Marnix schreef:Oke. Ik ken het artikel niet.
https://www.theatlantic.com/newsletters ... ed/614917/Sowieso is The Atlantic goed voor grondige artikelen als je echt even wat tijd hebt om ervoor te gaan zitten.
- wet markets vs dry markets gaat niet over eten vs electronica, boeken etcetera maar over hoe je vlees verkoopt. In China wordt wild als beter vlees gezien dan gewoon vlees. Daarnaast bevattem de markten heel veel levende dieren die vers worden geslacht voor de koper. En daarnaast ook veel exotische dieren als vleermuizen, civetkatten, en allerlei andere exotische dieren omdat die worden gegeten, dicht bij elkaar worden gehouden etc is er een grotere kans dat het coronavirus (direct of via een ander dier dat levend op de markt aanwezig is en dood de markt verlaat) overspringt op mensen. Dat zijj wel wezenlijke verschillen met onze markten waar je zelden levende dieren vindt.
Nou, markten in Nederland dan. In Ierland waren er op elke markt wel levende kippen/eenden en dergelijke te koop. Dat onderscheid wet/dry had ik dan weer ergens anders gehoord. Het feit dat mensen zich vaak op plaatsen begeven waar vleermuizen wonen, was iets waar ik nooit eerder aan had gedacht.
- het virus zou dus op een markt zijn overgesprongen en vervolgens mensen (29 van de eerste 42 patienten zouden aan de markt gelinkt zijn) hebben besmet. Omdat de markten enorm zijn en enorm druk, kan het virus zich snel verspreiden.
Men zal er waarschijnlijk nooit helemaal achter komen waar de eerste 'sprong' is gemaakt, maar aangezien het 5-14 dagen duurt voordat iemand de besmet raakt, zelf ook besmettelijk wordt, lijkt het me onwaarschijnlijk dat patiënt 1 op zo'n markt besmet is geraakt EN anderen heeft besmet. Tenzij het de markt van de week erna was.
Maar goed, misschien heeft men nieuwe kennis opgedaan en is mijn informatie op sommige punten alweer achterhaald? Feit is wel dat de Chinese markten meermalen gelinkt zijn aan virusuitbraken
Ja, maar dat kan dus zijn vanwege de drukte. In het westen worden café's of sportevenementen gelinkt aan uitbraken en toch denkt niemand dat het door dat café of die sport zelf komt. Waar ook enorm veel besmettingen zijn, zijn slachtfabrieken. Komt ook omdat men daar heel dicht op elkaar werkt. En ik vrees nu de scholen in de VS weer open gaan, dat scholen de volgende besmettingshaard zullen gaan vormen.