elbert schreef:Je maakt hier een aantal veronderstellingen die niet kloppen. Je denkt dat ik een vooropgezette mening heb en daar mijn bronnen bij zoek. Maar dat is niet zo. Ik heb een groot aantal bronnen die ik dagelijks bekijk. Op basis van die bronnen kom ik tot mijn mening. Ik denk dat ik voor een deel dezelfde bronnen heb als jij plus nog een aantal andere. Over het algemeen zijn dat gerespecteerde bronnen en niet alleen bronnen die alleen zonder bewijs "Israel is een genocidestaat" roepen.
dat zou kunnen, en geloof ik onmiddelijk.
Ik herinner me echter nog heel goed hoe jij bronnen aanhaalde in de corona-discussie, en heb dat etiket op al jouw nieuwsgaring geplakt, waarvoor mijn excuses.
elbert schreef:Alleen dit feit al (wat ik niet betwist) zou al aanleiding moeten zijn om de beschuldiging van genocide af te doen als feitelijk onjuist. Het voldoet niet aan de definitie van genocide, maar gaat uit van: "er zijn veel slachtoffers gevallen, dus is het genocide". Foute conclusie.
Het vervelende is alleen dat het wél verdacht veel op genocide lijkt, namelijk het doden van leden van een groep, domweg omdat ze lid zijn van die groep. En voor de duidelijkheid: ik denk dat het merendeel van de Israeliers er niet zo instaat, maar over de regering daar durf ik dat niet te zeggen.
Ik heb best een heel slecht gevboel bij Netanyahu..
elbert schreef:Dit is aantoonbaar onzin. In Syrie alleen al zijn er honderdduizenden burgers (waaronder uiteraard vrouwen en kinderen) omgekomen in de burgeroorlog daar. Volgens
de VN gaat het om minstens 300.000 burgers. Vergeleken daarmee is de oorlog in Gaza een klein conflict.
Dat rijst bij mij de vraag hoe het met jouw bronnen zit. Laat je je wel goed informeren?
Ik wilde militair conflict schrijven, omdat Syrie voornamelijk een burgeroorlog betreft.
Maar inderdaad, ik heb het onjuist opgeschreven, zoals het er nu staat is het inderdaad onzinnig.
elbert schreef:Ook deze bewering heeft een aantal veronderstellingen in zich die totaal onrealistisch zijn. In de eerste plaats ga je ervan uit dat deze oorlog nog 4 jaar zo doorgaat. Dat acht ik hoogst onrealistisch. De oorlog in Libanon is nu feitelijk ook al afgelopen en dat zal met Gaza binnen afzienbare tijd ook zo zijn. Bovendien ga je ervanuit dat de intensiteit van het conflict hetzelfde blijft. Ook dat is helemaal niet realistisch en dat zien we de afgelopen maanden ook al. De meeste doden vielen in de eerste maanden van het conflict en sindsdien is het aantal slachtoffers per dag/week/maand afgenomen (zie bijv. deze
grafiek van de VN). Dat is ook compleet te verwachten als je bedenkt dat het aantal Hamasleden is afgenomen en dus het aantal doelen dat gebombardeerd kan worden ook. Daar vallen dan ook minder slachtoffers bij.
Ik denk zelfs dat het nog veel langer door zal gaan, omdat het in mijn optiek ook neit op 7 oktober begonnen is. Het conflict is veel ouder, en dermate onoplosbaar dat de meest realistische uitkomst richting vrede niet echt aan de horizon gloort.
elbert schreef:Het is toch opmerkelijk dat je telkens vergeet dat Gaza ook een grens met Egypte heeft.
Ben je die grens wel eens overgestoken?
En je beseft dat Israel (met Egypte) die grens controleert?
elbert schreef:Probeer je nu te zeggen dat Israel ervoor moet zorgen dat Gazanen in dezelfde luxe moeten leven als West-Europeanen of Amerikanen en dat het anders genocide is? Dat is een wel heel cynische manier van kijken natuurlijk. Het gaat erom dat mensen voldoende voedsel en drinkwater krijgen om in leven te blijven. Dat is Israel verplicht en dat ben ik ook met je eens. Dan kan die anderhalve kilo wel eens voldoende zijn.
Je beseft dat je in die omstandigheden (woestijn) al snel meer water nodig hebt dan de anderhalve liter die in Europa over het algemeen voldoende is?
elbert schreef:Dat is waar, maar dan moet je wel zorgvuldig zijn. Mensen die zonder enige onderbouwing "genocide" noemen, kan ik niet anders dan politiek gemotiveerde anti-Israelactivisten noemen, tenzij ze met gegronde argumenten komen. En dat zijn dan argumenten die moeten voldoen aan de
daarvoor geldende definitie, die ik hier maar even citeer:Kortom: de partij die genocide pleegt moet de bedoeling hebben (de intent) om een groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen. Dan moet je dus vaststellen dat Israel de intentie heeft om de bevolking van Gaza te vernietigen. Die intentie zie ik niet. Sterker nog: de daden van Israel komen daar ook niet mee overeen.
