elbert schreef:
Ik vind het wat teveel eer dat je mijn schrijfsels met die van "de kerk" vereenzelvigt. Maar afgezien daarvan, ben ik het grotendeels eens met wat je hier schrijft. Het ging mij vooral om je vorige reactie, waarin je schreef dat het verbond met Abraham buiten de kerk om met Israël gewoon doorloopt. Dat riekt mij teveel naar een tweesporenbeleid, oftewel een tweewegenleer. Maar dat is niet Bijbels: er is nu sprake van het nieuwe verbond, waarin het verbond met Abraham wordt voortgezet. Het verbond met Abraham kun je sinds de komst van Christus niet meer buiten het nieuwe verbond om zien. De verbonden in de Bijbel zijn als ringen die samen een keten vormen. Bij elke verbondssluiting worden de essentiële elementen van het vorige verbond meegenomen, dus voortgezet. Het is wel zo dat de uiterlijke tekenen veranderen, dus vervangen worden. Daarom is er nu de doop in plaats van de besnijdenis. Niet als vervanging van Israël door de kerk (dat is vervangingsleer), maar als teken dat bij het nieuwe verbond hoort. Aangezien er nergens sprake van is dat de kinderen opeens niet meer de verbondstekenen zouden mogen ontvangen, mogen ze dus ook gedoopt worden.
Onder een tweewegenleer versta ik de bewering dat er voor Israël buiten het geloof in de Messias heil te verwachten zou zijn. En dat heb ik nooit gezegd. Maar dat is wat anders dan ’ buiten de kerk geen zaligheid ’. Israël heeft nooit tot de kerk behoord, de gelovigen van het O.T. behoorden tot de qahal, de volksvergadering van 12 stammen en zijn nooit door een Geest tot een lichaam gedoopt. ( 1Kor. 12.)
[u] En het gaat hier dus om veel meer dan een vervangen van het uiterlijke teken, maar om het verschil in de bediening van de tekenen.[/u] Want bij de besnijdenis was alleen de natuurlijke geboorte het criterium, die geschiedde op Gods bevel aan allen die naar het vlees uit Abraham geboren waren. Daarbij speelde geloof of ongeloof geen enkele rol .Zelfs Ismaël moest besneden worden. Hiermee wil ik niet zeggen dat het leven naar de Tora geen geloof vereiste, dat zeker wel,
[u] maar voor het uiterlijke ritueel was het geen vereiste.[/u] Daarom kun je de de doop niet een op een naast de besnijdenis zetten. En ook hier heb je het weer restloos over het verbondsteken, zonder onderscheid te maken tussen het verbond met Abraham en het verbondsteken van het N.V. voor de Gemeente v. Chr .Wat zonder het geloof op zijn minst te veronderstellen helemaal niet kan
Je maakt hier nu een oneigenlijke tegenstelling. Alsof het verbond geen kwestie zou zijn van barmhartigheid van God! Maar God werkt zo dat Hij doorgaans door het verbond Zijn barmhartigheid bewijst aan Zijn volk. Want Zijn volk vraagt nl. niet om Hem, maar Hij zoekt hen op, roept hen, richt Zijn verbond met hen op en bewijst hen in die weg Zijn barmhartigheid. Het verbond is geen contract of iets dergelijks, maar een verbintenis die God aangaat met degenen aan wie Hij Zijn barmhartigheid wil bewijzen. Dat is bij de heidenen die toegebracht worden niet anders. Want ook voor hen geldt dat wanneer onder de oude bedeling heidenen tot het volk Israël wilden behoren, al wat mannelijk was (dus ook de kleine kinderen) besneden diende te worden (Ex. 12:48). Bovendien werd later de proselietendoop ingevoerd, waarbij alle gezinsleden werden gedoopt. En aangezien de christelijke gemeente (die uit jood en heiden bestaat) deelt in het nieuwe verbond (dat in Christus allereerst met Israël is opgericht), geldt ook nu dat in de gemeente alle gezinsleden van een gelovig gezin gedoopt worden.
Daar is dus niets vervangingstheologisch aan. Het woord vervangingstheologie is geen mantra dat je te pas en te onpas kunt gebruiken als je ergens een ander inzicht over hebt.
Ik beweer niet dat het verbond met Abraham niet net zo goed op Gods barmhartigheid berust, maar wel dat bij het de bekering van een Jood het verbond met A-ham een extra motief is dat bij de bekering van een heiden geen rol speelt. Daarom gebruikt Paulus het voorbeeld van zijn eigen bekering als bewijs dat God Zijn volk niet verstoten heeft ( Rom.11: 1 en Matt.19:9 ) En de chr. gemeente deelt slechts in zoverre in het N.V. dat eerst aan Israël is beloofd,( maar pas effectief wordt al Israël zijn Messias aangenomen heeft ) dat zij door het geloof in Chr. met Israël deel aan de vergeving van de zonde en de belofte van de H.Geest krijgt.( Maar niet aan de specifieke beloften van dit vebond die alleen bij Israël en niet bij de kerk passen. Als je er dus dat mee bedoelt is het wel degelijk ver.-theorie.) En dat is dus een zaak van geloof en niet van natuurlijke geboorte. ( zie Joh. 1:12.13 )
In de Bijbel is geloof niet uitsluitend een persoonlijke zaak. We zien altijd dat het persoonlijke en het collectieve met elkaar samenhangen. Door de Bijbel heen zien we dat God de God is van de gelovigen en hun kinderen en zich ook aan hen verbindt en dat bekrachtigt door te gebieden hun het teken te geven dat daarbij hoort. Wat dat betreft is er niets veranderd. De term "veronderstelde verkiezing" komt daarbij van mij: ik wil er slechts mee uitdrukken dat we geloven dat God de God is van de gelovigen en hun nageslacht en dat de kinderen daarom het teken van de doop toekomt.
Het geloof is idd. geen louter persoonlijke zaak. Want als God een mens bekeert voegt Hij hem of haar toe tot Zijn Gemeente om daar gezamenlijk hun geloof te belijden en Zijn naam te prijzen. Maar dat is geen geloof dat zij van hun ouders geërfd hebben. Maar ik stem wel graag toe dat de kinderen van gelovige ouders er wel degelijk bij horen, zoals ook de ongelovige man of vrouw door hun gelovige partner geheiligd is.( 1 Kor.7:14 ) Maar dat is geen grond voor de doop, want dan zou je ook de ongelovige partner moeten dopen.
Van elbert hebben wij niets meer gehoord na mijn laatste posting en wie zwijgt stemt toe.
Nou, als dat bij elk topic zou gelden, dan is de laatste posting blijkbaar altijd de reactie waar iedereen mee instemt. Maar dat lijkt me niet het geval te zijn. Maar goed, bij deze dus mijn reactie. Let wel dat ik in deze post even niet inga op de (toekomstige) positie van Israël. Het is offtopic en bovendien heb ik bij het chiliasme (welke variant dan ook) en de toekomstscenario's die daarbij worden geschetst, altijd het idee: "prima dat je dat aanhangt, maar ik ben eerder benieuwd of en hoe dat uit zal pakken, dan dat ik precies wil uitwerken hoe de toekomst er uit zal gaan zien. Dat zullen we nl. wel zien.".
Hier heb jij idd. een punt, maar een forum is uiteraard een zaak van woord en wederwoord daarom verwacht ik altijd binnen een redelijke termijn een reactie, maar je hebt gelijk, ik had beter nog een week kunnen wachten. En de toekomst van Israël is idd. is op zich off-topic. Maar alles hangt nu eenmaal met alles samen en als het verbond met Abraham bij de doop gesleept wordt kom je als vanzelf terecht bij verschil tussen het verbond met Abraham waarvan de besnijdenis het teken is en blijft en de basale beloften van het N.V.met de doop en het H.A. als tekenen.
. En wat dat chiliasme dat jij afdoet met ‘ wij zullen wel zien’ betreft: In 2 Petr.1:19,1 Thess.5:19,20 en Openb.1:2 lees ik heel iets anders. En het is juist je onkunde van het profetisch woord die je parten speelt in deze discussie. Want als je daar een beetje meer van wist zou je onmiddellijk begrijpen dat het niet aangaat om heel de Schrift onder de noemer van een kerk en een verbond te brengen. Want zo zit de bijbel nu eenmaal niet in elkaar! Er is n.l
binnen het N.V. een groot verschil tussen de basale beloften in Hebr.10 en de context waarin de belofte van een nieuw verbond in Jer.31 en bij al de profeten staat Want daar gaat het om de specifieke beloften uit het verbond met A-ham die nooit op de kerk zijn overgegaan. Maar de chr.doop duurt evenals de viering van het H.A. slechts
totdat Hij komt. En dan keert de stroom van Gods genade in de Messias weer terug in de bedding van Gods verbond met A-ham. De verbondstekenen van Gods verbond met Israël in het messiaanse rijk zijn en blijven de besnijdenis en het pascha. Ezech.44:9,45:21.
mvrgr: ereunao