiten Christus is er geen leven. Dus niet onze tranen die we plengen nog onze gebeden die bidden ook ons kerkgaan niet of het onderzoeken van het Woord. Maar alleen de kennis van Christus is voldoende. En hoever die kennis dan moet gaan is onderscheiden. De één mag hem door de tralies van het Woord zien. De ander mag zeker weten door Christus in een verzoende betrekking met God te wezen. Daarom zoek Christus te kennen. En dan kom ik terug op het formulier, het eerste wat dit ons zegt is dat we onze zonden moeten overdenken en zo een mishagen aan onszelf te krijgen. Dit doen we aan de hand van de wet. De wet is daarmee onze tuchtmeester tot Christus (H.C. 44 - vr 115)
Ik hoop u hiermee van dienst geweest te zijn. Mocht ik het niet duidelijk genoeg verwoord hebben of als het toch vragen oproept aarzel dan niet om ze te stellen.