Koken, bakken, etc. (4)

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Gebruikersavatar
johannes1
Moderator
Berichten: 3162
Lid geworden op: 11 sep 2002 12:13
Contacteer:

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor johannes1 » 19 dec 2013 12:44

Lalage schreef:@Wilsophie Wij eten veganistisch :)

Falafel koop ik kant en klaar bij de Jumbo en die vind ik erg lekker, in tegenstelling tot die slappe hapjes van Albert Heijn.

Helaas heb ik nog nooit lekkere falafel gehad in Nederland. Voor zoiets moet je denk ik in Israel zijn (tenminste daar waren ze heerlijk).
Want die Mij vindt, vindt het leven, en trekt een welgevallen van den HEERE. (Spreuken 8 vers 35)

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 19 dec 2013 12:52

Inderdaad.. 's'lands wijze 's lands ere'.

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3872
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor meribel » 19 dec 2013 16:06

Ja dat is zo, en de lekkerste schnitzels zijn in oostenrijk natuurlijk,maar toch eet ik die hier ook wel graag.


Vraagje: hoe maken jullie je jus?

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 19 dec 2013 16:09

meribel schreef:
Vraagje: hoe maken jullie je jus?

Ligt er aan van welk soort vlees.
Ik gebruik meestal een fles vloeibaar, Remia o.i.d.
Licht aanbruinen, pas dan het vlees erin.
Dan water, en bij varkensvlees is een scheutje ketjap lekker, bij rundvlees een scheutje Maggi bijv.
Aanbaksels goed doorroeren en flink "op laten komen" in laten koken.
Scheutje wijn kan, uitje erbij bakken geeft ook smaak.

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3872
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor meribel » 19 dec 2013 16:10

Domme vraag
Maar dan haal je het vlees eruit neem ik aan,
En wat doe je dan met het vlees??

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 19 dec 2013 16:12

meribel schreef:Domme vraag
Maar dan haal je het vlees eruit neem ik aan,
En wat doe je dan met het vlees??

Niet altijd, wel als het een balletje gehakt, karbonade, schnitzel is.
Dat vinden wij gesudderd niet lekker.
Eigenlijk al het "korte" vlees, sudderlapjes liggen er natuurlijk urenlang in.
Vlees gaat op de plank, onder een vel alufolie of niet, ligt eraan.

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3872
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor meribel » 19 dec 2013 16:13

En als je nu jus maakt maar geen vlees hebt?

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 19 dec 2013 16:18

meribel schreef:En als je nu jus maakt maar geen vlees hebt?

Als ik sudderlapjes of hamlapjes maak, vries ik steevast een paar schaaltjes in.
Als we dan boerenkool met worst, of hutspot met klapstuk eten, hebben we heerlijke eigengemaakte jus.
Die pakjes lijken me niet te nassen, als ik de jus in het ziekenhuis zie, dat gebonden prutje :-& brrrrr
Ook van schnitzel heb je geen prettige jus, je kunt bijv ook in een ijsblokjeszakje jus invriezen, dan kun je naar believen zoveel klontjes nemen als je wilt.

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3872
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor meribel » 19 dec 2013 16:29

Nee klopt, bij schnitzel heb ik nooit wat,

Maar dank voor de tip


Maar je kan dus niet gewoon wat boter smelten en beetje water erbij en klaar?

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11410
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor schelpje3 » 19 dec 2013 17:00

meribel schreef:Nee klopt, bij schnitzel heb ik nooit wat,
Maar dank voor de tip
Maar je kan dus niet gewoon wat boter smelten en beetje water erbij en klaar?

Neeeeee :shock: daar zit geen kleur, fleur of smaak aan.
Vanaf nu effies vooruitdenken.
Onthoud: pan vol vlees en jus, klein schaaltje, desnoods van de margarine, als het afgekoeld is, volgieten met jus, en in de vriezer, wel ff stickertje erop!
Wij zijn steeds minder (vaak) vlees gaan eten, en van dat vegaspul heb je ook helemaal geen jus.
Kipjus is ook lekker, vooral bij zuurkool :D
Vooral als je een hele kip in de pan gebraden hebt. Botten geven altijd extra smaak.

Gebruikersavatar
Marnix
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 24374
Lid geworden op: 03 dec 2002 23:50

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Marnix » 20 dec 2013 11:05

Wij eten aardappels bijna altijd uit de oven of gebakken en dan heb je geen jus nodig :)
“We need leaders not in love with money but in love with justice. Not in love with publicity but in love with humanity.
― Dr. Martin Luther King, Jr.”

Evelien
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 29 mei 2003 18:36

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Evelien » 20 dec 2013 11:10

Hier net twee taarten staan bakken. Heerlijk ik hoop dat ze goed gelukt zijn.
Een glutenvrije kwarktaart.
Chocolade cheesecake.

=P~

Gebruikersavatar
MissF
Generaal
Generaal
Berichten: 8484
Lid geworden op: 16 nov 2004 22:25

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor MissF » 20 dec 2013 11:35

Wij eten ook zelden jus. Ik sowieso al helemaal niet, al dat vet, dat lijkt me echt niet zo gezond.
Soms maak ik gehaktballen, en dan 'maak' ik dus wel gewoon jus van de boter en water erbij, hoor. Mijn man vindt het prima. Die mist de jus wel eens. Soms maak ik dus voor hem jus uit een zakje. Maar ook voor hem went het, zonder jus :)
Ik ben dol op zuurkoolstamppot, maar eet ook dat gewoon zonder jus.
Uw Woord is een Lamp voor mijn voet, en een Licht op mijn pad...

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 6364
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor ajl » 20 dec 2013 13:08

Wij hebben altijd jus. Meestal maak ik eens in de week een pan gehaktballen of suddervlees klaar. De jus hiervan gebruik ik dan een aantal dagen. Een schepje over het eten maakt het voor mij wel af. Ach en volgens mij heb je ook vetten nodig. Verder gebruiken wij weinig vet qua koekjes ed, dus op brood en over het eten een schepje jus.

Gebruikersavatar
Wilsophie
Generaal
Generaal
Berichten: 7626
Lid geworden op: 21 feb 2012 12:50
Locatie: De Bult

Re: Koken, bakken, etc. (4)

Berichtdoor Wilsophie » 20 dec 2013 16:23

Ik herken heel veel in de kookkunst van Schelpje. En wat ik nogal eens doe als ik rundvlees heb ( in de slowcooker) dan heb ik altijd een fles Gluhwein in huis en ontbijtkoek. Ideale componenten om de jus lekkerder te maken en met de ontbijtkoek te binden, maar dat laatste kan in een slowcooker en in een snelcooker. Ook stoofpeertjes maak ik met gluhwein en een stukje ontbijtkoek in de snelkookpan.
Maar soms gebruik ik ook een pakje jus.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 9 gasten