Wetenswaardigheden.

Forum voor minder serieuze onderwerpen.

Moderators: johannes1, mw, Johan81, Moderafo's

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 16 mei 2020 10:29

Een ieder heeft wel eens van die momenten waarop men denkt: Hoe zit dan nu precies, of wanneer is dat ontstaan?
Of men wil er eens iets meer van weten c.q. lezen en krijg handvatten van mede forumleden die daar wel de kennis over hebben.
Deze wetenswaardigheden kunnen alles omvattend zijn. Geloof, wetenschap, cultureel, sociaal, teveel om op te noemen.
Vandaag dat ik hier deze topic wil starten.
Mijn eerste stuk heb ik al klaar staan, maar aangezien ik hier nog maar kort vertoef wil ik graag weten of dit op slow chat kan of dat ik het ergens anders moet plaatsen.
Graag hoor ik iets van een moderator of iemand anders die mij dit kan vertellen.
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 6503
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Chaya » 16 mei 2020 10:41

Ja leuk. Maar kijk gewoon in welk topic het onderwerp past.
Gebruik de zoekfunctie, ga naar snelle links, tik in je zoekopdracht een paar steekhoudende woorden, zoals auto of Genesis, karnemelk,
en klik alleen onderwerptitels aan.

En anders kun je een passend topic opzoeken, zoals eten en drinken, autotopic, off topic, relaties enz enz
Ik zou U niet zoeken, als U mij niet allang gevonden had ~ Augustinus

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 16 mei 2020 15:03

Chaya merkte op

Maar kijk gewoon in welk topic het onderwerp past.


Beste Chaya, ik plaats het hier wel, aangezien het over zovele verschillende zaken kan gaan, dan is het gemakkelijk vinden, met uw wel welwillendheid.

Iedereen kent wel de Dode Zee rollen. Perkamenten zegt menigeen ook wel iets. Geschriften van Hiëronymus en Augustinus als de bekendste namen komen menigeen ook wel bekend voor.
Daar wil ik het niet over hebben, maar over het ontstaan van de Bijbel in boekdrukkunst, want sinds dien heeft het Boek der boeken een enorme toevlucht genomen de Bijbel het meest verkochte/gelezen boek ter wereld.
Nu zal ik zo hier een daar wel enige namen zijn vergeten, maar ik heb getracht de belangrijkste personen te vermelden, die ons dit geschenk gebracht hebben. Dit ging vaak gepaard met repressie en zelfs brandstapels waren voor hen die Gods Woord te boek wilden stellen en verspreiden.Het Boek.
De Bijbel, iedereen heeft minimaal wel eens van dat boek gehoord, en velen lezen er gelukkig ook dagelijks uit.
Maar wat weet eenieder nu eigenlijk precies over het ontstaan van de Bijbel?
Daar wil ik u graag eens iets over vertellen, en natuurlijk mag u mij verbeteren als ik het fout mocht hebben of als een uwer lieden nog meer informatie daarover heeft.

De Bijbel.
De Bijbel is het allereerste boek dewelke in gedrukte vorm is verschenen.
De allereerste heette: Biblia latina, en werd geschreven door Gutenberg en had waarschijnlijk maar een zeer beperkte oplage van 100 á 200 stuks, rond 1450. ( ruim 2500 bladzijden van elk 46 regels )
Vraag is van welke taal de eerste geschriften waren waaruit de Bijbel is ontstaan? Was het Grieks, Romeins/Latijns, Hebreeuws? Erasmus schreef in 1516 “Intrumentum omne” het NT in het Grieks, later werd de naam veranderd in, “Novum Testamentum” en baseerde zich op oosterse geschriften. Na nu blijkt kent de Hebreeuwse Bijbel haar ontstaan uit geschriften afkomstig uit Italië en Spanje. Johannes Reuchlin, een humanist evenals Erasmus publiceerd in 1506: Rudimentis linquae hebraicea/Rudimentis hebraeicis, hetgeen men instaat stelde om het geschrift en de grammatica te leren. Zijn kennis heeft hij an een Italiaanse rabbijn, genaamd, Obadja Sforno Deze Sforno schreef ook een verklaring op de Thora dewelke nu nog een belangrijke plaats inneemt onder de Thoraverklaringen. Rond 1515 worden verschillende Hebreeuwse bijbels uitgebracht in het noorden van Italië. Een Augustijner kluizenaar, Felix de Prato, zoon van een rabbi, sponsorde na zijn bekering tot het christendom: Biblia hebraica rabbinica in 1517. Twee jaar daarvoor werd: Psalterium ex hebraco van hem uitgebracht die hij samen met Daniël Bomberg schreef. Een andere hervormer, Spaans staatsman en kardinaal-priester Francisco Jiménez de Cisneros, tijdens zijn leven bekend als Ximenes de Cisneros, gaf geld om de polyglotte bijbel uit te geven in 1517. Hebreeuws, Grieks en Latijns bevat 5 delen met als extra een woordenboek en een grammatica. Nog in andere Europese steden werden bijbels geformeerd, maar het is de Franse uitgever Robert Estinne die voor het eerst een verdeling maakt tussen hoofdstukken en verzen. Deze drukker heeft de tekst editie van Diderius Erasmus hiervoor gebruikt, de naam van het boekwerk was, Biblia Latina. Zijn Franse bijbels uit 1528 en 1532 die meer in overeenstemming zijn met de Griekse en Hebreeuwse tekst. In 1551 publiceerde hij de Grieks-Latijnse versie van de indeling die heden ten dage nog wordt gebruikt. Net als Erasmus was Estinne een humanist.

In Duitsland waren er ook al Duitstalige Bijbelse geschriften, maar Luther was de eerste die deze begrijpbaar voor de mensen schreef. De Duitstalige Bijbel werd geschreven door Maarten Luther in 1519, wij spreken hier over de vertaling van het O.T. In 1522 verscheen, de zogenaamde “September Testament” . De derde editie werd gebruikt door William Tyndale 1526, - 1534 en werd de Geneefse Bijbel genoemd waarvan heden nog in veel In de Engelse Bijbeluitgaven bewaard is gebleven en uit welke heel veel nu nog staat geschreven in: The King James Bijbel.

In 1545 legde Luther de laatste hand aan de eerste volledig Duitstalige Bijbel uitgegeven, het O.T. en het N.T. dit was een werk van Luther en Philipp Melanchthon.

Het uitbrengen van de King James bijbel (1534 )heeft in Nederland tot het gevolg gehad dat er op de Synode van Dordrecht (1618 – 1619 ) een besluit werd genomen dat er ook een officiële Nederlandstalige versie van de Bijbel moest komen. Dit werd de Statenvertaling.
Deze werd geschreven door: Johannes Bogerman, Willem Baudartius en Gerson Bucerus, die het Oude Testament rechtstreek vertaalden uit het Grieks, Hebreeuws en Aramees.
Het Nieuwe Testament en de apocriefen werden geschreven door: Jacobus Rolandus, Hermannus Faukelius, Petrus Cornelisz, Festus Hommius en Antonius Walaeus.
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 23 mei 2020 12:26

Momenteel is de wereld in de ban van het COVID-19 Virus, beter bekend als het corona virus. Nu kwam ik per toeval op een interessant weetje.

De mensheid heeft vele ziekten door al de eeuwen heen gekend. Ook wel pandemieën genoemd als de ziekte zich over een werelddeel of de wereld verspreidt. Voor veel van deze ziekten is een medicatie gevonden en deze ziekten zijn of uitgedoofd of komen nog sporadisch voor.
Laat ik er eens enkele noemen:
Pokken, De zwarte dood, De Spaanse griep
Cholera, Malaria, Tuberculose, Tyfus, HIV, Gele koorts, Polio
Ebola, Sars, Mers, Covid-19

Zo zijn er vele pandemieën geweest, waarvan sommigen honderden jaren hebben gewoed.
De zwarte dood, nu beter bekend als de pest heeft in Europa vanaf 1300 tot 1800 diverse malen huisgehouden.
De pest uitbraak van 1347 tot 1351 heeft zelfs het leven gekost aan een derde van alle Europeanen ( Wikipedia ) Heden is de pest nog wel aanwezig maar gelukkig zeer beperkt en er bestaat een behandeling voor.

Maar wat ik tot mijn stomme verbazing opmerkte tijdens mijn studie naar het ontstaan/begin van de reformatie en dan gespecialiseerd op het calvinisme, was het volgende.
Tegenstanders van Calvijn probeerden hem en zijn aanhangers met alle middelen onschadelijk te maken. Men ontdekte dat bijvoorbeeld 2 tegenstanders ene Bernard Dallinges en zijn vriend Durant een voet van een gehangene hebben afgehakt en met de voet van de met pest besmette gehangene heeft men in Genève het gif aan de sloten van diverse huizen gesmeerd om zo tegenstanders van Calvijn te besmetten. Calvijn zelf heeft in een van zijn brieven* aan Myconius in maart 1545 geschreven angstig te zijn voor deze vorm van besmetting.
Dat men toen al bacterieel oorlogen voerden was mij een verrassing.


*Zijn werken dl 12 blz 55
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

K80
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1018
Lid geworden op: 25 aug 2016 20:29

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor K80 » 23 mei 2020 12:42

Bacteriële oorlogvoering werdt al veel eerder toegepast. Waarschijnlijk al door de Romeinen voor jaar 0 d.m.v. katapulteren kadavers van dieren over de muren heen te gooien om zo bv de water voorraad van een stad te besmetten.
Vandaag is het gisteren van morgen.

Gebruikersavatar
hans0166
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1045
Lid geworden op: 28 dec 2012 15:30

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor hans0166 » 23 mei 2020 14:20

Hodia schreef:Tegenstanders van Calvijn probeerden hem en zijn aanhangers met alle middelen onschadelijk te maken.


dat gebeurde natuurlijk net zo goed aan de andere kant, Calvijn's medewerking aan o.a Servet's veroordeling en executie ( en anderen) is hetzelfde principe.

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 26 mei 2020 08:33

Hans0166 merkte op

Dat gebeurde natuurlijk net zo goed aan de andere kant, Calvijns medewerking aan o.a. Servet's...................


Daar heeft u gelijk in. Dit is iets waar Calvijn erg mee heeft geworsteld. In een brief aan Bullinger op 27 febr. 1554 ( zijn werken dl 15 blz 124) schrijft Calvijn:" Zelfs in uw kritiek beoordeelt u mij ten minste billik. Anderen vallen mij hard aan en verwijten mij een belijder van wreedheid te zijn..........)

Er is een bijzonder feit te vermelden inzake de vervolging en de veroordeling tot de brandstapel van Servet.
Dit betrof een samenwerking tussen de RK kerk en de Calvinisten. Beiden wilden Servet berechten omdat Servet in hun ogen een van de ergste ketters was die er vrij rond liep.
De RK kerk in deze leverde aan de magistraten van Geneve de bewijsstukken. De berechting te Geneve, bolwerk van de Calvinisten, werd ondersteund door Bazel, Zurich, Bern en Schaffhausen en was bijna unaniem. Ook Calvijn steunde het oordeek, maar vond dat de wijze waarop dit moest gebeuren te wreed, maar een verandering van het oordeel gelukte niet.
Servet sterft levend verbrand op het plateau van Champbel bij de poort van Geneve.

Deze periode en ook nog vele decennia later kenmerkten zich door afschuwelijke wreedheden van martelingen, brandstapels, ophangingen, vierendelingen en wat al zulk vreselijks niet meer. Ook in Nederland.
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 06 jun 2020 12:34

Ik wil nu eens iets schrijven over de Hugenoten. Wat Hugenoten waren en waar men voor stond is waarschijnlijk wel bekend, maar de oorsprong van de Hugenoten berust in veel gevallen bij de mensen nog in het onbekende.

Feitelijk begint het al halfweg de 15e eeuw. De koninkrijken Aragon en Castilië verbonden zich door het huwelijk van Ferdinand en Isabella. Dezen hervormden zowel het staatkundige als het kerkelijke vlak. Men benoemde Ximenez de Cisneros als aartsbisschop van Toledo en primaat in 1495. Het was echter niet alleen maar goed wat Ximenez als maatregelen liet uitvoeren. Joden en Moren werden gedwongen zich te conformeren tot de gebruiken van de katholieke kerk. Deze wet heette: limpieza de sangra ( letterlijk : zuiverheid van het bloed) Zij die geen Spaans bloed in hun aderen hadden werd verboden bepaalde ambten c.q. beroepen uit te voeren. De Iquisitie werd ingevoerd om de levenswandel van de Joden en de Moren te controleren en te bezien of deze echt was. Men noemde dezen conversos (bekeerlingen) Dieptepunt was wel dat de Joden die zich niet aan de “lompieza de sangra conformeerden gedwongen werden Spanje te verlaten. Zij die achter bleven werden vervolgd.
Desiderius Erasmus had begin 16e eeuw veel aanhangers onder Spaanse intellectuelen en ambtsdragers en onderhield nauwe contacten met de Juan de Valdes en Juan de Vergara. Zijn geschriften vonden gretig aftrek, ook bij Cisneros, en de keizer, vanwege zijn kritiek op de misstanden binnen de katholieke kerk.

Op 31 oktober 1517, spijkerde Luther zijn stellingen op de deur van de Scholsskirche in Wittenberg.
Deze actie en stellingen waren in Spanje nauwelijks bekend, wel bij keizer Karel de 5e en enige intellectuelen. Twee van hen waren de Valdes en de Vergara. In 1524 was Luther dermate bekend dat de keizer ingreep met het al zo goed werkzame middel van de Inquisitie. Ondertussen bleef de ontluikende reformatie doorsluimeren, ondanks alle repressie. In 1558 werd Spanje opgeschrikt door de ontdekking van 2 “protestante cellen” Eén in Valladolid onder Carlos de Seso die zich had bekeerd na het lezen van werken van Juan de Valdes. Ook in Sevilla was een groep onder leiding van Constantine Ponce de la Fuente, humanist en voormalig kapelaan onder de keizer. Velen werden echter gevangengezet en anderen zochten hun toevlucht in het buitenland zoals in Frankrijk en Genève. De Spaanse christenen die in Spanje bleven werden zwaar beproefd.
In totaal werden 200 christenen verbrand op de brandstapel. In ongeveer 3 jaar tijd werd het protestantisme in Spanje bijna geheel vernietigd. Ondertussen werden christenen in Frankrijk ook vervolgd en velen van hen zochten ook hun toevlucht in Geneve.
De gevluchte Spanjaarden die zich in Frankrijk vestigden werden ook wel als Hugenoten omschreven. Naar Frankrijk vluchtte men vooral naar La Rochelle wat een vrijhaven was voor protestantse vluchtelingen uit Spanje. In het Edict van Nantes had Hendrik de 4e van Frankrijk de hugenoten uitgebreide rechten verleend. La Rochelle werd het bolwerk van hun macht onder een eigen bestuur. Ook diverse Schotse “convenanters” verbleven vaak in La Rochelle. De stad was een zeer belangrijke plaats in Frankrijk .
Een van hun leiders, Gaspard de Coligny , zwager van Willem van Oranje werd samen met andere Hugenoten naar Paris gelokt en daar werden ze bijna allemaal ( 20.000 ) vermoord. Dit gebeuren is bekend onder de naam: Bartholomeusnacht, 23 op 24 augustus 1572.

Een andere voorvechter voor het protestantisme was Henri de Rohan. In de jaren tussen 1610 en 1625 heeft Henri de Rohan als hugenoot diverse veldslagen gewonnen tegen de “katholieke” troepen van Lodewijk de 8e.
La Rochelle kon rekenen op steun van Engeland en de Hugenoten.
Alom bekend is het beleg van La Rochelle wat 14 manden duurde en wat het inwoner aantal reduceerde van ruim 27000 tot ongeveer 5000 daar de meesten stierven door ziekte en honger. Verschillende Hugenoten hebben nog dankzij Engelse bevoorradingsschepen kunnen vluchten naar Engeland. Onder hen de bekende Schotse oud-vader John Welsh, die trouwde met een dochter van John Knox.

