Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Open voor alle onderwerpen en meningen
(Off topic en niet-serieuze posts worden verwijderd)

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Gebruikersavatar
Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 5719
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor Chaya » 02 jan 2019 12:14

Marnix schreef:Afgelopen tijd gekeken naar de tweeluik van het EO-programma "God in de lage landen" over de synode van Dordrecht. Boeiend verteld, interessant om eens terug te kijken!

https://portal.eo.nl/geloofinnederland/gemist/

Dank je wel Marnix. Ik heb dit gemist. Zeker vanwege alle drukte rondom de kerstdagen.
Ik hoop te gaan kijken. d:)b
Wat in stijgende lijn gaat, bevindt zich óók op een hellend vlak

Gebruikersavatar
Cicero
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3194
Lid geworden op: 01 okt 2004 14:06
Locatie: Holland

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor Cicero » 02 jan 2019 17:45

learsi schreef:Natuurlijk hebben die twee woorden met elkaar te maken in het Hebreeuws.
Vanwege dezelfde stam R_CH_M is er een innerlijk verband.

Het woord "riecheem" kan vertaald worden met "medelijden hebben met iemand", met "iemand genade schenken", "barmhartigheid aan iemand betonen".
Met name is de baarmoeder het beeld van de koestering van de vrucht die de baarmoeder in zich draagt. Met een weinig verbeeldingsvermogen, kun je je je voorstellen, dat de baarmoeder bij uitstek het orgaan is dat barmhartig wil en kan zijn, (ze is er zelfs voor geschapen !) zodat er een vrucht kan ontstaan die tot een baby uit kan groeien. Het doel van de baarmoeder is dat er een kind geboren wordt. De baarmoeder, de R_CH_M is bij uitstek een R_A_CH_A_M_IE_M orgaan!

Eén en ander valt op zijn plaats in Joh.3, in het gesprek met Nicodemus. De Heere zegt hem dat hij van "Boven geboren" moet worden. Dus opnieuw in de baarmoeder gebracht moet worden. En wat is "opnieuw in de baarmoeder brengen" anders dan dat de Heere Zijn barmhartigheid toont aan een mensenkind, een Ben_Adam, een zondaar ?

God's barmhartigheid betoont zich in het bijzonder, als Hij "baarmoederlijk bewogen" is over een mens, als Hij die mens in de baarmoeder "van Boven" brengt.
Wat is die baarmoeder dan?
Calvijn had het goed gezien.
De nieuwe geboorte ontstaat uit de Baarmoeder van Woord en Geest.
Wie die "Baarmoeder" niet in wil, die zal het Leven niet zien.
In Israel's Messias (=Christus) betoont de Vader Zich baarmoederlijk bewogen.
Israel's Messias spreekt het herscheppend Woord.
Het is nog steeds genade-tijd.

hg
learsi
leuk bij elkaar verzonnen maar dit is zuivere inlegkunde. Een etymologisch verband zegt niets over een semantisch verband.

benefietdiner
Majoor
Majoor
Berichten: 2458
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:06

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor benefietdiner » 02 jan 2019 18:54

Marnix schreef:Afgelopen tijd gekeken naar de tweeluik van het EO-programma "God in de lage landen" over de synode van Dordrecht. Boeiend verteld, interessant om eens terug te kijken!

https://portal.eo.nl/geloofinnederland/gemist/

Super mooi bedankt voor het delen.
De ‘vrijen wil’ we weten het nog steeds niet. :D

Gebruikersavatar
Teus
Majoor
Majoor
Berichten: 2243
Lid geworden op: 15 dec 2011 13:14

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor Teus » 02 jan 2019 21:40

Beste Chaya, alleereerst een Gezegend 2019, uiteraard de anderen ook.

Teus schreef:Ik vraag me dan af waarom Gods Woord niet voldoende is en moeten de formulieren, opgesteld door mensen, er nog even bij wat men nog verder van God afbrengt. Het maakt nog niet eens uit wat er in staat maar het gaat om het feit dat de Bijbel aangevuld moet worden.

Chaya schreef:Waarom moest jij dan zo nodig een boek schrijven?


