Pascha

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

ereunao

Pascha

Berichtdoor ereunao » 11 feb 2016 14:19

We zitten inmiddels weer in de lijdenweken waarin wij stilstaan bij het lijden en sterven van onze Heere Jezus Christus. Nu wordt algemeen aan genomen dat Jezus op dezelfde datum van 14 Nisan gekruisigd is als voorbeeldige paaslam in Ex 12. Maar dat kan helemaal niet want Jezus heeft op de avond van die dag, die volgens de Joodse tijdrekening reeds het begin van de 15e Nisan was, het pascha met zijn discipelen gegeten! Hij moet dus op de 15e gekruisigd zijn En dat spoort ook helemaal met de bijbelse heilsorde in beeld en tegenbeeld. Want Hij neemt hier het eerste weg om het tweede er voor in de plaats te stellen. Eerst nam Hij het voorbeeldige lam in zich op door ervan te eten. En Hij bracht het tot voleinding door het nog diezelfde dag met zich mee in de dood te nemen. Want het lam was Israël onder de wet gegeven; daarom is Hij door de wet der wet gestorven om in de opstanding Gode te leven. Want alles wat van Hem geschreven stond, dus ook het voorbeeldige lam. heeft in zijn dood zijn vervulling Luk.22:37. En wij zien dit ook in het voorbeeld van Israël dat in de nacht van 14 op 15 Nisan uit Egypte trok en op de morgen van de 17e op de andere oever van de Schelfzee stond als type van de opstanding .Want volgens de wet moesten de eerstelingen op de 16e geofferd worden. Maar als de 16e op een sabbat viel mochten ze pas op de 17e geofferd worden Lev.23:11.Het was dus een bijzondere beschikking van Gods voorzienigheid dat juist in dat jaar de 16e op de wekelijkse sabbat viel en in dat geval op de 17e geofferd moesten worden. En zo viel het offeren van de eerstelingen samen met de opstanding van Christus. En Jezus heeft ook bevestigd door met de voorhanden zijnde ingrediënten van het Pesach het H.A. in te stellen tot een teken van het N.V.in zijn bloed. Alles schuift hier dus een dag op. Ons pascha op de 15e, de opstanding van de 16e naar de 17e en onze sabbat op de 8e dag i.p.v.op de 7e dag. Want het oude is voorbijgegaan, ziet het is alles nieuw geworden. 2Kor. 5:17
ereunao

Gebruikersavatar
Cathy
Majoor
Majoor
Berichten: 1543
Lid geworden op: 13 sep 2002 17:18
Locatie: Krimpen aan den IJssel

Re: Pascha

Berichtdoor Cathy » 12 feb 2016 11:03

ereunao schreef:Nu wordt algemeen aan genomen dat Jezus op dezelfde datum van 14 Nisan gekruisigd is als voorbeeldige paaslam in Ex 12. Maar dat kan helemaal niet want Jezus heeft op de avond van die dag, die volgens de Joodse tijdrekening reeds het begin van de 15e Nisan was, het pascha met zijn discipelen gegeten!

Ik denk dat - om weke reden dan ook – Jezus met zijn discipelen een avond eerder zijn ‘Last Supper’ heeft gegeten want de Overpriesters en Farizeeën:
'Zij dan leidden Jezus van Kajafas in het rechthuis. En het was 's morgens vroeg; en zij gingen niet in het rechthuis, opdat zij niet verontreinigd zouden worden, maar opdat zij het Pascha eten mochten'.
Joh 18: 28

Of heb jij daar een andere verklaring voor?
Jouw link met de eerstelingen begrijp ik niet zo goed. Kun je dat nader verklaren?
Samen bidden, samen zoeken,
naar het plan van onze Heer.

