martien schreef:?????
Ehhhhh..... ja?
Maar t hoeft toch maar 1 keer goed te gaan toch? Dus als t 1 keer goed gaat zijn al die keren dat t fout ging toch irrelevant? t ging toch over t ontstaan van t leven? "Ontstaan" hoeft toch maar 1 keer te gebeuren? Of "are you just pushing buttons"?
Dat klopt. Alleen dan moet die ene keer wel gebeuren. En wat is de kans dat dat gebeurt?
???
Een kansVERHOGER is in mijn begrip iets wat de kans VERHOOGT dus de kans dat iets optreedt neemt TOE.
Het punt is dat ALS de juiste combinatie en volgorde plaatsvindt er een 100% kans is dat het betreffende RNA optreedt. DAT is de essentie van het experiment. Vandaar dat ik zei dat de kans "verschoven" was naar de vraag hoe de laboratorium omstandigheden vertaald kunnen worden naar 4 miljard jaar terug.
Als er 4 miljard jaar geleden überhaupt iets was, waren dan de omstandigheden inderdaad gunstig?
Het is natuurlijk overbodig om te beweren dat als alles goed gaat en ik kom aan op mijn werk dat dan de kans inderdaad 100% is.
Niet?
In de creaKringen is het "mislukken" van het bekende Miller experimnet altijd hoog in t vaandel gehouden.
En je laat hierin weg, dat t om het SPONTANE ontstaan van RNA gaat.
Wanneer ontstaat iets spontaan? Wat is jouw definitie daarvan?
Nou kan je wel weer de hendrik variant bewandelen en zeggen, dat het alleen maar aantoont dat t alleen maar in een lab en dus met tussenkomst van een intelligentie heeft kunnen plaatsvinden, maar dat is niet zo'n sterke, mijns inziens.
Ik heb hem inderdaad niet aangehaald, maar wat is je weerlegging daarvan?
En een mens kan ook spontaan ontstaan. (ik weet ook dat ik enigzins chargeer).
Kans is veel kleiner en gebeurt eerder in lab dan spontaan. Dus wat dat betreft heb je hier al een verschil.
????
Waarom?
De waarschijnlijkheid is nu verschoven van de onjuiste kansberekening op basis van de volgorde van de aminozuren naar een volgorde in chemische stoffen die "voorbij" moeten komen. Dat is van een totaal andere orde.
Bewijs eens dat het niet zo is? [/quote]
Dat is toch simpel? In het rekenvoorbeeld ging het om een getal met ik weet niet hoeveel nullen, hier gaat t om een paar elementaire bouwstoffen in een bepaalde volgorde. You want numbers?
I want een kansberekening. Natuurlijk is het anders, het brengt het probleem op een ander vlak, maar... hoe leg je het uit vanuit het ontstaan van alles? Een paar chemische stoffen die "voorbij" komen, interessant, maar hoe gieten we dat in het vat?
Het overtuigt nog verder weinig moet ik eerlijk zeggen.
Jawel dat is ze WEL. De berekening heeft namelijk NIETS te maken met waar t over gaat. Ze VERONDERSTELT dat de vorming in 1 stap plaatsvond en dat is een volstrekt ongefundeerde aanname.
Dan is het de vraag wanneer er een keer een gefundeerde aanname komt. Zolang blijft het rekenen met zaken die totaal niet gefundeerd zijn, wat dus niet de kansberekening in het geding brengt, maar de ongefundeerde aanname.
Ik zei al dat je ook kan uitrekenen hoe groot de kans is dat je heelhuids op je werk aankomt s'morgens of hoe groot de kans is dat een tijger een gele vacht heeft met vertikale bruine strepen.
Je kan wel een formule invullen of een getal tot een macht verheffen maar daarmee is nog niet vastgesteld of er sprake is van enige relevantie van dat getal. En we hadden al vastgesteld dat de relevantie niet bestond.
Alsof kansberekening iets is wat alleen maar uit muntjes gooien bestaat... (Ik weet, ik chargeer)
Kansberekening is zeer goed toe te passen op bijna alle gebieden, meer dan menigeen denkt.
Nee want dat zegt dus niets. Want het tot een macht verheffen van een getal zegt op zich helemaal niets. Dat heeft pas zin als je hebt aangetoond dat je aannames om dat te doen JUIST zijn.
Het zou fijn zijn als dat eens gebeurde, anders blijft deze cirkelredenering rondzingen.
Overigens is de consequentie van je redenering dat er non aanname moet zijn bij de tijger met zn pakje. Er moet dus iets zijn, iets anders dan een aanname, dus een ZEKERHEID die leidt tot allemaal dezelfde verfbeurt voor dat beest.
En dat is dan ook zo.
Welnee, jouw conclusie over de consequentie is niet juist. Het gaat er alleen maar om dat de vorming van een eiwit, hoe dan ook, nog grondig moet worden onderzocht, omdat daar geen pasklaar en helder antwoord op is, alhoewel sommigen dat graag doen geloven.
Voor het RNA wil het resultaat van 100% RNA vorming zeggen dat een bepaalde sequence stevast leidt tot dat resultaat en dat er dus een ZEKERHEID aan ten grondslag ligt. En dat is ook zo, die zekerheid is te vinden in de onderliggende chemische processen. Dat is dezelfde zekerheid als het feit dat waterstof met zuurstof en een vlammetje "BOEM" zegt.
Natuurlijk is dat een zekerheid in een laboratorium.
T is misschien een beetje flauw, maar ik heb dan ook t gevoel dat je veel te intelligent bent om dit soort spelletjes serieus te spelen. Natuurlijk weet je dat de kansrekening met dat eiwit iets heel anders is dan een sequence en samenvoeging van grondstoffen.
Uiteraard. Maar daar gaat het in principe ook niet over.
Opnieuw mis ik totaal het punt. Opnieuw zal dat aan mij liggen.
Wordt er "naar iets toe gewerkt"? Men voert een experiment uit en dat geeft een resultaat. Er ontstaat spontaan RNA. Dat wil DUS zeggen dat de kansrekening zoals uitgevoerd met het eiwit hier kennelijk niet van toepassing is. Wat bedoel je met "de aangeleverde gegevens"? Dat experiment was toch helder?
Zoals gezegd, blijft over een vergelijking tussen dat laboratoriumexperiment en de situatie 4 miljard jaar geleden.
Zie hiervoor mijn eerdere reactie in dit verhaal.
Tsjah.. sorry hoor, maar ik begrijp je echt niet.
Nog es.
Het EXPERIMENT liet zien, dat ALS je bepaalde stoffen in een bepaalde volgorde mengt er met 100% zekerheid RNA ontstaat. Is dat "naar iets toe werken"? Niet toch? T is toch gewoon een experiment doen een aantonen dat RNA dan gevormd wordt?
En dan kan je de vraag stellen of in die miljard jaar die specifieke stoffen in die volgorde bij elkaar zijn gekomen. If YES, dan is er toen RNA gevormd. Ingewikkelder is t niet.
Natuurlijk laat dat experiment het zien. Maar zoals ik al zei: Een mens kan in een lab snel gemaakt worden, maar spontaan? Ik weet dat het een beetje gemeen voorbeeld is dat wat haken en ogen heeft, maar de realiteit is beduidend complexer dan het lab.
En dat is dus PRECIES wat ik zeg.
laten we es wat getallen in de lucht gooien:
Aantal ingredienten: 20.
Je kan 20 stoffen (a,b,... p,t) ordenen op veel verschillende manieren, maar dat getal is veeeeel kleiner dan het getal dat over t eiwit ging.
klopt, op 2,4 * 10^18 manieren.
Waar komt dat aantal ingrediënten vandaan?
En dat is dus irrelevant, hebben we vastgesteld, want zo is het, hadden we vastgesteld, ook niet gegaan.
Hoop je. Je weet het maar nooit. (Is geen zwaktebod, er zijn soms dingen die irrelevant zijn en later wel weer relevant, en andersom)
Ehhh....
Niet?
Het brengt t verhaal over de abiogenese een stuk dichterbij. Zoals ik zei, t veegt t bekende Miller experiment van de baan.
Ik vind dat erg zwart-wit geredeneerd, zeker vanuit mijn lab-visie.
(PS. Ik neem ook niet gelijk alle crea-labonderzoeken aan)
Je bent een schattebout. De kwestie ging over de vraag of tussenproducten het proces kanstechnisch verbereren. Daar zijn we het dan nu over eens? dat gaan we VERVOLGENS kijken naar halffabricaten. Die zijn er ongetwijfeld.
Dat wist ik al. De kwestie ging over de vraag of tussenproducten het proces kanstechnisch
kunnen verbeteren. Dus, dit is wel erg kort door de bocht.
Nogmaals, dat is dus niet zo. Je gaf zelf al aan dat een simpel gegeven van stabile halfproducten die kant helemaal omgooit.
Waar? Ik krijg het idee dat ik af en toe dingen heb gezegd die er toch echt niet staan!
dat is dus gebeurd en daarbij is "spontaan" RNA gevormd. Dat is nog geen leven, maar brengt t een heel stuk dichterbij.
Ik zie die link niet gelijk, maar daar zal ik teveel crea voor zijn.
Tsjah... Stel je voor dat je ergens een conclusie uit zou trekken. Eng hoor.
En nee, het simpelweg machtsverheffen is geen argumnet op zich.
Welnee, ik trek genoeg conclusies. Maar niet op ongefundeerde of onvolledige aannames.
???
Ehhh... Welke appels en welke peren? Ik geef een voorbeeld dat je iets niet zo maar kan uitrekenen. WAT wordt er dan precies op WELKE wijze ingekaderd? Ik kader juist NIET in.
Het deel van de kansrekening van de muntjes slaat niet op de kleuren van de tijger. Daarom is er wel een kansberekening op toe te passen.
"Evolutietheorie"? "Schepping"? Ik heb t over een tijger met strepen, verder niets. Wat ik wilde aantonen is dat je niet "zomaar" kansrekening kan toepassen.
Je kunt nooit zomaar kansrekening toepassen.
Precies. Dat was t hele punt. QED.
Noem je dit een bewijs?
Komt tie: Ik: Ik loop morgen in de sloot.
Maar: Je kunt nooit zomaar zeggen dat ik morgen in de sloot loop.
Jij: Inderdaad, je kunt nooit zomaar zeggen dat ik morgen in de sloot loop.
Ik: Precies. Dat was 't hele punt. QED.
Niet dus. Naar je werk rijden is ook een proces maar werkt toch echt anders.
Uitleg?
Dus het is "anders". En juist DAAROM moet je eerst je er van vergewissen of het "mag". En aangezien er in het geval van t eiwit gesteld wordt dat t van nul naar een compleet eiwit springt is die oefening in machtsverheffen zinloos.
Maar daarom is kansberekening nog wel mogelijk.
Nu ga je plosteling een kans op iets en een andere kans op iets anders op elkaar delen. Op basis waarvan? Waarom niet muntjes gooien?
Welnee, ik kader het niet in. Ik gebruik gewoon de kansberekening in zijn geheel. Volgens mij deel ik trouwens geen kansen op elkaar...
Zullen we daar es wat mee experimenteren? Jij in de auto dan.
Met veiligheidskooi.
Dit is voor mij onbegrijpelijk nederlands.
Niemand "schuift toch iets af"? Ik laat alleen zien dat die zogenaamde "berekening" nergens op slaat. En daarover waren we het nog eens ook.
Die berekening, maar niet de kansberekening.
Luffy schreef:@ gentleman
Waarom wil je op een bepaald proces een instrument als kansrekening gebruiken?
Misschien dat dit helpt
http://www.youtube.com/watch?v=p3nvH6gfrTcPas op, enige satire aanwezig.
Waar het om gaat is dat je een instrument als kansrekening op een onjuiste manier gebruikt omdat het mechanisme niet met kans werkt maar met scheikunde of natuurkunde. Je kunt natuurlijk wel gaan rekenen maar heeft het zin?
Kan hem helaas niet bekijken, maar begrijp wel wat je bedoelt. Ik kijk alleen naar zaken waar kansrekening wél geoorloofd is.
scheermes schreef:Luffy schreef:Waar het om gaat is dat je een instrument als kansrekening op een onjuiste manier gebruikt omdat het mechanisme niet met kans werkt maar met scheikunde of natuurkunde. Je kunt natuurlijk wel gaan rekenen maar heeft het zin?
De truuk van o.a. Harum Yaya is duidelijk. Daar waar de processen nog onduidelijk zijn rekenen ze met volledige willekeur en komen er zeer lage kansen uit.
Dat klopt. En dat is niet goed.