Koken, bakken, etc.

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Jo'tje
Kolonel
Kolonel
Berichten: 2924
Lid geworden op: 26 jan 2006 00:25

Berichtdoor Jo'tje » 08 feb 2007 17:05

*Annet* schreef:heb erwtensoep gemaakt maar hij ziet er helemaal niet erwtensoeperig uit. Doe van mijn ma was altijd groen, dit is drap met groenten enzo.


Erwtensoep is meestal na een dag pas wat ingedikt toch?
pobody's nerfect

Gebruikersavatar
*Annet*
Generaal
Generaal
Berichten: 4052
Lid geworden op: 24 apr 2003 21:20

Berichtdoor *Annet* » 08 feb 2007 20:21

Had hem gisteravond ook al gemaakt. Heb nu nog maar een pak spliterwten gehaald en zet ik met een weinig water op. En daarna door mekaar gooien. Ben benieuwd!
ja, dat is mijn mening dan he.....

Zareb
Kapitein
Kapitein
Berichten: 936
Lid geworden op: 27 jun 2004 10:26

Berichtdoor Zareb » 09 feb 2007 09:50

rosalie83 schreef:
topkok schreef:
rosalie83 schreef:Ik eet altijd vis in combi met vruchten etc :)


sorry, maar dat vind ik zo ontzettend smerig vis met vruchten, ik walg daar van sorry

Waarom?
Heerlijke witvis met verse ananas is zooo lekker!


Een combinatie van vis met verschillende vruchten zie je veel in de Oosterse en Arabische keuken. Ook in Spanje, met name de streek Andalusië, waar de keuken veel Arabische invloeden kent, zie je veel combinaties met bv ananas, passievrucht, meloen, druiven ect.

Een heel lekker en makkelijk receptje dat ik van oma leerde komt uit Indonesië.
Je hebt nodig: een stuk of 8 zeetongfilets (of een andere stevige vis), verse ananas, een paar sinaasappels, een paar bananen (net niet rijp), ui, knoflook, sambal oelek, katjap manis, rode en groene lombok, een of twee preistengels, een paar rode en groene loboks.

Dek de filets droog en smeer ze in met een mengsel van citroensap en zout. Laat dit een poosje intrekken en rol ze dan op met een houten prikker erdoor.
Schil de ananas, haal al de harde delen eruit en snij ze in reepjes (pinkdik) schil de sinaasappels en snij de partjes eruit. (vang het sap dat vrij komt op) Banaan pellen en in schijfjes snijden, Prei in dunnen ringen snijden, ui en lombok snijden, knoflook zeer fijn snijden (niet persen).

Wok verhitten met olie, visrolletjes even aanbakken, daarna uit de wok halen en warm bewaren.
Vervolgens het ui-knoflook-lombok mengsel aanfruiten. Prei erin en even goed rondscheppen. Dan de ananas erbij, weer een minuutje of twee omscheppen en dan de banaan en de sambal toevoegen. Vervolgens doe je er ongeveer 2 deciliter kokend water bij en laat je het mengsel even doorkoken. Daarna gaan de sinaasappel partjes erbij, de ketjap en het opgevangen sinaasappelsap en de filet rolletjes en laat je alles een minuut of 5 heel zacht sudderen.
Doe daarna het geheel in een warme schaal en gooi er een hand gesneden bladselderij en wat verse lombok ringetjes over.

Met witte rijst een heerlijk snel gerechtje. Eten er kinderen mee dan kun je de pikante smaak van de lokbok zachter maken door een deel van het water te vervangen door kokosmelk.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 09 feb 2007 10:28

Zareb schreef:Een combinatie van vis met verschillende vruchten zie je veel in de Oosterse en Arabische keuken. Ook in Spanje, met name de streek Andalusië, waar de keuken veel Arabische invloeden kent, zie je veel combinaties met bv ananas, passievrucht, meloen, druiven ect.

Zie je nou wel dat het niet raar is ;)

Zareb schreef:Een heel lekker en makkelijk receptje dat ik van oma leerde komt uit Indonesië...

Heb je dit recept ook ergens op een site gezet? Ik kwam het gisteren tegen!

Zareb
Kapitein
Kapitein
Berichten: 936
Lid geworden op: 27 jun 2004 10:26

Berichtdoor Zareb » 09 feb 2007 10:41

rosalie83 schreef:Heb je dit recept ook ergens op een site gezet? Ik kwam het gisteren tegen!

Nee, maar het is een vrij bekend gerecht dus het zal best wel in allerlei variaties op het WWW te vinden zijn.

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Berichtdoor Optimatus » 09 feb 2007 10:55

Ik heb ergens het recept voor bananenbier gevonden. Het schijnt er lekker te zijn, ik zal het nog eens opzoeken.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 09 feb 2007 11:00

Bananenbier? :-s

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Berichtdoor Optimatus » 09 feb 2007 11:23

Jep, het schijnt erg lekker te zijn.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 09 feb 2007 11:26

Het klinkt goor!

Gebruikersavatar
T. Lindeman
Kapitein
Kapitein
Berichten: 861
Lid geworden op: 04 mei 2006 14:42

Berichtdoor T. Lindeman » 09 feb 2007 11:27

Het schijnt erg lekker te zijn
Auf Wiedersehen!

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11377
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Berichtdoor Optimatus » 09 feb 2007 11:41

Ach, Moussaka vind ook niet iedereen lekker.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8282
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Berichtdoor Lalage » 09 feb 2007 12:09

bananenbier krijg je ook in Afrikaanse restaurants, ik vind het lekker :)

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 09 feb 2007 12:58

Ik lust sowieso geen bier en ook niet zo graag bananen, dus ja... :lol:

Gebruikersavatar
Harm-J
Majoor
Majoor
Berichten: 1689
Lid geworden op: 27 dec 2006 14:43
Locatie: Lugdunum

Berichtdoor Harm-J » 09 feb 2007 13:00

tss...nooit gekookte banaan geproeft zeker...?
Het is ons maar geleend, de vele mooie dingen.
Ons onbetwistbaar eigendom, zijn de herinneringen.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 09 feb 2007 13:12

Pardon?


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 46 gasten