De enige uitweg uit dit conflict lijkt voor Israel te zijn het vernietigen van de woonplaatsen van de gazanen, het volloedig uitroeine van Hamas en haar sympathisanten, en het opgesloten houden van de overgebleven bevolking. Leg mij gerust uit wat daar géén genocide aan is, maar het licht er wel beangstigend dichtbij...
elbert schreef:Nou, nee. Antarctica is off limits voor mensen hebben we als wereldgemeenschap afgesproken.
dat was dan ook ironisch bedoeld.
elbert schreef:Oke, dus het uitoefenen van terreur is een recht als je een staat sticht? Besef je wel wat je hiermee zegt?
Ja, dat zeg ik. Het bezetten van grondgebied geeft de bezette partij in mijn optiek het recht verzet te plegen. In die zin niet anders dan het verzet in WOII.
Terreur is nooit de juiste weg, laat dat heel duidelijk opgeschreven zijn, maar dat er gewape3nd verzet tegen een bezettende macht is is voor mij begrijpelijk, en tot op zekere hoogte ook legitiem.
Daarbij wil ik wel uit de wereld hebben dat de methode van verzet die Hamas hanteert véél te ver gaat.
Maar dat een bezetting het recht op verzet geeft staat voor mij als een paal boven water.
elbert schreef:Je hebt liever een wat zachtzinniger vernietiging? Ik stel voor dat je een militaire strategie ontwerpt die dat voor elkaar krijgt, maar ik zie het je nog niet doen. Gezien het feit dat het hier om een stadsoorlog gaat en dus de moeilijkste van alle vormen van oorlog, is het feit dat Israel Hamas nagenoeg verslagen heeft, wel effectief gebleken.
Dat Gazanen Israel als de bezettende macht zien, daar kan ik inkomen. Dat het vergelijkbaar is met de periode 40-45 in Nederland, is totale onzin. Met name ook omdat er zich van 2005 t/m 2023 geen Israelische soldaat in Gaza bevond, behalve degenen die gegijzeld waren door Hamas, zoals Gilad Shalit.
Dat alle ingangsroutes bewaakt werden, dat niemand eruit mocht zonder de juiste documentatie en dat reisdocumenten niet verstrekt werden is toch op zijn minst een vorm van bezetting.
Daarnaast is je stelling dat er geen Israelische soldaten aanwezig waren ook niet waar, ik ben zelf in 2021 van de Bittermeren naar Ashdot gereisd, en we kregen een escorte van de IDF van de Egyptische grens tot aan Ashdot. Ik heb dus met eigen ogen gezien dat er een militair konvooi door Gaza reed.
elbert schreef:Wat bedoel je met "oorspronkelijke bewoners"? Voor jou zijn dat allemaal Arabieren, maar dat is onjuist. Er hebben altijd al Joden in dit gebied gewoond en die behoren net zo goed bij de "oorspronkelijke bewoners". Dat heeft de VN ook erkend en jij ontkent dat door onder oorspronkelijke bewoners uitsluitend Arabieren te verstaan.
Met oorspronkelijke bewoners doel ik in dezen op de 66% van de bevolking die huis en haard moesten inleveren. Ook de 33% joden waren (deels) oorspronkelijke bewoners, maar niet de enige.
Mensen die van hun geboortegrond verdreven zijn, en die het nieuwe gezag niet erkenden hebben in mijn optiek net zoveel recht op leven op hun geboortegrond als dat jij dat hebt.
elbert schreef: En dan kun je natuurlijk twisten over het feit dat er rond 1920 veel minder Joden in dit gebied woonden dan Arabieren en dat er Joden uit Europa naar dit gebied mochten komen. Maar dat doet aan het basisfeit niet zoveel af, want dan komen we op de discussie uit hoeveel land die Joden dan voor hun eigen staat zouden mogen krijgen en hoeveel er naar de Arabieren zou gaan. Uiteindelijk heeft Israel een klein lapje grond toegewezen gekregen. Een stuk kleiner dan Nederland. Maar dat is blijkbaar nog teveel.
Natuurlijk hebben ze recht op een stukje grond. het punt zit hem er niet zozeer in dat ze dat stukje grond niet mogen bezitten, maar de manier waarop het tot staat is uitgeroepen, en vooral hoe er is omgegaan met degenen die verdreven werden van een stuk grond waar ze al eeuwen woonden.
elbert schreef:Voor Joden is dit hun thuisland. Jij kunt wel vinden dat ze daar niet mogen wonen, maar daar ga je helemaal niet over. Dat zijn Joden zelf.
