Zowel omega 3 als omega 6 zijn meervoudige onverzadigde vetzuren.
Omega 3
Door toevoegingen van verschillende vitamines en mineralen komen de volgende stoffen voort uit omega 3 vetzuren:
Alfa-linoleenzuur (ALA); Dit zuur wordt gebruikt bij de vorming van celmembranen (omhulsel van de cel) en komt vooral voor in lijnzaad, donkere bladgroenten (zoals postelein, munt, waterkrs en spinazie), noten (vooral walnoten) en peulvruchten.
Eicosapentaeenzuur (EPA); EPA wordt aangemaakt uit Alfa – linoleenzuur. Het biedt bescherming tegen hartaanvallen doordat het klonteren van het bloed afneemt.
Docosahexaeenzuur (DHA); Ook DHA wordt aangemaakt uit Alfa – linoleenzuur. DHA heeft een positieve werking op het ontwikkelen van de hersenen en het zenuwstelsel.
Vooral dit laatste is interessant voor personen met een aandachtstekortstoornis, al dan niet vergezeld van hyperactiviteit.
Voor een goed en volledige inname van de Omega 3 vetzuren is het aan te raden om voedingsupplementen te gebruiken waarin visolie verwerkt is. Tevens bestaat er ander voedsel waarin omega 3 aanwezig is.
Omega 6
Door toevoegingen van verschillende vitamines en mineralen komen de volgende stoffen voort uit omega 6 vetzuren:
Linolzuur (LA); zorgt voor de vorming van celmembranen en zorgt ervoor dat de doordringbaarheid van de huid door water wordt geoptimaliseerd. Linolzuur is vooral aanwezig in komkommer, zonnebloem- en Saffloerolie. Lekker voor een maskertje

.
Gamma – linolzuur (GLA); onderzoek is gebleken dat GLA actief is bij het doden van kankercellen. GLA wordt door ons lichaam aangemaakt, maar kan verder verkregen worden uit de teunisbloem, de bernagie-bloem en de zaden van de zwarte bes.
Arachidonzuur; Dit zuur kan betrokken zijn bij ontstekingsprocessen (zowel ontstekingsremmend als ontstekingsbevorderend), het verhogen van de bloeddruk, het veroorzaken van allergische reacties en celperforatie. Wanneer er echter teveel Arachidonzuren worden aangemaakt kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid, ontstekingen bevorderen en koorts en allergie opwekken. Door omega 3 kan het teveel aan omega 6 worden afgeremd.
Over omega 6 zijn de meningen dus verdeeld, het evenwicht is wat sneller in disbalans. De kans om een allergie voor een omega 6 preparaat te ontwikkelen is het grootst voor personen die ook al een allergie hebben voor arachide-olie.
De voortschrijdende vervuiling en degeneratie van alles wat leeft eist een hoge tol. Het perfecte natuurlijke middel bestaat gewoon niet, puur omdat het menselijk organisme zichzelf al ten gronde richt.
Fytotherapie staat nog wel het dichtst bij het oorspronkelijk evenwicht. En wie weet, misschien is de omkeerbaarheidsfactor nog sluimerend aanwezig.
Ik kan me zo goed voorstellen dat wanneer je kind niet goed functioneert, zichzelf en zijn omgeving radeloos maakt, en vervolgens twijfelachtig op medicatie reageert, dat dan naar een natuurlijke oplossing gezocht gaat worden. Ik wens alle moeders in zo'n penibele situatie veel kracht en wijsheid toe.
Wil je later nog vertellen wat de bevindingen van je zoektocht zijn, Annet?