Arco schreef:Eerst onderzoeken wat er bedoeld wordt. Vaak wordt eenzijdig gekeken met een blik van: "je mag geen varkensvlees eten". Wat ik belangrijker vind, is de vraag beantwoorden: waarom? Waarom geen varkensvlees, garnalen, etc.
Dan kijken naar de praktische toepassing. Dat betekend dat ik 's avonds geen varkenslapje krijg op mijn bord en dat ik geen Gelderse rookworst op mijn brood doe. Als ik bij mensen op bezoek ben, ga ik niet vragen naar wat ik voorgeschoteld krijg. Als ik nog kan kiezen (zoals bij een variatie aan kaas, worst, komkommer, etc. bij een verjaardag) dan kies ik niet de worst. Maar als die keuze er niet is, dan ga ik de mensen niet vermoeien met mijn keuze.
Vaak wordt gedacht dat het scheiden van vlees- en melkproducten ook in de Torah staat, maar dat is niet zo. Het is wel zo dat het eerst gebruiken van melk en daarna van vlees nadelig is. Omdat het maagzuur de melk op een andere manier laat werken, waardoor het vlees niet goed verteerd. Vlees kan gaan rotten, daar krijg je last van.
Qua reinigingswetten, benader ik op dezelfde manier.
Ik eet ook zoveel mogelijk kosher, vanuit dezelfde overtuiging. In lijn met het gedachtengoed van Ben Hobrink, zoals hij beschrijft in zijn boek: Moderne wetenschap in de bijbel.