Niet op de manier waarop je, met die bijsmaak, de vraag stelt.
Het was een opdracht van God tot eer van Hemzelf.
Je hebt het kennelijk niet gelezen, de reden dat ik het schreef staat in het voorwoord.
Mijn boek bevat geen eigen interpretaties en/of onwaarheden en wordt zeer zeker niet volledig beschouwd als een regel van iemands geloofsleven.

Teus schreef:De meeste mensen hebben er niet zo veel met de d.l. te maken en kunnen het bij Gods Woord houden. De Bijbel is het Gezag van God en doelt daardoor Zijn eigendom, de hele wereld. De Dordtse leerregels is het gezag van Dordrecht, dus als je geen Dordrechtenaar ben kun je het “gewoon”bij de Bijbel houden.


Chaya schreef:Je ziet wat daar van komt. Onkunde, verkeerde uitleggingen, eigen interpretaties.

Inderdaad, dat is wat je in de dl tegenkomt

Chaya schreef:Heb je de gehele D.L. weleens doorgelezen trouwens? En bestudeerd? En gehoord als er uit gepreekt werd?
Wijs je daarom ook de Institutie van Calvijn af?


Ik heb hem wel eens doorgelezen, ik ben er helaas mee grootgebracht Chaya. Men heeft getracht mij de z.g. waarde van deze regels in mijn brein stampen en het is zelfs gelukt.
Toen Jezus in mijn leven kwam besefte ik dat een groot deel ervan me niet dichter bij Hem zou brengen en dat het altijd ten koste van de relatie met Hem zou gaan als ik me hier aan vast hield.
Ik mocht het belijden en los laten. Ik was een gebondenheid kwijt en weer een stuk vrijer.

Exact hetzelfde wat ik zie bij mensen die Jezus hebben leren kennen, die het niet los willen laten, de opleggingen van vroeger. Ze kunnen niet omhoog kijken naar de dingen die van boven zijn want zij lopen gebogen door een geweldige rugzak vol met last die weg moet maar hem niet willen legen. Ze zijn niet blij doordat ze terug denken en niet zien wat God en Jezus voor hen gedaan heeft en wat Zij voorbereidt hebben. Ze weten niet of het goed is wat ze doen want de relatie groeit niet omdat de Heilige Geest niet kan werken. Het brengt geloofsonzekerheid teweeg met het gevolg dat dit allemaal naar een wettisch leven leidt en steeds weer verder terug valt, lijkende in een leven zonder God.


Ik heb zeer zeker eruit horen preken, later besefte ik pas dat hiermee oneer aan God werd gedaan. Preken uit de dl of de catechismus met de Bijbel er naast, ik dacht dat het om de Bijbel ging, daaruit preken en kijken of die regels daar aan beantwoorden. Maar dat is juist niet altijd het geval.

Ik heb de institutie van Calvijn niet gelezen, ik kan er niets over zeggen.

Er staan zeker waardevolle dingen in de dl maar het allerbelangrijkste is het meest misleidende, het werk van Jezus Christus aan het kruis. Dat Hij de weg vrijgemaakt heeft voor alle mensen opdat zij tot Vadershart kunnen komen. Hij heeft het werk volbracht en God heeft Zijn Zoon gegeven. Nu is het aan de mens, wij zijn afgedwaald en wij moeten terug op onze knieen. Het wil niet dat zeggen dat dan alle mensen wedergeboren worden maar wel degene die oprecht hun zonden belijden en Jezus in hun leven aannemen, alleen voor hen is Jezus gestorven en weer opgestaan en zij mogen ook mee sterven en opstaan in een nieuw leven, het opstandingsleven, waarvan de doop een getuigenis is.
God wil dat wij onze zonden erkennen en Jezus alle eer krijgt,....... Hij wacht,........ Hij staat met open armen.
Je kunt het doen...........je kunt het niet doen,........het is een keuze.
Aanbidding is: God vertellen wat je in Jezus Christus gezien hebt.
Geloven is: Leven naar Gods beloften.

Gebruikersavatar
Prisma23
Mineur
Mineur
Berichten: 164
Lid geworden op: 02 aug 2016 19:29

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor Prisma23 » 30 mar 2019 22:26

Vandaag naar het Dordrechtsmuseum geweest. De tentoonstelling "Werk, bid en bewonder" is een must voor ieder refo :D :D :D

Net om de hoek van het museum in het Hof van Nederland "400 jaar statenbijbel", moet je gezien hebben!

https://www.dordrechtsmuseum.nl/tentoon ... dbewonder/

De Nederlandse politieke elite bestond vanaf de 17de eeuw – de Gouden Eeuw – uit calvinisten. Hun rijkdom en maatschappelijke status etaleerden ze met grote huizen, chique interieurs én fraaie kunst. Maar kunst en calvinisme; gaat dat wel samen? Calvinisme wordt immers geassocieerd met sober, streng en spaarzaam. En kunst met rijkdom en luxe. Maar wat was de werkelijke relatie van calvinisten tot kunst?

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien


https://www.hethofvannederland.nl/tento ... n-te-keur/

De Bijbel is het meest verkochte boek ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste Nederlandstalige boek dat in 1477 gedrukt werd een Bijbel was. Tijdens de Synode van Dordrecht wordt opdracht gegeven voor de eerste officiële Nederlandse vertaling van de Bijbel. Deze vertaling uit de directe grondtekst verschijnt voor het eerst in 1637. Gefinancierd en geautoriseerd door de Staten-Generaal krijgt het de naam: Statenvertaling. Ook in Dordrecht werd de Statenvertaling gedrukt, door de beroemde familie Keur. Voor het eerst krijgt dit familiebedrijf nu een tentoonstelling.

benefietdiner
Majoor
Majoor
Berichten: 2458
Lid geworden op: 22 jan 2012 14:06

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor benefietdiner » 08 mei 2019 15:52

Wat heerlijk als ik zulke geluiden hoor over de mislukking van Dordt.

De remonstranten en contraremonstranten van toen hebben zich beziggehouden met iets wat niet in woorden te vangen is. De ene Bijbelse lijn, dat God redt, en de andere Bijbelse lijn, dat God mensen oproept tot bekering, hebben ze in een systeem proberen te vangen. En dat is niet gelukt.”

Prof. Van den Belt zou willen dat alle predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland zo preekten als Arminius deed. „Ik weet niet of hij drie stukken behandelde, maar wel twee wegen en één Naam. Hij riep mensen op tot geloof. Als iedereen zo zou gaan preken, zou dat een opwekking betekenen. Daar zou ik heel blij mee zijn.”

https://www.rd.nl/kerk-religie/op-dordt ... -1.1566316

Gebruikersavatar
MoesTuin
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2879
Lid geworden op: 02 feb 2014 16:00

Re: Dordt ‘veel geprezen weinig gelezen’.

Berichtdoor MoesTuin » 10 mei 2019 12:50

benefietdiner schreef:Wat heerlijk als ik zulke geluiden hoor over de mislukking van Dordt.

De remonstranten en contraremonstranten van toen hebben zich beziggehouden met iets wat niet in woorden te vangen is. De ene Bijbelse lijn, dat God redt, en de andere Bijbelse lijn, dat God mensen oproept tot bekering, hebben ze in een systeem proberen te vangen. En dat is niet gelukt.”

Prof. Van den Belt zou willen dat alle predikanten in de Protestantse Kerk in Nederland zo preekten als Arminius deed. „Ik weet niet of hij drie stukken behandelde, maar wel twee wegen en één Naam. Hij riep mensen op tot geloof. Als iedereen zo zou gaan preken, zou dat een opwekking betekenen. Daar zou ik heel blij mee zijn.”

https://www.rd.nl/kerk-religie/op-dordt ... -1.1566316


Nou mensen, worden jullie eindelijk wakker in Dordt
Pas dat stuk van 400 jaar oud gelijk even aan naar de huidige actuele tijd.
Mooie woorden maar hou het niet bij praatjes maar realiseer het ( wat natuurlijk niet gaat lukken omdat alles toch maar weer bij het oude, het hele oude, het al oude oude, zo ouder dan oud moet blijven...
Wie leest de Dordtse regels nog (onder de jongeren?)
want wij hebben hier geen blijvende stad
maar zoeken de toekomende

De Heere Jezus zegt;
"Wie in Mij gelooft zal Hét Eeuwige Leven ontvangen"


Terug naar “[Religie] - Open forum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten