Mannen en koken

De Archiefkast van het Forum. Oude discussies zijn hier nog eens na te lezen.

Moderator: Moderafo's

ajl
Generaal
Generaal
Berichten: 6327
Lid geworden op: 28 mei 2007 16:12

Re: Mannen en koken

Berichtdoor ajl » 29 mar 2012 06:57

Dat klopt ook, maar dan eet ik liever biologisch vlees of fairtrade produkten dan soja. De regenwouden gaan manlief erg aan het hard sinds hij er een jaar gewoond heeft. En seizoensprodukten eten scheelt ook al veel in prijs en is beter voor het milieu.

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8204
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Lalage » 29 mar 2012 17:37

Op de site van Alpro heb ik gelezen dat ze geen soja uit regenwouden kopen.

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 29 mar 2012 20:44

Zo, er was weer verse spinazie te krijgen, dus zometeen maar eens lekker spinazie met tonijn en aardappelpartjes maken...

*edit* En het was weer heerlijk :mrgreen: Misschien niet het allermagerste, maar wel heul erg lekker.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Lalage
Generaal
Generaal
Berichten: 8204
Lid geworden op: 13 sep 2002 15:39
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Lalage » 30 mar 2012 18:12

Wij hebben ook spinazie gegeten, vers van de boer :) Borkdude heeft er een heerlijke salade van gemaakt en nog wat pasta erbij gekookt.

*edit* volgens mij zitten we in het verkeerde topic, Mortlach ;)

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 30 mar 2012 20:41

Lalage schreef:Wij hebben ook spinazie gegeten, vers van de boer :) Borkdude heeft er een heerlijke salade van gemaakt en nog wat pasta erbij gekookt.

*edit* volgens mij zitten we in het verkeerde topic, Mortlach ;)


Nou ja, niet echt natuurlijk, ik ben een man en ik kook, dus ik ziet hier goed :-)

Anyway, tegenwoordig kan iedereen toch koken? Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding. Ik kan me voorstellen als je geen idee hebt, dat je dan met je spinazie staat, maar veel meer dan "recept voor spinazie" hoef je niet in te vullen in Google en de recepten met uitgebreide instructies vliegen je om de oren. Daarna is het gewoon een kwestie van doen!
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 30 mar 2012 21:18

Omdat ze dan toch wel heel lekker zijn, speciaal voor alle mannen die niet kunnen koken (vrouwen mogen natuurlijk ook :-) )

Gehaktballen in tomatensaus (ong. 6 personen)

750 gram gehakt
Paneermeel
2 grote uien
2 eieren
knoflook (puree of vers)
1 blikje tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 pak pasta
Peper, zout
Mosterd
Oregano

Gehakt in een grote schaal doen, 3 flinke theelepels mosterd erbij, peper-zout-oregano naar smaak (liever te weinig dan te veel, extra kan altijd nog), 2 eieren.

Flink kneden met paneermeel tot het een stevig geheel wordt. Gewoon steeds een beetje meer paneermeel toevoegen.

Steeds kleine beetje gehakt pakken en tot balletjes van gelijke grote draaien. Meestal maak ik zo'n 20-25 balletjes.

Uien in grote snippers snijden, knoflook snijden. Een beetje (olijf)olie in een grote pan doen en verhitten. Ui en knoflook even fruiten (paar minuutjes is genoeg.) Gehaktballen in pan doen. Zo nu en dan de balletjes draaien met twee lepels oid totdat alle kanten enigszins zijn gebakken. Wel voorzichtig zodat ze niet uit elkaar vallen.

Blik tomaten openmaken en prakken met vork. Geheel toevoegen. Klein blikje tomatenpuree toevoegen. Blikje kikkererwten of boontjes afspoelen en toevoegen, deksel erop en op laag vuur laten pruttelen.

Dan een ruime pan water opzetten en aan de kook brengen. Een pak pasta (500gr) openmaken en de pasta in het water doen. 10-12 minuten laten koken (zo nu en dan roeren). In die 12 minuten zouden al je gehaktballetjes mooi egaal gaar moeten zijn geworden.

Pasta afgieten, beetje olijfolie erop en serveren. Gehaktballen + saus erbij, beetje geraspte parmezaanse kaas erbij en smakelijk eten!
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 30 mar 2012 21:43

Even voor de duidelijkheid, tot voor een paar maanden geleden had ik dus geen idee hoe dat moest, maar nu is het een favoriet. Als je het ballen braden eenmaal een beetje kunt, is het gewoon een kwestie van variëren met de saus, gewoon dingen kleinsnijden en toevoegen en kijken hoe het bevalt :-)
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

cornelia77
Luitenant
Luitenant
Berichten: 580
Lid geworden op: 20 sep 2010 20:29

Re: Mannen en koken

Berichtdoor cornelia77 » 31 mar 2012 10:10

Of varieren met kruiden...Deze vind je vast ook lekker, Mortlach!

Ingr.
400 gr. gehakt
beschuit of paneermeel
1 ei
1 ui
2 teentjes knoflook, versnipperd
2 eetlepels gemalen komijnzaad
1 theelepel gedroogde thijm
peper, zout
1 blikje tomatenpuree
4 grote tomaten (vers of uit blik)
1 courgette in stukjes
olijfolie

Bereiden:
Gehakt, ei, beschuit, 1 knoflookteentje, kwart ui, 1 el gemalen komijnzaad, thijm, zout en peper in een kom met elkaar mengen. Kneed er balletjes van.
De rest van de ui glazig fruiten, op het laatst de knoflook toevoegen. Bak de gehaktballetjes mooi bruin. Voeg de tomaten en de courgette toe en bak even mee. De de rest van het komijnzaad erbij en de tomatenpuree. Even laten pruttelen. Op smaak brengen met peper en zout.
Lekker met zilvervliesrijst en sla!

Gebruikersavatar
Targetses
Mineur
Mineur
Berichten: 227
Lid geworden op: 27 feb 2012 14:25

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Targetses » 31 mar 2012 12:02

In oost-Europa maakte ik dikwijls voor mijn vrienden en bekenden de daar onbekende kroketten, nassiballen en bamiballen.
De door mij meegenomen sambal was daar ook onbekend, evenals shoarmakruiden.

Ik haalde de recepten ook van het internet.

Wat wel dikwijls een probleem was , was het verkrijgen van paneermeel.
Als je hard fietst heb je altijd wind tegen.

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 31 mar 2012 13:41

Komijnzaad er doorheen is inderdaad ook erg lekker!

Paneermeel is hier ook alleen vers te krijgen, en als er een feestdag aankomt, is dat het eerste wat de winkel uit vliegt. :-)
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

schelpje3
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11426
Lid geworden op: 23 apr 2010 13:57

Re: Mannen en koken

Berichtdoor schelpje3 » 31 mar 2012 13:50

Paneermeel is evt heel makkelijk zelf te maken en bovendien lekkerder. Gewoon een boterham (of meer) uit laten drogen, korstjes eraf en fijn malen.
Wij hadden hier ooit een bakker die een grote zak verkocht, voor de helft van de prijs van fabriekspaneermeel. Het was alleen niet zo lang houdbaar, maar een stuk lekkerder!

Gebruikersavatar
Mortlach
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 18306
Lid geworden op: 06 sep 2008 20:11
Locatie: Ontario, Canada

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Mortlach » 31 mar 2012 18:50

schelpje3 schreef:Paneermeel is evt heel makkelijk zelf te maken en bovendien lekkerder. Gewoon een boterham (of meer) uit laten drogen, korstjes eraf en fijn malen.
Wij hadden hier ooit een bakker die een grote zak verkocht, voor de helft van de prijs van fabriekspaneermeel. Het was alleen niet zo lang houdbaar, maar een stuk lekkerder!


Ja, zelf maken kan wel, maar aangezien dit over mannen en koken gaat, is gemak een belangrijke factor. 2 dagen van te voren plannen dat je paneermeel nodig hebt, is niet echt aan mij besteed in ieder geval.
ḥtp dỉ nsw wsỉr nb ḏdw, nṯr ꜥꜣ, nb ꜣbḏw
dỉ=f prt-ḫrw t ḥnqt, kꜣw ꜣpdw, šs mnḥt ḫt nbt nfrt wꜥbt ꜥnḫt nṯr ỉm
n kꜣ n ỉmꜣḫy s-n-wsrt, mꜣꜥ-ḫrw

Lichtzwaard
Kapitein
Kapitein
Berichten: 891
Lid geworden op: 16 apr 2005 09:04

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Lichtzwaard » 19 jan 2013 22:58

De beste koks zijn nog steeds mannen die koken met liefde zon10 zon10 zon10 zon10 zon10 en het hart.
VERITAS VOS LIBERABIT.

Gebruikersavatar
Optimatus
Maarschalk
Maarschalk
Berichten: 11376
Lid geworden op: 28 feb 2004 02:07
Locatie: Berkenwoude
Contacteer:

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Optimatus » 14 feb 2013 13:35

That counts you out.
Ceterum censeo imperium putinis delendum esse.

Gebruikersavatar
Spons
Generaal
Generaal
Berichten: 4820
Lid geworden op: 20 okt 2004 18:23
Locatie: perkouw

Re: Mannen en koken

Berichtdoor Spons » 20 feb 2013 17:39

Optimatus schreef:That counts you out.

=D>


Terug naar “Archief”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 67 gasten