Protestantse Kerk in Nederland

Om te kunnen posten in dit forum is lidmaatschap van een gebruikersgroep (leden Religie-fora) nodig.
Als je instemt met de voorwaarden krijg je direct toegang.
Klik hier voor meer info en het aanvragen van postrecht
(Off topic en niet-serieuze postings worden verwijderd)

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Spreeuw
Generaal
Generaal
Berichten: 4333
Lid geworden op: 08 jul 2013 09:02

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor Spreeuw » 23 nov 2021 21:14

Voor een actuele omschrijving van de Protestantse Kerk in Nederland verwijs ik naar een stuk van haar eigen website: https://www.protestantsekerk.nl/over-ons/


Hierbij een aantal actuele aantallen (vanuit de Protestantse Kerk vernam ik dat op de website steeds de meest actuele cijfers staan):

De Protestantse Kerk in Nederland heeft 1.577.429 leden, verdeeld over 1.521 gemeenten.
De gemeenten van de Protestantse Kerk hebben samen 2.149 kerkgebouwen in eigendom, waarvan er 1.225 een monumentenstatus hebben.

Begin 2020 zijn er 147 pioniersplekken van start gegaan of in voorbereiding. Bij een pioniersplek zijn gemiddeld 52 mensen stevig betrokken (maandelijks of vaker betrokken bij een activiteit), waarvan ongeveer de helft al kerkelijk actief was. In totaal zijn er ruim 19.000 mensen bij een pioniersplek betrokken.

Gebruikersavatar
elburger
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1072
Lid geworden op: 14 mar 2016 14:59

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor elburger » 11 dec 2021 05:43

Er vanuitgaande dat de "utopie" die dr.Plaisier voor ogen heeft "ooit" eens plaats zal vinden, dan is dat weer een verschraling van het Woord.
Ik kom steeds meer mensen tegen die het gesproken Woord in PKN gemeenten veel te eenzijdig vinden. Als je geloofd, gedoopd bent en aan het HA aanzit worden alle zonden je vergeven en kom je in de hemel!
Nou, zo werkt dat dus niet. De farizeeën en schriftgeleerden(Lucas 18:9-12) kwamen ook niet in de hemel als zij zich niet bekeerden zoals de tollenaar! (Lucas 18 13-15) en Levi (Lucas 5:27-32)

Anderzijds trekken ook veel mensen naar de PKN gemeenten, vrij evangelische gemeenten, pinkstergemeenten e.d. toe. Wat zegt men? " het is allemaal wat losser, de diensten zijn korter, daarna mogen we zwemmen, winkelen", etc, etc.
Zeer aantrekkelijk, voor met name jongeren die onder het "juk van de oud geref. gem.", bijv. zijn gekomen omdat men is gaan trouwen of samenwonen.

Ik vrees voor die verschraling, en wat dat voor gevolgen heeft? De toekomst zal het laten zien.
ongerechtigheden hadden de overhand over mij, maar onze overtredingen die verzoent Gij

Gebruikersavatar
gravo
Majoor
Majoor
Berichten: 1951
Lid geworden op: 12 jan 2009 23:20

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor gravo » 11 dec 2021 15:29

elburger schreef:(...) Ik kom steeds meer mensen tegen die het gesproken Woord in PKN gemeenten veel te eenzijdig vinden. Als je geloofd, gedoopd bent en aan het HA aanzit worden alle zonden je vergeven en kom je in de hemel! Nou, zo werkt dat dus niet (...)

In je haast om goed in het gehoor liggende verwijten te maken aan medechristenen van de PKN, misken je met bovenstaande een belangrijke en Bijbelse boodschap.
De Bijbel leert ons dat degene die gelooft zalig zal worden. Zo werkt dat dus.

En dat is geen bijkomstigheidje, geen uitzondering op een regel en al helemaal geen eenzijdige of selectieve cherry-picking uit de Bijbel. Nee, dat is in OT en NT de kern van de zaak, die ook door de Reformatie als zodanig in het hart van de theologie is geplaatst: rechtvaardiging door geloof, sola fide. Het is tegelijk de makkelijkste en de moeilijkste waarheid voor ons mensen.

We doen liever ons best, tuigen liever een heel stelsel op van plichten, gewoonten, regels, logische verbanden en voorwaarden. Om daar onze handen lekker aan vol te hebben. Zodat we de aard van onze godsdienst kunnen regelen, discussiëren, bijschaven, fine-tunen, besturen, controleren, systematiseren, uitleggen en conserveren. Dat zijn in de grond van de zaak allemaal vormen van werken, van doen, van inspanningen waar we stiekum voor beloond willen worden. Een zuivere leer zal ons helpen, een goed inzicht, een duidelijke uitleg, een stevig theologisch debat, puntjes op de i. Alles uit angst dat het allemaal te gemakkelijk gaat. Dat gaat zomaar niet! D'r moet hard voor gewerkt worden!

En zo verdwijnt het heil, de zaligheid achter de betaalmuur (terwijl het gratis is en om niet): eerst dit, dan dat en kom dan nog maar eens terug. Eerst voorwaarde 1, dan voorwaarde 2, dan voorwaarde 3. Eerst betalen met een zuivere opvatting, met een juist theologisch inzicht, met het lidmaatschap van de correcte kerk, met een behaald theorie-diploma en dan is er eventueel iets mogelijk op het gebied van zaligheid voor je ziel of een plek in de hemel. Voor wat hoort wat. Eerst naar de pijpen dansen van de kerk, van een dogmatiek, een dominee of een mopperende refo, dan krijg je pas een bevestigend knikje dat het goed zit met jou en je geloof. Geloof wordt onder voorwaarden verkregen en toevallig zijn die voorwaarden sterk gekoppeld aan bepaalde kerken met bepaalde opvattingen. Zo ontstaat zelfs de gedachte dat God Zich ook niet rechtstreeks tot mensen mag richten en dat geloof altijd via een niet PKN kerk moet worden geschonken. Christenen die het unieke ontvangstkanaal van de genade willen zijn en de Heilige Geest zo aan door hen ontworpen banden willen leggen.
De Kerk weer als Middelaar. Precies de fout die de Reformatie de RKK verweet.

De Bijbel breekt met deze obstakels. Het vraagt in essentie een kinderlijk geloof. That's all folks! In de Bijbel leidde dat ook al tot knarsetandende schriftgeleerden, die dit niet konden verdragen. En die hun energie liever besteedden aan eindeloze twistgesprekken om deze wijze van denken te ontzenuwen. Ook met die houding dat het volgens hen allemaal veel te makkelijk ging.

Maar gelukkig hebben we deze Bijbelse voorbeelden van een verkeerde houding om niet diezelfde fout te maken.

Ik erken dus dankbaar en voluit het geloof dat ik aantref in de PKN. Meer is niet nodig. Misschien is het allemaal veel te weinig voor je. Mopper de mopper. Maar daar helpt de Bijbel me ook enorm mee.
Ik stel me bijvoorbeeld voor dat het gemiddelde geloof van een lichte, vrijzinnige christen (je weet wel: de christenen waar je je zo zorgen om maakt) slechts zo groot is als een mosterdzaad! Echt heel klein dus! Maar wat lees ik dan?
Niks aan de hand....ook dat geloof, zo klein als een mosterdzaad, is al voldoende!

Ik heb nu echt dat heerlijke gevoel dat ik gelijk krijg van de Bijbel! En dat ik mijn medechristenen van de PKN gewoon als echte gelovigen mag beschouwen en dat ik helemaal niet verplicht ben om voortdurend schampere opmerkingen naar medebroeders en zusters te maken vanuit een verondersteld kwaliteitsprobleem van hun geloof.

Ach wat zou het. Waar heb ik het nog over. De Bijbel heeft zich hier al lang heel duidelijk over uitgelaten. En de Bijbel heeft toch gelijk!

gravo
'Von Gott wissen wir nichts. Aber dies Nichtwissen ist Nichtwissen von Gott'
(Franz Rosenzweig, Der Stern der Erlösung)

Gebruikersavatar
benefietdiner
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3278
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:06

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor benefietdiner » 11 dec 2021 16:56

d:)b Geweldig gravo.
Ook deze heb ik weer uitgeprint om verder te laten lezen aan gelijk gestelde broeders als elburger d:)b

Gebruikersavatar
elburger
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1072
Lid geworden op: 14 mar 2016 14:59

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor elburger » 11 dec 2021 18:01

gravo schreef mij

je haast om goed in het gehoor liggende verwijten te maken aan medechristenen van de PKN, misken je met bovenstaande een belangrijke en Bijbelse boodschap.
De Bijbel leert ons dat degene die gelooft zalig zal worden. Zo werkt dat dus
en nog veel meer, zie 2 posten terug.

Gelukkig mag een ieder nog voor zijn eigen mening en beleving uitkomen.
Ik ben blij daar waar ik nu in de kerkbank zit.
U bent blij daar waar u zit.
Prima toch!
ongerechtigheden hadden de overhand over mij, maar onze overtredingen die verzoent Gij

Gebruikersavatar
MoesTuin
Generaal
Generaal
Berichten: 4550
Lid geworden op: 02 feb 2014 16:00

Re: Protestantse Kerk in Nederland

Berichtdoor MoesTuin » 12 dec 2021 16:55

IK VRAAG ME AF.....


Ik zie die volle Bethlehemkerk hier in Den Haag zondagmiddag, mijn Gereformeerde Bondsgemeente
En ik vraag me af: wát onderscheidt ons eigenlijk, en dan bedoel ik plaatselijk en niet landelijk.
Ja, ik vraag me af: wat is hier in Den Haag nu het verschil tussen een Gereformeerde Bondsgemeente, de Christelijk Gereformeerde Kerk, de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt?
Hier in de stad?
Of in mijn geboorteplaats Delft?
In geloofsleer?
Niets!
In liturgische gewoonten?
Een paar verschillen.
In onze gemeente zingen we ritmisch de psalmberijming van 1773 én we zingen uit het oude Liedboek voor de Kerken, Hervormde Gezangenbundel 1938, Weerklank, Op Toonhoogte, Opwekking.
We lezen uit de Herziene Statenvertaling.
In de GKv zingt men uit de Gereformeerde Liedbundel en ook uit allerlei liederenbundels en men leest uit de NBV.
De verschillen liggen dus op het vlak van bijbelvertaling en de te zingen liederen.
Gelukkig zijn er beamers en projectieschermen.
Dus was het geen enkel probleem om zo'n interkerkelijke dienst te houden.
Het thema: IK GELOOF ÉÉN HEER, ÉÉN KERK.
Vanuit de Bijbel leren we dat er voor God twee volkeren zijn.
De biologische nakomelingen van Abraham, Izaak en Jakob waarmee God verbonden sloot.
Verbonden.
Beloften.
Jezus zegt: schapen van deze stal.
Maar Jezus zegt: Ik heb ook nog schapen die niet van deze stal zijn.
Het verbond met Abraham is eigenlijk zeer aards: het beloofde land waarvan concreet de grenzen worden aangegeven; een talrijk nageslacht; de Nakomeling die tot zegen is voor de hele wereld.
En die andere kudde.
De gelovigen-uit-de-heidenen en de gelovigen-uit-de-Joden, de gemeente van Christus.
God kent maar één Gemeente.
Alle naambordjes aan onze kerkdeuren of kerkmuren tellen voor Hem niet.
Dacht je nou echt dat de HERE rekening houdt met de dogmatische verschillen tussen de GG en de GGiN?
Waren de felle discussies tussen de aanhangers van Gomarus en Arminius van het allerhoogste belang?
Hoogoplopende discussies over de toe-eigening van het heil?
Over de predestinatie?
Over de schrijfwijze van HEER, HERE en HEERE?
Ooit weleens gedacht aan een huilende God?
Wát is de boodschap aan de bevolking van onze dorpen en steden als ze al die kerkgebouwen zien?
Mensen op weg naar de kerk die elkaar niet groeten, families die uiteen gevallen zijn door kerkscheuringen.
Nee, ik ben geen theoloog, zeker geen dogmatische scherpslijper.
Wel aandachtige Bijbellezer met aandacht voor kleine details en pastor, herder onder de mensen.
Ik zat in die stampvolle Bethlehemkerk en ervoer: het is goed.
Ik sprak na afloop met medekerkgangers en ze zeiden: dit willen we vaker beleven.
Als het aan theologen en professoren en synodes ligt, blijven we altijd gescheiden.
Als het aan de kerkgangers en vele predikanten ligt, willen we meer.
Gods Geest werkt meestal het sterkst in en door eenvoudige mensen.
Leidinggevenden moeten rekening houden met de regel, met kerkenraden, classicale vergaderingen, synodes.
Iemand schreef me: 'U beleefde een hemel op aarde'. Ja, dat klopt.
Ds. Peter Bakker vroeg: "Eén Kerk?
Of vindt u uw eigen kerk nog altijd de beste kerk?"
Mijn ervaring is, dat gelovigen niet houden van verandering.
We hechten aan ónze plaats, stoel, kerkbank.
'U zit op mijn plaats'.
We hechten aan de manier van zingen, onze liederenbundel, onze manier van Avondmaal vieren.
Als het aan ons ligt zingen we nog eeuwen lang niet ritmisch, de berijming van 1773, zuinig aan met gezangen.
Maar ik verlang naar het moment dat de heilige Geest de volledige leiding overneemt.
Dat de heilige Geest ons gaat laten verlangen naar elkaar.
Psalm 133 'de broeders en zusters van hetzelfde huis, hetzelfde ouderlijk huis, kinderen van één Vader, zouden toch moeten samenwonen'.
Want wáár dié broeder- en zusterliefde woont, gebiedt de HERE Zijn zegen.
Mensen op straat zeggen: 'Kijk toch eens hoeveel die christenen van elkaar houden'.


P Gerrets (emeritus predikant)


want wij hebben hier geen blijvende stad
maar zoeken de toekomende

De Heere Jezus zegt;
"Wie in Mij gelooft zal Hét Eeuwige Leven ontvangen"


Terug naar “[Religie] - Bijbel en Dogmatiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast