evolutietheorie een geloof?

Open voor alle onderwerpen en meningen

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 14:41

nette schreef:oke laat ik eerst duidelijk maken, dit topic heb geopend, omdat deze discussie al gaande was alleen in een ander topic wat niks met dat topic te maken had.

en verder laten ik de stellen wat zachter maken want micro-evollutie is bewezen.


Wat versta je precies onder 'bewezen' - en onder 'micro-evolutie', nu we toch bezig zijn. Termen zijn belangrijk in een dialoog als deze.

maar mij gaat het om de macro-evolutie die ik niet bewezen acht.


Welk bewijs zou je accepteren voor macro-evolutie?

en ik merk dat er in de wetenschap steeds minder ruimte word geboden voor de schepping.


Dat klopt en dat is ook logisch als je kijkt naar mijn eerdere post over het bovennatuurlijke in de wetenschap.

ik hoorde zelfs dat iemand wilde promoveren. een onderzoek had gedaan bij bijen(over dat onderzoek weet ik verder niet zoveel).waar uit bleek dat (macro)evolutietheori faalde, gevolg hij werd eruit gegooid. want dat mag natuurlijk niet daarbuiten komen.


Heb je hier wat meer informatie over? Wie was het, wanneer en waar? Het klinkt namelijk behoorlijk als een (verzonnen) anecdote die in allerlei vormen op allerlei creationistische websites de ronde doet. Ik ben altijd zeer, zeer sceptisch over dit soort samenzweringsverhalen.

Bewijs van radiometrische datering geeft aan dat de Aarde is ongeveer 4,54 miljard jaar oud

het grootste bewijs word deze tijdsaanduiding gegeven, zeg het maar als ik dat mis heb.

waren ze erbij dat ze dat zeiden? waar slaat dat nou op zal je denken.

hier een niet zelfbedachte casus:

je loopt de keuken in en ziet je moeder de grond boenen. in de wasbak staat een emmer. druppels vallen regelmatig uit de kraan en vullen beetje bij beetje de emmer. je vraagt je af. hoelang moeder al aan het schrobben bezig is.

om dit vast te stellen kun je een paar dingen doen.

1. je meet hoe groot de tussenpozen zijn waarmee de druppel in de emmer valt. Op basis daarvan kun je berekenen hoelang het duurt voordat de emmer gevuld is tot het peil dat je aantreft

2. je kijkt naar de schrobsnelheid van moeder. als je weet hoeveel steentjes ze in een minuut boent, kun je bij benadering uitrekenen hoelang ze bezig is geweet met het boenen van de reeds glimmende steentjes.

3. je kunt ook zoeken naar een ooggetuige, bijvoorbeeld je vader in de huiskamer, hij kan wellicht zeggen wanneer moeder aan haar werk begon. als je dan aan je moeder vraagt hoelang ze al bezig is, kun je haar antwoord vergelijken met je vader.

wat is het meest betrouwbaar denk je?

als je hier antwoord op heb gegeven, dan zal ik uitleggen wat dat hier mee te maken heeft.


Leuk hypotetisch voorbeeld, maar met de praktijk heeft het weinig te maken natuurlijk. Je hoeft ergens niet bij te zijn geweest om er iets over te kunnen zeggen. Er worden dagelijks moordenaars veroordeelt zonder dat er ooggetuigen waren (sterker nog, ooggetuigen blijken vaak heel erg onbetrouwbaar te zijn.)

Ik zal een tegenvoorbeeld geven. Je weet dat sommige atomen radioactief zijn en dat de hoeveelheid in een vast tempo halveert, de zogenaamde halfwaardetijd, neem ik aan. Nu is het zo dat we stoffen tot zo'n 8 keer de halfwaardetijd kunnen meten, daarna is de hoeveelheid te klein om te kunnen vinden.

Als je kijkt naar alle materie in ons zonnestelsel (is makkelijk, want 99,1% daarvan zit in de zon) en een lijstje maakt van alle natuurlijke radioactieve stoffen, je alleen stoffen vind met een halfwaardetijd van 500 miljoen jaar of langer. De stoffen met een kortere halfwaardetijd zijn niet meer te meten.

