eigenbijdrage ziektekosten

Discussies over het nieuws en de politiek.
(Off topic en niet-serieuze posts worden verwijderd)

Moderators: Memmem, Moderafo's

Gebruikersavatar
elburger
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1010
Lid geworden op: 14 mar 2016 14:59

eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor elburger » 15 sep 2016 11:41

Ik heb deze week de discussie gehoord en gelezen over het NIET een behandeling te volgen dewelke gezondheid problemen helpt oplossen.
Mensen gaan niet vanwege het hoge eigen risico á 385 euro.

Ik heb daar zelf ook een ervaring mee.
Begin dit jaar heb ik mij begeven naar mij n huisarts met klachten dewelke nogal pijnlijk waren.
De diagnose was dat ik naar fysio moest.
- Nu weet ik hoe fysiotherapeuten over het algemeen te werk gaan, Men komt, geeft het relatie nummer van het ziekenfonds en voila, meneer/mevrouw u mag 6 of 12 behandelingen uit uw pakket gratis hebben.
Prima, die worden bijna altijd helemaal opgemaakt -

Ik ben niet naar de fysio gegaan, want als ik later het jaar weer fysio nodig heb kan ik iedere keer 40 euro neertellen en die heb ik gewoonweg niet.

In mijn geval ben ik naar een vriend gegaan die fysiotherapeut is en heb hem advies gevraagd, en ik kreeg oefeningen mee en dan maar afwachten of er resultaat zou optreden.
Wel er is resultaat en positief.
Pijnvrij ben ik niet maar het is dragelijk.

Die 385 euro eigen risico kan ik ook gebruiken voor medicatie waarvoor ik iedere keer moet bijbetalen.

Ik vraag mij af, hoe u lieden hier op dit forum daar tegenover staat.
Kent u misschien ook mensen die zorg mijden?
En wat vind u ervan?
ongerechtigheden hadden de overhand over mij, maar onze overtredingen die verzoent Gij

Mullog
Verkenner
Verkenner
Berichten: 67
Lid geworden op: 15 aug 2016 13:21

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Mullog » 15 sep 2016 11:53

Ik heb deze discussie ook gehoord. Deze was naar aanleiding van een onderzoek van de VGZ over het eigen risico. DE uitkomst van dat onderzoek was dat circa 75% van de Nederlanders voor een eigen risico zijn maar dat ze het bedrag te hoog vinden. Gemiddeld werd aangegeven dat men een bedrag van circa € 220 schappelijk vindt.

De meeste Nederlanders vinden het opwerpen van een drempel voor het gebruik van de zorg door het instellen van een eigen risico een aanvaardbaar middel. Met het bedrag van € 220 denkt men dat er een redelijke grens is die voorkomt dat mensen ten onrechte zorg gaan mijden en toch niet te vlug naar de dokter rennen. Ik behoor tot deze 75%.

Je moet er ook rekening mee houden dat bijvoorbeeld afschaffen van het eigen risico er alleen toe leidt dat de premies verhoogd gaan worden, want linksom of rechtsom de zorg moet gefinancierd gaan worden. Van mijn schoonouders, inmiddels dik in de 80, weet ik dat ze het eigen risico jaarlijks opmaken (meestal al in april/mei). Die hebben een regeling waarbij ze maandelijks € 38,50 betalen om te voorkomen dat er een grote klap in een keer komt.

Mogelijk is een inkomens afhankelijk eigen risico een oplossing.Aan de andere kant hebben lagere inkomens vaak ook al zorg toeslag waardoor hun kosten toch al lager zijn. Het blijft moeilijke materie.

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 6777
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Chaya » 15 sep 2016 14:07

elburger schreef:Ik vraag mij af, hoe u lieden hier op dit forum daar tegenover staat.
Kent u misschien ook mensen die zorg mijden?
En wat vind u ervan?

Ja, ik ken helaas mensen die de zorg mijden, omdat ze simpelweg die 385 euro extra niet kunnen betalen.
Het is eigenlijk eerlijk, wie zorg nodig heeft, betaalt meer, maar het wrange is dat veel mensen die chronisch ziek zijn van weinig geld moeten rondkomen.
Het samen dragen is dus niet meer zo van toepassing, zoals het vroegere ziekenfonds was.
Ik vind dat de eigen bijdrage moet vervallen en de premie iets hoger moet, tientje bijv.
elburger schreef:Begin dit jaar heb ik mij begeven naar mij n huisarts met klachten dewelke nogal pijnlijk waren.
De diagnose was dat ik naar fysio moest.

Was dit een acute klacht elburger?
elburger schreef:Ik ben niet naar de fysio gegaan, want als ik later het jaar weer fysio nodig heb kan ik iedere keer 40 euro neertellen en die heb ik gewoonweg niet.

Misschien is dan een tip voor je, om volgend jaar een aanvullende verzekering te nemen.
Soms vergoeden verzekeringen dan wel 40 of 50 behandelingen. Verwacht je fysio nodig te hebben, is die paar euro extra dus meer dan de moeite waard.
Veel mensen besparen door een goedkope basisverzekering (met hoog eigen risico) te nemen, maar dat is alleen voordelig als je gezond blijft. En wie kan dit met zekerheid zeggen?
Dus informeer eens bij je verzekering, of misschien staat het in de polis.
Gezondheidszorg is duur. Er kan heel veel, maar dat heeft zn prijs.
Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht, en hij zal u liefhebben. -- Spreuken 9:8

Gebruikersavatar
elburger
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1010
Lid geworden op: 14 mar 2016 14:59

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor elburger » 15 sep 2016 14:45

Chaya vroeg
Was dit een acute klacht elburger?

Ja dit was een acute klacht Chaya.
Nu ben ik niet iemand die 1,2,3, naar de huisarts ren.
In dit geval moest ik wel omdat ik het al te lang had aangekeken en ik had een vermoeden dat het juist was hetgeen ik dacht.
Aangezien ik chronisch patiënt ben kost "deze ziekte" mij al genoeg, en meer sores kan ik er eigenlijk niet bij hebben.
Nu kan ik die eigen bijdrage wel opbrengen en mijn vrouw ook wel, maar ik ken velen die het niet kunnen of die in ene keer hun vakantie geld kwijt zijn aan die eigen bijdrage
Als ik dan een CEO van het VGZ hoor vertellen dat die eigen bijdrage eigenlijk helemaal niet zo hoog hoef te zijn dan heb ik zo mijn vragen over de hoogte.
En ik ben er zeker van dat anno 2018 de eigen bijdrage meer kost dan 385 euro.
Verkiezingen he?!

Maar anderzijds snap ik heel goed dat de zorg en behandelingen beter en duurder worden.
Ook ik wil graag goed geholpen worden.
Het is dus een afweging, maar m.i. zal er best wel een gulden middenweg zijn.

Want waarom kost een bepaald medicijn in België euro's minder als in Nederland.
Mijn dochter was in Spanje en had haar medicatie vergeten, en zij betaalde voor precies hetzelfde medicijn 28 euro minder als in Nederland. Zij besteld nu dus haar medicijnen in Spanje, want ook hier moet zij de volle mep betalen.
Raar he1
ongerechtigheden hadden de overhand over mij, maar onze overtredingen die verzoent Gij

Boanerges
Sergeant
Sergeant
Berichten: 333
Lid geworden op: 22 okt 2013 12:01

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Boanerges » 15 sep 2016 14:54

Chaya schreef:Het is eigenlijk eerlijk, wie zorg nodig heeft, betaalt meer, maar het wrange is dat veel mensen die chronisch ziek zijn van weinig geld moeten rondkomen.

Met dat eerste ben ik het roerend eens. Dat is een eenvoudig economisch gegeven. Wil je meer dan betaal je meer. Het tweede is natuurlijk wel een belangrijk punt. Chronisch zieken hebben een probleem. Dat moeten we volgens mij collectief oplossen en dat doen we ook al door deze groep extra toeslagen te geven. Wanneer dat niet genoeg is dan moeten we dat aanpassen. Het probleem is daarbij echter ook dat er helaas vaak oneigenlijk gebruik (diefstal!) wordt gemaakt van alle mogelijke toeslagen waardoor de overheid telkens weer genoodzaakt is om de regels aan te passen of aan te scherpen. Dit ten nadele van chronische patiënten. De goeden lijden daarbij nog eens extra onder de kwaden.

Chaya schreef:Ik vind dat de eigen bijdrage moet vervallen en de premie iets hoger moet, tientje bijv.

Wanneer het daarmee opgelost zou zijn dan denk ik dat vrijwel iedere Nederlander daar wel voor zou willen kiezen. Het geval wil echter dan die € 385,-- vast niet uit de lucht komt gevallen en wanneer je die moet verdisconteren in de premie dan wordt het al snel € 32,-- per maand (385/12)
Daarmee is de kous nog niet af want de overheid heeft nu juist een drempel willen opwerpen met de invoering van het eigen risico. Laatst hoorde ik een deskundige op de radio uitleggen dat met het afschaffen van het eigen risico de "zorgbehoefte" weer flink zal toenemen en misschien wel zoveel dat het twee maal zo veel zou kosten als het huidige eigen risico. In dat geval moet er dus misschien wel € 65,-- per maand bij aan nominale premie.

Chaya schreef:Misschien is dan een tip voor je, om volgend jaar een aanvullende verzekering te nemen.
Soms vergoeden verzekeringen dan wel 40 of 50 behandelingen. Verwacht je fysio nodig te hebben, is die paar euro extra dus meer dan de moeite waard. Dus informeer eens bij je verzekering, of misschien staat het in de polis.

Goede tip!

Chaya schreef:Gezondheidszorg is duur. Er kan heel veel, maar dat heeft zn prijs.

Dit is misschien nog wel het belangrijkste punt waarom de kosten voor de gezondheidszorg zo ontzettend de pan uit rijzen. Er worden steeds weer nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van medicijnen. Grote farmaceutische bedrijven vinden met overheidssubsidie(!) nieuwe wegen naar genezing (vergeef me even deze eenzijdige benadering, God geeft natuurlijk genezing) en wanneer ze dat geneesmiddel hebben ontwikkeld dan wordt het tegen woekerprijzen verkocht. Dit belast het budget onevenredig. Ook worden er steeds moeilijkere operaties uitgevoerd die niet alleen levensverlengend zijn maar ook bijzonder kostbaar. De huidige mens claimt zulke behandelingen waar men vroeger "gewoon dood ging" (erg genoeg natuurlijk maar ook onvermijdelijk) Maar ja, zeg nu zelf....Ik weet niet of ik het moede hoofd zou neerleggen wanneer ik door een speciale behandeling nog een (half) jaar langer kan leven. En dan heb ik nog voor mijzelf de zekerheid dat er na dit leven iets nog veel mooiers in het verschiet ligt. Een mens is gemaakt om te leven en klampt zich daaraan nu eenmaal vast.

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 6777
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Chaya » 15 sep 2016 15:04

elburger schreef:
Ja dit was een acute klacht Chaya.
Nu ben ik niet iemand die 1,2,3, naar de huisarts ren.
In dit geval moest ik wel omdat ik het al te lang had aangekeken en ik had een vermoeden dat het juist was hetgeen ik dacht.
Aangezien ik chronisch patiënt ben kost "deze ziekte" mij al genoeg, en meer sores kan ik er eigenlijk niet bij hebben.
Nu kan ik die eigen bijdrage wel opbrengen en mijn vrouw ook wel, maar ik ken velen die het niet kunnen of die in ene keer hun vakantie geld kwijt zijn aan die eigen bijdrage
Als ik dan een CEO van het VGZ hoor vertellen dat die eigen bijdrage eigenlijk helemaal niet zo hoog hoef te zijn dan heb ik zo mijn vragen over de hoogte.
En ik ben er zeker van dat anno 2018 de eigen bijdrage meer kost dan 385 euro.
Verkiezingen he?!

