Zijn er trouwens mensen die rond het kerstdinder (ik weet het, daar gaat kerst niet om) een whisky-arrangement op touw willen zetten ipv het standaar wijnarrangement?
Dat is in elk geval iets wat ik van plan ben.
Ideeen zijn welkom
Moderators: johannes1, Moderafo's
StillAwake schreef:Zijn er trouwens mensen die rond het kerstdinder (ik weet het, daar gaat kerst niet om) een whisky-arrangement op touw willen zetten ipv het standaar wijnarrangement?
Dat is in elk geval iets wat ik van plan ben.
Ideeen zijn welkom
Marnix schreef:Ik niet. Veel te duur en de meesten kunnen het toch net echt waarderen. Overigens ben ik zelf ook niet zo van whisky tijdens het eten, eentje na de maaltijd vind ik nog wel lekker. Als ik een keer op wijn zou willen varieren zou ik denk ik eerder voor speciaalbier gaan.
StillAwake schreef:Zit wat in, maar combineert iets lastiger met eten...
Marnix schreef:Vind je? Ik vind speciaalbier juist heel makkelijk te combineren met eten, zeker vergeleken met whisky. Je ziet dat een arrangement met speciaalbier bij maaltijden tegenwoordig steeds vaker mogelijk is. Makkelijker dan whisky.
Marnix schreef:Vind je? Ik vind speciaalbier juist heel makkelijk te combineren met eten, zeker vergeleken met whisky. Je ziet dat een arrangement met speciaalbier bij maaltijden tegenwoordig steeds vaker mogelijk is. Makkelijker dan whisky.
StillAwake schreef:Zijn er trouwens mensen die rond het kerstdinder (ik weet het, daar gaat kerst niet om) een whisky-arrangement op touw willen zetten ipv het standaar wijnarrangement?
Dat is in elk geval iets wat ik van plan ben.
Ideeen zijn welkom
StillAwake schreef:Whiskyarrangementen heb ik al een aantal keer gezien (en geprobeerd). Bierarrangementen nog niet zo vaak, eigenlijk nog maar 1 keer.
En dat was erg IPA georienteerd, en laat nu net de smaak van IPA mij nooit echt hebben kunnen bekoren...
Marnix schreef:Dat is matig dan, er zijn zoveel leuke diverse bieren. Het lig er natuurlijk aan wat je eet, maar als je vooral ipa’s bij je eten serveert klopt er iets niet. Waarschijnlijk was het een poging om hip te zijn in de tijd dat IPA net in opkomst was.....die tijd is wel over dus probeer het eens nog een keer.
StillAwake schreef:Gelukkig is de IPA hype over...
Heb het nooit gewaardeerd...
In Stavoren zit een Schots restaurant waar je een prachtig whiskydiner kunt eten. Tip.
pindas83 schreef:Ik ben een Glenlivet Nadurra (62%) en een Jura Journey rijker aangezien ik net verjaard ben
Vooral de Glenlivet ben ik zeer benieuwd naar. Iemand die al eens gehad hier?
StillAwake schreef:Hij is heerlijk...
Wel sterk qua alcohol, maar als je met mate inschenkt is dat geen probleem neem ik aan.
Jura Journey heb ik volgens mij nooit in huis gehad...
Boanerges schreef:Ik wil je niet teleurstellen maar beide flesjes staan niet heel hoog aangeschreven. Ze hebben allebei geen leeftijdsaanduiding en dat betekent in deze tijd doorgaans dat ze heel jong zijn. Ik heb de core-range (waar deze expressie onderdeel van uitmaakt) van Jura geproefd in de distillery en was niet erg onder de indruk. Ik houd meer van wat oudere expressies. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat je van de smaak vindt. Ik heb regelmatig meegemaakt dat er een groot verschil in waarneming zat tijdens proeverijen. Waar de een een score van 89/100 gaf bracht de whisky het er bij een ander niet verder vanaf dan 74/100
Verdunnen met water zoals Marnix zegt is ook een goed idee. Allereerst doet dat iets met de "neus". De watermoleculen gaan de strijd aan met de alcoholmoleculen waardoor er nieuwe geuren ontstaan. Verder wordt de alcoholprikkel meer onderdrukt en komen de smaken wat meer tot z'n recht. Mensen die zich voorstaan op hun "echte kennis" van whisky schermen er wel eens mee dat ze een hoger alcoholpercentage prefereren vanwege de smaak. Laat ik er dit over zeggen; alcohol smaakt nergens naar. Wanneer je een vatsterke whisky proeft van 45% dan zit daaraan meer smaak dan aan een vatsterke whisky van 62% Er blijft bij de laatste namelijk slechts 38% smaak over terwijl dat bij de eerste 55% is.
De meeste whisky wordt gebotteld op 40,43 of 46% Deze zijn allemaal aangelengd met gedemineraliseerd water. In smaak lopen ze dan ook terug ten opzichte van een vaststerke whisky.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten