de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Open voor alle onderwerpen en meningen
(Off topic en niet-serieuze posts worden verwijderd)

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Gebruikersavatar
StillAwake
Generaal
Generaal
Berichten: 5693
Lid geworden op: 27 aug 2013 13:47

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor StillAwake » 10 jan 2019 16:51

Jesaja40 schreef:naamloos citeert:


Adam stond er alleen voor en hij zocht iemand die bij hem paste. De Eeuwige bouwde uit Adam een vrouw, een wederhelft die perfect bij elkaar paste. Er was geen hiërarchie in het paradijs. Beiden waren gelijkwaardig en zo had de Eeuwige dit ook gewild.

Kijk ik nu naar de wereldbevolking dan zie ik dat in alle culturen de vrouw de mindere is van de man. Waar komt dat toch vandaan? Volgens mij heeft het niets met gezag te maken, want ik zie dat nagenoeg in iedere godsdienst dat de vrouw minderwaardig is. Christenen, die beter kunnen weten laten dit gewoon toe en leiden dit af vanuit de Bijbel. Daarin lezen zij selectief en wordt vanuit die visie de vrouw als minderwaardig neergezet.

Het is dus ook niet fair om deze cultuur toe te schrijven aan de Bijbel. Vele christenen distantiëren zich op sommige punten van de Bijbel en zijn daarin zeer inconsistent. De reden waarom de vrouw niet in de gemeente zou mogen spreken heb ik al eens eerder uitgelegd.

Het is nimmer de bedoeling van de Bijbel om te discrimineren en de helft van de wereldbevolking als minderwaardig neer te zetten.

Maar is het niet toelaten op de kansel van vrouwen discriminatie?
Er zijn een hoop mensen die daar heel anders over denken...
Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen.
Geef me de moed om te veranderen wat ik kan.
Geef me de wijsheid om het verschil te zien.

naamloos
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3526
Lid geworden op: 02 jan 2014 02:58

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor naamloos » 10 jan 2019 17:11

Jesaja40 schreef:Het is dus ook niet fair om deze cultuur toe te schrijven aan de Bijbel.
Ik constateer slechts dat de cultuur uit de Bijbeltijd vrouwonvriendelijk was.
Waar die vrouwonvriendelijk vandaan komt, daar heb ik hier helemaal niets over gezegd. Ook beperk ik die cultuur niet tot de Bijbel.
Omdat ik het over de Bijbel had haalde ik daar de bijbehorende cultuur aan. Als ik het over de Islam heb doe ik dat ook ... enz.
Het is dus niet fair mij iets toe te schrijven wat ik helemaal niet zeg.
Alles wat nodig is voor kwaad om te overwinnen, is dat goede mensen niets doen

Gebruikersavatar
Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 5596
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor Chaya » 10 jan 2019 17:23

naamloos schreef:Ik constateer slechts dat de cultuur uit de Bijbeltijd vrouwonvriendelijk was.

In kritieke perioden in Israëls geschiedenis roept God vrouwen soms tot een leidinggevende taak. Samen met Aäron staat Mirjam Mozes bij in de leiding van het volk (Numeri 12). Uit jaloezie komt ze in opstand tegen Mozes, waarvoor ze gestraft wordt. Maar God houdt bij monde van de profeet Micha het volk Israël zeven eeuwen later nog voor, hoe goed Hij was om destijds bij de uittocht het volk zulke leidslieden te geven als Mozes, Aäron en Mirjam (Micha 6:4).

Toen ten tijde van de richteren mannelijke leiders ontbraken, was daar de profetes Deborah, die ook het volk richtte. Met grote wijsheid en deskundigheid op staats- en krijkskundig terrein hielp ze het juk van koning Jabin afschudden. Daarna had het volk veertig jaar rust (Richteren 4:5)! Ze was getrouwd met Lappidoth. Deze gunde haar kennelijk de ruimte voor wat God van haar vroeg.

En dan was er onder koning Josia de profetes Hulda, de vrouw van Sallum, de klederbewaarder. Toen het verloren gewaande wetboek was teruggevonden, stuurde Josia een commissie naar een profeet om opheldering. Dan gaan ze naar Hulda (2 Koningen 22). Niet omdat er geen mannelijke profeten waren, want Zefanja en Jeremia profeteerden in die jaren ook. God doorbreekt soms de patriarchale structuur van het Oude Testament en laat zien dat Hij ook andere wegen achter de hand heeft. Het mag worden gezien als een voorschot op het grote feest waarvan de profeet Joël spreekt (C. den Boer).

Ondanks het doorwerken van het oordeel was de positie van de vrouw in Israël over het algemeen beter geregeld dan in andere landen. Na de ballingschap werd haar positie in het jodendom slechter, vooral bij de nadering van Jezus’ komst op aarde. De vrouw stond op één lijn met slaven en kinderen. Bij de komst van Christus lag haar plaats vér beneden de normen uit de Mozaïsche wetgeving.

Des te meer treft ons de boodschap van het Nieuwe Testament. Vrouwen horen het eerst de boodschap van Christus’ komst. Christus wordt geboren uit een vrouw, Bavinck noemt dat al eerherstel. Zijn komst betekent een omwenteling. In beginsel herstelt Christus de oorspronkelijke verhoudingen. Hij gaat dwars tegen de rabbijnse zeden in. Hij herstelt het huwelijk in ere en stelt voor man en vrouw dezelfde zedewet. Hij verwerpt dus de dubbele moraal. De discipelen begrepen er niets van! Als dát zo is, hoe kan een man dan nog trouwen, zeggen ze verbaasd. Lees er Mattheüs 19 maar eens op na.

Christus spreekt met vrouwen, geneest vrouwen. Zij dienen Hem met hun goederen. Hij stelt de man nooit bij de vrouw ten achter. Ze horen tot Zijn vriendenkring. Zijn houding is opzienbarend. Dat blijk uit Johannes 4, vooral vers 27. Zomaar op de openbare weg sprak Jezus met een vrouw, nog wel één van de ‘lichte brigade’! Hij onderwijst haar, vertelt háár het eerst dat de nieuwe bedeling eigenlijk al begonnen is (vers 21, 23).

Ook in Zijn gelijkenissen betrekt Hij de vrouw op waarderende wijze, gebruikt haar daarin zelfs als beeld van God (Lukas 15:8, Mattheüs 13:33). Na zijn opstanding verschijnt Christus het eerst aan vrouwen die naar Jezus’ graf waren gegaan om hem alsnog te zalven. Dan krijgen volgens de evangeliën de vrouwen de opdracht Jezus’ discipelen te berichten dat zij naar Galilea moeten gaan en dat zij daar Jezus zullen zien.

Van Bruggen benadrukt dat vrouwen hier dienen om mannen weer te activeren tot het uitoefenen van hun voorgangerstaak. De Here houdt de mannen – die van nature niets waard zijn – aan hun taak en beveelt de vrouwen daaraan mee te werken.

DE VROUW IN BIJBELS LICHT
Wee de mens die zich niet elke dag minstens een uur kan bezinnen over zichzelf ~ Rabbi Mosje Leib van Sasow

Gebruikersavatar
Jesaja40
Luitenant
Luitenant
Berichten: 501
Lid geworden op: 27 jun 2017 10:38
Locatie: Het Gooi

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor Jesaja40 » 10 jan 2019 17:32

naamloos citeert:

Ik constateer slechts dat de cultuur uit de Bijbeltijd vrouwonvriendelijk was.


In de Bijbel wordt ten dele ook de cultuur van de omliggende volkeren onverbloemd besproken. Daarom vind ik het juist om daar een nuance aan toe te voegen aangaande de vrouwonvriendelijkheid. Dat u godsdienstige stromingen daarin leest is uw interpretatie.

Het neemt het feit niet weg dat die vrouwonvriendelijkheid er altijd is geweest. Maar wellicht heb ik u geprikkeld en bent u van nature wel vrouwvriendelijk. Zij die vinden dat de vrouw geen "kerkelijk ambt" mogen uitoefenen mag ik die van u zien als "vrouwonvriendelijk"?
Ik kreeg niets waar ik om vroeg. Ik kreeg alles wat ik nodig had.

naamloos
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3526
Lid geworden op: 02 jan 2014 02:58

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor naamloos » 10 jan 2019 18:53

Jesaja40 schreef:In de Bijbel wordt ten dele ook de cultuur van de omliggende volkeren onverbloemd besproken. Daarom vind ik het juist om daar een nuance aan toe te voegen aangaande de vrouwonvriendelijkheid. Dat u godsdienstige stromingen daarin leest is uw interpretatie.
Het ging me in mijn post aan @dedwaler in eerste instantie niet om de vrouwonvriendelijke cultuur, anders was ik wel vollediger geweest.
En ik heb het ook niet over godsdienstige stromingen uit die tijd van de omliggende volkeren gehad.
Ik haalde slechts de Islam (die een paar honderd jaar ná Christus ontstond) als voorbeeld aan.
Prima als u een nuance wilt aanbrengen, maar verwijt me dan geen dingen die ik niet zeg. Dat schijnt hier zo'n beetje een algemene hobby te zijn.
Jesaja40 schreef:Het neemt het feit niet weg dat die vrouwonvriendelijkheid er altijd is geweest. Maar wellicht heb ik u geprikkeld en bent u van nature wel vrouwvriendelijk. Zij die vinden dat de vrouw geen "kerkelijk ambt" mogen uitoefenen mag ik die van u zien als "vrouwonvriendelijk"?
Ik ken geen enkele tijd en cultuur die vrouwvriendelijk is.
Het meeste is bar en boos, maar ook Nederland en soorgelijke landen halen zeker de 100% niet.
Zij die vinden dat een vrouw geen ''kerkelijk ambt'' mag uitoefenen vind ik inderdaad vrouwonvriendelijk.
Al wil ik dan ook best wel weer aannemen dat zij het niet zo bedoelen en denken naar Gods wil te handelen.

De in 2015 overleden Britse televisiejournalist Sue Lloyd-Roberts, die rapporten aan BBC- programma's heeft bijgedragen en voor ITN heeft gewerkt, heeft een boek geschreven ''de oorlog tegen vrouwen en de moed om terug te vechten''.
De vrouwenhaat en minachting is schrijnend. Seculier of godsdienstig van welke snit dan ook dat maakt niet uit, ze doen allemaal mee.
Alles wat nodig is voor kwaad om te overwinnen, is dat goede mensen niets doen

Gebruikersavatar
Jesaja40
Luitenant
Luitenant
Berichten: 501
Lid geworden op: 27 jun 2017 10:38
Locatie: Het Gooi

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor Jesaja40 » 11 jan 2019 08:55

naamloos citeert:

Prima als u een nuance wilt aanbrengen, maar verwijt me dan geen dingen die ik niet zeg. Dat schijnt hier zo'n beetje een algemene hobby te zijn.


Ik maak aan u geen verwijt als ik een nuance wil toevoegen.
Ik kreeg niets waar ik om vroeg. Ik kreeg alles wat ik nodig had.

Gebruikersavatar
MoesTuin
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2709
Lid geworden op: 02 feb 2014 16:00

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor MoesTuin » 11 jan 2019 13:25

Eerste Vrouw beroepbaar als dominee in de gereformeerde kerken vrijgemaakt

https://www.rd.nl/kerk-religie/voor-het ... -1.1539989
want wij hebben hier geen blijvende stad
maar zoeken de toekomende

De Heere Jezus zegt;
"Wie in Mij gelooft zal Hét Eeuwige Leven ontvangen"

Gebruikersavatar
MoesTuin
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2709
Lid geworden op: 02 feb 2014 16:00

Re: de vrouw en het ambt (kerkelijk)

Berichtdoor MoesTuin » 24 feb 2019 15:10

duidelijk en helder uiteengezet

https://vromepraatjes.nl/9-vragen-voor- ... tsdragers/

Hier is ook nog een vervolg op te lezen nav reacties op de vragen.......
want wij hebben hier geen blijvende stad
maar zoeken de toekomende

De Heere Jezus zegt;
"Wie in Mij gelooft zal Hét Eeuwige Leven ontvangen"


Terug naar “[Religie] - Open forum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast