Hans1978 schreef:Geldt datzelfde niet evengoed voor een orgel?
Het wordt al snel een dermate massale notenbrij die behoorlijk afleidt (en soms zelfs overstemt).
Het is niet echt hetzelfde, het zijn twee heel verschillende zangwijzen.
De citerbegeleiding kan eigenlijk alleen bij een heel andere manier van zingen. Ook de stemmen zijn daarbij van een veel lager volume dan wat de reformatorische traditie gewend is.
Indien dezelfde zangwijze begeleid wordt door orgel, wat meestal ook bij dit soort zingen gebruikelijk is, bestaat de begeleiding maar uit 1 register, een fluit of holpijp 8 en een 3 of 4 stemmige begeleiding, melodie inbegrepen, drie vingers en een voet is voldoende

dit is écht begeleiden, en al zou je willen, de woorden bepalen het tempo, niet de noten. Het is dan ook niet genoteerd met maten, het duurt zolang het nodig heeft.
Dat een organist in de reformatorische traditie zich wel eens mee laat slepen in de grote dikke akkoorden is vaak omdat de kennis er niet is, zowel bij speler als bij luisteraar, en "men" het mooi vindt. Kijk maar hoe druk het is/was, bij bepaalde organisten tijdens zangavonden, volle kerk, volle akkoorden, vrijwel constant tutti op het orgel en vooral heeeel langzaam zingen. Ik vind het vreselijk, de tere psalmen worden nog meer om zeep geholpen door de berijming, ritme gebrek en geluidsnivo. Jericho is al gevallen, dat hoeven we niet nog een keertje te doen.
In hoeverre het een brij wordt is soms ook wel het gevolg van kerken met een grote acoustiek, soms kan vloerbedekking een goede rol spelen.. echter in een kerk zonder nagalm maakt het daarmee nog droger.