Moderator: Moderafo's
*Annette* schreef:Waarom gebruik jij geen gist o.i.d. bij het bakken van brood Evelien? Wordt het brood dan wel 'luchtig'?
André-J30 schreef:Welke machine is dat. (merk en type) Tot nu toe heb ik gelezen dat de broodbakmachines geen goed programma voor spelt hebben omdat dit minder lang gekneed moet worden en langere rijstijden heeft.
Zit er een boekje met recepten bij? Wil je met gewoon gist gebruiken?
PS, omdat onze elektrische veel stroom verbruikt ben ik bezig met het bouwen van een leemoven, hout gestookt. Smaakt nog lekkerder.
*Annette* schreef:Wat 'n uitgebreid recept .
Wij hebben een Unold meende ik, Duits merk. Kwam laatst een bakmachine tegen die wel programma's heeft voor speltmeel maar die bakmachine kost dan ook over de € 200. De meeste machines hebben wel een eigen programma wat je kunt instellen en dat gebruiken wij dan ook, inderdaad zijn de kneedtijden anders vrij lang.
Ben nog wel wat aan het puzzelen met de kneed en rijstijd, las ergens dat spelt maar 5 minuten gekneed mag worden. Voor een groot brood is dit te kort, producten zijn opzich wel goed gekneed maar vervolgens rijst het z.g.a. niet. Ben nu het aan uitproberen met 8 en 10 minuten kneden. Rijstijd doe ik vaak 1e 60 min. en 2e 45 of 60 min. en de 3e uit. Heb hierin ook wat afgewisseld en bijv. 3x wel aan. 1e en 3e lang en 2e kort maar merkte geen verschil. Bakken op een uur en dan is het goed. Tot nu toe worden de broden steeds lekkerder .
Haal nu biologische speltmeel van een kg, maar zoek wel grotere verpakking. Dit is vrij prijzig en gebruik dan ook biologische gist (die link die jij noemt hebben geen volkoren, speltwinkel.nl heeft die wel). Hoe bewaar je zo'n grote verpakking? Meel in een afgesloten bak? Las op de site van speltwinkel.nl dat je het ongeveer 3 maanden goed kon houden? Heb jij hiermee ervaring?
Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] en 56 gasten