ereunao

Re: Pascha

Berichtdoor ereunao » 12 feb 2016 12:07

Cathy [i]:Ik denk dat - om weke reden dan ook – Jezus met zijn discipelen een avond eerder zijn ‘Last Supper’ heeft gegeten want de Overpriesters en Farizeeën:
'Zij dan leidden Jezus van Kajafas in het rechthuis. En het was 's morgens vroeg; en zij gingen niet in het rechthuis, opdat zij niet verontreinigd zouden worden, maar opdat zij het Pascha eten mochten'.
Joh 18: 28
Of heb jij daar een andere verklaring voor?
Jouw link met de eerstelingen begrijp ik niet zo goed. Kun je dat nader verklaren?
[/i
: Ja, daar heb ik een andere verklaring voor:
Het grootste misverstand is hier ontstaan door de opmerking in het Johannesevangelie dat zij niet in het rechthuis gingen Ereunao opdat zij niet verontreinigd werden, maar opdat zij het pascha eten mochten. Maar daar wordt niet het paaslam van de vooravond van pesach op de 14e mee bedoeld maar , de paasoffers van kleinvee en runderen die op de 15e in menigte geslacht werden zie Deut.16. 2 Kron.30:24 en 35 :8,9en 13.
Wat nu die eerstelingen betreft, dat is een type van de opstanding 1Kor 15:20. De doortocht door de rode zee was een type en wees profetisch vooruit naar de 3e dag na het slachten op de 14e nisan in Egypte
En zoals de Israël op de 3e dag, dat is dus de 17e. op de andere zijde van de dood op het droge stond, zo ook Chr.Rom.6:9. Maar normaliter zouden de eerstelingen op de 16e geofferd moeten worden. Maar omdat die in dat jaar op een sabbat viel op de 17e . Ik hoop dat het zo duidelijk is

Gebruikersavatar
Arco
Majoor
Majoor
Berichten: 2237
Lid geworden op: 21 dec 2004 15:30
Locatie: Waddinxveen

Re: Pascha

Berichtdoor Arco » 12 feb 2016 12:58

Pascha, wat afkomstig is van het Hebreeuwse Pesach, is niet de naam van een feest, maar van een beest. Het Pesachlam, daar gaat het om. Daardoor kon de Heere Jezus een Pesachmaaltijd houden, omdat Hij het Pesachlam is. Dat is wat Johannes de Doper al getuigde.

Verder is de hele invulling van andere offers en doorrekening een toonbeeld van inlegkunde en domino-redenering. Sorry, ik zeg het hard, maar Ereunao: we moeten niet redeneren vanuit theologie, maar vanuit het plan die o.a. naar voren komt in Lev. 23.
"Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet." - Spr. 3:5

ereunao

Re: Pascha

Berichtdoor ereunao » 12 feb 2016 16:10

[quote] Arco: Verder is de hele invulling van andere offers en doorrekening een toonbeeld van inlegkunde en domino-redenering. Sorry, ik zeg het hard, maar Ereunao: we moeten niet redeneren vanuit theologie, maar vanuit het plan die o.a. naar voren komt in Lev. 23.[/quote

Ereunao: Precies, en in dat plan wordt ons heel het heilsplan van God in de types ontvouwd. Pesach , de dood van het Lam als het fundament, het feest der ongezuurde broden als type van de levensheiliging zonder dewelke niemand de Heere zien zal Hebr.12:14, de eerstelingen als type van de opstanding 1Kor.15:20,Pinksteren, de 2 gezuurde broden stellen de vergadering der Gemeente uit Jood en heiden voor en wijst tevens vooruit naar de dag des Heeten in Joel 2. Rosh Rasjana het feest der bazuinen bij de komst van de Messias en de hervergadering van Israël Jes.27:13, Matt 24:31, Yom Kipoer de grote verzoendag zach 12:10-13:1 en tenslotte het loofhutten feest als type van het messiaanse rijk.. Dit heeft dus niets te maken met inlegkunde of dominoredenering, maar alles met een geestelijk verstaan van de typologie van de Schrift.Maar zo iemand onwetend wil zijn, laat hij onwetend zijn .1Kor. 14:38 H.S.V.
Laatst gewijzigd door ereunao op 12 feb 2016 21:04, 1 keer totaal gewijzigd.


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 49 gasten