Moderator: Moderafo's
Lalage schreef:Ik eet alleen vlees of vis als ik bij iemand anders eet, dan hoeft er niet apart voor mij gekookt te worden. Thuis eet mijn man veganistisch en ik bijna. Je kunt dat ook niet in één keer doen, het gaat geleidelijk. Zo ben ik laatst gestopt met kaas kopen, maar ik eet nog wel melkchocola. Volgende maand, vanaf 1 februari, doe ik mee aan de vegan challenge, zie http://www.veganchallenge.nl. Dan zal ik echt proberen om geen dierlijke producten te gebruiken, met bovengenoemde uitzondering van als anderen voor mij koken. Op die site staat trouwens ook duidelijk uitgelegd wat de redenen zijn om veganistisch te eten: dieren, milieu, het wereldvoedselprobleem en je eigen gezondheid: http://www.veganchallenge.nl/waarom-meedoen/
Lichtzwaard schreef:Gisteravond stond er op de etenslijst en wat ook op tafel kwam de persoon twee slavinken ,linzen aardappelpuree en ge fruiten uien en paprika met een glas witte wijn koud ingeschonken--------------na gerecht geen wel en sigaar uit eigen kist.
schelpje3 schreef:Diep respect hoor, maar eet jij dan die vleesvervangers die ik in de supermarkt tegenkom? Ik vind het wel opmerkelijk dat het erg op vlees lijkt. De roerbakgehakt bijv, is net echt. Ik koop ook wel eens vervangers, maar het staat me snel tegen, ik vind het ook erg machtig. Vooral de groenteburgers.
Ow, en geen volkorenboterham met plak jonge boerenkaas meer, met een heerlijk glas koude melk. Het is mijn enige verslaving.
Lalage schreef:We eten wekelijks falafel uit de supermarkt,
Lalage schreef:We eten wekelijks falafel uit de supermarkt, verder tofu-burgers uit de natuurwinkel en soms gekruide tofureepjes uit de supermarkt. Seitan is ook een leuk product, dat heeft een hele stevige structuur en lijkt echt op vlees, maar dat hoeft voor ons niet hoor. We eten ook vaak champignons of een gerecht waar geen vleesvervanger in hoeft. Ik mis het eigenlijk nooit.
Met kaas kopen ben ik laatst gestopt. Dat mis ik soms wel, maar het valt me eigenlijk mee. Ik vind het natuurlijk nog steeds wel heel lekker, dus bij anderen kan ik het niet altijd weerstaan. Dat geldt ook voor koekjes enzo. Ik voel me ook vrij om gewoon mee te doen als ik daar zin in heb. Maar thuis vind ik het juist een uitdaging om geen dierlijke dingen te eten, vandaar ook mijn deelname aan de vegan challenge.
Had ik het al gezegd dat het al helpt als je een beetje mindert met vlees en zuivel? Bijvoorbeeld als alle Nederlanders één dag in de week geen vlees zouden eten, dan scheelt dat net zoveel aan CO2-uitstoot als wanneer je een miljoen auto's van de weg zou halen!
Lalage schreef:Falafel kopen we bij de Jumbo. Die van AH vinden we minder lekker (de structuur met name) maar mijn zusje vindt die juist wel lekker.
Ik vind het overigens niet logisch als je heel strikt vegetariër bent maar wel veel kaas en eieren eet. Daar gaan indirect ook dieren aan dood (denk aan de stierkalfjes en haantjes die weer tot voedsel voor mensen of dieren worden verwerkt). Voor het milieu is zuivel ook net zo slecht als vlees, dus dat schiet niet op.
@ajl een paar voorbeelden van wat wij vaak eten (met een / bedoel ik of):
* stamppot van aardappels, koolraap/knolselderij, wortel,pastinaak,ui / boerenkool / zuurkool met een lekkere tofuburger of groenteburger (wij zijn fan van die van Taifun uit de natuurwinkel)
* rijst met sperziebonen/spruitjes, aubergine, quorn/champignons en zo'n pakje sajoerboemboe van Conimex. Of gewoon met ketjap of sojasaus. (in quorn zit wel een beetje ei)
* nasi: rijst met wortel, taugé, prei, paksoi/kool, rode paprika en cashewnoten/Japanse burger en kruiden/boemboe
* couscous (geweld in bouillon) met falafel/tofureepjes, tomaten, paprika, courgette, ui, kurkuma, koriander, paprikapoeder, komijnzaad
* risotto met bietjes, ui, champignons en rucola
* chili con carne maar dan met nepgehakt of gekruide tofureepjes
Kijk eens op veganchallenge.nl voor recepten of op vegatopia.nl, bijvoorbeeld deze http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11305-indiase-groentecurry
of deze http://www.devegetarier.nl/recepten/salades/zuidwest-amerikaanse-salade-van-zoete-aardappel-en-quinoa
Wist je trouwens dat het voor je gezondheid niet perse nodig is om vleesvervangers te eten. Eiwitten zitten ook in groenten en granen, dus daar krijg je genoeg van binnen.
Mijn ontbijt is havermoutpap met sojamelk en rozijntjes, eventueel met appel en kaneel erin. Daar doe ik chiazaadjes in, vol omega-3 en calcium.
Als lunch eet mijn man altijd een grote salade met kidneybonen erin. Ik eet op mijn werk gewoon brood, met pindakaas, hoemoes, sandwichspread van Healthy Planet, banaan of appelstroop.
Tussendoor eten we noten, fruit en chocola.
Kortom: wij eten erg lekker zonder dieren op te eten en mijn man is 20 kilo afgevallen sinds hij zijn eetpatroon heeft omgegooid.
Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 82 gasten