Wetsvoorstel orgaandonatie

Moderators: Memmem, Moderafo's

Gebruikersavatar
Tante Pollewop
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3136
Lid geworden op: 08 aug 2005 17:05

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Tante Pollewop » 28 sep 2016 14:44

Ik heb al jaren een donorregistratie.
Deze wet verandert niets in mijn situatie, dus vind ik het niet nodig om aan mijn registratie te gaan sleutelen.
Ik heb pas wel even in mijn donorregistratie gekeken, en toen werd er apart nog toestemming gevraagd voor oogweefsel. Blijkbaar is dat iets nieuws waar ik destijds nog geen keuze voor heb gemaakt.

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3825
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor meribel » 28 sep 2016 15:56

Mullog schreef:[

Ik ben tegen verhoging van de ziektekosten. Ik heb daarom een vrouw die van de fiets gevallen is niet geholpen. Gewoon als statement.



ik schreef enkel dat ik de neiging heb
betekent niet dat ik het al daadwerkelijk heb gedaan.

waarom niet; omdat het voor mensen die een donor orgaan nodig hebben nogal wrang is
waarom wel; omdat ik op die manier misschien een statement richting 1e kamer kan afgeven, extra motivatie om deze wet niet door te laten komen.
mensen die zich massaal uitschrijven uit het donorregister maakt wellicht indruk.
praktijk; ik kan gewoon aangeven dat mijn nabestaanden beslissen, en die kennen mijn beslissing.

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 28 sep 2016 16:07

meribel schreef: omdat ik op die manier misschien een statement richting 1e kamer kan afgeven, extra motivatie om deze wet niet door te laten komen.


Maar wat is er dan precies tegen deze verandering?
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Niagara
Mineur
Mineur
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 jun 2015 21:08

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Niagara » 28 sep 2016 18:03

hans0166 schreef:je kunt er gewoon op rekenen dat je er niet aan gaat ontkomen, dit gaat niet stilletjes ingevoerd worden.
Bovendien is het inmiddels zo uitgebreid in alle media verschenen dat het redelijk algemeen bekend is.
Het heeft niet zo heel veel met al dan niet politieke interesse of digibeet te maken.


Ik werk en heb gewerkt met groepen die in mindere of meerdere mate buiten de maatschappij vallen. Laaggeletterden, waarvan er meer dan 2 miljoen zijn in Nederland, en mensen met psychische beperkingen. Veel mensen hebben er geen weet van hoeveel van deze mensen bestaan, omdat ze er nooit mee in aanraking komen, want deze mensen vallen vaak buiten de maatschappij. (Van de laaggeletterden is meer dan de helft gewoon nederlands van oorsprong en heert er veel schaamte over dit onderwerp, dus deze mensen komen ook niet om hulp vragen. Dit soort mensen belanden vaak in schulden maar worden niet op adequate manier gesignaleerd. Er wordt meestal niet verder gekeken dan het schuldenprobleem en zij accepteren vaak ook geen hulp.)
Een vluchteling die een halfjaar een verblijfsvergunning heeft, begrijpt zelfs met Nederlandse les vaak geen moer van ingewikkelde overheidsbrieven. Iemand die een zware jeugd heeft gehad in basisschooltijd, en daardoor nooit heeft leren lezen, een minuut doet over het schrijven van zijn naam, kan je daarvan verwachten dat die goed op papier of via digiD kan aangeven wat zijn wensen zijn? Een alzheimerpatient die geen familie of vrienden om zich heen heeft, wie schrijft hem/haar uit? Een persoon met zware depressie, lichte psychoses, licht verstandelijke beperking, die heeft wel andere dingen aan zijn/haar hoofd dan orgaandonorschap afmelden, toch kan ook die persoon de wens hebben dat zijn/haar lichaam bijeen blijft als hij/zij sterft. En je denkt dan dat die wel goede begeleiding zullen hebben, nou kan ik je uit ervaring vertellen dat, hoewel er natuurlijk uitzonderingen op zijn, een heleboel van die verzorging/begeleiding zo lambezuinigd en moegebureaucratiseerd is dat zij hier geen tijd/aandacht/vermogen/initiatief en soms ook wil toe hebben.
Afbeelding

Gebruikersavatar
meribel
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3825
Lid geworden op: 24 jan 2011 14:15

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor meribel » 28 sep 2016 20:59

@Mortlach,
Niagara verwoord precies mijn bezwaar.
Daarnaast vind ik het sowieso de omgekeerde wereld.

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 28 sep 2016 22:06

Ik moet zeggen dat ik het me slecht kan voorstellen, dat die mensen waar Niagara het over heeft niemand in de omgeving hebben - ouders, familie, vrienden, die daar niet bij kunnen helpen. En dat zo iemand ook nog eens helemaal alleen overlijdt dus zonder dat de nabestaanden kunnen worden geraadpleegt. Het lijkt me sterk dat Alzheimer-patiënten uberhaupt donor zouden kunnen zijn.

Maar goed, dat is inderdaad wel iets waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Maar die mensen die Niagara noemt, die moeten toch echt wel meer zaken regelen, dingen die op papier staan. Ik vind het moeilijk dan in te schatten waarom nou net dit een brug te ver zou zijn.

En als je het over de omgekeerde wereld wilt hebben; een wereld waar organen worden 'weggegooid' die een hoop mensen een heel nieuw leven zouden kunnen geven, dat vind ik pas omgekeerd.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
irmo
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1282
Lid geworden op: 23 aug 2012 19:05
Locatie: Granada, Spanje

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor irmo » 28 sep 2016 23:38

Dat kunnen ze niet Mortlach. Dat is het hele probleem nou juist. Ook veel psychiatrische patienten kunnen dat niet. En ik heb er geen vertrouwen in dat er zorgvuldig mee omgegaan wordt - als je ziet hoe deze regering omgaat met mensen in een kwetsbare positie zou het me niks verbazen als ze graag gebruikmaken van deze kwetsbaarheid. Handig toch, iemand die geen nee kan zeggen? Dan is het dus een ja, en mag je doen wat je wil. Dat is de praktijk en dat vind ik walgelijk. Het zou je verbazen hoeveel mensen niemand meer om zich heen hebben tegenwoordig.

en hoe ga je dan bijvoorbeeld om met jonge kinderen en baby´s? Ik ben nu zwanger van de derde. Feitelijk komt het er op neer dat mijn kind zodra het geboren is eigendom is van de staat, tenzij ik daar actief bezwaar tegen maak. Dat kan toch niet? Dat is toch van de zotte? Ik vind dat echt belachelijk.

En daar heeft onze lieve regering met geen woord over gerept he, in alle voorlichting? Nergens iets over gehoord. Alleen maar spotjes over hoe goed en nobel je bent als je het wel zou doen, omdat iemand anders dan gebruik kan maken van wat jij hebt. Onvolledige voorlichting vanuit onzuivere motieven, op zijn best. Pia dijkstra die murmelt hoeveel ze wel niet denkt aan alle patienten, maar gemakshalve even dr mond houdt over alle mensen aan de andere kant van het verhaal. Want ja, publiciteitstechnisch niet handig.

Daarbij, vind ik het ook wrang dat er altijd maar vanalles uit de kast getrokken moet worden om te blijven leven. Het lijkt wel of we zijn vergeten hoe we moeten doodgaan. En dat sterven gewoon bij het leven hoort, en dat elk leven een einde heeft. Sommige dingen ga je gewoon dood aan. hoe naar het ook is. Van leven ga je nou eenmaal dood, dat kun je niet in een wet vastleggen.

Mullog
Verkenner
Verkenner
Berichten: 67
Lid geworden op: 15 aug 2016 13:21

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mullog » 29 sep 2016 08:21

Niagara schreef:Ik werk en heb gewerkt met groepen die in mindere of meerdere mate buiten de maatschappij vallen. Laaggeletterden, waarvan er meer dan 2 miljoen zijn in Nederland, en mensen met psychische beperkingen.


Het is terecht dat je dit aanhaalt, maar ik heb ook wel een tegen argument. Ten eerste wordt er in de wet rekening gehouden met de wilsbekwaamheid van mensen, wilsonbekwamen kunnen zich niet als donor registreren. De groep van mensen die niet als wilsonbekwaam bekend zijn en naar jou mening niet in staat zijn om de consequenties van hun besluit te overzien zijn mensen die wel naar de stembus mogen. Wat jij mij hier dus vertelt is, en ik zeg het nu opzettelijk even plat om mijn punt te maken en bied daar op voorhand mijn excuses voor aan, dat er 2 miljoen debielen in Nederland mee bepalen hoe dit land geregeerd moet worden en die besluiten nemen over mijn leven terwijl ze niet eens in staat zijn om over hun eigen leven te beslissen. Moeten deze mensen dan ook niet uitgesloten worden van stemrecht?

Irmo schreef:Ik ben nu zwanger van de derde. Feitelijk komt het er op neer dat mijn kind zodra het geboren is eigendom is van de staat, tenzij ik daar actief bezwaar tegen maak


Dit is gewoon fout. Het speelt pas vanaf 18 jaar.

Irmo schreef:En daar heeft onze lieve regering met geen woord over gerept he, in alle voorlichting?


Er is nog nauwelijks voorlichting over de wet geweest. Dat komt omdat het nog geen nieuwe wet is. Het is nu behandeld in de tweede kamer en moet nog door de eerste kamer. In de het voorstel is geregeld dat er een uitgebreide voorlichtingscampagne komt als de wet wordt aangenomen. Nu geldt nog steeds de huidige wet ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/orgaandonatie-en-weefseldonatie/inhoud/regels-orgaandonatie). Het publiek kan zich voorlichten door de politiek te volgen, wat weinige blijkbaar doen in deze want ook op dit forum wordt veel onwaarheid en onzin over de voorgestelde wijzigingen geschreven.

Irmo schreef:Daarbij, vind ik het ook wrang dat er altijd maar vanalles uit de kast getrokken moet worden om te blijven leven. Het lijkt wel of we zijn vergeten hoe we moeten doodgaan. En dat sterven gewoon bij het leven hoort, en dat elk leven een einde heeft. Sommige dingen ga je gewoon dood aan. hoe naar het ook is. Van leven ga je nou eenmaal dood, dat kun je niet in een wet vastleggen.


Ik vind dit een boeiende en ook een terechte opmerking. Misschien niet helemaal vanuit het perspectief zoals jij het bedoelt. Maar als iemand in Nederland om wat voor reden dan ook uit het leven wil stappen dan is het de overheid die daar een heel proces omheen heeft gebakken wat dat bijna onmogelijk maakt. Als ik nu notarieel vastleg dat ik bij gevorderde Alzheimer mijn leven wil laten beëindigen dan zal de overheid als het moment daar is er een stokje voor steken omdat ik op dat moment niet in staat ben de juiste vragen correct te beantwoorden. Hier hoor ik niemand over terwijl dat een zelfde, en misschien wel ernstigere, ingreep van de overheid op mijn eigen zelfbeschikkingsrecht is dan het impliciet aannemen dat iemand donor is als hij of zij herhaaldelijk geen antwoord op een formeel gestelde vraag geeft.

Je laatste opmerking
Van leven ga je nou eenmaal dood, dat kun je niet in een wet vastleggen.

doet mij dan wel afvragen waarom, met name partijen met een religieuze grondslag, werkelijk alles uit de kast halen om het leven tot het maximale te rekken. En in dit geval laten we het dan afweten?
Laatst gewijzigd door Mullog op 29 sep 2016 08:30, 2 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Niagara
Mineur
Mineur
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 jun 2015 21:08

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Niagara » 29 sep 2016 08:22

Mortlach schreef:Ik moet zeggen dat ik het me slecht kan voorstellen, dat die mensen waar Niagara het over heeft niemand in de omgeving hebben - ouders, familie, vrienden, die daar niet bij kunnen helpen. En dat zo iemand ook nog eens helemaal alleen overlijdt dus zonder dat de nabestaanden kunnen worden geraadpleegt. Het lijkt me sterk dat Alzheimer-patiënten uberhaupt donor zouden kunnen zijn.

Maar goed, dat is inderdaad wel iets waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Maar die mensen die Niagara noemt, die moeten toch echt wel meer zaken regelen, dingen die op papier staan. Ik vind het moeilijk dan in te schatten waarom nou net dit een brug te ver zou zijn.

En als je het over de omgekeerde wereld wilt hebben; een wereld waar organen worden 'weggegooid' die een hoop mensen een heel nieuw leven zouden kunnen geven, dat vind ik pas omgekeerd.


Ik begrijp dat je het je slecht kunt voorstellen. Met deze mensen kom je namelijk niet veel in aanraking, maar geloof mij als ik zeg dat er een hoop eenzame mensen zijn. Ouderen die nooit kinderen hebben gekregen en waarvan de broers of zussen dood zijn of in een vergelijkbaar machteloze situatie zitten ergens anders in het land. Maar ook netwerken die het allemaal gewoon geen moer kan schelen, die genoeg aan hun eigen hoofd hebben (soms hebben ze ook te veel aan hun hoofd, soms strllen ze andere prioriteiten), zorgverleners die slechts precies doen wat in hun takenpakketje staat en daar niet buiten kijken oh wat zijn daar er veel van. Je kunt je misschien slecht voorstellen dat deze mensen geen hulp krijgen/willen of dat ze wel voor een bepaald ding hulp krijgen maar dat die hulpverlener niet het grotere geheel in het oog houdt. Ik ben ook volledig van mening dat dit anders moet.
Tegenwoordig heb je sociale wijkteams (ook wel eens onder andere namen maar het zit als het goed is in elke gemeente), dit is een team van hulpverleners met verschillende specialismen, dat als steunpunt hoort te dienen van de wijk(en) waar het over gaat. Hier moet je bijvoorbeeld zijn bij het aanvragen van een PGB, maar kun je bij activiteiten ook laagdrempelig binnenstappen voor een gesprekje over problemen met opvoeding, eenzaamheid, schulden, geluidsoverlast, alles wat er maar speelt onder mensen in de buurt. Het verschilt hoe actief en ontwikkeld en dus bekend ze zijn per plaats, (ze zijn in januari 2015 opgericht) maar hier komen dus mensen op de radar die anders niet bekend werden bij hulpverleners. Als de woningbouw of politie bijvoorbeeld een melding van geluidsoverlast of stank binnenkrijgt geven ze dit op sommige plaatsen meteen door aan het wijkteam zodat die daar kunnen proberen te kijken wat de onderliggende reden is. Vaak blijken dit soort mensen diep in de problemen te zitten en is er veel meer aan de hand dan een onopgeruimd of lawaaiig huis. Mensen met verzamelwoede, verstandelijke beperking, verslaving, etc. toch onder de radar geschoten. Schuldenproblematiek is maar liefst in 90% van de gevallen aanwezig, vaak dreigt uithuiszetting, echt waar. Je ziet ze misschien niet maar er zijn zoveel mensen die het niet lukt om hun papieren/financiën op orde te houden. Helaas zien veel van deze mensen niet in dat ze hulp nodig hebben, schamen ze zich of hebben ze slechte ervaringen met hulpverlening. Als ze het wel doorhebben maar zich schamen komen ze vaak in een sociaal isolement omdat ze bijvoorbeeld geen mensen meer bij zich thuis durven uit te nodigen. En mensen met depressie sluiten zich vaak ook helemaal af voor de buitenwereld.
Als jou hele hoofd vol met eet/geld/familie/verslavings problemen zit heb je vaak geen energie om in sociale contacten te steken. In het geval van familie wil het ook nog weleens dat je je wel zorgen maakt om je familie maar dat ze er voor jou niet zijn, omdat ze verzuipen in hun eigen problemen of zichzelf belangrijker vinden. Vertel mij niet dat een sociaal isolement niet bestaat. Voor mensen die alles mooi op orde hebben is het misschien een ver van hun bedshow maar voor veel mensen in/buiten de samenleving een dagelijkse realiteit.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 29 sep 2016 08:28

irmo schreef:Dat kunnen ze niet Mortlach. Dat is het hele probleem nou juist. Ook veel psychiatrische patienten kunnen dat niet. En ik heb er geen vertrouwen in dat er zorgvuldig mee omgegaan wordt - als je ziet hoe deze regering omgaat met mensen in een kwetsbare positie zou het me niks verbazen als ze graag gebruikmaken van deze kwetsbaarheid. Handig toch, iemand die geen nee kan zeggen? Dan is het dus een ja, en mag je doen wat je wil. Dat is de praktijk en dat vind ik walgelijk. Het zou je verbazen hoeveel mensen niemand meer om zich heen hebben tegenwoordig.


Tja, ik ben dan weer niet zo cynisch dat de overheid of artsen daar dan misbruik van zouden maken. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat een psychiatrisch verleden je sowieso al uitsluit van donorschap.

en hoe ga je dan bijvoorbeeld om met jonge kinderen en baby´s? Ik ben nu zwanger van de derde. Feitelijk komt het er op neer dat mijn kind zodra het geboren is eigendom is van de staat, tenzij ik daar actief bezwaar tegen maak. Dat kan toch niet? Dat is toch van de zotte? Ik vind dat echt belachelijk.


Sorry, maar dat 'eigendom van de staat' vind ik echt een belachelijke hyperbool. Het is hier Noord Korea niet. De nabestaanden hebben altijd het laatste woord, dus deze situatie is niets anders dan op de emotie inspelen.

En daar heeft onze lieve regering met geen woord over gerept he, in alle voorlichting? Nergens iets over gehoord. Alleen maar spotjes over hoe goed en nobel je bent als je het wel zou doen, omdat iemand anders dan gebruik kan maken van wat jij hebt. Onvolledige voorlichting vanuit onzuivere motieven, op zijn best. Pia dijkstra die murmelt hoeveel ze wel niet denkt aan alle patienten, maar gemakshalve even dr mond houdt over alle mensen aan de andere kant van het verhaal. Want ja, publiciteitstechnisch niet handig.


Onzuivere motieven? Echt?

Daarbij, vind ik het ook wrang dat er altijd maar vanalles uit de kast getrokken moet worden om te blijven leven. Het lijkt wel of we zijn vergeten hoe we moeten doodgaan. En dat sterven gewoon bij het leven hoort, en dat elk leven een einde heeft. Sommige dingen ga je gewoon dood aan. hoe naar het ook is. Van leven ga je nou eenmaal dood, dat kun je niet in een wet vastleggen.


Hoe 'we' moeten doodgaan? Je bedoelt neem ik aan hoe 'zij' moeten doodgaan. Je zegt dus eigenlijk tegen een nierpatient of hartpatiënt (pak 'm beet 30 jaar oud, getrouwd, vader van 2 jonge kinderen: "Joh, we kunnen wel allerlei fratsen uitvoeren om je in leven te houden, maar dat doen we niet, want het is belangrijk dat je niet vergeet hoe je dood moet gaan." Doe toch eens even lekker normaal.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 29 sep 2016 08:37

Niagara schreef:Ik begrijp dat je het je slecht kunt voorstellen. Met deze mensen kom je namelijk niet veel in aanraking, maar geloof mij als ik zeg dat er een hoop eenzame mensen zijn. Ouderen die nooit kinderen hebben gekregen en waarvan de broers of zussen dood zijn of in een vergelijkbaar machteloze situatie zitten ergens anders in het land.


Hebben we het dan over bejaarden? Lijkt me ook geen doelgroep voor het donorschap.

Je ziet ze misschien niet maar er zijn zoveel mensen die het niet lukt om hun papieren/financiën op orde te houden. Helaas zien veel van deze mensen niet in dat ze hulp nodig hebben, schamen ze zich of hebben ze slechte ervaringen met hulpverlening. Als ze het wel doorhebben maar zich schamen komen ze vaak in een sociaal isolement omdat ze bijvoorbeeld geen mensen meer bij zich thuis durven uit te nodigen. En mensen met depressie sluiten zich vaak ook helemaal af voor de buitenwereld.


En wat Mullog zei: al deze mensen mogen wel stemmen.

Als jou hele hoofd vol met eet/geld/familie/verslavings problemen zit heb je vaak geen energie om in sociale contacten te steken. In het geval van familie wil het ook nog weleens dat je je wel zorgen maakt om je familie maar dat ze er voor jou niet zijn, omdat ze verzuipen in hun eigen problemen of zichzelf belangrijker vinden. Vertel mij niet dat een sociaal isolement niet bestaat. Voor mensen die alles mooi op orde hebben is het misschien een ver van hun bedshow maar voor veel mensen in/buiten de samenleving een dagelijkse realiteit.


Sorry hoor, maar nu doe je het net voorkomen alsof dit de normale situatie is en er geen goed-aangepaste groep burgers bestaat die alles wel gewoon op orde hebben en die dit soort beslissingen wel kunnen nemen. Ik begrijp dat dit onderwerp je nauw aan het hart gaat, maar misschien ga jij er wel te veel mee om dat je je niet meer kunt voorstellen dat het ook anders kan.

En trouwens, dan zet je toch een paragraafje in de wet dat doneren alleen wordt overwogen als er contact is met bekwame nabestaanden/familie/vertegenwoordigers. Als iemand dan echt niemand heeft, dan speelt die kwestie dus helemaal niet.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 29 sep 2016 10:44

Ook trouwens genoeg donaties waar het leven niet direct bij in gevaar is. Hoornvlies die een blinde weer laat zien, bijvoorbeeld. Wie genas er overigens nog meer blinden? De naam ligt op het puntje van mijn tong.

Maar nee, joh, die lui moeten maar leren wat is het om blind te zijn. Kun je bijzonder oud mee worden dus waarom zou je de blinden willen genezen, nietwaar?
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Niagara
Mineur
Mineur
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 jun 2015 21:08

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Niagara » 29 sep 2016 13:53

Mullog schreef:Het is terecht dat je dit aanhaalt, maar ik heb ook wel een tegen argument. Ten eerste wordt er in de wet rekening gehouden met de wilsbekwaamheid van mensen, wilsonbekwamen kunnen zich niet als donor registreren. De groep van mensen die niet als wilsonbekwaam bekend zijn en naar jou mening niet in staat zijn om de consequenties van hun besluit te overzien zijn mensen die wel naar de stembus mogen. Wat jij mij hier dus vertelt is, en ik zeg het nu opzettelijk even plat om mijn punt te maken en bied daar op voorhand mijn excuses voor aan, dat er 2 miljoen debielen in Nederland mee bepalen hoe dit land geregeerd moet worden en die besluiten nemen over mijn leven terwijl ze niet eens in staat zijn om over hun eigen leven te beslissen. Moeten deze mensen dan ook niet uitgesloten worden van stemrecht?


Ho ho ik zeg niet dat alle laaggeletterden debielen zijn. Laat ik hier even uit begrijpen dat je met debielen mensen met laag iq bedoelt, al is dat wat oneerbiedig bewoord. Er zit inderdaad een groot deel bij van mensen met enige mate van verstandelijke beperking. Een deel van de laaggeletterden is anderstalig opgevoed (Fries valt hier ook onder, en ja ik kan je vertellen dat er nog steeds friezen bestaan die geen fatsoenlijk nederlands spreken en schrijven, al speelt dit meer onder oudere generaties) maar dit betekent niet meteen dat deze mensen geen gezond verstand hebben. Ook onder mensen met verblijfsvergunning zitten opgeleide mensen die nog geen goed nederlands kunnen maar absoluut de naam debiel niet horen te krijgen. Gebrek aan opleiding is niet gelijk aan weinig verstand. Voor buitenlandse mensen uit landen waar de armen of vrouwen geen onderwijs kregen geldt vaak wel een gebrek aan bepaalde ontwikkeling maar zij zijn niet persé dom. En dan heb je ook nog de categorie mensen die in hun kindertijd geen veilig thuis hadden en daardoor niet hebben leren lezen en schrijven. Ja dat gebeurt, als je mijn praktijkkennis niet gelooft lees dan maar eens iets over de piramide van Maslow. Deze mensen zijn niet dom. Zij schamen zich gigantisch om precies deze reden: mensen denken dat je dom bent als je iets in onze maatschappij basaals niet kunt.
Ook moet ik even opmerken dat onder het begrip laaggeletterdheid verstaan wordt: mensen die groep 8 niveau of lager hebben met lezen en schrijven. Volledig analfabetisme is hier een veel kleiner deel van. Toch, als je uit dit betoog bijvoorbeeld voor de grap eens alle woorden langer dan zeven letters haalt, kijk maar eens hoeveel je er dan nog van snapt.

Waar ik voor pleit is begrijpelijke overheidsbrieven. Als je bij een laaggeletterde aankomt met een woord als orgaandonorregistratie dan kan je wel begrijpen dat dat geen brief wordt waarvan hij het onderwerp snapt. De huidige brieven van de overheid zijn zelfs voor mensen met gemiddeld iq nog vol met onbekende woorden.

Of de mensen die weinig snappen van de maatschappij mogen stemmen vind ik een heibel puntje waar het laatste woord nog niet over gesproken is. Was het nou zo dat iedereen die naar de stembus ging niet alleen voor zichzelf stemde maar voor de hele maatschappij inclusief zwakkeren in de samenleving, ja dan zou dat kunnen. Helaas zie ik bij veel mensen stemgedrag dat vooral het eigen stukje maar verdedigt. Uitkeringsgerechtigden stemmen als ze kunnen vaak op een linkse partij die daarvoor opkomt, mensen met een eigen bedrijf op een partij die daarvoor vooral de belangen behartigd ect. Zo werkt onze politiek, dat er zo voor elk wat wils in de kamer zit. Maar als mensen die bijvoorbeeld in een beschermde woonvorm zitten, of verslaafden, of laaggeletterden (alleen laaggeletterden is al 12,5 procent van de nederlandse bevolking he) allen het stemrecht ontnomen wordt omdat ze daar niet intelligent genoeg voor worden geacht, wie komt dan voor hen op? Kon ik er maar op vertrouwen dat de samenleving zo solidair was dat je zeker wist dat de zorg voor deze mensen dan niet wegbezuinigd werd, maar dat de samenleving samen voor hun rechten opkwam. Helaas zegt intelligentie niks over empathie. Zo kun je wel blijven selecteren.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Mortlach » 29 sep 2016 15:15

Geldt het trouwens andersom ook, dat nu al die minder-bekwame mensen die eigenlijk dolgraag donor zouden willen zijn dat niet kunnen omdat het opgeefproces te ingewikkeld is? Die mensen zouden met een opt-outsysteem bijzonder geholpen zijn. 8)
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Niagara
Mineur
Mineur
Berichten: 224
Lid geworden op: 27 jun 2015 21:08

Re: Wetsvoorstel orgaandonatie

Berichtdoor Niagara » 29 sep 2016 16:39

Mortlach schreef:Geldt het trouwens andersom ook, dat nu al die minder-bekwame mensen die eigenlijk dolgraag donor zouden willen zijn dat niet kunnen omdat het opgeefproces te ingewikkeld is? Die mensen zouden met een opt-outsysteem bijzonder geholpen zijn. 8)


Haha dat is waar! Welke groep dan groter is, dat is de volgende vraag. Hoewel ik het liefst zie dat beide groepen tot hun recht komen en niet de grootste te koste van de kleinere. Er zullen er inderdaad zeker wel tussen zitten die het prima zouden vinden hun organen te doneren, als hen wordt uitgelegd welke nood er is en hoe het werkt.
Afbeelding


Terug naar “Psychologie & Gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten