Topic voor stukjes ter overdenking. (meditatie)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Johan100
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3646
Lid geworden op: 22 okt 2015 15:06
Locatie: Dordrecht

Topic voor stukjes ter overdenking. (meditatie)

Berichtdoor Johan100 » 16 dec 2016 16:32

Johannes1 dacht dit niet passend te vinden binnen het topic hedendaagse meditaties. Daarom heb ik naast het andere topic een nieuw topic geopend waar u stukjes kunt plaatsen die het overdenken waard zijn. Dan kunnen we het andere topic houden voor hedendaagse predikanten.
Liever geen ruimte voor discussie, maar echt ter overdenking. Voor discussies zijn er al genoeg topics.

Ik open met een stukje over stklaas en pieten.

Gijsbert Oonk schrijft in het NRC Handelsblad over 'Sinterklaas, Zwarte Piet en de Santa Claus'. Volgens de hoogleraar werd Zwarte Piet voorheen geassocieerd met de duivel. Dat is nu wel anders. Zwarte Piet mag bijvoorbeeld niet eens dreigen om iemand een corrigerende tik te geven met de roe. Dat is immers niet pedagogisch verantwoord. Zwarte Piet is vooral lief en grappig. Maar hoe zag zwarte Piet er vroeger uit?

"Door de vermenging van heidense volkscultuur en christelijke cultuur werd St. Nicolaas in de zeventiende en achttiende eeuw ook wel afgebeeld met de duivel," schrijft Gijsbert Oonk. "Er zijn verwijzingen bekend die een relatie leggen tussen de helpers van Wodan en de helpers van Sinterklaas. Wodan wordt vaak afgebeeld op een witte schimmel, Sleipnir genaamd en werd begeleid door twee zwarte raven, die net als Zwarte Piet aan de schoorsteen luisteren of de mensen goed of kwaad over elkaar spreken." Hij voegt daar aan toe: "In sommige Scandinavische landen wordt de helper van Sinterklaas nog steeds afgebeeld als Duivel."

"Kerkhervormer Maarten Luther verzette zich tegen het destijds oprukkende Sinterklaasfeest," schrijft Oonk verder. "Het geven van geschenken zou meer passen bij Kerst."

Bron.Cip.
Ziet, nu is het de welaangename tijd, ziet, nu is het de dag der zaligheid! 2 Korinthe 6:2b

Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten