Koken, bakken, etc.

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 01 mei 2007 13:08

Ik heb een paar weken geleden iets nieuws ontdekt! Lekker! http://www.fitandgood.nl/

Gebruikersavatar
*Annet*
Generaal
Generaal
Berichten: 4052
Lid geworden op: 24 apr 2003 21:20

Berichtdoor *Annet* » 05 mei 2007 19:36

Kennen jullie "Broeder" ? Het wordt ook wel "Jan in de zak" genoemd.

Ik ben afkomstig uit Noord-Holland en het is echt een gerecht daar vandaan. Maar mijn Brabantse man vind het ook erg lekker.

Benodigdheden:

1 kg bloem
50 gram gist
ong. halve liter melk (handwarm)
1 theelepel zout
1 linnen zakje
een hoge pan
1 pot zeeuwse keukenstroop
klontje boter

Begin met het wassen van uw handen.

Maak van bloem, gist, melk en zout een brooddeeg.
Kneed de benodigdheden tot een flinke langwerpige ronde lap. Het deeg moet helemaal van de handen los laten.
Doe het deeg in een linnen zakje en vouw het dicht.
Doe het zakje in de pan en zet het helemaal onder koud water.
Breng het geheel aan de kook. Laat het drie kwartier zachtjes koken en draai de zak om.
Laat de andere kant nogmaals drie kwartier zachtjes koken.
Uw broeder moet nu gaar zijn.
Schud de zak leeg in de gootsteen.
Snijd de broeder in plakken. Het handigst gaat dit met een stevig draadje handgaren dat u om de broeder heen wikkelt en daarna omhoog trekt.

Serveer het met de opgewarmde stroop en een klontje boter hierdoor geroerd. Dit mag niet koken.

Als er iets niet duidelijk is, vraag het gerust!!

Als je er van houdt is het smullen geblazen.
Goedkope en ouderwetse kost.

Eet smakelijk.

(krijg hem net van mijn moeder doorgemaild)

Gebruikersavatar
wormpje
Mineur
Mineur
Berichten: 138
Lid geworden op: 30 jun 2003 19:48
Locatie: Noord Holland

Berichtdoor wormpje » 05 mei 2007 20:48

Dank voor het recept! Ik heb er al zoveel over gehoord, moet het nou toch maar eens gaan proberen.

Gebruikersavatar
paprikameisje2
Generaal
Generaal
Berichten: 4904
Lid geworden op: 12 sep 2002 18:17
Locatie: in een huis

Berichtdoor paprikameisje2 » 05 mei 2007 20:55

*Annet* schreef:Doe het deeg in een linnen zakje en vouw het dicht.
Doe het zakje in de pan en zet het helemaal onder koud water.
Breng het geheel aan de kook. Laat het drie kwartier zachtjes koken en draai de zak om.



dan wordt die koek toch door en door drijf nat???

k durf et zelf niet te prberen!! :oops:

Gebruikersavatar
*Annet*
Generaal
Generaal
Berichten: 4052
Lid geworden op: 24 apr 2003 21:20

Berichtdoor *Annet* » 05 mei 2007 22:01

Mijn moeder deed het altijd in een kussensloop. En inderdaad word ie helemaal nat. Het is eigenlijk een gekookt brood. Het ziet er ook heel wit uit. Het voed heel erg, dus je zit vrij snel vol. Maar dat is niet erg, de dag erna bak je de broeder op in de koekenpan en is ie ook heel erg lekker.

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8286
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 05 mei 2007 22:08

Mijn oma maakte altijd broeder, heerlijk! Maar het schijnt wel lastig te zijn om hem goed te maken.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 18 mei 2007 09:40

Klinkt wel lekker!

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 20 mei 2007 17:39

Mmmm, vandaag een hele lekkere marinade gemaakt voor de kip die ik heb gebakken!

Voor een kilo kip:
4 eetlepels ketjap
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels bruine suiker
2 theelepels sambal
ruim paprikapoeder
ruim peper
een gesnipperde ui

Lekker joh!!
:)

Gebruikersavatar
Smurffie
Generaal
Generaal
Berichten: 4606
Lid geworden op: 19 feb 2005 14:40
Locatie: Bleskenscity

Berichtdoor Smurffie » 20 mei 2007 23:56

Oeh, klinkt goed en opzich gangbare ingrediënten, da's wel handig. Soms heb je gerechten met de meest vreemde soorten kruiden waarvan je het idee hebt dat je ze de hond nog niet zou voorschotelen :)

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 21 mei 2007 11:49

Smurffie schreef:Oeh, klinkt goed en opzich gangbare ingrediënten, da's wel handig. Soms heb je gerechten met de meest vreemde soorten kruiden waarvan je het idee hebt dat je ze de hond nog niet zou voorschotelen :)

Ja, gangbare ingrediënten vind ik ook wel handig! Hoewel ik de laatste tijd ook wel eens iets nieuws koop en dan google ik later gewoon op dat soort kruid oid om weer andere recepten te vinden waarin ik het ook kan gebruiken. Wel leuk!

Gebruikersavatar
Smurffie
Generaal
Generaal
Berichten: 4606
Lid geworden op: 19 feb 2005 14:40
Locatie: Bleskenscity

Berichtdoor Smurffie » 21 mei 2007 12:22

rosalie83 schreef:
Smurffie schreef:Oeh, klinkt goed en opzich gangbare ingrediënten, da's wel handig. Soms heb je gerechten met de meest vreemde soorten kruiden waarvan je het idee hebt dat je ze de hond nog niet zou voorschotelen :)

Ja, gangbare ingrediënten vind ik ook wel handig! Hoewel ik de laatste tijd ook wel eens iets nieuws koop en dan google ik later gewoon op dat soort kruid oid om weer andere recepten te vinden waarin ik het ook kan gebruiken. Wel leuk!


Ghe, mijn huisgenootje heeft een zooi potjes met kruiden waarvan ik ook niet weet wat het is, maar dan mik ik het er gewoon doorheen :P Een ander huisgenootje kan niet tegen tè pittig, dus zoveel doe ik er nooit doorheen :)

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 21 mei 2007 12:25

Smurffie schreef:
rosalie83 schreef:
Smurffie schreef:Oeh, klinkt goed en opzich gangbare ingrediënten, da's wel handig. Soms heb je gerechten met de meest vreemde soorten kruiden waarvan je het idee hebt dat je ze de hond nog niet zou voorschotelen :)

Ja, gangbare ingrediënten vind ik ook wel handig! Hoewel ik de laatste tijd ook wel eens iets nieuws koop en dan google ik later gewoon op dat soort kruid oid om weer andere recepten te vinden waarin ik het ook kan gebruiken. Wel leuk!


Ghe, mijn huisgenootje heeft een zooi potjes met kruiden waarvan ik ook niet weet wat het is, maar dan mik ik het er gewoon doorheen :P Een ander huisgenootje kan niet tegen tè pittig, dus zoveel doe ik er nooit doorheen :)

:mrgreen:

Gebruikersavatar
LeChat
Generaal
Generaal
Berichten: 4857
Lid geworden op: 27 jun 2005 22:18
Locatie: Zeeland
Contacteer:

Berichtdoor LeChat » 21 mei 2007 14:06

Zolang het maar eetbaar blijft. :wink:

Ik 'verzin' inderdaad ook regelmatig gerechten rondom de ingrediënten die ik nog in huis heb en die hoognodig op moeten.
Gelijk hebben is wat anders dan gelijk krijgen

Gebruikersavatar
Smurffie
Generaal
Generaal
Berichten: 4606
Lid geworden op: 19 feb 2005 14:40
Locatie: Bleskenscity

Berichtdoor Smurffie » 21 mei 2007 14:53

Haha, Mini gaat een pastasalade maken en ik zag al vanalles op het aanrecht staan, waaronder tonijn, mais, gehakt, champignons, etc :mrgreen: Allemaal dingen die opmoeten ook. Zal best lekker zijn 8)

Aragorn

Berichtdoor Aragorn » 21 mei 2007 14:55

Geïnspireerd door mijn briljante pastasalade met olijven! ::))


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 47 gasten