Ik besef heel goed dat Joden zelf gaan over waar ze wonen. Daar is ook neit zo heel veel discussie over. De discussie gaat over de vraag hoe men indertijd dit stuk grond heeft overgenomen, en hoe daarin met de daar al wonenden werd omgegaan. En ik weet echt wel dat de joodse geschiedenis zich tot ongeveer 70 na Christus op dat grondgebied heeft afgespeeld, maar hetzelfde geld voor de geschiedenis van hen die daar tussen 70 en 1948 bijna 19 eeuwen de dienst hebben uitgemaakt.
elbert schreef:Dat is namelijk het uitgangspunt van het zelfbeschikkingsrecht van volken.
Best eng eigenlijk dat dat zelfbeschikkingsrecht maar voor bepaalde volken geldt. Als Oeigoeren, Koerden, Basken of Catalanen hetzelfde roepen is er niemand in de westerse weredld die ze hoort. En als Palestijnen roepen dat ze in dat gebied willen wonen is dat helemaal jaren lang een no-go geweest.
Dat zelfbeschikkingsrecht van volken geldt voor veel meer volken, en dus ook voor Palestijnen.
elbert schreef:Er zijn in het verleden plannen geweest om Joden naar Madagaskar te verhuizen (een naziplan overigens) en andere exotische ideeen, maar ze hadden allemaal hetzelfde manco: het waren plannen van mensen die zelf niet Joods waren en die van de Joden af wilden.
het klopt dat er een aantal van deze ideeen zijn geweest. Het vervelende van ál deze ideen is dat de staat moest ontstaan op een plaats waar al mensen woonden. En de fout is indertijd gemaakt dat er voor de verdrevenen onvoldoende aandacht was. Iets wat zich nu tegen de (overigens seculiere) staat Israel keert.
elbert schreef:Pardon? Deze mevrouw was speciale adviseur over genocide en het feit dat ze expert op dit gebied was en tot de conclusie kwam dat wat er in Gaza gebeurt geen genocide is, zou voor de VN, die onafhankelijk pretendeert te zijn, aanleiding moeten zijn om naar haar te luisteren. Dat de VN haar in plaats daarvan niet langer in dienst wil hebben, is een teken dat de VN niet onafhankelijk is, maar bepaalde politiek gemotiveerde adviseurs wil hebben.
Ik ben het met je eens dat er een luchtje aanzit, maar dat het alleen om deze reden is is uiteindelijk ook maar een aanname. Er hebben geen journalisten bij het exit-gesprek gezeten, en waty we horen is voornamelijk de lezing van deze dame.
elbert schreef:Je mag me nog eens uitleggen waarom het coronatoegangsbewijs bijgedragen heeft aan het stoppen van de corona pandemie.
Het heeft niet zozeer geholpen met het versnellen van de beeindiging van de pandemie (wat ook neit de bedoeling was), maar het heeft er wel in geresulteerd dat mensen eerder dan zonder een degelijk bewijs weer onderdeel van de maatschappij konden worden.
Het resluteerde er in dat je (eerder dan anders mogelijk zou zijn geweest) weer naar buiten kon, weer mensen mocht ontmoeten en de voor sommigen letterlijk dodelijke eenzaamheid doorbroken kon worden.
Het hield voor restauranteigenaren in dat ze hun toko toch open konden houden. Het hield voor vmensen in dat ze toch naar de uitvaart van een dierbare konden. Was het systeem 100% waterdicht? Neen, maar het alternatief (een langere lockdown) was veel erger geweest.
Bovendien focus je je nu op het coronatoegangsbewijs, maar over de vaccinatiecampagne heb je ook de meest felle discussies gevoerd.
En ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat we de maatschappij weer open hadden gegooid zonder die vaccinatiecampagne.
elbert schreef:Ik ben nog steeds van mening dat dit coronatoegangsbewijs niets heeft bijgedragen tijdens de pandemie en in plaats daarvan mensen blijvend vervreemd heeft van de overheid.
Ik denk dat zaken als een avondklok daar veel meer aan hebben bijgedragen. De meeste mensen waren die hele pandemie dermate zat dat ze met liefde een coronatoegangsbewijs scoorden, zodat ze juist weer wwat vrijer werden. De enige fout die is gemaakt met het corona-toegangsbewijs is dat het te laat is ingevoerd.
elbert schreef:Maar je kunt natuurlijk volhouden dat ik wereldvreemd ben doordat ik deze opvatting huldig, maar ik hoef alleen maar naar de opkomst van populistische partijen te wijzen om er een signaal in te zien dat de corona aanpak dit averechtse effect heeft gehad.
Ik denk dat je daar een punt hebt (hoewel de opkomst van het populisme al bezig was vóór corona), maar ikdenk nog steeds dat in de ogen van de meeste mensen de corona-pas ongeveer het enige geweest is wat goed gegaan is.
Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me de moed om te veranderen wat ik kan.
Geef me de wijsheid om het verschil te zien.