Daar had ik het
gisteren over Franse aardappelgratin. Daar wil ik het recept wel even van geven, zoals ik dat maak, sinds dat zakje van Knorr niet meer te koop is.
Benodigdheden:- 2 blikken gepelde tomaten
- 300 gram gehakt
- 500 gram aardappels
- 2 kleine uien (of 1 grote)
- 1 rode paprika
- 1 struik broccoli
- een beetje oregano
- geraspte kaas
BereidingDe oven moet voorverwarmd worden. Hoef je niet als eerste te doen, maar ergens als het mengsel voor de ovenschaal naar het einde van de kooktijd gaat, dan kun je de oven aanzetten.
Schil de aardappels, en snijd ze in kleine stukjes. Kook de aardappels beetgaar.
Snijd de uien en paprika in kleine stukjes. (Ik snijd ze in halve ringen.) Snijd de broccoli in kleine delen. Snijd de gepelde tomaten in kleine stukjes. De broccoli kan eventueel voorgekookt worden.
Doe olie in een pan, en bak daarin het gehakt bruin. Voeg de gesneden uien toe. Voeg na een tijdje de gepelde tomaten toe. Na verloop van tijd kan ook de paprika toegevoegd worden. Voeg oregano toe. En, o ja, voeg eventueel ook wat zwarte peper toe. Komt de smaak ook wel ten goede. (Ben ik deze keer weer vergeten!) Voeg aan het einde - als het mengsel genoeg is ingedikt - de aardappels en de broccoli toe. Als het mengsel voldoende is ingedikt, is het klaar om van het vuur afgenomen te worden.
Vet een ovenschaal met boter in. Doe daar het mengsel in.
Rasp de kaas. (Ik snijd altijd plakjes met de kaasschaaf, die ik in dunne strookjes snijd.) Doe de kaas bovenop het mengsel in de ovenschaal.
Zet de schaal met inhoud in een voorverwarmde oven, een half uur op 190°C. Hierna is het gerecht klaar om te eten.
Tips:Ik eet dit gerecht altijd in twee keer. Dus ik neem dan iedere dag de helft van bovenstaande hoeveelheid. Is redelijk wat voor één persoon, maar het gaat er wel goed in. Ik vind het een minder groot karwei dan een bestelde maaltijd van een shoarmatoko of chinees helemaal naar binnen te werken.
Verder schenk ik er een glas rode wijn bij.
Gepelde tomaten gebruik ik altijd van Albert Heijn. Ooit gebruikte ik ze van Heinz, totdat ik in de Consumentengids een test las, waarin die er nogal slecht uitkwamen (metaalsmaak, vies), terwijl die van AH er het beste uit kwamen. En wat er in de test stond, klopte inderdaad wel met mijn bevindingen. Die van AH waren een stuk lekkerder. Die metalige bijsmaak van Heinz zat niet bij die van AH.
De kaas was eigenlijk geraspte kaas, wat ik in een zakje kocht. Maar daar zat altijd wat meer in dan ik nodig had. Dat ging niet altijd goed met bewaren, want dan pakte ik zo'n aangebroken zakje, en dan zat er schimmel in. Toen leek het me een beter idee om voortaan maar gewoon de kaas te gebruiken die ik standaard in huis heb. (Jonge kaas van de AH.) Daar sneed ik dan met de kaasschaaf drie plakjes van per keer, en die sneed ik in kleine stukjes. (Dat is dus zes plakjes voor dit hele recept. Maar acht of tien mag ook.) Is nog veel goedkoper ook!
Hier kun je nog wat zien van dat zakje, dat ik eerst gebruikte. De inhoud van het zakje (+water) is bij mij vervangen door de blik tomaten en de oregano.
Bij Knorr zullen ze wel niet blij zijn, als ik dit publiceer. Ze hebben het uit de handel genomen, en dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat we dit nog langer eten! Het zal me een worst wezen. Dit vond ik te lekker om te laten verdwijnen, en dan verzin ik zelf wel een oplossing.