Koken, bakken, etc. (4)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
Duschka
Luitenant
Luitenant
Berichten: 697
Lid geworden op: 01 jun 2012 00:10

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Duschka » 01 jul 2014 11:57

wie heeft HET recept voor zelfgebakken stokbrood? Ik ben een beetje zoekende op dat punt... :D
Doe wat je wilt, gekletst wordt er toch...

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11466
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 01 jul 2014 12:13


schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11492
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 01 jul 2014 14:10


Wat een geweldige site Evelien.
Dank je wel :D

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11466
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 01 jul 2014 15:23

Leuk is die he. :wink:

Gebruikersavatar
André-J30
Sergeant
Sergeant
Berichten: 342
Lid geworden op: 16 mar 2014 18:27

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor André-J30 » 03 jul 2014 20:32

*Annette* schreef:Waarom gebruik jij geen gist o.i.d. bij het bakken van brood Evelien? Wordt het brood dan wel 'luchtig'?
André-J30 schreef:Welke machine is dat. (merk en type) Tot nu toe heb ik gelezen dat de broodbakmachines geen goed programma voor spelt hebben omdat dit minder lang gekneed moet worden en langere rijstijden heeft.
Zit er een boekje met recepten bij? Wil je met gewoon gist gebruiken?
PS, omdat onze elektrische veel stroom verbruikt ben ik bezig met het bouwen van een leemoven, hout gestookt. Smaakt nog lekkerder.

*Annette* schreef:Wat 'n uitgebreid recept ;).
Wij hebben een Unold meende ik, Duits merk. Kwam laatst een bakmachine tegen die wel programma's heeft voor speltmeel maar die bakmachine kost dan ook over de € 200. De meeste machines hebben wel een eigen programma wat je kunt instellen en dat gebruiken wij dan ook, inderdaad zijn de kneedtijden anders vrij lang.

Ben nog wel wat aan het puzzelen met de kneed en rijstijd, las ergens dat spelt maar 5 minuten gekneed mag worden. Voor een groot brood is dit te kort, producten zijn opzich wel goed gekneed maar vervolgens rijst het z.g.a. niet. Ben nu het aan uitproberen met 8 en 10 minuten kneden. Rijstijd doe ik vaak 1e 60 min. en 2e 45 of 60 min. en de 3e uit. Heb hierin ook wat afgewisseld en bijv. 3x wel aan. 1e en 3e lang en 2e kort maar merkte geen verschil. Bakken op een uur en dan is het goed. Tot nu toe worden de broden steeds lekkerder :).

Haal nu biologische speltmeel van een kg, maar zoek wel grotere verpakking. Dit is vrij prijzig en gebruik dan ook biologische gist (die link die jij noemt hebben geen volkoren, speltwinkel.nl heeft die wel). Hoe bewaar je zo'n grote verpakking? Meel in een afgesloten bak? Las op de site van speltwinkel.nl dat je het ongeveer 3 maanden goed kon houden? Heb jij hiermee ervaring?

Lees net je post. Ik ga e.e.a. nakijken. Kom nog met een antwoord.

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 5925
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor ajl » 10 jul 2014 11:56

Wij hebben morgen een Amerikaans etentje, waarbij het de bedoeling is dat iedereen wat meeneemt. Heeft iemand nog een lekker en makkelijk recept voor een soep ofzo?

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11466
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 10 jul 2014 12:06

Moet je het warm mee nemen?
Ik heb pas een broccoli/bloemkool soep gemaakt, heel simpel en makkelijk. Lekker met wat croutons.

http://www.receptenvandaag.nl/recepten/ ... ccoli_soep

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 5925
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor ajl » 10 jul 2014 12:20

Het is gelukkig bij ons, dus ik kan het op het vuur laten staan. Lijkt mij een lekker en makkelijk recept! Die ga ik proberen. Hoorde ook pas gisteren wat de bedoeling van de avond was, dus was naarstig op zoek naar iets makkelijks. Bedankt.

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11466
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 10 jul 2014 12:29

Dit recept is overigens voor 4 pers. misschien moet je de hoeveelheid wel even aanpassen.

Marnix
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18385
Lid geworden op: 03 dec 2002 23:50

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Marnix » 10 jul 2014 13:22

Als je nog iets erbij wil maken, het is morgen wel warm.... vaak vinden mensen warme soep niet zo geschikt voor warm weer.... misschien leuk om voor die mensen gazpacho te maken? Superlekker bij warm weer!

http://onno-indekeuken.blogspot.nl/2012 ... pacho.html
I think that if God forgives us we must forgive ourselves. Otherwise, it is almost like setting up ourselves as a higher tribunal than Him.
C.S. Lewis

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 5925
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor ajl » 17 jul 2014 10:38

@ meribel heb je al geporbeerd om zelf soep te maken?

De couscous salade van Lalage staat dit weeken ook weer op het menu. Als je nog meer tips hebt lalage houd ik mij aanbevolen.

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11466
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 17 jul 2014 11:40

Die couscous salade ga ik morgen eens uit proberen. Ik ben benieuwd. 8)

Vanavond ga ik voor het eerst vegaburger maken. Met als basis quinoa. Iemand daar wel eens iets van gemaakt een salade ofzo?

Gebruikersavatar
jans1
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1321
Lid geworden op: 23 feb 2005 17:01
Locatie: Onder de rook van de centrale aan het water

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor jans1 » 11 aug 2014 21:03

Ik ben helemaal verslingerd aan de Banoffee pie 8)
Heb em nu al een aantal keer gemaakt en iedereen smult er van!
Afbeelding
Een dag niet gekraald is een dag niet geleefd!!
www.kralenjans.webs.com

leen10
Verkenner
Verkenner
Berichten: 95
Lid geworden op: 22 feb 2010 19:09

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor leen10 » 11 aug 2014 21:18

Dat ziet er lekker uit zeg! Zou je het recept ook op willen schrijven?

Gebruikersavatar
jans1
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1321
Lid geworden op: 23 feb 2005 17:01
Locatie: Onder de rook van de centrale aan het water

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor jans1 » 11 aug 2014 21:27

Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde melk (400 gr. AH en C1000, Emte, Dirk v/d Broek)
200 gr Chocolade Digestives biscuits(Verkade)
125 gram (room)boter
4 grote bananen
250 ml slagroom
3 eetl. poedersuiker
Pure chocolade om over de taart te raspen

Voorbereiding

Koken van de gecondenseerde melk:
Zet het blikje (je kunt er meerdere tegelijkertijd koken! Blijft lang goed) gecondenseerde melk in een pan met water en kook het zachtjes 2,5 uur lang. Zorg dat het blikje constant onder water staat, want anders kan het uit elkaar klappen. Laat het afkoelen. De melk is nu in karamel veranderd

Bereidingswijze

Verkruimel de biscuits in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter in een pannetje.
Meng de kruimels met de boter en stort dit mengsel onderin een springvorm. Goed aandrukken. Laat opstijven in de koelkast.
Schil de bananen en snijd ze in plakjes.
Klop de slagroom met de 2 eetl. poedersuiker stijf;
Smeer de karamel op de taartbodem (gelijk verdelen) -> let op! Als de caramel koud is smeert het wat lastiger!.
Verdeel de bananen erop en werk af met de slagroom; smeer gelijkmatig uit.
Rasp als laatste de pure chocolade over de taart.
Laat nog een paar uur opstijven in de koelkast.

Smakelijk 8)
Een dag niet gekraald is een dag niet geleefd!!
www.kralenjans.webs.com


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten