Moderator: Moderafo's
elbert schreef: Dat laatste is nog maar zeer de vraag. De formele reden waarom Nederland de inval politiek steunde, was het overtreden door Saddam Hoessein van de VN resoluties. Dat hij dat gedaan heeft en bleef doen, staat als een paal boven water. Of dat de inval rechtvaardigt, is juridisch gezien een twijfelpunt, maar zo gaat dat wel vaker bij gewapende conflicten.
elbert schreef: Bij de Kosovo-oorlog kun je wat dat betreft ook wel juridische vraagtekens zetten, maar daarbij moet je zeggen dat Nederland wel actief heeft meegevochten, terwijl dat in Irak niet het geval was.
elbert schreef:Afgezien daarvan is de inval in Irak een enorme strategische blunder van de Amerikaanse regering geweest, vooral onder de invloed van de neo-conservatieven in de regering. Alleen al daarom was het een hoogst onverstandige actie, met bloedige gevolgen voor de Iraakse burgerbevolking.
elbert schreef:Daarbij moeten we ons bedenken dat door de Nederlandse steun er geen schot meer of minder is gelost in deze hele oorlog. De dichtstbijzijnde Nederlandse militair zat honderden kilometers van het strijdtoneel. Dat maakt het onderzoek wel erg veel moeite voor iets waar Nederland niet actief bij betrokken was. De uitkomst van het onderzoek zal wel zijn dat de steun een foute beslissing was, maar dat er verder niet zoveel te melden valt. Een erg voorspelbare uitkomst.
johannes1 schreef:wat ik me dan afvraag is de irak-oorlog waar volgens balkenende geen militairen van nederland aan hebben deelgenomen, volgens een of andere radiozender hebben we daar alleen verkeningsvluchten gedaan, zoveel belangrijker dan de financiele crisis die momenteel speelt?
johannes1 schreef:moet de oppositie hier zich niet wat drukker om maken dan om iets wat jaren geleden speelde, waar op dit moment geen nut toe is om ons druk over te maken. Laten we eerst Nederland financieel gezond maken en ons dan druk maken om zo iets pietluttigs
Optimatus schreef: Er wordt door onze gewaardeerde partijtjes in de marge nogal eens gekwaakt over openbaarheid en zo - je moet er toch niet aan denken dat militaire informatie op straat komt te liggen, omdat Kant, Wilders, Pechtold en Halsema dat willen.
Optimatus schreef:
Ik heb in het verleden al eens gepleit voor een kiesdrempel van 5 procent, me dunkt dat het geschreeuw van dit soort eenden een reden is om hier eens werk van te maken.
Tamerlan schreef:elbert schreef: Dat laatste is nog maar zeer de vraag. De formele reden waarom Nederland de inval politiek steunde, was het overtreden door Saddam Hoessein van de VN resoluties. Dat hij dat gedaan heeft en bleef doen, staat als een paal boven water. Of dat de inval rechtvaardigt, is juridisch gezien een twijfelpunt, maar zo gaat dat wel vaker bij gewapende conflicten.
Is wat mij betreft echt geen twijfelpunt. Zelfs Kofi Annan heeft hier specifiek het volgende over gezegd: als er VN-resoluties worden overtreden is het aan de VN (!!) en niet aan individuele lidstaten om te bepalen hoe overtreders aangepakt worden (vergelijk Irakoorlog begin jaren '90). Dit voorkomt willekeur en eigenrichting. Het is misschien een beetje flauw, maar er zijn wel meer landen die resoluties aan hun laars lappen (Israel?), en daar lopen we ook niet naar binnen...
Tamerlan schreef:elbert schreef: Bij de Kosovo-oorlog kun je wat dat betreft ook wel juridische vraagtekens zetten, maar daarbij moet je zeggen dat Nederland wel actief heeft meegevochten, terwijl dat in Irak niet het geval was.
Inderdaad: nog zo'n inval waar niets van deugde, en die voornamelijk ellende heeft opgeleverd: namelijk ten eerste een staat, waar noch de democratie, noch de civil society, noch de economie functioneert,
Tamerlan schreef:en ten tweede een volkenrechtelijke chaos die bijvoorbeeld Rusland de aanleiding heeft gegeven haar buurlanden te chanteren en intimideren (Georgie).
Tamerlan schreef:Tevens zijn wij hierdoor elke morele zeggenschap inmiddels kwijt in de wereld - voor zover we die nog hadden.
Tamerlan schreef:elbert schreef:Afgezien daarvan is de inval in Irak een enorme strategische blunder van de Amerikaanse regering geweest, vooral onder de invloed van de neo-conservatieven in de regering. Alleen al daarom was het een hoogst onverstandige actie, met bloedige gevolgen voor de Iraakse burgerbevolking.
Niets aan toe te voegen.
Tamerlan schreef:Over de effectiviteit van een dergelijk onderzoek ben ik het met je eens: die zal klein zijn. En daarom valt er over te twisten of het de moeite waard is. Maar mijn principiele punt is: door - in ieder geval politieke - steun te verlenen aan de aanval, is Nederland mede verantwoordelijk geworden voor de gevolgen, al dan niet actief aangericht (en zoals je zelf eerder aan hebt gegeven zijn die voor de Iraakse bevolking enorm en bloederig). Het argument dat we niet militair hebben geholpen en daarom stiekem eigenlijk toch weer niet verantwoordelijk zijn, vind ik laf en hypocriet.
Tamerlan schreef:Nog erger vind ik de suggestie (niet door jou gedaan overigens!), dat we momenteel wel iets beters aan ons hoofd hebben. Gechargeerd wil ik daarop reageren: mensenlevens gaan wat mij betreft nog steeds boven centen...
En hoewel ik weet dat het onderzoek niet primair gaat over de gevolgen van de aanval, maar vooral over de redenen waarom steun is verleend, vind ik het toch belangrijk dat onze leiders in de openbaarheid ten opzichte van het parlement verantwoording afleggen over dit soort verstrekkende besluiten en zich niet verschuilen.
Tamerlan schreef:Tot slot wil ik dan toch nog even reageren op de suggestie dat een parlementaire enquetecommissie per definitie door de oppositie gedomineerd en gekleurd zou zijn: wat is dat toch voor onzin. In zo'n commissie zouden de regeringspartijen net zo goed vertegenwoordigd zijn! Bovendien werkt zo'n commissie in de openbaarheid, waardoor een ieder voor zich uit kan maken of zij gekleurd/vooringenomen/evenwichtig werkt.
elbert schreef:Wat betreft de VN resoluties is dat weldegelijk een twijfelpunt. Die VN resoluties (bijv. resolutie 1441) geven de lidstaten het recht om "internationale vrede en veiligheid herstellen" en stelt dat deze resoluties onder hoofdstuk VII van het VN handvest vallen, die ook militaire interventie mogelijk maken. De uitvoering van de resoluties is immers een kwestie van de lidstaten, niet van de VN als organisatie, want die heeft geen eigen leger. Het is juist dat deze resolutie (1441) niet automatisch tot militair ingrijpen hoefde te leiden, maar aan de andere kant was het ook niet verboden voor lidstaten om in te grijpen. Daarbij was er sinds 1991 een wapenstilstand tussen de VS en Irak op voorwaarde dat Irak zich aan de VN resoluties zou houden. Nu dat niet het geval bleek (geconstateerd door de VN), kon de VS met recht zeggen dat de wapenstilstand verbroken is door Irak en dat de VS het recht had om in te grijpen. Juridisch is dat te verdedigen. Of de inval wijs was, is een ander verhaal. Naar mijn mening niet (zie onder).
elbert schreef:Tamerlan schreef:en ten tweede een volkenrechtelijke chaos die bijvoorbeeld Rusland de aanleiding heeft gegeven haar buurlanden te chanteren en intimideren (Georgie).
Twee opmerkingen: dat zouden de Russen zonder Kosovo ook wel gedaan hebben en bovendien heeft Georgie een flinke berg boter op het hoofd. Zij grepen als eerste naar de wapens tegenover een militair superieure tegenstander.
elbert schreef:Internationale politiek gaat minder om morele zeggenschap dan over machtsverhoudingen. Dat klinkt koud, maar zo koud is de wereld ook. Morele zeggenschap in de internationale politiek is een naoorlogs Europees fenomeen dat voortkomt uit het gebrek aan concrete macht in de periode van de Koude Oorlog en daarna. Wat je nu ziet is een herschikking van de machtsverhoudingen op basis van Realpolitik. Dat betekent dat de Russen hun invloedssfeer willen verdedigen (Georgie), de Chinezen hun invloedssfeer in de Pacific willen uitbreiden en de Amerikanen beide willen indammen. Met morele zeggenschap heeft dit weinig van doen, wel met onderlinge machtsverhoudingen.
elbert schreef:Ik vind de inval in Irak een enorme strategische blunder om 2 redenen.