Maar anderzijds snap ik heel goed dat de zorg en behandelingen beter en duurder worden.
Ook ik wil graag goed geholpen worden.
Het is dus een afweging, maar m.i. zal er best wel een gulden middenweg zijn.

Want waarom kost een bepaald medicijn in België euro's minder als in Nederland.
Mijn dochter was in Spanje en had haar medicatie vergeten, en zij betaalde voor precies hetzelfde medicijn 28 euro minder als in Nederland. Zij besteld nu dus haar medicijnen in Spanje, want ook hier moet zij de volle mep betalen.
Raar he1

Ik snap je ongenoegen, ik was in januari vanwege onderzoeken, specialistenbezoek en medicatie in één klap door mijn eigen risico heen, dat was wel even slikken toen de zorgverzekeraar het totale bedrag afschreef.
Waar ik persoonlijk nijdig van word, zijn de ongevraagde A4tjes, als extra bijsluiter, die 8 euro kosten.
En is het nu een nieuw medicijn, dan kan ik het nog wel enigszins begrijpen, maar ik krijg het ook voor medicatie die ik al 20 jaar slik!
En er zit een bijsluiter in elk doosje, het is ook nog na te kijken op internet. Verstrek deze extra info aan mensen die het niet snappen.
Boanerges schreef:Het geval wil echter dan die € 385,-- vast niet uit de lucht komt gevallen en wanneer je die moet verdisconteren in de premie dan wordt het al snel € 32,-- per maand (385/12)


Ik geloof daar niets van.
Uit een bericht van vorig jaar:
Dankzij hoge winsten zijn de reservepotjes van zorgverzekeraars de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo zijn de financiële buffers tussen 2011 en 2014 maar liefst zes miljard euro meer dan voorheen. Door verscherpte Europese regelgeving moeten zorgverzekeraars flinke financiële buffers opbouwen om de financiële gezondheid op de langere termijn te waarborgen.

Een groot deel van de reserve is een overschot op de begroting en kan worden gebruikt om de zorgpremie te drukken. Zorgverzekeraars hebben echter zoveel winst gemaakt dat zij 8,48 miljard euro meer in kas hebben dan vereist is door De Nederlandsche Bank (DNB), meldt Zorgkiezer.

Update (24 september): Achmea en ASR laten in een reactie weten dat de cijfers van Zorgkiezer helemaal niet kloppen. Er zou een slordige denkfout zijn gemaakt bij de vergelijkingssite. Zo zijn de financiële cijfers van alle soorten verzekeringen en complexe producten gebruikt in de berekening, in plaats van enkel die van de zorgverzekering.

BRON: http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekerin ... -8-miljard
Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht, en hij zal u liefhebben. -- Spreuken 9:8

Yoshi

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Yoshi » 15 sep 2016 15:38

Mullog schreef:Mogelijk is een inkomens afhankelijk eigen risico een oplossing.Aan de andere kant hebben lagere inkomens vaak ook al zorg toeslag waardoor hun kosten toch al lager zijn. Het blijft moeilijke materie.

Ik ben wel een beetje klaar met al die inkomensafhankelijke zaken, laat staan als er meer bij komt. Het is pure discriminatie.

Boanerges
Sergeant
Sergeant
Berichten: 333
Lid geworden op: 22 okt 2013 12:01

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Boanerges » 15 sep 2016 15:40

Chaya schreef:Waar ik persoonlijk nijdig van word, zijn de ongevraagde A4tjes, als extra bijsluiter, die 8 euro kosten.
En is het nu een nieuw medicijn, dan kan ik het nog wel enigszins begrijpen, maar ik krijg het ook voor medicatie die ik al 20 jaar slik!
En er zit een bijsluiter in elk doosje, het is ook nog na te kijken op internet. Verstrek deze extra info aan mensen die het niet snappen.

Ben ik het helemaal mee eens! De truuk is hier om het medicijn binnen een jaar weer op te halen. Dan mag de apotheker er geen extra kosten voor in rekening brengen.
Het is ook werkelijk belachelijk natuurlijk dat de apotheker het werk van de voorschrijvende arts én de bijsluiter nog eens over zou moeten doen. Gevalletje melkkoe. Ik weet het wel, de apotheker zal zich verdedigen door te zeggen dat hij ergens wat aan moet verdienen maar dan vergeet hij even zijn parallelle import en andere kortingsafspraken.

Zorgwijzer schreef:Dankzij hoge winsten zijn de reservepotjes van zorgverzekeraars de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo zijn de financiële buffers tussen 2011 en 2014 maar liefst zes miljard euro meer dan voorheen. Door verscherpte Europese regelgeving moeten zorgverzekeraars flinke financiële buffers opbouwen om de financiële gezondheid op de langere termijn te waarborgen.

En zo maakt Europa het weer extra duur. Ergens wel logisch dat verzekeraars buffers hebben. Wij kopen bij hen een bepaald risico af. Zij moeten dat risico wel kunnen dragen trouwens. Gevoelsmatig vind ik het wel wat hoog maar ja, ik weet niet of dat klopt.

Ikzelf ben al vanaf mijn 18e verzekerd bij DSW. Ik wil geen reclame maken maar een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de bestuursvoorzitter - die echt behoorlijk bemiddeld is - ten tijde van de tsunami in 2004 zijn gehele jaarsalaris overmaakte aan het noodfonds. Dan ben je voor mij een held. Verder komt deze verzekeraar altijd als eerste met de premieberekening en roepen ze al sinds jaar en dag dat het goedkoper kan. Ook de vergoedingen die zij geven zijn bovengemiddeld ruim.

Chaya
Generaal
Generaal
Berichten: 6777
Lid geworden op: 15 dec 2014 10:38
Locatie: Bij het water

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Chaya » 15 sep 2016 18:16

Boanerges schreef:Ikzelf ben al vanaf mijn 18e verzekerd bij DSW. Ik wil geen reclame maken maar een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de bestuursvoorzitter - die echt behoorlijk bemiddeld is - ten tijde van de tsunami in 2004 zijn gehele jaarsalaris overmaakte aan het noodfonds. Dan ben je voor mij een held. Verder komt deze verzekeraar altijd als eerste met de premieberekening en roepen ze al sinds jaar en dag dat het goedkoper kan. Ook de vergoedingen die zij geven zijn bovengemiddeld ruim.

Ik ben eveneens bij DSW verzekerd. Over het algemeen zijn zij ook behoorlijk coulant als het gaat om buitengewone kosten.
En ik vind het tamelijk opvallend dat zij altijd de trendsetter zijn in de maandpremie.
Wijs een spotter niet terecht, anders zal hij u haten. Wijs een wijze terecht, en hij zal u liefhebben. -- Spreuken 9:8

bakvis
Mineur
Mineur
Berichten: 138
Lid geworden op: 16 jun 2010 15:58

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor bakvis » 15 sep 2016 20:05

ik baal van die (hoge) eigen bijdrage!
we zijn als echtpaar allebei chronisch patiënt; dus halverwege het jaar zijn we al twee keer die 285,- al kwijt.
medicijnen voor de kinderen die niet geheel vergoed worden; therapieën die niet helemaal vergoed worden, veel vervoers en parkeerkosten van/naar/bij ziekenhuizen, brillen & beugels bij een aantal kids, etc. etc. het kost ons alles bij elkaar maandelijks rond de 200,- euro bovenop onze niet geringe premie.
en door alle het ziek zijn van onszelf en kids helaas ook maar 1 verdiener; dus echt geen vetpot hier.

lekkerbek
Luitenant
Luitenant
Berichten: 523
Lid geworden op: 10 mei 2012 09:28

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor lekkerbek » 15 sep 2016 23:20

Als alleenstaande ben ik in januari jaarlijks door m'n eigen risico heen. Ook ik heb maandelijks buiten de eigwn risixo best wat kosten. Hier ook geen vetpot. Maar in m'n rijkere jaren veel naar het buitenland geweest, als je daar de ziekenhuizen ziet.....naast de operatiekamer een gordijntje, hygiëne ver te zoeken. Alleen naar t ziekenhuis kunnen als je geld hebt. Nou dan ben ik dankbaar voor alles wat ik hier krijg.....
Toch snap ik anderen niet altijd . Mijn collega was pas naar de huisarts geweest, hij moest bloed laten prikken. Dit gedaan, een rekening volgde. Hij was zo boos, want als hij van te voren geweten had dat hij t zelf had moeten betalen dan had hij zich niet laten prikken.....zo erg was het ook niet, hij voelde zich alweer beter dan vorige week dus zal t wel een griepje zijn geweest. Nou ik vind zijn redenering echt raar: t was niet echt nodig om bloed af te laten nemen maar omdat hij dacht dat het (door ons allen) betaald werd liet hij t maar doen. Dat is de andere kant, zo zijn de kosten de pan uit gestegen!

antoon
Majoor
Majoor
Berichten: 1708
Lid geworden op: 28 jun 2008 16:53
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor antoon » 16 sep 2016 05:35

Ik ben bij BIJ ZORG EN ZEKERHEID een middenmoter denk ik, toch als je kien bent kan je zorgkosten drukken , mijn vrouw is vrijwilligster de genoemde verzekeraar verlaagt de premie dan met een aardig percentage.

Medicijnen daar geloof ik niet in (heeft niets met mijn religie te maken) dus die kosten heb ik niet
Bezoek eens
[url]http://www.bloggen.be/egyptische_rijk/[/url]

Yoshi

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor Yoshi » 16 sep 2016 07:05

Ik ben bij Salland verzekerd. Betaal bovengemiddeld veel, heb ookmextra aanvullende tandartsverzekering.
Ben er wel tevreden over. Voor zaken als doktersbezoek en dingen die in het ziekenhuis gebeuren (zoals bloedprikken) ontvang ik nooit een rekening. Laatst een bezoekje aan de spoedpost en ook daar geen rekening van ontvangen.

Medicijnen vind ik wel duur, maar goed dan betaal ik dat uit mijn eigen risico. Daar ga ik eigenlijk nooit doorheen.
Misschien volgend jaar maar het eigen risico verhogen om de premie naar beneden te krijgen.

rotterdam
Generaal
Generaal
Berichten: 4636
Lid geworden op: 07 aug 2013 07:24

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor rotterdam » 16 sep 2016 07:14

antoon schreef:Medicijnen daar geloof ik niet in (heeft niets met mijn religie te maken) dus die kosten heb ik niet


Lol, ik zal het doorgeven aan alle malaria patiënten in Afrika.

antoon
Majoor
Majoor
Berichten: 1708
Lid geworden op: 28 jun 2008 16:53
Locatie: Noordwijk
Contacteer:

Re: eigenbijdrage ziektekosten

Berichtdoor antoon » 16 sep 2016 07:37

Ik spreek voor mijn eigen en een aantal mensen die ik ken, ik/wij hebben aantoonbare betere rersultaten zonder medicijn gebruik, de dokter staat voor raadsels, maar dan heb ik het ook over welvaartziekten zoals oa. een hoge bloeddruk, ook voor ernstige gevallen heb ik toch mijn twijfel of een goede natuurlijke behandeling misschien ook tot goede resultaten kan komen zonder bijwerkingen
Bezoek eens
[url]http://www.bloggen.be/egyptische_rijk/[/url]


Terug naar “Actualiteit & Politiek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten