Oorlogsfilms

(Off topic en niet-serieuze posts worden verwijderd)

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Jesaja40
Kapitein
Kapitein
Berichten: 819
Lid geworden op: 27 jun 2017 10:38
Locatie: Het Gooi

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor Jesaja40 » 04 mei 2019 21:09

Chaya brengt in:

Jarenlang dachten mensen tamelijk zwart-wit over de Duitsers, maar het lag een stuk genuanceerder.

Klopt Chaya, helemaal mee eens. Ook ik moest bevrijd worden van de haat die men aan mijn volksgenoten heeft aangedaan. Gelukkig maar, want anders zou de vijand nog steeds met zijn ijzeren roede mij slaan. Natuurlijk kan je er boven gaan staan maar dat neemt de pijn niet weg. Die wond die geslagen is blijft voorlopig nog bij de overlevers, de eerste en de tweede generatie van die overlevers.

Ook ik vraag mij af: wat is de reden geweest dat ik die verschrikking mocht overleven? Wat is het doel van de Eeuwige met mijn leven? Ben ik Zijn ambassadeur of ben ik een mens vol wrok naar mijn naaste die zoveel onheil heeft aangericht. Dat proces heeft zeker 60 jaar geduurd voordat ik daar definitief afscheid van heb kunnen nemen. Het was alsof ik opnieuw bevrijd was van het juk van de vijand. Die zou mij niet meer treffen. In hetzelfde jaar was ik in Yad Vashem en zag daar een volksgenoot lopen: pontificaal droeg hij een shawl met het de volgende tekst "overlevende van Treblinka". Toen dacht ik: man ben je echt bevrijd? Waarom draag je dan dit zo nadrukkelijk uit? Is dat nodig om jezelf zo in het zonlicht te stellen?

Een ander geval: Nederland 50 jaar bevrijd. In onze voormalige woonplaats raakte ik met een voorbijganger in gesprek. Hij wees op de losbandige jeugd en hun kledingstijl. Ik vroeg door: bent u dan niet bevrijd en is er dan voor u geen bevrijdingsfeest? Het gezicht van man werd somber toen hij mij vertelde dat hij als 17 jarige jongeman werd opgepakt om dwangarbeid in Duitsland te verrichten. Dat was geen lolletje, want in de nacht vlogen de bommenwerpers over het gebied heen waar hij te werk was gesteld. Toen hij op een zekere dag naar zijn werk toe ging bleek de fabriek totaal gebombardeerd te zijn.

Niemand lette op hem en berooid keerde hij terug naar Nederland. Dat was zijn indruk van de oorlog. Mijn reactie naar hem was: maar beste man, je bent nooit bevrijd, het bombardement heeft daar een open einde aan gemaakt. Je bent gewoon weggelopen zonder "gedag"" te zeggen. Dat open eind staat eigenlijk nog steeds open. Voor mij was het verrassend te horen: je slaat de spijker op zijn kop ik ben door weg te lopen nooit bevrijd en heb altijd moeten leven met een open eind.

De oorlog, juist die met open einden, zijn nooit afgelopen. Pas als er een definitief graf wordt gevonden kunnen de nabestaanden het afsluiten. Mijn raad aan hem was: ga eens terug naar de plaats en kijk om je heen. De ruïnes zal je wellicht niet meer zien. Maar wel ongeveer de plaats waar je hardop kunt zeggen: voor mij sluit ik hier de oorlog af en vier ik mijn echte bevrijding.

Ook in het geestelijke leven moet men wel eens afscheid nemen van zaken. Ook dat werkt bevrijdend voor de mens.

Op dit moment bevind ik mij in Duitsland en het valt mij op dat er op 8 mei geen noemenswaardige bijeenkomsten zijn. Het is de dag van de capitulatie. Er zijn ook onder het Duitse volk slachtoffers te betreuren: zij die tegen hun wil gedwongen werden om dienst te doen. Zij die geëxecuteerd werden door hun verzet tegen het regime.

Dan is er nog een andere categorie gesneuvelden: zij die uit haat en fanatisme hun leven gaven voor hun leider. Hierin sta ik volkomen neutraal. Zij zullen rekenschap moeten afleggen tegenover de Eeuwige omtrent hun gedrag.

Maar ben ik beter dan hen omdat mijn wiegje ergens anders stond? Daarom kan ik maar een ding doen: hun gedrag afkeuren.
Ik kreeg niets waar ik om vroeg. Ik kreeg alles wat ik nodig had.

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 6807
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor Chaya » 07 mei 2019 14:23

Jesaja40 schreef:Chaya citeert:

Gisteravond werd The Boy in the Striped Pyjamas uitgezonden en ik heb weer met een samengeknepen keel gekeken.
Het einde is zo aangrijpend, de moeder die zich op de kleertjes van haar zoon stort, in wanhoop.
Maar ook het gezicht van de vader, waarin de totale wanhoop en waanzin van de oorlog zich opeens bij hem aftekent.

Jarenlang dachten mensen tamelijk zwart-wit over de Duitsers, maar het lag een stuk genuanceerder.


Heel confronterend, maar helaas niet op historische feiten gebaseerd.

Misschien niet, maar het is geen vergezocht verhaal. Het is heel aannemelijk, daarom ontroert het zo.
Vriendschappen van kinderen overstijgt de grenzen. Zij houden zich niet aan de wetten die de volwassenen maken, wie fout is en wie goed is.
Jesaja40 schreef:Klopt Chaya, helemaal mee eens. Ook ik moest bevrijd worden van de haat die men aan mijn volksgenoten heeft aangedaan. Gelukkig maar, want anders zou de vijand nog steeds met zijn ijzeren roede mij slaan. Natuurlijk kan je er boven gaan staan maar dat neemt de pijn niet weg. Die wond die geslagen is blijft voorlopig nog bij de overlevers, de eerste en de tweede generatie van die overlevers.

Jij hebt levenslang!
En het is Genade als je dan toch verder kunt met je leven. Beschadigd, gekwetst, maar je mag leven.
Kun je dan bidden zoals Jezus deed: Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen..

Jesaja40 schreef:Ook in het geestelijke leven moet men wel eens afscheid nemen van zaken. Ook dat werkt bevrijdend voor de mens.

Ja. Je kunt veel onnodige ballast met je meesjouwen inderdaad.
Jesaja40 schreef:Dan is er nog een andere categorie gesneuvelden: zij die uit haat en fanatisme hun leven gaven voor hun leider. Hierin sta ik volkomen neutraal. Zij zullen rekenschap moeten afleggen tegenover de Eeuwige omtrent hun gedrag.

Hoe zal dat zijn, denk ik dan. Komen zij oog in oog te staan met hun slachtoffers?
Ik las een interview met de laatste nazivervolger, waarin hij een paar gruweldaden vertelde.
Baby's werden met hun hoofdje tegen de boom geslagen, om munitie te sparen.
Iemand kreeg een tip van een officier, richt je geweer op de baby, een moeder zal het kind altijd tegen haar hart drukken en zo heb je maar 1 kogel nodig.
Terwijl ik het las en ook nu ik het weer typ, krijg ik het gevoel dat ik in de opengesperde muil van de satan kijk.

Wat is een mens, als God het niet verhoedt?
Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht, en hij zal u liefhebben. -- Spreuken 9:8

Gebruikersavatar
johannes1
Moderator
Berichten: 3071
Lid geworden op: 11 sep 2002 12:13
Contacteer:

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor johannes1 » 25 sep 2019 11:11

Hoorde vandaag een interview op BNR en deze ging over: Triumph des Willens

Een propagandafilm uit 1935 van de nazi's. Er werd gezegd dat als je deze film gezien had dat je de achtergrond begrijpt van de nazi's. Heeft iemand hem ooit gezien en kan hierover wat vertellen?
Want die Mij vindt, vindt het leven, en trekt een welgevallen van den HEERE. (Spreuken 8 vers 35)

K80
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1101
Lid geworden op: 25 aug 2016 20:29

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor K80 » 25 sep 2019 12:55

Heb ik in het bezit.

Gaat vooral over arische en Germaanse verheerlijking.
En over hoe dat de NSDAP Duitsland uit het slop van Versaille en de Weimar Republiek heeft gehaald.

Kan niet zeggen dat de achtergrond van het instaan van het nationaal socialisme wordt duidelijk gemaakt.

Historisch gezien wel interessant om te kijken.
Vandaag is het gisteren van morgen.

Gebruikersavatar
Jesaja40
Kapitein
Kapitein
Berichten: 819
Lid geworden op: 27 jun 2017 10:38
Locatie: Het Gooi

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor Jesaja40 » 25 sep 2019 13:30

johannes1 vraagt ons:

Hoorde vandaag een interview op BNR en deze ging over: Triumph des Willens

Een propagandafilm uit 1935 van de nazi's. Er werd gezegd dat als je deze film gezien had dat je de achtergrond begrijpt van de nazi's. Heeft iemand hem ooit gezien en kan hierover wat vertellen?


Ik ken die film niet maar in het algemeen wil ik hierover wel iets kwijt. De ideologie van de nazi's heeft ook een oorsprong. Op 11 november 1918 moesten de Duitsers een wapenstilstand accepteren ten overstaan van de geallieerden in die tijd. De voorwaarden die Duitsland opgelegd kreeg was de voedingsbodem voor een wrok die uiteindelijk geleid heeft tot de opkomst van de nazi's. De verbittering bij het Duitse volk werd alleen maar groter.

Vele Duitse mannen zijn omgekomen en hun taak werd overgenomen door de oudere generatie en de kinderen. Zij moesten zeer hard werken voor de opgelegde herstelbetalingen. Natuurlijk is het zo, dat wie schade veroorzaakt de schade moet vergoeden. Daar pleit ik de Duitsers niet mee vrij om geen herstelbetalingen meer te verrichten. De doorgaans politiek correcte Duitsers voldeden aan de extreme eisen van de geallieerden en begonnen aan de herstelbetalingen.

En natuurlijk is er een onderstroom in die samenleving die moppert op de herstelbetalingen. Vooral onder de jeugd, die te lijden had onder allerlei tekorten en vaak ondervoed waren door de tekorten. Veel van die jeugd moest vanwege het sneuvelen van hun vader zijn ouderlijk gezag missen. De harmonische bevolkingssamenstelling was behoorlijk verstoord. Dat was niet alleen in Duitsland, alle landen die in de grote oorlog betrokken waren kampten met dit gegeven. Echter de geallieerde landen kregen een financiële tegemoetkoming dit uit de staatskas van Duitsland kwam.

Dit zijn allemaal achtergronden die een rijke voedingsbodem kunnen worden voor hen die de grote oorlog niet bewust hebben meegemaakt. De chaotische toestanden waarin Duitsland in de Weimar periode terecht kwam en de hyperinflatie van de Duitse Mark terecht kwam werd niet in dank aanvaard. En zekere meneer A.H. deed een greep naar de macht maar werd terzijde geschoven. Dan komt vanuit America de beurskrach die wereldwijd de economie doet instorten. Wederom doet de heer A.H. een greep naar de macht. Dit keer met succes gedragen door met slechts 30% van het Duitse volk. En daar waar manipulatie plaats vindt zien wij altijd dat er louche figuren op af komen. Was het eerst ordentelijk bedoeld om een krachtig herstel zien wij dat er graaiers op af komen en anderen die wraak willen nemen op de oude garde die zich op 11 november 1918 zich zo zwaar lieten vernederen. De rest is geschiedenis die iedereen kan raadplegen.

In mijn laatste bezoek aan Yad Vashem hoorde en zag ik hoe de jonge rekruten van het IDF heel specifiek uitleg kregen in het ontstaan van de nazi ideologie. Zij kregen dus les in de voedingsbodem hoe een beweging kan ontstaan. Aan de gezichten van de rekruten en de vragen die zij stelden aan hun instructeurs merkte ik dat zij heel bewust kennis namen van de basis van de vernietiging. Die achtergrondinformatie was voor hen een noodzaak. Ook voor ons, hier in het westen is die achtergrond net zo noodzakelijk. Hier werd gekeken naar oorzaak en gevolg.

Ik ken de film die aangekondigd niet, maar wil mijn eigen waarneming vanuit de geschiedenis, aan jullie meegeven. Het zou heel fijn zijn als die achtergrond mee genomen wordt en dat de film objectief is. Iedereen kan zijn/haar conclusie eruit trekken. Ik ben in het bezit een ingebonden tijdschrift De Prins van het jaar 1933. Heel opmerkelijk is dat er een veroordeling plaats vindt van een persoon die zich negatief heeft uitgelaten over de nazi's en hun leiders. De motivatie van de rechter was: zoiets doe je niet bij een bevriende volkeren.

Oorlogsfilms laten ook een stukje geromantiseerde strategie zien. De werkelijkheid is vaak veel rauwer die wederzijds winst en verlies opleveren. Kritisch kijken en beseffen hoeveel leed er ontstaat in een oorlog en de gevolgen overzien. Dan snak je naar een langdurige vrede.
Ik kreeg niets waar ik om vroeg. Ik kreeg alles wat ik nodig had.

K80
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1101
Lid geworden op: 25 aug 2016 20:29

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor K80 » 25 sep 2019 13:41

Ik heb die film in een 3 DVD box gekocht. De andere films waren Olympia, over de Olympische Spelen van 1936 en de andere was Tag der Wehrmacht.
Vandaag is het gisteren van morgen.

K80
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1101
Lid geworden op: 25 aug 2016 20:29

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor K80 » 28 nov 2019 20:11

Nu bezig met Tour Of Duty, tv serie uit de jaren tachtig over de Vietnam oorlog.
Vandaag is het gisteren van morgen.

remco2015
Verkenner
Verkenner
Berichten: 57
Lid geworden op: 08 mar 2015 14:23

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor remco2015 » 26 feb 2021 01:13

Soldaat van Oranje is ook wel een goede film. Zwartboek ook wel.
En ik hou van Vietnam oorlog films.

Gebruikersavatar
StillAwake
Generaal
Generaal
Berichten: 6263
Lid geworden op: 27 aug 2013 13:47

Re: Oorlogsfilms

Berichtdoor StillAwake » 26 feb 2021 14:46

K80 schreef:Nu bezig met Tour Of Duty, tv serie uit de jaren tachtig over de Vietnam oorlog.

Een erg bekende aanrader, die je dan vast ook goed vindt is Das Boot.
In mijn ogen (samen met Der Untergang) de beste oorlogsfilm ooit.
En nee, ik ben geen liefhebber van de Duitse cinema (hoewel ik ook genoten heb van Goodbye Lenin).
Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me de moed om te veranderen wat ik kan.
Geef me de wijsheid om het verschil te zien.


Terug naar “Kunst, Cultuur & Muziek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten