Wedergeboorte

Om te kunnen posten in dit forum is lidmaatschap van een gebruikersgroep (leden Religie-fora) nodig.
Als je instemt met de voorwaarden krijg je direct toegang.
Klik hier voor meer info en het aanvragen van postrecht
(Off topic en niet-serieuze postings worden verwijderd)

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

DeLange
Luitenant
Luitenant
Berichten: 725
Lid geworden op: 07 jul 2015 13:13

Re: Wedergeboorte

Berichtdoor DeLange » 26 okt 2019 20:28

Yoshi schreef:In mijn leven wel iig. En ik denk dat dat voor veel mensen opgaat toch?

Ik denk van wel en zo simpel is de praktijk, veronderstel ik.

Dorpeling
Mineur
Mineur
Berichten: 170
Lid geworden op: 14 mei 2018 19:14

Re: Wedergeboorte

Berichtdoor Dorpeling » 26 okt 2019 20:46

Yoshi schreef:De redding ligt altijd bij God. Maar mijn verwachting is dat hij waarde hecht aan de door Hem ingestelde sacramenten.

De doop wast de erfzonde weg. En op dat moment in de tijd ben je dus even vrij van zonden. Daarna verval je weer in meer of mindere mate tot zonde. Dat zien we bij christenen in de dagelijkse praktijk gebeuren helaas. Wil niet zeggen dat de erfzonde permanent weggewassen is.

Eens met je eerste reactie dat de redding altijd bij God ligt, en Hij waarde hecht aan de sacramenten. Maar niet in de zin dat Hij de doop tot dát doel heeft ingesteld om onze erfschuld af te wassen waarna we even 'schoongewassen' zijn, en we daarna weer meer of minder kunnen gaan zondigen. Zou Hij dan maar half werk gedaan hebben? Is de rest afhankelijk van ons?
De doop geeft mij niet het automatische recht op genade, maar wél de pleitgrond om als rechteloze zondaar die God niet meer kan en wil missen, de hoop en verwachting door de belofte in mijn doop gegeven om Hem aan te roepen om redding. Omdat Hij bij mijn doop mij de verzegeling en verzekering als drieënige God gegeven, en daarin belooft mij niet uit te werpen als ik tot Hem kom als verloren zondaar.

De christelijke leer zegt het anders, alinea 556 van de catechismus van de Katholieke Kerk omschrijft het als:

Op de drempel van zijn openbare leven: het doopsel; op de drempel van Pasen: de gedaanteverandering. Door het doopsel van Jezus "werd het mysterie van onze eerste wedergeboorte geopenbaard": ons doopsel; de gedaanteverandering "is het sacrament van de tweede wedergeboorte": onze eigen verrijzenis. Voortaan hebben wij deel aan de verrijzenis van de Heer door de heilige Geest die werkzaam is in de sacramenten van het Lichaam van Christus. De gedaanteverandering geeft ons een voorproef van de komst in heerlijkheid van Christus "die ons armzalig lichaam zal herscheppen en het gelijkvormig zal maken aan zijn verheerlijkt lichaam" (Fil. 3, 21). Maar zij herinnert ons ook eraan dat "wij door vele kwellingen het rijk Gods moeten binnengaan" (Hand. 14, 22)

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/inde ... =1&id=1076


Dat is de roomse catechismus en opvatting, en je zult inmiddels wel begrepen hebben dat ik me daar als refo niet in kan vinden.
Het 'doopsel', de doop dus, is voor mij geen wedergeboorte en heeft niet een gedaanteverandering als gevolg.
Zie het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt! Joh. 1:29

Gebruikersavatar
Yoshi
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3207
Lid geworden op: 18 jun 2015 19:54

Re: Wedergeboorte

Berichtdoor Yoshi » 26 okt 2019 20:56

Dorpeling schreef:Dat is de roomse catechismus en opvatting, en je zult inmiddels wel begrepen hebben dat ik me daar als refo niet in kan vinden.
Het 'doopsel', de doop dus, is voor mij geen wedergeboorte en heeft niet een gedaanteverandering als gevolg.

Het is de catechismus van de katholieke kerk. Een roomse catechismus bestaat voor zover ik weet niet.
Het was slechts een reactie op het door jou aangehaalde artikel. Zoals je inmiddels wel begrepen hebt kan ik me daar als katholiek niet in vinden.
Memento, homo, quod pulvis es, et in pulverem reverteris

DeLange
Luitenant
Luitenant
Berichten: 725
Lid geworden op: 07 jul 2015 13:13

Re: Wedergeboorte

Berichtdoor DeLange » 08 nov 2019 09:14

Terug komend op de wedergeboorte, het staat letterlijk in de bijbel hoe het zit:
Kolossenzen 3:
5: "Laat dus wat aards in u is afsterven: ontucht, zedeloosheid, hartstocht, lage begeerten en ook hebzucht - hebzucht is afgoderij - 6 want om deze dingen treft Gods toorn de genen die Hem omgehoorzaam zijn. 7 Vroeger hebt u ook die weg gevolgd en zo geleefd, 8 maar nu moet u alles wat slecht is opgeven: woede en drift, vloeken en schelden. 9 Bedrieg elkaar niet, nu u de oude mens sn zijn leefwijze afgelegd hebt 10 en de nieuwe mens hebt aangetrokken, die steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper en zo tot inzicht komt.

De oude mens zien we echter nog wel eens in ons aan het werkt. Toen ik net typte vloekte mijn vrouw bij iets wat mis ging, dat moeten we telkens afleggen en weer de nieuwe mens aantrekken.


Terug naar “[Religie] - Bijbel en Dogmatiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten

cron