De naam Hugenoten komt waarschijnlijk van het Zwitserse, “Eidgenossen” (Iguenots ) en was een denigrerende naam voor Franse protestanten waaronder ook Calvijn en zijn metgezellen die hun toevlucht hadden gezocht in Genève. Na die Bartolomeüs nacht zijn vele Hugenoten gevlucht naar onder andere het Republiek der Nederlanden en Engeland.


PS: Voorlopers van hun weerstand tegen de Rooms Katholieke leer waren echter, John Wycliff, rond 1350 en Johannes Hus rond 1400.
Zij hebben ingang gezet wat Luther en Calvijn met de hunnen tot ontwikkeling hebben gebracht.
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

Gebruikersavatar
Hodia
Verkenner
Verkenner
Berichten: 24
Lid geworden op: 09 apr 2020 10:19

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor Hodia » 20 jun 2020 12:04

Tijdens het lezen over de "hagenpreken" kwam ik een hele leuke connectie tegen met betrekking op mijn vorige "wetenswaardige" stukje.

Ik neem aan dat velen van u weleens hebben gehoord van de beeldenstorm, ja, misschien hier zelfs wel het één en ander over weten. Dit bemerk ik ook uit gesprekken om mij heen. Wat velen echter niet weten dat de oorzaak van deze beeldenstorm ligt in de hagenpreken. Deze hagenpreken kregen de naam om de godsdienstige bijeenkomsten die aan het begin van de reformatie door Calvinisten georganiseerd werden. Tijdens deze hagenpreken werden de misstanden binnen de RK leer aangehaald en riep men de toehoorders uit zich af te zetten tegen deze leer en tot de zuivering van de kerk.

De naam Hagepreken ontstond doordat gelovigen bijeenkwamen buiten de stad om naar het evangelie te luisteren en was van Franse, Hugenootse orgine. Haag had hier vooral de betekenis omdat vooral buiten de stedelijke gebieden ´hagen´ zijn.
De eerste hagenpreek in de Noordelijke Nederlanden werd gehouden / waarschijnlijk / op 30 juni 1566 op Walcheren. Prediker was A.J.Obryg en er waren rond de 300 toehoorders. Deze hagenpreken waren ten strengste verboden voor Calvinisten. Op 10 augustus 1566 sloeg na een hagenpreek in Steenvoorde, Zuid Vlaanderen de vlam in de pan en drongen meerdere toehoorders een klooster in de buurt binnen en haalden daar religieuze beelden naar beneden en sloegen die aan gruzelementen. De Beeldenstorm was begonnen. Deze verwoestingen en plunderingen door protestanten op katholieke heiligdommen vonden vooral plaats in de zuiderlijke Nederlanden. Koning Filips de 2e van Spanje trad keihard op tegen de hagenpredikers/beeldenstormers met zelfs straffe op de dood.

Daar waar het gevaarlijk werd in de zuidelijke Nederlanden verspreidden zij zich naar Amsterdam en verder noordelijk tot in Drenthe, Groningen en Friesland aan toe, medio 1566. Maar ook hier werden Roomse eigendommen vernield dit gebeurde tot in Leeuwarden en Groningen. De hagenpreken zorgden er zo voor dat men onder het juk van de RK kerk kwam.

P.S. De allereerste hagenpreek op Nederlands grondgebied vond plaats in Boeschepe, nu Frans grondgebied op 12 juli 1562.

Bij dit beknopt overzicht wil ik het houden. Ik kan u, indien u hier meer over wil weten aanraden eens op Wikipedia rond te neuzen maar vooral eens wat boeken van historici te gaan lezen.
Laatst gewijzigd door Hodia op 21 jun 2020 15:36, 1 keer totaal gewijzigd.
1 Cor 1 vs 31b: Die roemt, roeme in den Heere.

K80
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1018
Lid geworden op: 25 aug 2016 20:29

Re: Wetenswaardigheden.

Berichtdoor K80 » 20 jun 2020 18:17

Jammer dat er zoveel vernield is.
Vandaag is het gisteren van morgen.


Terug naar “Slow Chat”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten