Beleggen

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Hermanus
Verkenner
Verkenner
Berichten: 48
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:20
Locatie: Zuid Holland Zuid

Beleggen

Berichtdoor Hermanus » 16 nov 2015 14:26

Omdat de rente haast 0,00 is zou ik misschien wel een bedrag willen beleggen.
Ik heb dat nog nooit gedaan en weet er ook niet veel van behalve sites op internet.
Zijn er misschien onder de forumlezers die tips hebben en of je ook
op een christelijke/reformatorische instelling kan beleggen?

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 7095
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: Beleggen

Berichtdoor Chaya » 16 nov 2015 14:34

Beste Hermanus,
Waarom vraag je specifiek om een christelijke of reformatorische instelling?
Het verleden bewees dat beleggers daar ook niet altijd veilig zijn.
Ik ben persoonlijk van mening dat risicovol beleggen niet geoorloofd is voor een christen.
Natuurlijk mag je spaargeld hebben en daar wijs mee om gaan.
Ik zou het eerder op een termijndeposito zetten.
De rente is historisch laag, daar is niets aan te doen, alleen wachten tot het hoger wordt.
Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht, en hij zal u liefhebben. -- Spreuken 9:8

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Beleggen

Berichtdoor Mortlach » 16 nov 2015 14:39

Wat algemene tips:

- Beleg alleen geld dat je langere tijd (denk jaren) niet nodig hebt.
- Beleg alleen in zaken die je begrijpt.
- Als beleggingskansen een rendement van 5% of meer beloven, zijn het waarschijnlijk oplichters (denk aan hardhout, vakantiehuisjes, etc).
- Je wilt je beleggingen spreiden over verschillende bedrijven, zodat als er met 1 bedrijf iets catastrofaals gebeurt, je niet meteen alles kwijt bent. Als ik zelf geld had om te beleggen, zou ik dat doen in een zogenaamde AEX-tracker, dat is een pakket wat de AEX volgt en wat dus, als het goed is, geen grote uitschieters zal hebben. De meeste banken bieden zoiets aan.
- Stop met het volgen van het financiële nieuws :-) Het laatste wat je wilt is je laten meeslepen in een paniek en ondoordacht je aandelen op een slecht moment verkopen. Beleggen is een kwestie van een lange adem.

Ik geloof dat in volgorde van oplopend risico het volgende is: Staatleningen, obligaties, aandelen, opties. Opties moet je heel goed begrijpen voordat je daaraan wilt beginnen, want als je dat niet doet, kun je veel, heel veel geld verliezen. Het is de enige manier om meer geld te verliezen dan je erinsteekt.

Misschien hebben mensen die meer in de bankwereld zitten, meer tips. Kathleen?
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Marnix
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 23566
Lid geworden op: 03 dec 2002 23:50

Re: Beleggen

Berichtdoor Marnix » 16 nov 2015 15:28

Precies, gewoon beleggen in fondsen zodat je op langere termijn altijd winst maakt zonder risico's. En als je christelijk wil beleggen zijn er genoeg "groene" fondsen.
“God cannot give us a happiness and peace apart from Himself, because it is not there. There is no such thing.”
― C.S. Lewis”

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11384
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Beleggen

Berichtdoor Evelien » 16 nov 2015 16:23

Wij beleggen. Mocht je vragen willen of contact willen stuur ons een prive berichtje.

Gebruikersavatar
MoesTuin
Generaal
Generaal
Berichten: 4598
Lid geworden op: 02 feb 2014 16:00

Re: Beleggen

Berichtdoor MoesTuin » 17 nov 2015 12:18

Wij "beleggen" in de hypotheek (extra aflossing indien hier ruimte voor is)
en we doen mee met de Lotto 1 keer per week, gewoon omdat we dat leuk vinden.
verder een spaarbuffertje voor onverwachte zaken.

niks meer niks minder
want wij hebben hier geen blijvende stad
maar zoeken de toekomende

De Heere Jezus zegt;
"Wie in Mij gelooft zal Hét Eeuwige Leven ontvangen"

Katlheen
Majoor
Majoor
Berichten: 1885
Lid geworden op: 08 okt 2005 15:56

Re: Beleggen

Berichtdoor Katlheen » 17 nov 2015 13:33

Op verzoek van Mortlach (anders had ik sowieso wel een reactie geplaatst).

Met beleggen kan je alle kanten op. Je zult voor jezelf eerst wat vragen moeten beantwoorden alvorens je over gaat tot beleggen.
- Waarom wil ik beleggen, heb ik een bepaald doel voor ogen? (grote uitgaven in de toekomst, eerder stoppen met werken)
- Met hoeveel geld wil ik beleggen, en is het geld wat ik kan missen? Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar moet ik het beleggings-potje aanbreken op het moment dat de auto kapot is gegaan en ik een nieuw exemplaar moet aanschaffen? Dat is niet zo handig, want als je beleggingen op dat moment wat lager staan, moet je dus met verlies verkopen. Je moet er voor zorgen dat het potje wat je gebruikt om te beleggen niet gedwongen moet worden verkocht. Zo voorkom je dat je gedwongen met verlies verkoopt.
- Nooit gaan beleggen met geleend geld. Gewoon echt NOOIT doen!
- Hoeveel risico wil je lopen?
- Wat is je beleggingshorizon? Zet je het geld 20 jaar weg om bijvoorbeeld eerder met pensioen te gaan, dan kan je nu wat risicovoller beleggen omdat je nog 20 jaar de tijd hebt. Als je over een jaar weer wilt stoppen met beleggen, dan kies je een defensiever profiel.
- Gemoedsrust: slaap je nog prima als de beurs, net als afgelopen zomer, 20% zakt? (inmiddels weer redelijk op weg naar het niveau van voor de correctie). Kortom, ben je in staat je hoofd koel te houden? Zo niet, niet aan beleggen beginnen.
- Hoge rendementen, met weinig risico bestaan niet. Mortlach heeft dat al aangegeven. Het is wel degelijk mogelijk om hoge rendementen te halen. Ik ken ze die in een jaar 70% rendement halen. Maar dat zijn wel de mensen die er in thuis zijn, en wekelijks/dagelijks zelfs transacties doen met bijvoorbeeld hefboomproducten/opties. Hoge rendementen in fondsen waarbij jij niets hoeft te doen, dat klinkt te goed om waar te zijn. Wegblijven dus bij dat soort luchtverkopers. Teak, windmolens etc klinkt op papier leuk, maar in de praktijk is het rendement toch tegenvallend. Die fondsen willen ook hun kosten terugverdienen, dus dat gaat ten koste van je rendement. Daarnaast, het is vaak 1 enkel product, dus meer risico. (als de overheid minder subsidie geeft op windenergie is het snel gedaan met de investeringen in windmolenparken. Als er een ziekte is op teakplantages, heb je minder opbrengst). You get the point hopelijk.

Ik ben geen beleggingsspecialist met de juiste papieren, laat ik dat voorop zetten. Maar ik werk in de financiële wereld en ik beleg zelf ook. Dus toch wat handreikingen waar je wat mee kunt:
- Spreid je risico. Vol inzetten op 1 aandeel kan je een hoger rendement geven. Maar het kan ook andersom gaan. Kijk naar het aandeel Volkswagen: afgelopen mei stond dat nog op ruim 232 euro, vandaag staat het op 98 euro. Een ruime halvering dus.
- Trackers (wat Mortlach al aangaf): je koopt met een tracker eigenlijk een "mandje" aandelen die precies de index volgt. De index bestaat uit een aantal aandelen, met een bepaalde zwaarte. Het aandeel Shell drukt bijvoorbeeld erg zwaar in de AEX. Gaat Shell onderuit, dan kan dat aardig zijn weerslag hebben op de AEX. Enfin, met een tracker heb je de precieze samenstelling van een index in je mandje. Een spreiding dus van je risico. Gaat 1 sector omlaag, dan heb je kans dat een andere sector weer omhoog gaat. Je hebt ook trackers die zijn samengesteld uit meerdere indexen, dus nog meer risico spreiding. Je hebt ook trackers die indexen uit andere werelddelen volgen. Doorgaans levert dit dus geen superspannend rendement op, maar toch al aanzienlijk meer dan op een spaarrekening. Met een stuk minder risico!
- Dividendbeleggen: daarbij selecteer je een mandje met aandelen van bedrijven die bekend staan om hun hoge rendement. Moet je wel opletten dat het wel goed gaat met die bedrijven natuurlijk. Shell staat bijvoorbeeld bekend om het hoge dividend wat ze uitkeren. Dus als de koers niet zoveel doet, heb je nog altijd het rendement op het dividend.
- Obligaties. Doorgaans staatsobligaties. Ook daarvan kan de koers wisselen. Vuistregel is: gaat de rente omlaag, dan gaat de koers van de obligatie omhoog. En andersom. Een en ander ook afhankelijk van de looptijd. De rente is laag, dus het rendement op je obligatie ook.
- Opties: indien je zelf geen opties schrijft, dan valt het mee qua risico. Het risico mbt opties zit em in het schrijven van opties. Als de koers dan erg gaat uitschieten (de verkeerde kant op), dan heb je wel een probleem. Jij hebt je namelijk verplicht om een x aantal aandelen te kopen/verkopen tegen een bepaalde koers. Ik zal je verder niet vermoeien met gedekt/ongedekt schrijven en margin verplichtingen :mrgreen:
- Zelf beleg ik ook, maar dan met name in hefboomproducten zoals turbo's. Dat is over het algemeen niet geschikt wanneer je iets wilt aankopen, de boel ik in de kast wil gooien, en er jaren niet meer naar om kijkt. Bij dat soort producten moet je er toch wat meer bovenop zitten namelijk.

Je mag me ook een privé bericht sturen als je meer info zou willen.

Succes in ieder geval met de afwegingen die je gaat maken.
Wij veroordelen dogmatisch andere dogma's.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 40 gasten