In de eerste plaats omdat het een recruteringsactie was voor terroristen in de wereld. (...)
In de tweede plaats omdat deze inval slecht gepland is, en in de nasleep van de inval er grote fouten zijn gemaakt (...).
Tot slot had Irak geen ervaring met democratie (...).
Overigens hebben de VS ook deze burgeroorlog gewonnen, doordat de Soennietische stammen uiteindelijk eieren voor hun geld hebben gekozen.
elbert schreef: Maar Nederland heeft ook zijn verantwoordelijkheid genomen door na de inval onder VN vlag (resolutie 1483) deel te nemen aan SFIR en zo de stabiliteit te helpen bewaren. Dat is in het gebied waar de Nederlanders gestationeerd waren (Al-Muthanna), ook redelijk gelukt. Overigens waren de linkse partijen (SP en Groen Links) hier ook tegen. M.a.w. zelfs met een onomstreden VN-mandaat mocht Nederland van deze partijen de Irakese bevolking niet helpen.
elbert schreef:Als duidelijk wordt dat de politieke steun vooral gebaseerd was op het verbreken van de VN resoluties door Irak (dat is in elk geval door de NL regering zo gezegd), zal zo'n onderzoek vooral dat opleveren. Nu we dat al weten, rest wel de vraag wat er nog meer onderzocht moet worden. Ik kan wel wat bedenken, bijvoorbeeld of de Amerikanen om militaire steun gevraagd hebben. Dat zou best kunnen, maar in dat geval heeft de regering dat geweigerd. Een ander voorbeeld zou zijn dat Nederland wisselgeld heeft gekregen door de benoeming van De Hoop-Scheffer bij de NAVO. Dat is nog het meest interessante deel van een onderzoek, maar ik denk niet dat dat heel hard te maken valt. Meestal worden dat soort zaken stilzwijgend geregeld, als het al zo gegaan zou zijn.
Tamerlan schreef:De enige reden dat resolutie 1441 is aangenomen is de expliciete interpretatie door alle lidstaten die de resolutie steunden, dat een eventuele aanval van Irak GEEN automatische rechtvaardiging vond in deze resolutie. Als dit niet zo expliciet was gemaakt, zouden waarschijnlijk Rusland, China en Frankrijk hun veto hierover hebben uitgesproken. Alleen de VS gaven achteraf de draai eraan dat deze resolutie voldoende aanknopingspunten bood voor een aanval. Daarbij gebruikte men nog het parallel-argument (alsof men niet overtuigd was van de eigen redenering) van de zelfverdediging. Daarom is het mijns inziens (en met mij vele internationale rechtsgeleerden plus een grote meerderheid van de VN-lidstaten) juridisch niet te verdedigen. Maar dit is lastig uit te zoeken, omdat de VS nu juist internationale gerechtshoven die dit soort vragen zouden kunnen beantwoorden stelselmatig boycot/niet erkent. Cursief was off-topic, ik weet het...
Tamerlan schreef:Je beschrijft de realiteit correct: los daarvan heb je als individu (ook als politicus!) wel degelijk invloed op gebeurtenissen; en daarbij laat je je leiden door overtuigingen, principes, geloof etcetera. Dus je functioneert niet alleen in de realiteit, je geeft hem ook vorm! En juist daarin dienen christenen zich naar mijn mening te onderscheiden. Practice what you preach!
Tamerlan schreef:Hopelijk vind je het niet erg dat ik wat geknipt heb in jouw bijdrage. Als je vind dat ik je daarmee geen recht doe, moet je als moderator maar een edit uitvoeren. Wel ben ik het eens met je beschrijving van de fouten. Mijn punt is alleen dat al deze punten nadrukkelijk naar voren werden gebracht door de tegenstanders van de oorlog. Met andere woorden: dit was bekend, voordat de VS uberhaupt naar Irak gingen. Daarom vind ik de Nederlandse regering ook medeverantwoordelijk voor de gevolgen, door politieke steun uit te spreken aan de aanval.
Tamerlan schreef:Maar inderdaad: gelukkig is het nu rustig! (Laten we maar niet gaan twisten over wel of geen burgeroorlog... trouwens: hoe kan de VS nou een burgeroorlog in Irak winnen?)
Tamerlan schreef:De Nederlandse militairen hebben goed hun best gedaan, dat is waar. Maar de vraag of het in Al-Muthanna nu dankzij/ondanks de Nederlandse inzet relatief rustig bleef is nog niet beantwoord.
Tamerlan schreef:Wat betreft de houding van SP (waar ik niet zoveel weet) en GroenLinks (waar ik door studie wel goed van op de hoogte ben) ten opzichte van militaire interventies zouden we een apart draadje kunnen vullen.
Tamerlan schreef:Veel belangrijker vind ik het hoe wij als christenen met dit soort vraagstukken omgaan: ik kan persoonlijk niet anders dan vinden dat het leven van een Irakees voor God net zo belangrijk is als dat van een Amerikaan. Als ik dan vergelijk hoe getroffen wij waren over 3000 Amerikaanse doden bij het WTC, en hoe weinig tranen we laten om de minimaal 150.000 Iraakse doden sinds 2003, dan word ik daar gewoon heel erg verdrietig van. Vooral als we dan de laconieke houding van met name onze christelijke politici bekijken.
Tamerlan schreef:En juist daarom, maar ik val nu in herhaling, is het belangrijk dat zo'n onderzoek in de openbaarheid en onder ede gebeurt! In een parlementaire democratie zijn er weinig ergere dingen voor een bewindspersoon dan te liegen tegen de Kamer. En in dit dossier zijn er in ieder geval voldoende aanwijzingen om dit vermoeden niet kwijt te raken...
elbert schreef:Het klopt dat resolutie 1441 geen automatische rechtvaardiging vormt voor een aanval op Irak, tenminste niet voor wat betreft de politieke toezeggingen die rondom deze resolutie zijn gedaan. Maar daarmee was de dreiging van die militaire actie, ook volgens deze resolutie, geenszins van tafel. Want in deze resolutie sprak de VN veiligheidsraad uit vastbesloten te zijn om Irak tot naleving van de resoluties te dwingen, was het niet zonder geweld, dan eventueel later met geweld.
Welnu, die vastbeslotenheid is door de VS en Groot-Brittannie zo uitgelegd dat Irak niet door kon gaan met het niet naleven van de reeds bestaande resoluties. Daarbij hebben ze zelf een ultimatum gesteld aan Irak opdat Irak dat wel zou gaan doen. En toen Irak daar geen gehoor aangaf, hebben deze landen naleving afgedwongen door het regime in Irak ten val te brengen. Hoe je dit ook uit wilt leggen, het gaat niet in tegen de bestaande resoluties over dit onderwerp.
elbert schreef:Ik ben het hier deels mee eens. Deels, omdat de politieke ontwikkelingen in Irak na de inval (burgeroorlog) niet zo goed van tevoren te voorspellen waren.
elbert schreef:Dat doet in dit verband minder ter zake. Waar ik op duidde is dat de Nederlandse regering met deze missie haar verantwoordelijkheid nam.
elbert schreef:Laat ik het zo zeggen: op mij maakte de houding van deze partijen de indruk dat ze wel politieke punten wilden scoren, maar dat ze om de bevolking van Irak geen steek geven.
Dat ze anti-Amerika zijn en dus tegen het kabinetsbeleid, vind ik niet zo erg. Dat ze niet voor de Iraakse bevolking zijn en niet voor de gekozen regering van dat land, vind ik wel erg.
elbert schreef:De vraag is of de christelijke politici dit zo laconiek benaderen, of dat ze van mening zijn dat ze voldoende geinformeerd zijn, waardoor ze de noodzaak van een parlementaire enquete (nog) niet inzien. Mijns inziens is dat laatste het geval.
Nu ben ik toch wel benieuwd op welke punten de regering gelogen zou hebben. Naar mijn mening heeft de regering klip en klaar gezegd dat ze de inval om inhoudelijke redenen (niet voldoen aan VN-resoluties) steunden. Je kunt het daar mee eens zijn of hartgrondig oneens, liegen is het niet.
Tamerlan schreef:Niet ingaan tegen is nog iets anders dan dat het gelegitimeerd is door. Voor een rechtvaardiging van de aanval moest men echt terug naar de Veiligheidsraad. En daarom begrijp ik ook niet dat jij vindt dat deze resolutie daar genoeg aanleiding toe biedt! Dat vond men zelf namelijk ook niet. Het is in dit geval duidelijk dat de bedoeling van resolutie 1441 niet was om rechtstreeks een aanval goed te keuren! Dat de VS en Engeland aanvankelijk lippendienst daaraan bewezen, en vervolgens via een legalistische en zeer omstreden rechtvaardiging ten aanval trokken (omdat ze wisten dat ze die goedkeuring van de VN niet zouden krijgen) vind ik een typisch voorbeeld van de werkelijkheid naar jouw zin verdraaien. Niet christelijk.
Tamerlan schreef:Dit vind ik echt niet te verkopen. In het debat voorafgaand aan de oorlog is tot in detail gewaarschuwd voor het scenario wat zich daarna ontvouwd heeft. Zowel in Amerika (maar daar in aanzienlijk mindere mate) als in Europa. Het feit dat voorstanders van de aanval dit genegeerd hebben, of er gewoon niet naar hebben willen luisteren kunnen ze nu niet aanvoeren als verdediging ("we wisten toch niet dat het zo erg zou worden..."). Degenen die zo'n besluit nemen zijn ook verantwoordelijk voor de gevolgen! En we kunnen gewoon niet genoeg benadrukken hoe ernstig die gevolgen zijn.
Tamerlan schreef:elbert schreef:Dat doet in dit verband minder ter zake. Waar ik op duidde is dat de Nederlandse regering met deze missie haar verantwoordelijkheid nam.
Precies. En daarom dienen ze ook nu haar verantwoordelijkheid te nemen en in de openbaarheid verantwoording af te leggen.
Tamerlan schreef:elbert schreef:Laat ik het zo zeggen: op mij maakte de houding van deze partijen de indruk dat ze wel politieke punten wilden scoren, maar dat ze om de bevolking van Irak geen steek geven.
Dat ze anti-Amerika zijn en dus tegen het kabinetsbeleid, vind ik niet zo erg. Dat ze niet voor de Iraakse bevolking zijn en niet voor de gekozen regering van dat land, vind ik wel erg.
Dit is werkelijk schandalig wat je nu zegt. De aanval op Irak was namelijk niet bedoeld om de bevolking te helpen!
Tamerlan schreef:Als je werkelijk om arme bevolkingen geeft maak je serieus werk van:
- eerlijke handelsverhoudingen
- deugdelijke ontwikkelingssamenwerking
- wereldwijde solidariteit
- een internationaal rechtssysteem waarbij iedereen gelijke kansen heeft
allevier aspecten waarop links permanent hamert, maar waar de christelijke politiek weinig tegenover stelt. Of laat ik het anders zeggen: nogal realpolitisch en cynisch. Niet christelijk.
Tamerlan schreef:Ik denk inderdaad dat ze van mening zijn dat ze voldoende geinformeerd zijn, en dat ze dat liever niet nog eens in de openbaarheid willen herhalen.
Tamerlan schreef:En liegen is het in zoverre wel, dat men in eerste instantie reden 1 aanvoert (Massavernietigingswapens) en vervolgens reden 2 (resoluties). Dit roept op zijn minst de vraag op hoe het nou echt zat. Men laadt op zijn minst de verdenking op zich dat het besluit om de aanval te steunen belangrijker was dan de reden.
Tamerlan schreef:Bovendien zie ik graag onthuld of Nederland nu ECHT niet militair betrokken was bij de aanval in 2003 (ik heb namelijk sterke aanwijzingen dat dat wel het geval was)
Tamerlan schreef:Nou, daar is het rapport dan:
- Geen volkenrechtelijk mandaat voor de inval, hoewel dit wel de lijn van het kabinet was.
Ben benieuwd hoe hier politiek op gereageerd gaat worden.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten