discussie christelijke visie sexualiteit

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

galactica
Verkenner
Verkenner
Berichten: 6
Lid geworden op: 27 sep 2002 20:23
Locatie: Zwolle

discussie christelijke visie sexualiteit

Berichtdoor galactica » 28 sep 2002 20:01

Hoi allemaal,

er wordt nogal eens negatief gedacht over sexualiteit, in het bijzonder masturbatie en sexuele fantasie, die zou zondig, abnormaal en egoistisch zijn. Feit is echter dat de bijbel er vrij weinig over zegt.
Toch heerst er een taboe op: je mag niet masturberen, en als het al mag, mag je niet erbij fantaseren over jouw leuke vriend of vriendin, sexueel getint.
Ik kan onmogelijk alles nu opschrijven, dus ik heel kort mijn visie erop.

1. Nergens in de bijbel wordt masturbatie zondig genoemd, terwijl de bijbel geen enkele zonde uit de weg gaat.
De zonde van Onan is mij bekend, maar als je dat verhaal leest is dat niet het feit dat hij masturbeerde, maar dat hij geen zin had om nageslacht/kinderen te verwekken. Daarvoor werd hij gestraft. Tegenwoordig zou hij een condoom gebruikt hebben om dat te voorkomen, maar de onwil om kinderen te verwekken, dat was de zonde.
Daarnaast is het link om op grond van 1 bijbeltekst ergens een absolute mening over te hebben, er is weinig vergelijkingsmateriaal. In leviticus staat wel iets, maar dat wordt samen met de maandelijkse ongestelheid genoemd, en vinden wij vrouwen zondig omdat ze menstrueren??
2. We fantaseren vaak over onze partner of vriend/geliefde,
dat is volkomen normaal. Dit kunnen sexuele fantasien zijn, vooral bij mannen maar vrouwen hebben ook hun eigen dromen, vaak romantischer getint. Waarom zou je wel mogen fantaseren over trouwen en kinderen opvoeden met je geliefde, maar alle sexuele fantasie is taboe?
3. "wie een vrouw aanziet om haar te begeren.......echtbreuk gepleegd" woorden van Jezus. Maar gaat dit niet over overspel in die zin dat het om 3 personen gaat, dus dat je een gebonden persoon begeert of jezelf gebonden bent?? Ongebonden personen mogen ongebonden personen begeren en daarover dromen. Hoe zou je anders je aantrekking willen vergroten en een relatie zoeken?
4. Er staat nergens in de bijbel "Ook de jongeling zal geen maagd begeren, het is de Here een gruwel."
Begeerte is in zichzelf niet verkeerd, noch dromen en fantaseren over een ander die vrij is. Anders zou het een verstandshuwelijk worden, kun je beter je ouders iemand laten zoeken die je pas op je bruiloft ziet!
5. Egoisme is als je iemand benadeelt uit eigenbelang. Maar wat is de schade als je over iemand fantaseert? Die heeft er geen last van. Het is ook geen kwestie van gebrek aan respect,
waarom zou je iemand minachten als je over hem/haar fantaseert. Je wordt aangetrokken, niet alleen sexueel, maar ook emotioneel, spiritueel en sociaal. Daar droom je ook wel eens over, dus waarom van sexy mind een taboe maken, het is natuurlijk dat je sexuele aantrekkingskracht ervaart en daar over denkt, hoeft nog niet zondig te zijn. Je interesse in iemand is als een regenboog: vele kleuren. Emotioneel, maar ook sexueel.
Eigen je niet iets van een persoon toe, dat God je niet gegeven heeft? Een fantasie is een droom, God vraagt ons niet onze dromen op te geven (zolang het niet zondig is). We dromen over een mooie auto en over dat leuke meisje of die knul. Niets verkeerds, het zet ons juist aan tot actie om het te verwezenlijken, een mens zonder dromen is een mens zonder ziel. Of het haalbaar is, zal God ons tzt wel openbaren, maar we hoeven onze ogen en gedachten niet te sluiten en weg te drukken. Erkennen is gezonder, kun je het beter beheersen.

Ik wil geen sex.fantasie promoten, maar voorkomen dat hier onnodig ethische oordelen over worden uitgesproken. Juist als christenen hebben wij de vrijheid, nee de plicht om het wezen van sexualiteit te begrijpen en het goede van het kwade te onderscheiden. Goede begeerte bestaat! Sex is van God, dat moeten we ons niet laten afpakken of wegdrukken omdat de wereld daar zo'n zootje van maakt. Als wij zuiver en open vanuit de bijbel erover praten is dat wijs en voorkomt onnodig schuldgevoel. Want schuldgevoel is een van de redenen dat mensen sexueel gefrustreerd raken en over de schreef gaan. Dat praat ik niet goed, maar naast het kwade moet je ook het goede durven te gebruiken. Geen onnodige eigen geboden erbij verzinnen, 10 Geboden zijn meer dan genoeg.
De wereld vereert sex als Hedonistische Godin, maar maken wij van sex ook niet te veel door het als haast goddelijk en dus levensgevaarlijk aan te prijzen en te verstoppen achter allerlei drogredenen. Wij maken er soms een Godin van preutsheid van, is dat geen afgoderij dan.

Zeker, sexuele fantasie kan gevaarlijk zijn: pornografie etc, daar sluit ik mijn ogen niet voor.
Maar zoals ik al zei:dat er misbruik van gemaakt wordt wil niet zeggen dat het per definitie verkeerd is.
Juist door een christelijke visie op sexualiteit (dus niet losbandig of preuts) maken we ons en onze kinderen weerbaarder tegen wat de wereld van sex maakt.


Ik ben benieuwd naar reacties
Galactica :oops:

Gebruikersavatar
Acire
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2786
Lid geworden op: 11 sep 2002 15:36
Contacteer:

Berichtdoor Acire » 28 sep 2002 20:05

Moeilijk onderwerp. Kheb ook weleens deze uitspraak gehoord: Sexuele bevrediging hoort binnen het huwelijk, masturbatie dus ook. Wat is daar voor of tegen te zeggen??

Cybercurse
Luitenant
Luitenant
Berichten: 645
Lid geworden op: 11 sep 2002 14:24
Locatie: Zwolle
Contacteer:

Berichtdoor Cybercurse » 28 sep 2002 20:12

Acire schreef:Moeilijk onderwerp. Kheb ook weleens deze uitspraak gehoord: Sexuele bevrediging hoort binnen het huwelijk, masturbatie dus ook. Wat is daar voor of tegen te zeggen??


Waarom zou dat verboden zijn? Als het goed is is dat trouwens binnen het huwelijk niet zoveel nodig ;)

moppie
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1090
Lid geworden op: 19 sep 2002 14:03

Berichtdoor moppie » 28 sep 2002 20:17

Sexuele bevrediging hoort binnen het huwelijk, masturbatie dus ook.En wat als er voor mensen om wat voor reden een huwelijk niet is weggelegd?

Memmem
Moderator
Berichten: 2711
Lid geworden op: 11 sep 2002 21:27

Berichtdoor Memmem » 28 sep 2002 23:03

Nergens in de bijbel wordt masturbatie zondig genoemd

Volgens mij komt dit helemaal niet in de Bijbel voor.
Er staat nergens in de bijbel "Ook de jongeling zal geen maagd begeren, het is de Here een gruwel."
Begeerte is in zichzelf niet verkeerd, noch dromen en fantaseren over een ander die vrij is. Anders zou het een verstandshuwelijk worden, kun je beter je ouders iemand laten zoeken die je pas op je bruiloft ziet!

Kun je ook gewoon over iemand dromen zonder sexuele gevoelens daarbij te hebben. Een relatie gaat in de eerste plaats toch niet om de sex.
Egoisme is als je iemand benadeelt uit eigenbelang. Maar wat is de schade als je over iemand fantaseert? Die heeft er geen last van. Het is ook geen kwestie van gebrek aan respect,

Ik zou het niet fijn vinden dat iemand op die manier over mij zou dromen, of dat ik zo over iemand zou dromen. Die persoon wet het niet maar als ik hem tegen zou komen zou ik wel aan de droom denken, denk ik.

galactica
Verkenner
Verkenner
Berichten: 6
Lid geworden op: 27 sep 2002 20:23
Locatie: Zwolle

Sweet dreams

Berichtdoor galactica » 29 sep 2002 11:35

[/quote]
[color=red]Ik zou het niet fijn vinden dat iemand op die manier over mij zou dromen, of dat ik zo over iemand zou dromen. Die persoon wet het niet maar als ik hem tegen zou komen zou ik wel aan de droom denken, denk ik.[/[/color]quote]

Als ik verkering met een meisje heb, zou ik gevleid zijn als ze over me fantaseert. Dat hoeft niet erotisch te zijn, kan gewoon ook romantiek, dat ze me ziet als ridder op het witte paard, een goede man die lief voor haar is etc.
Omgekeerd als ik sexueel over een meisje fantaseer, voel ik me niet onbehaaglijk als ik haar zie. Juist omdat ik het sexuele aspect( wat overigens maar een deel van je gevoelens is natuurlijk) aanvaard en verwerk, kan ik ontspannen contact met haar hebben omdat ik me niet druk hoef te maken over sexuele spanning, die ik in mijn eigen bedje of dromen kan ontladen. Heb ik dus meer energie over om verder aan mijn relatie te werken.
Er is niks mis met sexuele attractie en fantasie, zolang je maar onthoud dat de werkelijkheid iets anders en complexer is. Maar fantasie is eigenlijk ook een deel vd werkelijkheid.
Er is wel een kwestie van discretie: ik zal niet snel aan een meisje vertellen wat ik fantaseer, dat is gewoon niet netjes. Net zoals ik niet vertel hoe ik geniet van naar de WC gaan, maar maakt dat de WC-gang zondig of verkeerd? Je vertelt gewoon niet alles, das normaal. Als ik verkering heb en wat meer vertrouwd zou ik misschien het terloops eens noemen in een gesprek. Maar blijft wel iets erg persoonlijks, dus discretie is verstandig.
Dat ik sexueel fantaseer wil niet zeggen dat ik dan ook bij de eerste mogelijkheid de koffer in wil, wel dat ik dat deel van mezelf erken en probeer te reguleren. Als je je sexuele ontspanning ontlaad, heb je jezelf ook beter in de hand in contact met je relatie.
Beetje generaliserend, maar mannen en vrouwen dromen ook anders over de andere sexe. Waar bij vrouwen romantiek, genegenheid belangerijk zijn, is bij mannen de sexuele attractie belangerijk.
Dit verschil in beleving en fantasie is normaal, de vrouw is daardoor geen dromerig prinsesje op een roze wolk en de man geen sexbeluste maniak. Beide vormen zijn goed en overlappen elkaar ook.
Ook in een huwelijk zal de man vaak initiatief tot sex nemen, maar hij moet er wel rekening mee houden dat romantiek, genegenheid en niet-sexuele intimiteit voor een vrouw net zo belangerijk is als sex voor hem.

Galactica

moppie
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1090
Lid geworden op: 19 sep 2002 14:03

Berichtdoor moppie » 29 sep 2002 11:52

Ik zou het niet fijn vinden dat iemand op die manier over mij zou dromen, of dat ik zo over iemand zou dromen. Die persoon wet het niet maar als ik hem tegen zou komen zou ik wel aan de droom denken, denk ik


.....en vervolgens een rood hoofd krijgen als je die persoon tegenkomt en je best moet doen om hem/haar niet met je ogen uit te kleden.......Als ik verkering met een meisje heb, zou ik gevleid zijn als ze over me fantaseert.


Ik dacht trouwens dat het hier niet specifiek over een relatie ging. In dat geval lijkt het me zelfs vrij logisch dat je over je vriend/vriendin fantaseer/droomt.

Quote:
Nergens in de bijbel wordt masturbatie zondig genoemd

Volgens mij komt dit helemaal niet in de Bijbel voor.


Ik geloof niet dat masturbatie in de tijd van de Bijbel niet voor kwam. Op sexualiteit ni het algemeen lag een groot taboe. En dat heeft geduurd tot zelfs lang ik onze tijd. Hoeveel oftewel hoe weinig van onze ouders hebben goede sexuele voorlichting gehad??? Hoe verklaar je het feit dat een ouderling van de Gergem niet durft te vertellen dat zijn vrouw zwanger is, en als je het via een ander hoort en hem erna vraagt hij met een rood hoofd zegt dat je over zulke dingen niet praat. Met andere woorden er lag en er ligt soms nog een groot taboe op. Vandaar is het niet vreemd dat zulke dingen in de Bijbel niet echt duidelijk naar voren komen. Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet voorkwam.

moppie
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1090
Lid geworden op: 19 sep 2002 14:03

Berichtdoor moppie » 29 sep 2002 12:02

Hoi allemaal,

er wordt nogal eens negatief gedacht over sexualiteit, in het bijzonder masturbatie en sexuele fantasie, die zou zondig, abnormaal en egoistisch zijn. Feit is echter dat de bijbel er vrij weinig over zegt.
Toch heerst er een taboe op: je mag niet masturberen, en als het al mag, mag je niet erbij fantaseren over jouw leuke vriend of vriendin, sexueel getint.


Wordt er binnen de refo gezindte wel ze negatief gedacht???

Ik weet niet of je alie Hoek van Kooten al eens nagelezen hebt. Zij is mi niet uitgesproken negatief. De onderstaande links zijn antwoorden van haar op vragen rond dit onderwerp

http://www.refoweb.nl/vragen@refoweb/ahvk/ahvk11.html
http://www.refoweb.nl/vragen@refoweb/ahvk/ahvk23.html
http://www.refoweb.nl/vragen@refoweb/ahvk/ahvk37.html

Gebruikersavatar
Korsiaan
Verkenner
Verkenner
Berichten: 63
Lid geworden op: 12 sep 2002 08:26
Locatie: Eemnes
Contacteer:

Berichtdoor Korsiaan » 30 sep 2002 08:05

Errug moeilijk onderwerp, maar wel goed om het aan de orde te stellen!
Zijn denk ik errug veel vragen over en veel mensen zitten hier denk ik mee!

Ik vind inderdaad die antwoorden van Alie Hoek van Kooten wel erg goed. Thuis heb ik nog een boekje hierover....zal ff nakijken hoe ze er daarin over denken!
Dromen = Bevestiging van de onmogelijkheid van de werkelijkheid!

moppie
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1090
Lid geworden op: 19 sep 2002 14:03

Berichtdoor moppie » 30 sep 2002 12:09

Errug moeilijk onderwerp, maar wel goed om het aan de orde te stellen!
Zijn denk ik errug veel vragen over en veel mensen zitten hier denk ik mee!


Moeilijk onderwerp??/Nee dat vind ik niet. Hoe moeilijker mensen het vinden om hier over te praten, hoe meer twijfel ze over zichzelf hebben denk ik.
Twijfel in de zin van een mening bedoel ik dan. Geen eigen mening durven of kunnen geven rond dit onderwerp.

tis trouwens wel een gewaagde uitspraak die ik hier boven doe. Kan door sommigen misschien verkeerd opgevat worden maar is zo dus niet bedoeld.

Gebruikersavatar
Night
Moderator
Berichten: 1035
Lid geworden op: 10 sep 2002 16:09
Contacteer:

Berichtdoor Night » 30 sep 2002 15:35

Ik weet niet waar ik beginnen moet, er is al veel geschreven en al veel (zinvol) gereageerd.
Ik begin dus maar ergens.

Allereerst: omdat iets bestaat, en omdat het er is en we het eigenlijk normaal lijken te gaan vinden is wat mij betreft nog geen legitimering.
Zo ook niet dat de bijbel bepaalde zaken niet noemt. Er zijn veel meer zaken die we niet kunnen doen omdat het zionde is, maar die niet met name genoemd staan. In zulke gevallen moeten we zaken afleiden uit andere zaken en uit het grote verband.
Hierdoor ontstaan ook veelal de verschillen van mening, maar dat is weer een heel andere discussie.

Ten tweede: wat ik (dacht ik) nog nergens las is het verschil tussen lust en liefde. Liefde gaat gepaard met sexualiteit en uitingen daarvan, lust gaat gepaard met sex en bevrediging, op zichzelf gericht en in eigen belang. Dat vind ik een fundamenteel onderscheid wat wat mij betreft niet in deze discussie gemist mag worden.

Ten derde: wat ik ook nog mis is het feit dat God de liefde geschapen heeft, die was er, en volmaakt. Door de zondeval is ook deze onder de kracht van de zonde komen te staan, en dus niet meer volmaakt. Ook dit moeten we wat mij betreft wel in de gaten houden.


Dan volgt er een heel relaas van Galactica, die niets wil promoten...maar wat dan wel? (was voorzichtig mijn vraag). Het onbewust goedpraten?

In het relaas wordt mij namelijk iets teveel uitgegaan van het feit dat begeren juist is. Dat is het wat mij betreft niet! Ook het begeren van een grote auto is door de Heere in Zijn wet afgekeurd. Wel is het begeren van een vrouw en een gezin juist te noemen...maar het gaat dan wel om het doel! Waarom begeren we dit? Omdat het hoort? Omdat het leuk lijkt? Of omdat we zo de Heere kunnen grootmaken? Liefde in de ware zin zoals het ons gegeven is is een mooie zaak! Daar mogen we naar begeren! Ook mogen we begeren kinderen te krijgen, om zo aan de voortgang van Gods Koninkrijk te mogen deelnemen.
Zodra het begeren gericht is op het lichamelijke of in ons eigen voordeel is dat wat mij betreft niet meer een begeren wat God in Zijn Woord omschrijft. Biddend de Heere smeken (=begeren van Hem) om een levenspartner en met hem/haar de werkelijke liefde te mogen smaken, om samen in Gods gunst te mogen delen en kinderen naar Zijn Woord en in afhankelijkheid te mogen opvoeden...dat is geen verkeerd begeren.
Dat is ook geen verstandshuwelijk. Ik zal ook niet ontkennen dat daar soms sexuele fantasien bij komen kijken..maar de vraag is: zijn dat juiste verlangens? Omdat ze zo makkelijk opkomen?
Ik denk eerder dat sexuele verlangens en begeertes een van de grootste zondeverwekkers is. Zie de discussie over internet.
Waarom is de wereld om ons heen zo blij met de sexuele revolutie? Omdat men eigen lusten en driften kan laten gaan! Met iedereen, en vrij, zoals het hen uitkomt. En is dat wat wij dan ook maar moeten gaan promoten? Dat is de vraag....

Zodoende vind ik dat Galactica het begeren erg makkelijk gebruikt en als normaal ervaart. Laten we voorzichtig zijn, zelfs onze beste werken zijn met zonde bevlekt!


Tot zover even.
Maybe later nog meer inhoud een reactie, ook op anderen.
Onderschrift? Waaronder dan?
En denk je dan dat iemand dat leest, daaronder?!

joepie

Berichtdoor joepie » 30 sep 2002 15:47

Hallo,

Voor het eerst dan eens een reactie van mij. En dan 1 waar jullie zelf iets voor moeten doen.
Walter Trobisch heeft een mooi boekje geschreven over zelfbevrediging:
Mijn hart blijft onbevredigt!

Misschien eens een goed idee om dit te gaan lezen.

Groetjes

Gebruikersavatar
Night
Moderator
Berichten: 1035
Lid geworden op: 10 sep 2002 16:09
Contacteer:

Berichtdoor Night » 30 sep 2002 15:56

joepie schreef:Hallo,

Voor het eerst dan eens een reactie van mij. En dan 1 waar jullie zelf iets voor moeten doen.
Walter Trobisch heeft een mooi boekje geschreven over zelfbevrediging:
Mijn hart blijft onbevredigt!

Misschien eens een goed idee om dit te gaan lezen.

Groetjes


Mooi zo..zet ons maar aan het werk.
Overigens...de titel zegt in een paar woorden genoeg...
Ik zou er meer woorden voor nodig hebben gehad..
Onderschrift? Waaronder dan?

En denk je dan dat iemand dat leest, daaronder?!

Gebruikersavatar
Korsiaan
Verkenner
Verkenner
Berichten: 63
Lid geworden op: 12 sep 2002 08:26
Locatie: Eemnes
Contacteer:

Berichtdoor Korsiaan » 30 sep 2002 22:12

Zoals belooft....ik zou nog ff in boekje nakijken!
Is boekje van JBGG (Jeugd Bond Gereformeerde Gemeenten) en heet "Wees Jezelf".
Over zelfbevrediging wordt door H. van Grongingen het volgende geschreven en zelf vind ik het eerlijk gezegt wel een goed, duidelijk en open stuk:


Door het betasten van je geslachtsorganen kun je een prettige ervaring krijgen en tot een orgasme komen. Dat wordt zelfbevrediging genoemd. Of ook wel mastrubatie. Jongens zouden dit vaker hebben dan meisjes. Volgens onderzoeken komt zelfbevrediging heel vaak voor bij jongeren. Het is dus zeker niet iets abnormaals. Maar is zelfbevrediging verkeerd? Is het zonde? Een vraag die nogal eens wordt gesteld. Misschien is het ook jouw vraag wel.
In het verleden is er veel onzin beweerd over zelfbevrediging. Je zou er allerlei ziektes van kunnen krijgen. Zoals bijvoorbeeld doof, blind of krankzinnig worden. Allemaal onzin! Er is wel een ander punt. bij zelfbevrediging draait alles alleen om jezelf. Nu mag je bij sexualiteit tussen man en vrouw zélf ook genieten. Maar je bent, als het goed is, vooral gericht op die ander. Het is daarom niet vreemd dat zelfbevrediging zeker als dit een soort gewoonte wordt, toch een "onbevredigend" gevoel geeft.
Soms ontstaan rond zelfbevrediging schuldgevoelens. Niet zo vreemd als je denkt aan de seksuele fantasieën, die er vaak bij komen. Je voelt wel aan dat dit allemaal niet zo zuiver is. Toch hoef je seksuele verlangens niet krampachtig weg te dringen. Ze zijn er en mogen er ook zijn! Je moet er alleen wel op een goede manier mee om leren gaan. Meestal met vallen en opstaan. Sommige jongeren strijden ertegen alsof de enige zonde is die er bestaat. Dit werkt juist averechts, want hierdoor zijn ze er voortdurend mee bezig. Het is beter om zo gezond mogelijk te leven. Geniet van je hobby, een fijn boek en van al het goede dat God je geeft. Geniet van de omgang met je vrienden. En richt je vooral op de belangrijkste dingen: zoek eerst het Koninkrijk van God!


By the way Moppie. Ik denk dat je mijn moeilijk misschien beter kunt vervangen door gevoelig!
Dromen = Bevestiging van de onmogelijkheid van de werkelijkheid!

moppie
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1090
Lid geworden op: 19 sep 2002 14:03

Berichtdoor moppie » 01 okt 2002 00:20

By the way Moppie. Ik denk dat je mijn moeilijk misschien beter kunt vervangen door gevoelig!


Ok Korsiaan, dan volg ik je idd beter


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 33 gasten