Waarom eet je welk voedsel niet?

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

Rolf

Berichtdoor Rolf » 13 mei 2008 14:15

Giovannino schreef:Rolf, wat bedoel je nou met deze zin: "De productie van koeiemelk is gebaseerd op ervaring van tientallen
jaren, dat is met geitenmelk anders." ??
Voor zover ik weet zijn er in Nederland maar enkele bedrijven die geitenmelk produceren,
en ook nog niet zo lang. De productie van koeiemelk is iets van eeuwen.
Zolangzamerhand is er een enorme kennis en ervaring opgebouwd. Er is
ook een behoorlijke controle op melkveehouderijen, bij de dieren, de
melk in de tank, bij aanlevering op de fabriek. Op reinheid,
houdbaarheid, en samenstelling (heb op het laboratorium gewerkt).
Het is maar een indruk, maar zeker wat betreft de ervaring,
is dat met geitenmelk minder denk ik. Alhoewel die melk opzich misschien
best gezond is (nooit gehad).

Overigens is dat linkje van een zuivelproducent en zou ik die informatie niet al te serieus nemen (gekleurde info) Dertig jaar geleden nam de zuivelproductie enorm toe, tot er op een gegeven moment overschotten ontstonden. Om die melkplas & boterberg toch kwijt te kunnen raken, is een hele zuivelindustrie met bijbehorende reclamestrategie ontstaan.
M.b.t. die link, daarin wil ik je niet tegenspreken, fabrikanten praten wel eens "op zich aan".
Op dit moment is er weer een tekort.
Vooral door de grote behoefte in het buitenland.
Als de fusie Campina en Frieslandfood door gaat, is dat de grootste zuivelproducent ter wereld!

Petra85 schreef:als alle melk van de koe voor het kalfje zou zijn zou dat niet goed gaan
een koe geeft zo'n 40/50 liter melk per dag terwijl 1 kalfje 5 liter daarvan
op drinkt.... kalfjes komen dus niks tekort
40/50 ltr/dag, dat kan,
bij hele goede melkkoeien. Maar het gemiddelde
per jaar is lang geen 40 * 305 (2 maanden droogstaan)= 12.200 ltr/jaar.
9000 ltr per jaar (305 dagen) is netjes.

@Jamillah en Saskia
Melk zo van de boerderij, inderdaad heerlijk! Alleen wel een beetje vet.

Giovannino

Berichtdoor Giovannino » 13 mei 2008 14:52

Vroeger werd de geit "de koe van de arme" genoemd. Geitenmelk kent men dus echt wel. Koeien prduceren meer, vandaar waarschijnlijk de mechanisatie. Met de hygiëne zal het wel meevallen, waarschijnlijk gelden dezelfde regels zowel voor geiten als koeien.
Geitenmelk kent sinds enkele jaren een come-back, omdat het iets milder is voor het gestel (sommige mensen met koemelkallergie kunnen geitenmelk wel drinken) en vanwege de smaak. Ik vind het best lekker, af en toe dan. Geitenkaas is ook heerlijk! (Met een lik honing :yum: )

Laatst heb ik trouwens een stuk rauwmelkse kaas gekocht, is iemand daarmee bekend?

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 13 mei 2008 15:47

Giovannino schreef:Laatst heb ik trouwens een stuk rauwmelkse kaas gekocht, is iemand daarmee bekend?

Het enige wat ik daarvan weet ik dat zwangere vrouwen het niet mogen eten.

Giovannino

Berichtdoor Giovannino » 13 mei 2008 15:53

Klopt. De kaasboer vroeg ook of ik niet heel toevallig een zwangere vriendin had :mrgreen: Het was wel "anders" dan een gewone kaas, een wat complexere smaak.
Osseworst (lekkah :) ) is ook zoiets, maar dat is omdat het van bijna rauw vlees is. Rauwmelkse kaas door allerlei schimmels.

Liarose
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3208
Lid geworden op: 17 aug 2006 12:43

Berichtdoor Liarose » 13 mei 2008 15:53

Brrr, osseworst :(


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 gasten

cron