Nu combineren we die 2 feiten en dan is de onontkoombare conclusie dat de zon (en daarmee het zonnsestelsel) minimaal 4 miljard jaar oud is (8x 500 miljoen). Niemand was erbij toen de zon ontstond, maar dat hoeft dus blijkbaar helemaal niet.

verder Mount saint helens barstte in 1980 uit. (als dat mis is moet je het zeggen)
daarna zijn er dateringen op het gesteente uitgevoerd, en wat bleek het moest tussen de 0,35 tot 2,8 miljoen jaar oud zijn.

hetzelfde voor de uitbarsting in hawaii in 1800. allerlei radiometrische dateringen op het gesteente geven echter 160 tot 3300 miljoen jaar geleden moeten zijn gevormd


Dan zijn de metingen verkeerd uitgevoerd of zijn er ongeldige meetmethoden gebruikt. De meeste geologen wéten wanneer methoden verkeerde uitkomsten zullen geven en gebruiken die methoden dan ook niet. De mensen die steeds op de zogenaamde verkeerde uitkomsten blijven hameren doen dat vaak omdat ze een verborgen agenda hebben.



omdat we dingen gemeen hebben stammen we af elkaar?
in de winkel zie ik veel precies dezelfde dingen zoals vazen. dus komen uit elkaar?
volgens mij zijn door dezelfde persoon ontworpen.

zo is in het de schepping ook(geloof ik) we zijn geschapen door een schepper, die hetzelfde bouwplan heeft gebruikt.


De vergelijking met niet-levende dingen gaat NOOIT op, simpelweg omdat die zaken zich niet voortplanten met overerving van eigenschappen.

Daarbij is het een heel, heel zwak argument dat totaal niet bijdraagt aan de verklaring van het patroon van gemeenschappelijkheid dat we vinden door DNA te vergelijken. Hoe je het ook wendt of keert, het LIJKT er in ieder geval op dat alles van elkaar afstamt.

Je zegt hetzelfde bouwplan = dezelfde schepper... Waarom? Waarom vermenselijk je je schepper op die manier. En als dingen een totaal ander bouwplan hebben, komt het dan van verschillende scheppers af?

Voorbeeldje: De haai en de dolfijn. Uitwendig lijken ze ontzettend op elkaar (dezelfde schepper?), maar de genomen kunnen haast niet meer van elkaar verschillen (dus verschillende scheppers?). Evolutie kan dit prima verklaren (convergente evolutie), maar creationisten hebben toch wel een probleem. Waarom zou God 2 vergelijkbare dieren scheppen met een totaal verschillend genoom. "Gewoon, omdat hij het kan!"? Niet echt een antwoord waarmee ik tevreden zou zijn.



http://www.talkorigins.org/indexcc/CA/CA215.html

sorry deze site word door mijn filter kliksafe geblokkeerd.[/quote]

Serieus? Schandalig zeg. Je zou je als nieuwsgierig christen eens in de materie willen verdiepen... dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Censuur uit angst voor de waarheid?

de laatste van ecoli is dat een bewijs voor macro-evolutie?


Ja, want er zijn nieuwe soorten ecoli ontstaan.

dat creatonisten geen onderbouwing hebben. is onzin!
zoals ik bezig ben met argumeteren. hebben creationisten ook hun onderbouwing. en ik kan er nog heel veel argumenten noemen. bijvoorbeeld dat er een boom door verschillende aardlagen gevonden is,


Is ongeveer 150 jaar geleden al door geologen prima verklaard zonder dat God daarvoor nodig was.


is dat zo mee geevalueerd( spel ik dat goed?) of kan het niet zijn dat er een groot overstroming is geweest waar de hele aarde mee is omgespit(zondvloed)?


Nee, dat kan niet zo zijn. De problemen die een wereldwijde zondvloed veroorzaakt zijn zo torenhoog dat je je bij elke druppel moet beroepen op een wonder om het te verklaren. En met wonderen kun je niet zo veel, wetenschappelijk gezien.


en tussenvormen van aap-mens bijvoorbeeld en dieren die uit elkaar zijn geevuleerd zijn ook niet gevonden,


Moet je voor de grap eens lezen over de Tiktaalik (goed boek is Neil Shubin's Your Inner Fish). Niet alleen is dit een schoolvoorbeeld van een tussenvorm, maar ook het feit dat men kon afleiden waar die fossielen ongeveer moesten zijn, en toch ze daar gingen zoeken, ze ook nog eens vonden(!) spreekt boekdelen.


en heel veel tussenvormen kunnen gewoon bestaan om de overlevingskans erg klein of niet zijn


Wat versta je eigenlijk precies onder een tussenvorm, want ik heb het idee dat dat een wat afwijkend beeld is. Tussenvormen kunnen prima bestaan, omdat elke vorm op zichzelf moet kunnen overleven. Technisch gezien zijn we allemaal tussenvormen, tussen wat we waren en wat we worden. Ik heb het idee dat je denkt aan wezens met een halve vleugel of een half hart ofzo... Dat is een idee dat je moet laten gaan, want zo werkt het in de werkelijkheid niet.
Laatst gewijzigd door Mortlach op 29 aug 2012 14:50, 1 keer totaal gewijzigd.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 14:45

nette schreef:2. laten we het maar op houden dat micro-evolutie wel bewezen is
maar macro-evolutie niet


Wat bedoel je daar precies mee?

3. nee


Goed, er is dus verschil in de kwaliteit van aannames. Ben je dat met me eens? Je kunt aannames dus onderscheiden op goed en minder goed.

4. alleen naar feiten kijkend, als het alleen over meetbare dingen gaan wel. denk ik



Goed, dus objectief gezien kunnen we niet zeggen dat zwaartekracht bestaat, we kunnen enkel zeggen dat als je dingen laat vallen, ze over het algemeen omlaag vallen met een vaste versnelling. Dat is meetbaar, de rest is subjectieve interpretatie. Zie je zelf ook in hoe verschrikkelijk beperkt dat is en hoe weinig we van de natuur zouden begrijpen als je je daartoe beperkt?
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 15:16

nette schreef:de wetenschap neemt net zo goed aannames aan om daar op door te gaan.
de hele wiskunde is daarop gebaseerd, anders kom je gewoon niet verder


Ja, vandaar ook mijn vraag of je denkt dat alle aannames gelijkwaardig zijn, waarop je al ontkennend antwoordde.
De aanname "er is een werkelijkheid waarover ik uitspraken kan doen" is niet bepaald van hetzelfde niveau als "Er is een almachtige entiteit"

Mij is altijd geleerd dat je met de kleinst mogelijke aanname een zo groot mogelijk deel van de werkelijkheid moet kunnen verklaren maar niet MEER dan de werkelijkheid. Met dat laatste bedoel ik dat een verklaring niet nuttig is als je er dingen mee kunt verklaren die niet echt bestaan (kubusvormige planeten, om eens wat te noemen).
Een almachtige entiteit is de grootst mogelijke aanname die je kunt doen, waarmee je ook nog eens meer dan de werkelijkheid kunt verklaren. Daarom is in mijn ogen die aanname vele malen minderwaardig dan de natuurlijke aanname.


Maar goed, het lijkt erop dat je alles wat op aannames rust een geloof noemt. Ik vraag me af hoe nuttig dat is, want dat is 1 + 1 = 2 ook een geloof. Het lijkt me dat je niet veel mensen zult vinden die dat onderschrijven.

Daarbij is het logisch ook mogelijk redeneringen te maken waarin aannames zijn verwerkt, zonder dat de conclusie rust op de aannames. (maar het is alweer even geleden dat ik Logica-college heb gevolgd).
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Miepje90
Mineur
Mineur
Berichten: 162
Lid geworden op: 07 jul 2012 22:06

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Miepje90 » 29 aug 2012 16:03

Lock&Stock schreef:- Overblijfselen van evolutionaire ontwikkeling in vrijwel alle organismen, zoals de kleine teen, staartbeen, verstandskiezen, slokdarm bij de mens, en bijvoorbeeld het bekken in een walvis of het onlogische zenuwstelsel van een giraffe


Ik heb niet direct de ambitie me inhoudelijk in deze discussie te storten, maar ik vroeg me wel af wat er rudimentair is aan de slokdarm van de mens?

Saillant detail: laatst vroeg een anesthesist (hoog opgeleid, wetenschappelijk ingesteld, atheist) aan mij of ik in evolutietheorie geloofde.
There may be pain in the night, but joy comes in the morning

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 16:06

Miepje90 schreef:Ik heb niet direct de ambitie me inhoudelijk in deze discussie te storten, maar ik vroeg me wel af wat er rudimentair is aan de slokdarm van de mens?


Dat vroeg ik mij ook af, om eerlijk te zijn. Een ander goed voorbeeld zijn de menselijke oorspieren. Hoe vaak gebruik je die nu nog?

Saillant detail: laatst vroeg een anesthesist (hoog opgeleid, wetenschappelijk ingesteld, atheist) aan mij of ik in evolutietheorie geloofde.


Dan drukte die man/vrouw zich wat ongelukkig uit. Het is een vrij normale manier van deze kwestie verwoorden, maar het zou beter zijn om 'onderschrijven' of 'accepteren' te gebruiken. Alleen zijn die woorden zo ontzettend veel formeler en meer schrijftaal dan spreektaal.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Miepje90
Mineur
Mineur
Berichten: 162
Lid geworden op: 07 jul 2012 22:06

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Miepje90 » 29 aug 2012 16:22

Mortlach schreef:Dan drukte die man/vrouw zich wat ongelukkig uit. Het is een vrij normale manier van deze kwestie verwoorden, maar het zou beter zijn om 'onderschrijven' of 'accepteren' te gebruiken. Alleen zijn die woorden zo ontzettend veel formeler en meer schrijftaal dan spreektaal.


Klopt, maar mijn punt was vooral dat evolutietheorie en geloof wel vaker in dezelfde zin worden gebruikt, zelfs door mensen van wie je toch mag verwachten dat ze evolutietheorie niet zien als iets waar je in gelooft.

In die oorspieren ga ik me eens verdiepen.
There may be pain in the night, but joy comes in the morning

nette
Sergeant
Sergeant
Berichten: 413
Lid geworden op: 21 feb 2011 14:22

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor nette » 29 aug 2012 16:52

ik kan begrijpen dat je dat denkt, van dat onderzoek. maar ik heb het van dr Mackay gehoord. tijdens een symposium, en weet dus niet meer informatie.

Ik zal een tegenvoorbeeld geven. Je weet dat sommige atomen radioactief zijn en dat de hoeveelheid in een vast tempo halveert, de zogenaamde halfwaardetijd, neem ik aan. Nu is het zo dat we stoffen tot zo'n 8 keer de halfwaardetijd kunnen meten, daarna is de hoeveelheid te klein om te kunnen vinden.

Als je kijkt naar alle materie in ons zonnestelsel (is makkelijk, want 99,1% daarvan zit in de zon) en een lijstje maakt van alle natuurlijke radioactieve stoffen, je alleen stoffen vind met een halfwaardetijd van 500 miljoen jaar of langer. De stoffen met een kortere halfwaardetijd zijn niet meer te meten.

Nu combineren we die 2 feiten en dan is de onontkoombare conclusie dat de zon (en daarmee het zonnsestelsel) minimaal 4 miljard jaar oud is (8x 500 miljoen). Niemand was erbij toen de zon ontstond, maar dat hoeft dus blijkbaar helemaal niet.


wie zegt dat die andere stoffen ooit in de zon zijn geweest?
ik geloof niet dat de zon min 4 miljard jaar oud is.


www.kliksafe.nl daar kan je zien waar kliksafe voor staat en je ze mailtje sturen, want ik weet niet waarom die geblokkeerd is
wel weet ik dat blokkeren op :
-vloeken
- entertaiment zoals uitzendinggemist
- porno

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 17:03

nette schreef:ik kan begrijpen dat je dat denkt, van dat onderzoek. maar ik heb het van dr Mackay gehoord. tijdens een symposium, en weet dus niet meer informatie.


Goed, ik leg dit verhaal naast me neer als zijnde fantasie totdat er iemand met wat onderbouwing komt. Niets persoonlijks, maar ik heb dat verhaal al in teveel varianten langs zien komen om het zonder onderbouwing aan te nemen.

wie zegt dat die andere stoffen ooit in de zon zijn geweest?
ik geloof niet dat de zon min 4 miljard jaar oud is.


Dat is prima natuurlijk. Het feit is dat we bepaalde stoffen wél meten en bepaalde stoffen niet. De verklaring van dat feit is de halfwaardetijd en de leeftijd van de zon. Dat hoef je niet te geloven, maar dan zul je met een alternatieve verklaring moeten komen. God heeft het zo gedaan? Waarom dan precies zo? Waarom laat hij het LIJKEN alsof de zon minimaal 4 miljard jaar oud is?


http://www.kliksafe.nl daar kan je zien waar kliksafe voor staat en je ze mailtje sturen, want ik weet niet waarom die geblokkeerd is
wel weet ik dat blokkeren op :
-vloeken
- entertaiment zoals uitzendinggemist
- porno


En blijkbaar informatie over evolutie... ](*,)
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

nette
Sergeant
Sergeant
Berichten: 413
Lid geworden op: 21 feb 2011 14:22

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor nette » 29 aug 2012 17:11

als ik tijd heb ga ik nog ff op je vorige antwoorden in

nu ff alleen je laatste

de eerste begrijp ik wel, als ik onderbouwing heb, zal ik dat zeker doen.

2e
dat van de halfwaardetijd klopt wel volgens mij heb ik met natuurkunde gehad

maar dat zo'n 4 miljard jaar oud is berust op niet aannames waarvan ik er een niet betrouwbaar acht.
want weet jij hoeveel er in het begin was van die bepaalde stoffen en welke stoffen allemaal?
dat kan je niet meten. en je weet ook niet of vroeger de atmosfeer anders was, en dat het misschien toen wel sneller ging dan nu.

en als kliksafe evolutie blokkeren kon ik de rest ook niet zien! en dit topic niet.
dus dat klop niet helemaal

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mortlach » 29 aug 2012 17:27

nette schreef:dat van de halfwaardetijd klopt wel volgens mij heb ik met natuurkunde gehad

maar dat zo'n 4 miljard jaar oud is berust op niet aannames waarvan ik er een niet betrouwbaar acht.
want weet jij hoeveel er in het begin was van die bepaalde stoffen en welke stoffen allemaal?


Dat maakt in dit geval niet uit, want het gaat erom dat van ELKE hoeveelheid we na 8 halfwaardetijden geen meting meer kunnen doen. Daarnaast kun je nog kijken hoeveel van de stoffen er zijn die worden gevormd door het radioactieve verval kijken. Maar goed, Het maakt in beide gevallen niet uit. Er is een hele duidelijke scheidslijn: stoffen met een halfwaardetijd van meer dan 500 miljoen jaar komen voor, stoffen met een kortere halfwaardetijd niet. Dit is een kaal, objectief feit. Waarom is dat zo? Mijn antwoord is: de zon is erg oud. Daar mag je het mee oneens zijn, maar wat is de alternatieve verklaring dan?


dat kan je niet meten. en je weet ook niet of vroeger de atmosfeer anders was, en dat het misschien toen wel sneller ging dan nu.


Ik heb het niet over de atmosfeer maar over de samenstelling van de zon.

De 'vroeger ging alles sneller'-hypothese is erg interessant. Laten we daar de gevolgen eens van doorrekenen.

De halfwaardetijd van radioactieve stoffen is onder andere afhankelijk van de lichtsnelheid. Als halfwaardetijden vroeger korter waren (stoffen vervallen sneller - maar let op, alleen sommige stoffen, stoffen met een HW-tijd van meer dan 500 miljoen jaar werden blijkbaar niet beïnvloedt. Waarom niet?), was de lichtsnelheid hoger. Dat kan in principe.

Maar alleen als je uitgaat dat vroeger E=mC^2 (van Einstein) opging, betekent dat nogal wat. Een kleine verhoging van C (lichtsnelheid) betekent een enorme verandering in E (Energie). Het zou effectief betekenen dat de zon zoveel energie zou produceren dat hij zichzelf zou opblazen. Dat is de voorspelling die de "vroeger ging alles sneller"-hypothese maakt.

Als ik naar buiten kijk zie ik dat de zon nog steeds bestaat. De 'Vroeger ging alles sneller'-hypothese doet een voorspelling die onwaar blijkt. Dus klopt je hypothese niet. Het feit dat de zon nog steeds bestaat, betekent dat de lichtsnelheid niet drastisch is gewijzigd sinds zijn bestaan. En aangezien we hele oude sterren kunnen zien, is de lichtsnelheid nooit drastisch anders geweest.

De 'vroeger was alles sneller'-hypothese is dus nogal ad hoc - bedacht om een specifiek probleem op te lossen zonder naar de gevolgen van die oplossing te kijken.


en als kliksafe evolutie blokkeren kon ik de rest ook niet zien! en dit topic niet.
dus dat klop niet helemaal


Tja, je moet toegeven dat het redelijk verdacht is. Het is een hele nette site met toevallig wat informatie over evolutie. Geen enkele reden om die te blokkeren.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Faramir

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Faramir » 29 aug 2012 18:18

nette schreef:ja wij geloven in een god en we redeneren daar vanuit

en jullie geloven niet in een god en redeneren daar uit

Ik geloof in God en kan het geloof in God als schepper van hemel en aarde prima verenigen met zoiets als de evolutietheorie. Geloof en wetenschap zijn echt geen twee tegenovergestelde zaken.
niemand is helemaal objectief

Dat klopt. Maar dat zal je bij elk onderwerp houden.

nette
Sergeant
Sergeant
Berichten: 413
Lid geworden op: 21 feb 2011 14:22

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor nette » 29 aug 2012 18:27

als ik een site niet kan zien, weet ik ook niet of het een nette site is.

dus daar moet je niet bij mij zijn.


en verder er moet wel heel veel enegerie gemaakt worden wilden zon zich kunnen opblazen alzo dat kunnen

wie zegt dat die stoffen die gevormd kunnen worden door die radioactief stof ook daadwerkelijk gevormd zijn daardoor? misschien waren er al een aantal

ik geloof dat de zon zo'n ongeveer 6000 jaar oud is.
en de zon is zo geschapen zoals die nu is, er kan wel wat verandert zijn, maar niet drastische veranderingen.

nette
Sergeant
Sergeant
Berichten: 413
Lid geworden op: 21 feb 2011 14:22

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor nette » 29 aug 2012 18:31

[quote="Faramir"
[/quote]
Dat klopt. Maar dat zal je bij elk onderwerp houden.[/quote]

dat kan dat je in evolutie geloofd, als je in de macroevolutie geloofd leg je in iedergeval de bijbel anders uit dan ik. want ik geloof dat de aarde in 6dagen geschapen is.

ben ik het met je eens, en mij gaat het erom dat ze zeggen dat wij vanuit ons geloof rederen.
en zei dat objectief doen

en er word in de wetenschap gedaan alsof de macro- evolutietheorie bewezen is. waar ik het dus mee oneens ben.

Faramir

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Faramir » 29 aug 2012 18:54

nette schreef:dat kan dat je in evolutie geloofd, als je in de macroevolutie geloofd leg je in iedergeval de bijbel anders uit dan ik. want ik geloof dat de aarde in 6dagen geschapen is.

Ik geloof niet dat Genesis een letterlijk geschiedkundig verhaal is.
ben ik het met je eens, en mij gaat het erom dat ze zeggen dat wij vanuit ons geloof rederen.
en zei dat objectief doen

Ook vanuit geloof kan je redelijk objectief redeneren. Er is zelfs een wetenschappelijke studie over het geloof genaamd theologie.
en er word in de wetenschap gedaan alsof de macro- evolutietheorie bewezen is. waar ik het dus mee oneens ben.

Dat kan. Ik heb vernomen dat er ook nog mensen zijn die bijvoorbeeld in een holle aarde geloven en dat behoorlijk diepgaand onderbouwen. De huidige stand van zaken is echter dat de meeste mensen in een bolle aarde geloven en dat het bewijs daarvoor net even iets overtuigender is.

Ik acht alle soorten van evolutie (daarin onderscheid maken vind ik kunstmatig) als voldoende aannemelijk om er vanuit te gaan.

Mens
Verkenner
Verkenner
Berichten: 90
Lid geworden op: 26 aug 2012 15:45

Re: evolutietheorie een geloof?

Berichtdoor Mens » 29 aug 2012 20:24

Faramir schreef:Ik geloof in God en kan het geloof in God als schepper van hemel en aarde prima verenigen met zoiets als de evolutietheorie. Geloof en wetenschap zijn echt geen twee tegenovergestelde zaken.


Dat ben ik met je eens. Ik durf het nog scherper te formuleren: geloof en wetenschap overlappen elkaar niet.
Kort door de bocht heeft geloof immers met het metafysische te maken, en wetenschap met het fysische.

Hieruit volgt dat geloof nooit wetenschap onderuit kan halen noch ondersteunen én dat ook wetenschap nooit geloof onderuit kan halen noch ondersteunen.

En daaruit volgt weer dat iedere discussie waarbij geloof en wetenschap tegenover elkaar worden gezet onzinnig is.


Terug naar “[Religie] - Open forum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 41 gasten