'Gap theory' oplossing voor theologische problemen?

Open voor alle onderwerpen en meningen

Moderators: henkie, elbert, Moderafo's

Gebruikersavatar
reform
Moderator
Berichten: 1316
Lid geworden op: 27 jul 2003 17:58
Locatie: Col de Sarenne (alt. 1999 mt)

'Gap theory' oplossing voor theologische problemen?

Berichtdoor reform » 07 nov 2007 13:25

De 'gap theory' ook wel hiaattheorie of restauratie-exegese genoemd veronderstelt dat er tussen genesis 1:1 en genesis 1:2 een hiaat zit, waarvan het tijdsbestek niet duidelijk is. Ik ben hier een grote aanhanger van, omdat het problemen met ouderdom van de aarde, dieren etc wegneemt. De gap theory heeft ook als voordeel dat je een consistente exegese krijgt. Voorbeeld: de discrepantie tussen Genesis 1:1 en Jeremia 4:23 wordt opgeheven.

Is de 'Gap theory' de oplossing voor theologische problemen?

Gebruikersavatar
Cicero
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3397
Lid geworden op: 01 okt 2004 14:06
Locatie: Holland

Berichtdoor Cicero » 07 nov 2007 13:45

Nee.

Taalkundig is het heel goed te verdedigen om Gen. 1:1-2 te vertalen met:

"Toen God begon met het scheppen van de hemel en de aarde - de aarde was nog wild en woest, duisternis lag op afgrond en een harde wind joeg het water op - zei God: Er zij licht..."

En ook als je het op de manier doet zoals de NBV in de hoofdtekst doet, dan is er geen enkele reden om een gap aan te nemen tussen vers 1 en 2.

Met Jer. 4:23 is er geen enkele tegenspraak, want deze tekst gaat over iets heel anders.

Conclusie: alleen als je een héél erg bijzondere Bijbelopvatting hebt, is de gaptheorie interessant.

Gebruikersavatar
reform
Moderator
Berichten: 1316
Lid geworden op: 27 jul 2003 17:58
Locatie: Col de Sarenne (alt. 1999 mt)

Berichtdoor reform » 07 nov 2007 14:03

Cicero schreef:Taalkundig is het heel goed te verdedigen om Gen. 1:1-2 te vertalen met:

"Toen God begon met het scheppen van de hemel en de aarde - de aarde was nog wild en woest, duisternis lag op afgrond en een harde wind joeg het water op - zei God: Er zij licht..."

Het woordje 'nog' staat niet in het Hebreeuws. Dat is interpretatie. De harde wind staat er ook niet. Er staat de geest van God zwevende over het aangezicht der wateren. Het woord zwevende is geen fiëntisch verbum, maar een participium. Mijn inziens is het gewoon verdedigbaar dat je genesis 1:2 kan vertalen met 'maar de aarde was woest en ledig geworden'. Dus de hemel niet.

De uitleg waarom ik denk dat gen 1:2a geen toestandsbeschrijving is:
reform schreef:
Airke schreef:we + subject + perfectum = aanduiding van een toestand.
Je kan genesis 1:2a wel als een toestandsbeschrijving beschouwen, maar feit blijft dat deze toestandsbeschijving wel anders geconstrueerd is als genesis 1:2b en 1:2c. Daar moet een bedoeling achter zitten. Ik blijf overigens van mening dat genesis 1:2a een verbale zin is met een bijzondere woordvolgorde. Er zijn dan 2 inleidende verbale zinnen door een perfectum gevolgd door een verslag van de zeven dagen, waarbij als verhaaltijd in het algemeen een imperfectum wordt gebruikt. Het derde vervoegde werkwoord is dan ook een imperfectum.


Ik beperk mij tot dit gedeelte omdat dit de primaire basis vormt voor de gap-theory.

Jort
Sergeant
Sergeant
Berichten: 301
Lid geworden op: 10 jul 2006 19:06

Re: 'Gap theory' oplossing voor theologische problemen?

Berichtdoor Jort » 07 nov 2007 17:44

reform schreef:De 'gap theory' ook wel hiaattheorie of restauratie-exegese genoemd veronderstelt dat er tussen genesis 1:1 en genesis 1:2 een hiaat zit, waarvan het tijdsbestek niet duidelijk is. Ik ben hier een grote aanhanger van, omdat het problemen met ouderdom van de aarde, dieren etc wegneemt. De gap theory heeft ook als voordeel dat je een consistente exegese krijgt. Voorbeeld: de discrepantie tussen Genesis 1:1 en Jeremia 4:23 wordt opgeheven.

Is de 'Gap theory' de oplossing voor theologische problemen?




Het zal m.i. vanuit de tekst zelf moeten opkomen. Zolang dat aannemelijk gemaakt kan worden, heb ik er niets op tegen. Jij leest echter de tekst creatief om problemen met de wetenschap te voorkomen, wat ik een vreemde motivatie vind.

Jort
Sergeant
Sergeant
Berichten: 301
Lid geworden op: 10 jul 2006 19:06

Berichtdoor Jort » 07 nov 2007 17:49

Schepping en vertaling
Een taalkundige studie rond de eerste verzen van het Oude Testament

Prof. dr. P.A. Siebesma Docent Oude Testament aan de Christelijke Hogeschool Ede en buitengewoon hoogleraar aan de ETF in Leuven/Heverlee voor judaica en Semitische talen.

Inleiding
Er is in de loop van de tijd heel veel gepubliceerd over de eerste verzen van het bijbelboek Genesis. Het aantal commentaren dat deze passages bespreekt, is dan ook ontelbaar. Men treft daarin zeer uiteenlopende opvattingen aan, afhankelijk van de theologische vooronderstellingen, die men aanhangt. Een belangrijke vraag is, hoe men de geschiedenis van de schepping, zoals deze beschreven staat in Genesis 1, in overeenstemming kan brengen met datgene wat binnen de natuurwetenschappen wordt geleerd. Wat is de relatie tussen de evolutietheorie en Genesis 1l? Hierover is het laatste woord nog niet geschreven.

In deze verhandeling ga ik in op enkele vragen rond de uitleg van Genesis 1:1 5. Deze vragen zijn zowel door theologen als door natuurwetenschappers al eerder gesteld. Ik wit ze echter met name belichten vanuit taalkundig oogpunt. Kan onze kennis van het Bijbels Hebreeuws, de taal waarin deze schriftgedeelten zijn geschreven, ons helpen bij het beoordelen van de verschillende uitleggingen die er van dit gedeelte bestaan1 ?

Ik wil hieronder ingaan op de volgende vragen:

Als we diverse vertalingen van Gen. 1:1 met elkaar vergelijken, valt op dat ze van elkaar verschillen. Aan welke vertaling kunnen we de voorkeur geven?
Is er sprake geweest van een tijdskloof tussen Genesis 1:1 en Genesis 1:2? De zogenaamde restitutietheorie neemt aan dat na de schepping van hemel en aarde in Genesis 1:1 de aarde woest en ledig werd. Hierna vond, zoals is beschreven in Genesis 1:3 e.v., een herschepping plaats in zeven dagen. Wordt deze opvatting ook door het Hebreeuws zelf gesteund?
Hoe moet men de woorden "woest en ledig" opvatten?
Kan men het woord voor "dag" in Genesis 1:5 ook vertalen met "periode" of "tijdperk'? Sommige uitleggers willen zo de evolutietheorie met de schepping in overeenstemming brengen.
Iedere studie gaat uit van vooronderstellingen. Als christen geloof ik dat de Heilige Schrift door God is geïnspireerd en daarom volledig betrouwbaar is. Ook de eerste verzen van Genesis maken deel uit van de Bijbel. Het is mijn wens dat deze studie mag bijdragen tot een beter verstaan van Gods Woord.

Verschillende vertalingen van Genesis 1: 1
We zijn zo gewend aan de vertaling van Genesis 1:1 “In den beginne schiep God de hemel en de aarde", dat we misschien niet beseffen, dat er ook andere vertalingen mogelijk zijn. Dat valt op, wanneer we bijvoorbeeld Engelstalige bijbelvertalingen raadplegen. Zo vertaalt de Good News Bible (1976) het eerste vers van de Bijbel als volgt: “In the beginning, when God created the universe, the earth was formless and desolate" ("In het begin, toen God de hemel en de aarde schiep, was de aarde woest en ledig"). Een andere Amerikaanse vertaling, de gezaghebbende joodse vertaling van de Jewish Publication Society (1962), vertaalt het weer iets anders: "When God began to create the heaven and the earth – the earth being unformed and void .... – God said .." ("Toen God de hemel en de aarde begon te scheppen – de aarde nu was woest en ledig – zei God..").2

Deze twee Amerikaanse vertalingen lijken erg op elkaar. Toch is er wel een duidelijk verschil. De Good News Bible vat vers 1 op als een bijzin bij vers 2, die de hoofdzin vormt. Daarentegen laat de joodse vertaling de hoofdzin bij vers 3 beginnen ("God zei") Daarentegen vatten onze Statenvertaling en de Nieuwe Vertaling van het NBG (1951) vers 1 op als een hoofdzin. Waarom vertalen deze Amerikaanse bijbeluitgaven Genesis 1:1 afwijkend en hebben zij hierin gelijk? Wat is de juiste vertaling?

In het Hebreeuws staat er letterlijk: Bere'sjiet (in een begin) bara' (schiep) 'elohiem (God) 'et hasjsamajiem (de hemel) we'et ha'arets (en de aarde)

Om met de joodse vertaling te beginnen, deze is gebaseerd op de uitleg van Genesis 1 van een bekende joodse bijbelverklaarder, Rasji3 De naam Rasji is de afkorting voor rabbi Solomon ben Isaac en hij was een van de bekendste middeleeuwse joodse commentatoren van de Bijbel en van de Talmoed. Hij leefde, zo neemt men aan, van 1040 tot 1105 in Troyes in Frankrijk. Zijn commentaren hebben niet alleen een grote invloed uitgeoefend op de joodse commentatoren na hem, maar ook op de christelijke (bijv. Luther). Rasji poneert in zijn commentaar op Genesis, dat ook in het Nederlands is vertaald, dat het woord "in het begin" (bere'sjiet) in een bepaalde Hebreeuwse constructie staat, waardoor het verbonden moet worden met het woord dat erop volgt, "schiep".4 Hij komt dan tot de vertaling: "in het begin van het scheppen door God van hemel en aarde", d.w.z. "toen God begon te scheppen". Als voornaamste argument voor deze vertaling poneert hij dat er letterlijk in het Hebreeuws niet staat "in het begin", maar "in een begin". Dat zou je niet verwachten, en daarom is er dan ook sprake van een bepaalde grammaticale vorm, die in het Hebreeuws "Status constructus" wordt genoemd.5 Daaronder verstaat men een bepaalde manier, waarop in het Hebreeuws twee woorden met elkaar verbonden kunnen worden. In het Nederlands zou men dan gebruik maken van het woordje "van", maar het Hebreeuws plakt als het ware twee woorden aan elkaar, bijv. ben David: zoon (van) David. Kenmerkend voor deze wijze van zeggen is dat het eerste deel nooit een bepaald lidwoord kan krijgen ("de" of "het", in het Hebreeuws ha). Toch mag men wel vertalen alsof het lidwoord er staat. Men kan in het Hebreeuws dus wel zeggen: ben David en het vertalen, al naar gelang de context het vereist, met "de zoon van David" of "een zoon van David", maar men kan niet zeggen: ha (de) ben David. Dit is onmogelijk. Het ontbreken van het lidwoord "het" in "in een begin" wijst er, aldus Rasji, op, dat het verbonden moet worden met "schiep". Bovendien, zo meent hij, in alle andere gevallen, waar in het Oude Testament het woord "begin" (in het Hebreeuws re'sjiet) voorkomt, staat het ook in de status constructus.

Heeft Rasji op dit punt gelijk? Naar mijn mening niet en wel om een aantal redenen.

1) De Masoreten, de joodse geleerden die in de achtste tot de tiende eeuw, de Hebreeuwse bijbeltekst van klinkertekens hebben voorzien vatten het niet zo op. In dat gevat hadden ze andere klemtoontekens bij de tekst geplaatst.6

2) Geen enkele oude vertaling vertaalt het op de wijze van Rasji, noch de Griekse vertaling: de Septuaginta, noch de Syrische vertaling: de Peshitta, noch de Aramese Targum Onkelos, noch de Latijnse Vulgata en noch de Armeense vertaling. Het is opmerkelijk dat de Griekse tekst van Johannus 1:1 eveneens leest "in een begin". Deze is immers gebaseerd op Genesis 1:1.

3) De bewering van Rasji dat de vorm re'sjiet in het Oude Testament altijd in de status constructus voorkomt is niet juist. Van de 51 maal in het Oude Testament zijn er 5 plaatsen (Genesis 1:1 niet meegerekend), waar dit woord niet in de status constructus staat (Lev. 2:12; Deut. 33:21; Jes. 46:10; Ps. 105:36 en Neh. 12:44).

4) Nu zou men hieruit de conclusie kunnen trekken dat onze vertalingen Genesis1:1 ook niet goed vertaald hebben. Immers geen enkele vertaling geeft het weer met: "In een begin schiep..." Toch is het feit dat het woord re'sjiet in Genesis 1:1 geen lidwoord bezit, op zich zelf niet vreemd. De bijwoordelijke uitdrukkingen, die aan dit woord verwant zijn en met een voorzetsel verbonden worden, komen maar zelden voor met een lidwoord. Maar ze moeten wel vertaald worden met een lidwoord, bijvoorbeeld mero'sj ("vanaf het begin"), Jes. 40:21; 41:4,26; 48:16; Pred. 3:11; Spr. 8:23, miqqedem ("van oudsher"), Jes. 45:21; 46:10, of me'olam ("oudtijds"), Gen. 6:4; Joz. 24:2; 1 Sam. 27:8.7

Daarom hoeft men hier niet aan een zogenaamde status constructus te denken en is de meest simpele vertaling mijns inziens ook de beste.

Om die reden is de vertaling van de Good News Bible evengoed af te wijzen. Het is niet duidelijk, waarom men juist voor deze vertaling heeft gekozen. Het valt niet aan te nemen dat zij ook beïnvloedt zijn door de joodse exegese.8 Zoals in het volgende deel aangetoond zal worden, kan vers 2 nooit een hoofdzin zijn. Mogelijk is deze vertaling ontstaan onder invloed van de restitutietheorie. Zoals hieronder aangetoond zal worden, kan volgens de Hebreeuwse grammatica vers 2 nooit een hoofdzin zijn.

Werd de aarde woest en ledig?
Ook de eerste twee woorden van Genesis 1:2 worden op verschillende manieren vertaald. In het Hebreeuws staat hier: weha'arets hajeta tohoe wabohoe" en de aarde was woest en ledig". Sommigen willen in tegenstelling tot onze vertalingen weergeven met "en de aarde werd woest en ledig". Deze vertaling wordt vooral voorgestaan door degenen die de restitutietheorie aanhangen. In de Engelstalige wereld zijn er veel christenen, die deze opvatting aanhangen. Door de bekende Scofield Reference Bible, waarin ze wordt verdedigd, heeft ze een ruime verspreiding gekregen. Ook in Nederland, met name in sommige evangelische kringen, is deze opvatting populair.9 En dat valt wel te begrijpen, omdat op die manier ruimte wordt geboden voor de evolutietheorie.

Wat houdt deze opvatting in? God heeft de hemel en aarde in Genesis 1:1 als goed geschapen. Na de schepping van hemel en aarde ontstond er echter chaos, doordat één van de engelen in opstand kwam tegen God. In zijn hoogmoed wilde hij aan God gelijk zijn. Zo werd deze engel tot de Satan. Toen hij tot val werd gebracht, werd daardoor de aarde tohoe wabohoe, Hebreeuws voor "woest en ledig", dat wil zeggen tot een complete chaos. Als argument voor deze opvatting haalt men ondermeer Jesaja 45:18b aan: "Hij is God die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft, Hij heeft haar gegrondvest; niet tot een baaierd (tohoe), heeft Hij haar geschapen, maar ter bewoning heeft Hij haar geformeerd.." Hieruit blijkt, zo zegt men, dat God de aarde niet als een tohoe wabohoe heeft geschapen. Eveneens wordt uit Jeremia 4:23 en Jesaja 34:11, de enige passages, waar deze uitdrukking nog verder voorkomt geconcludeerd dat het hier om een toestand gaat, die het gevolg is van een oordeel van God. Na een periode van chaos, waarvan men niet weet hoelang die heeft geduurd, begon God met het herscheppen van de aarde, hetgeen zes dagen duurde. Vandaar ook de naam “restitutie", letterlijk Latijn voor herschepping. Daarom wil men het begin van Genesis 1 ook vertalen: de aarde werd woest en ledig. Binnen deze theorie zijn verschillende variaties mogelijk. Sommigen nemen aan dat de aardlagen zijn ontstaan tussen Genesis 1:1 en 1:2, terwijl weer anderen van mening zijn dat dit pas tijdens de zondvloed heeft plaatsgevonden. Weer anderen laten ruimte voor de evolutietheorie: de aarde is miljoenen jaren geleden ontstaan, maar pas zesduizend jaar geleden door God herschapen. Men neemt dan soms ook aan dat er mensen hebben bestaan voor Adam. Kortom, onder de aanhangers hiervan bestaat op een aantal punten verschil van mening over details.

Overigens is deze opvatting a zo oud als het christendom, we vinden haar terug bij kerkvaders als Origines en Augustinus, maar ook bij moderne orthodoxe oudtestamentici als F. Delitzsch en bij een apologeet als C.S. Lewis.10

Wordt deze opvatting gesteund door onze kennis van de grammatica van het Bijbels Hebreeuws? De vraag is: Moet de werkwoordsvorm hajeta vertaald worden zoals de Statenvertaling en NBG het doen met "was", of met "werd".11 Nu is het helemaal niet zo eenvoudig om daarop een antwoord te geven, zelfs niet voor mensen die goed Hebreeuws kennen, laat staan voor hen die weinig van deze taal afweten. Wat veel onderzoekers doen om op deze vraag een antwoord te krijgen, is meestal het volgende: Men pakt een Hebreeuwse concordantie, zoekt daarin op waar het woord hajeta in het Oude Testament voorkomt en gaat vervolgens na hoe het in de diverse vertalingen wordt weergegeven. En dan blijkt inderdaad dat men dit woord vaak kan vertalen met "werd". Dit is mijn inziens echter niet zo'n goede methode, omdat het geen recht doet aan de eigenaardigheden van het Hebreeuwse werkwoord.

In het Hebreeuws kent men twee verschillende "tijden": een zogenaamd perfectum en een zogenaamd imperfectum. Deze termen heeft men ontleend aan de Latijnse grammatica. Maar de genoemde werkwoordsvormen dekken slechts ten dele de letterlijke betekenis van Latijnse termen. Letterlijk betekent perfectum voltooide tijd. Maar als je een concordantie raadpleegt, zie je dat zo'n perfectumvorm (zoals ook hajeta) in de vertalingen zowel met een tegenwoordige, als met een verleden of als ook met een voltooid verleden tijd vertaald kan worden. En dat geldt ook voor een imperfectumvorm. Die wordt zowel met een tegenwoordige als met een toekomende tijd vertaald worden. Voor een deel overlappen ze elkaar dus. En wanneer ook nog in bepaalde gevallen een perfectum met een toekomende tijd vertaald kan worden en een imperfectum met een verleden tijd, dan lijkt de verwarring helemaal compleet. Daarom willen sommige grammatici de termen perfectum en imperfectum vervangen door meer geschikte termen. Er bestaan binnen de Hebreeuwse taalwetenschap heel veel verschillende theorieën over de precieze verschillen tussen perfectum en imperfectum.12

Nu moet u uit het bovenstaande niet het idee krijgen dat de Hebreeuwse tekst van het Oude Testament daarom onmogelijk te vertalen is. Uit de context is vaak duidelijk hoe vertaald moet worden. Niemand vertaalt Genesis 1:1 met: "In den beginne zal God de hemel en de aarde scheppen." Alleen in bepaalde gevallen, zoals in Genesis 1:2, kan het problemen opleveren. Daarom kunnen we de vraag of hajeta in Genesis 1:2 met "werd" of "is geworden" vertaald mag worden, beter vanuit een ander gezichtspunt benaderen. Wat is het doel van Genesis 1:2? Is hier sprake van een opeenvolging van gebeurtenissen of niet? Welke relatie bestaat er tussen Genesis 1:2 en het voorafgaande vers en het er opvolgende vers. Als we die vraag beantwoord hebben, dan kunnen we ook vaststellen, hoe het vertaald moet worden.

Kenmerkend voor het Hebreeuwse proza van het Oude Testament is dat een verhaal meestal begint met een zogenaamde perfectumvorm en vervolgens wordt het verhaal voortgezet met behulp van een speciaal soort imperfectumvorm (het zogenaamde imperfectum consecutivum), die met een verleden tijd moet worden vertaald.13 Dat is ook het gevat in Genesis. 1:1. Hier staat: "In de beginne schiep (dit is een perfectumvorm) God de hemel en de aarde". De geschiedenis van de schepping van de wereld wordt voortgezet in vers 3. "En God zeide: Er zij licht". Voor het werkwoord "zeide" wordt die speciale imperfectumvorm gebruikt. En ook voor de andere werkwoordsvormen in Genesis 1 wordt grotendeels die vorm gebruikt: "En er was licht", vers 4: En God zag...", "En God maakte scheiding...", vers 5: "En God noemde..", etc. Het gaat hier allemaal om die speciale imperfectumvorm. Vers 2 valt hier dus uit de toon. Wanneer de bijbeltekst had willen weergeven: "En de aarde werd woest en ledig", nl. als beschrijving van een er opvolgende gebeurtenis, dan zou er m.i. gebruik zijn gemaakt van zo'n imperfectum consecutivum en niet van een perfectum. Het Hebreeuws zou dan geluid hebben: wattehi en niet hajeta. De vraag blijft natuurlijk wel staan, waarom in Genesis 1:2 een perfectumvorm wordt gebruikt. Hoe moet men Genesis 1:2 opvatten. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Volgens een aantal Hebreeuwse grammatica's is hier sprake van een soort bijzin, men noemt dat een omstandigheidszin. Hieronder verstaat men een zin die een bepaalde toestand beschrijft en die onderscheiden moet worden van een verhalende zin. Voorbeelden van dergelijke zinnen zijn Gen. 12:8 ("terwijl Bethel in het Oosten en Ai in het Westen lag"); 2 Sam. 18:14 ("terwijl hij nog leefde") en Gen. 48:14 ("terwijl hij zijn handen kruiselings legde"). etc. Omstandigheidzinnen kunnen zowel voor als na de zin die de hoofdgedachte uitdrukt voorkomen. Theoretisch zou Genesis 1:2 zowel verbonden kunnen worden met vers 1 als met vers 3. De eerste mogelijkheid lijkt mij minder waarschijnlijk, en wel om een inhoudelijke reden.14 Dit zou impliceren dat God, toen Hij de aarde schiep, deze al in een woeste staat hiervoor aanwezig was. En dit is mijns inziens strijdig met wat we kunnen opmaken uit andere teksten, zowel uit het Oude als Nieuwe Testament, zie bijv. Spr. 8:22 26; 2Macc. 7:28; Joh. 1:1 3; Hebr. 11:3).15 Het is dus waarschijnlijker dat vers 2 op een of andere manier verbonden moet worden met vs 3.

In het Oude Testament vindt men een aantal teksten die op precies dezelfde wijze worden geconstrueerd als Genesis1:2. Hier geeft het aan, dat er iets wordt toegevoegd door middel van een bijzin, wat noodzakelijk is voor een beter begrip van wat er volgt. Twee voorbeelden van een dergelijke constructie zijn bijvoorbeeld: Genesis 3:1 "En (we) de slang nu was (haja) het listigste van alle dieren van het veld, die de Heere God had gemaakt, en hij zei (imperfectum consecutivum) tot de vrouw:" Om wat volgt beter te kunnen begrijpen is noodzakelijk om te weten dat de slang een zeer listig dier was.

Gen. 13:2 "En (we) Abram was zeer rijk aan vee, zilver en goud en hij ging" (imperfectum consecutivum)..." Om de in dit hoofdstuk beschreven ruzie en scheiding tussen Abraham en Lot te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk te weten dat Abram zeer veel vee bezat.16 Zo kan men ook Gen. 1:2 opvatten. Deze opmerking over de toestand van de aarde, namelijk dat zij woest en ledig was, etc, is noodzakelijk om te begrijpen waarom God het licht moest scheppen en scheiding moest aanbrengen tussen water en droge, etc.. Op grond van bovengenoemde argumenten ben ik dan ook van mening, dat men in Genesis 1:2 de werkwoordsvorm haja niet mag vertalen met "werd" of "is geworden". Het Hebreeuws zou dan van een andere werkwoordsvorm gebruik hebben gemaakt en wel van een imperfectum consecutivum. Gen. 1:2 geeft ons aanvullende informatie over wat er in Gen. 1:3 geschiedt: de eerste scheppingsdag. Zo vertalen al de oude vertalingen van het Oude Testament dit vers.

Men kan Gen.1:2 dus beter niet vertalen met "werd". Maar spreekt deze grammaticale analyse van Gen. 1:2 dan de restitutietheorie tegen? Hierin moeten we voorzichtig zijn. Als vers 2 verbonden moet worden met vers 3 en daar dus iets aanvullend over zegt, dan betekent dat niet dat er geen tijdsperiode kan zijn geweest tussen Gen. 1:1 en 1:2. Hooguit kan men zeggen dat de bijbeltekst daarover geen uitspraak doet, pro noch contra. Wel is het zo, dat als de tekst dit echt bedoeld zou hebben, men voor een andere werkwoordsvorm zou hebben gekozen. De vraag blijft natuurlijk wel staan hoe men de uitdrukking tohoe wabohoe moet vertalen.

Is tohoe wabohoe een chaos?
Één van de belangrijkste argumenten die de aanhangers van de restitutietheorie aanvoeren voor hun opvatting, dat de aarde na de schepping tot een chaos is geworden, wordt gevormd door de vertaling van de woorden tohoe wabohoe. Zij vatten namelijk deze woorden op als een aanduiding voor een complete chaos. Nu behoeft de Nederlandse uitdrukking "woest en ledig" niet primair te slaan op een chaos. Dat blijkt uit de nieuwste "Dikke van Dale". Deze geeft onder het trefwoord "woest" de volgende omschrijving: 1. Ledig, zonder plantengroei of onbebouwd: de aarde nu was woest en ledig (Gen. 1:2); woeste grond, niet in cultuur gebracht. 2. wild, verwilderd, onordelijk" De "dikke van Dale'' kiest in navolging van de Nederlandse bijbelvertalingen in Gen.1:2 voor de eerste betekenis van "woest". Daarentegen kiezen de aanhangers van de restitutietheorie voor de tweede interpretatie van woest, namelijk als iets dat onordelijk is. Het Nederlands brengt ons dus niet veel verder. Wat valt vanuit het Hebreeuws over deze woorden te zeggen?

De woordenboeken van het Bijbels Hebreeuws brengen ons evenmin veel verder. Zo geeft het "Bijbels Hebreeuws Nederlands Woordenboek" van E. Italie uit 1907 (herdruk 1994, de Haanboeken, Ede), in navolging van het gezaghebbende Duitstalige Hebreeuwse woordenboek van Gesenius als vertaling van tohoe “woestenij; woestheid; verwoesting" en van bohoe “ledigheid; eenzaamheid". De modernere woordenboeken van het Bijbels Hebreeuws leveren weinig nieuws op, of het moest zijn, dat zij tohoe met ledigheid vertalen en bohoe met woestenij, net andersom dus. Een probleem is dat we in het Hebreeuws geen woorden van dezelfde stam hebben. Kenmerk van de Semitische talen is namelijk, dat men van een woordstam verschillende woorden kan afleiden, waardoor we een idee krijgen wat zo'n woord betekent. Evenmin zijn in andere semitische talen parallellen voor de woorden tohoe wabohoe gevonden. In populaire studies wordt vaak beweerd dat zij verwant zijn aan woorden in het Babylonisch Assyrisch, maar dit is niet juist gebleken. Mogelijk is het woord tohoe verwant aan het Ugaritische woord thw dat woestijn betekent. Voor de vertaling van dit woord kunnen we daarom niet bij andere talen te rade gaan.

Het raadplegen van een Hebreeuwse concordantie leert ons dat het woord tohoe twintig keer in het Oude Testament voorkomt, waarvan drie keer in combinatie met bohoe, dat verder los niet voorkomt. Behalve in Gen. 1:2 komt het in combinatie alleen voor in Jes. 34:11 en Jer. 4:23. Los wordt tohoe meestal vertaald met "leegheid".

U. Cassuto, een lsraëlische geleerde heeft in zijn commentaar bij Gen. 1:2 opgemerkt dat de meeste commentatoren de fout maken dit woord tohoe apart te bestuderen. Naar zijn mening is dit methodisch niet juist. De uitdrukking tohoe wabohoe vormt een vaste uitdrukking en behoeft daarom niet vertaald te worden als de afzonderlijke woorden. Als voorbeeld van zo'n samengestelde uitdrukking, die tezamen iets anders betekenen als de afzonderlijke componenten, noemt hij het modern Hebreeuwse woord kolno'a. het is samengesteld uit de woorden kol, letterlijk stem en no'a letterlijk beweging. Maar tezamen is het het woord voor bioscoop! Dit zou je uit de afzonderlijke woorden niet zo gauw opmaken. Hij vat tohoe wabohoe op als een uitdrukking.17

De meeste vertalingen vertalen deze woorden als bijvoeglijke naamwoorden, maar gezien de woordconstructie ligt het meer voor de hand om aan zelfstandige naamwoorden te denken, dus bijv. niet woest en ledig, maar woestheid en ledigheid."

Laten we daarom de drie teksten Gen. 1:2, Jer. 4:23 en Jes. 34:11 eens nader bekijken. Wat kunnen we uit de context van Gen. 1:2 opmaken met betrekking tot de uitdrukking tohoe wabohoe? De aarde was bedekt met water, alles daarboven was als het ware bedekt met duisternis. Er waren geen levende wezens, geen planten of dieren. Er was sprake van een totale leegheid en verlatenheid. Vandaar dat ook velen hebben voorgesteld om tohoe wabohoe te vertalen met "leegheid" of "complete leegheid". De aarde was immers leeg, er waren geen planten, dieren en mensen. Deze moesten nog geschapen worden.

In Jer. 4:23 lezen wij: "Ik zag de aarde, en zie, zij was woest en ledig; ik zag naar de hemel, en zijn licht was er niet." Deze tekst geeft een beschrijving van hoe het land er uit zal zien nadat de vijanden uit het noorden er hebben huisgehouden. Er is dan geen mens meer over, alle vogels zijn weggevlogen (vers 25), het land is tot een woestenij geworden (vers 26, 27). Deze situatie zal te vergelijken zijn met de situatie van de eerste scheppingsdag. Het aspect van leegheid past dan ook goed binnen deze context. Het land is ontvolkt en zelfs de dieren en vogels zijn verdwenen. Nu is hier inderdaad sprake van een oordeel. Door de zonden van het volk en van haar leiders is het land door vijandelijke legers uit het noorden aangevallen, veroverd en verwoest. Maar het oordeel komt hierin tot uiting, dat het land, dat eertijds een dicht bevolkt land overvloeiende van melk en honing was, als het ware weer terug geplaatst is naar de situatie van voor de eerste scheppingsdag. Daarom mogen we op grond van deze tekst niet de conclusie trekken dat ook in Gen. 1:2 sprake is van een oordeel van God.

Evenzo verwijst Jes. 34:11, het gedeelte dat spreekt over het gericht van God over Edom, terug naar Gen. 1:2. "Pelikaan en roerdomp nemen het in bezit, uil en raaf huizen daar; Hij spant daarover het meetsnoer der woestheid en het paslood der ledigheid". Het vroeger zo dichtbevolkte gebied van Edom zal nu aan de wilde dieren ten prooi vallen, omdat er geen mensen zullen wonen. In het gericht van de HEERE zijn zij allen door het zwaard omgekomen. Vers 12 vervolgt met: "Van zijn edelen is er geen, die het koninkrijk uitroept, en geen zijner vorsten is er meer. In zijn burchten schieten dorens op, netels en distels in zijn vestingen; en het zal een verblijf voor de jakhalzen zijn, een hof voor de struisvogels." Ook hier is een duidelijk aspect van leegheid aan te wijzen: het land is onbewoond, er zijn geen inwoners meer, en daarom is het prijsgegeven aan de wilde dieren. Dat vormt het oordeel dat het land Edom zal lijken op de aarde voor de eerste scheppingsdag, toen er nog geen mensen waren.

Een andere tekst die de aanhangers van de restitutietheorie vaak aanhalen is Jes. 45:18. "Want zo zegt de HEERE, die de hemelen geschapen heeft – Hij is God – die de aarde geformeerd en haar gemaakt heeft, Hij heeft haar gegrondvest; niet tot een baaierd (tohoe) heeft Hij haar geschapen, maar ter bewoning heeft Hij haar geformeerd: Ik ben de HEERE en er is geen ander". Volgens hun blijkt hieruit dat God de wereld niet tot een chaos heeft geschapen, dus de situatie van Gen. 1:2 is niet oorspronkelijk, maar is zo geworden. Mijns inziens wordt hier vooral het contrast tussen "baaierd" (tohoe) en "ter bewoning" benadrukt. De HEERE, de enige Verlosser van Israël, de Schepper van hemel en aarde, wil dat Zijn volk naar Hem luistert, zich tot Hem bekeert, zodat zij zullen terugkeren uit de ballingschap en veilig zullen wonen in het land, dat Hij hen heeft gegeven.

Blijkbaar is tohoe hier het tegenovergestelde van iets dat bewoond is. Ook hier past het aspect van leegheid. God heeft immers de wereld geschapen opdat het vol leven zou zijn en bewoond zou worden door mensen en dieren. Men mag daarom op grond van Jer. 4:23 en Jes. 34:11, waar sprake is van een oordeel van God over resp. Juda en Edorn niet de conclusie trekken dat ook in Gen. 1:2 sprake is van een oordeel van God. Al deze teksten wijzen terug naar Gen. 1:2 en ze waarschuwen de toehoorders dat de situatie weer zal worden, zoals het ook voor de eerste scheppingsdag was, namelijk onbevolkt en leeg. Het oordeel is juist dat de klok teruggedraaid zal worden. In Gen. 1:2 zelf is echter geen sprake van een oordeel, maar van een begintoestand. Een vertaling "chaos" in Gen. 1:2 en andere teksten is mijns inziens dan ook niet goed gekozen. Het woord "chaos" heeft in onze taal een negatieve bijklank, die we in de bijbeltekst niet vinden. Het woord chaos zelf is van Griekse oorsprong en staat in tegenstelling tot kosmos, de geordende wereld. Daarentegen hebben de Hebreeuwse woorden de connotatie van leegheid en onbewoond zijn. Het is nog maar de vraag of in het oudtestamentische denken eenzelfde inhoud geeft aan het woord chaos, zoals de Grieken dat doen.

Hoe moeten we ons dan de situatie van Gen. 1:2 voorstellen? U. Cassuto geeft een mooie beschrijving van dit vers: "Net zoals de pottenbakker, wanneer hij een mooie vaas wit maken, eerst een klomp klei pakt en het op een pottenbakkerswiel plaatst om het te kneden, zoals hij het wil, zo maakte de Schepper eerst voor zich zelf het ruwe materiaal van het universum om het daarna te ordenen en leven te geven. Omdat alles nog niet gevormd was, lagen de zwaarste materialen op de bodem, met het water als het lichtste er boven op. En deze situatie wordt tohoe wabohoe genoemd. Er is dus geen sprake van chaos of wanorde in de negatieve zin des woords, maar alleen van een onbewoonde, nog niet geordende situatie." Hoe zouden we tohoe wabohoe dan kunnen vertalen? Sommige geleerden denken dat bohoe een versterking vormt van tohoe. Je zou het dan kunnen omschrijven als een uiterste leegheid. Toen God in vers drie met scheppen begon, was de aarde in een complete staat van verlatenheid en eenzaamheid.

Kan een dag ook een tijdperk zijn?
Er zijn in de loop van de tijd veel theorieën ontwikkeld die trachten het bijbelse scheppingsverhaal met de evolutieleer te harmoniseren. Sommigen baseren zich hierbij op de vertaling van het Hebreeuwse woord jom. Gewoonlijk wordt dit woord met "dag" vertaald, maar in Gen. 1 zou het dan met "tijdperk" vertaald moeten worden. De zogenaamde concordistische opvatting (Day Age Theory) poneert dat de dagen van Genesis tijdperken van lange duur zijn geweest, die overeenkomen met de geologische tijdperken.18 Een variant hierop is de zogenaamde interperiodistische opvatting (Pictorial Day Theory). Deze gaat er wel van uit dat een jom een tijdvak van vier en twintig uur is, maar de dagen van de schepping zijn echter niet aaneensluitend, maar van elkaar gescheiden door perioden van lange duur. De zes dagen van de schepping zijn niet de dagen van de scheppingsarbeid, maar van de scheppingsopenbaring.19 Aan bovengenoemde theorieën verwant is de zogenaamde kaderopvatting (Framework Hypothesis).20 Volgens deze opvatting biedt Genesis 1 slechts een beschrijving van de scheppingswerken die volgens een bepaalde kunstmatige orde over zes dagen worden verdeeld. Of dit de juiste volgorde van de schepping is, is niet van belang. Evenmin is het van belang hoe lang de dagen van Gen. 1 hebben geduurd.

Omdat deze theorieën zijn gebaseerd op de vertaling van het woord jom, wil ik hieronder nagaan of dit vanuit taalkundig oogpunt wel mogelijk is. Kan het woord voor dag in Gen. 1 ook vertaald worden met "tijdperk". Gaat het hier om een dag, anders dan een dag van vierentwintig uur? Één van de moderne verdedigers van de opvatting dat jom met tijdperk vertaald moet worden, is een bekende Amerikaanse evangelische oudtestamenticus, Gl L. Archer in zijn inleiding op het Oude Testament.21 Volgens hem zijn er drie verschillende opvattingen mogelijk:

1) Het Hebreeuwse woord jom geeft een letterlijke dag van 24 uur aan: de schepping (of herschepping) heeft in zes dagen plaatsgevonden. Merkwaardigerwijs verbindt hij deze theorie aan de restitutietheorie, die hij overigens afwijst.

2) Het woord jom geeft een openbaringsdag weer. Mozes zou dan in een visioen, gedurende zes dagen hebben gezien hoe God de hemel en de aarde heeft geschapen. Zoals Archer zelf al opmerkt, is er weinig in de tekst van Genesis, dat hiervoor steun biedt.

3) Het woord jom betekent niet dag, maar tijdperk of stadium. De zes scheppingsdagen zijn dan ook scheppingstijdperken geweest.

Archer hangt de derde theorie aan. Het is volgens hem de enige opvatting die min of meer In harmonie is met hetgeen de geologie en evolutietheorie ons leert. Zijn bezwaren tegen de opvatting van jom als letterlijke dag zijn tweeledig: In Gen. 2:4 staat letterlijk: "Dit is de geschiedenis van de hemel en de aarde in hun geschapen worden, op de dag (jom) dat zij gemaakt werden". Het woord jom slaat in dit vers op de hele schepping in zes dagen en niet op één dag. Ten tweede staat er in Gen. 1:27 dat op de zesde dag man en vrouw werden geschapen. Uit Gen. 2 blijkt echter duidelijk dat tussen het scheppen van Adam en de schepping van Eva meer dan één dag moet zijn geweest. Immers hoe was het mogelijk dat binnen een dag of waarschijnlijk zelfs in enkele uren Adam niet alleen in staat was de hof van Eden te bewerken, maar ook alle dieren van een naam te voorzien en op te merken dat hij eenzaam was. Daarom moet de zesde dag, aldus Archer, wel langer hebben geduurd dan vier en twintig uur. Als dat zo is, kunnen de andere dagen ook wel langer dan vier en twintig uur hebben geduurd. Heeft Archer hierin gelijk? Men behoeft hiervoor slechts de gezaghebbende woordenboeken van het Bijbels Hebreeuws te raadplegen. In één blik ziet men dat het woord jom, losstaand en niet verbonden met een voorzetsel, in alle gevallen "dag", in de gewone betekenis van het woord, betekent. Duidelijke teksten zijn onder andere Gen. 8:22 en 29:7, waar "dag" wordt gebruikt als tegenstelling tot "nacht". Wanneer jom echter met een voorzetsel, zoals bijvoorbeeld be (in, op) wordt verbonden, dan kan wel vertaald worden met "ten tijde van" of "toen" in plaats van "op de dag (dat)". Dit is echter een vaste uitdrukking, zoals we ook in het Nederlands kunnen zeggen "ten dage van" met de betekenis van "ten tijde van". In Gen. 2:4 wordt jom gebruikt in samenstelling met be en mag om die reden vertaald worden met "toen". Deze tekst mag daarom niet gebruikt worden als bewijs voor een vertaling van jom als "tijdperk". Dat het om letterlijke dagen gaat, blijkt wel uit de uitdrukking "en het was avond, en het was morgen...", en uit het feit dat op de vierde dag zon, maan en sterren werden geschapen. Hoelang zo'n dag precies heeft geduurd, valt natuurlijk niet meer na te gaan. Wij weten niet of de tijdsduur van de draaiing van de aarde ten tijde van de schepping verschilde van die heden ten dage. Maar daaruit mag niet de conclusie worden getrokken dat de duur van zo'n dag dan wel gelijk aan die van een tijdperk moet zijn geweest. Daarom worden bovengenoemde theorieën, hoe aantrekkelijk het ook mag zijn om de zo de evolutieleer met het bijbelse scheppingsverhaal te verbinden, niet gesteund door onze kennis van het Hebreeuws.22

Referaat van prof. P.A. Siebesma op de studiedag schepping / evolutie, georganiseerd door het Reformatorisch Dagblad in haar gebouw te Apeldoorn, op zaterdag 8 oktober 2005</>





--------------------------------------------------------------------------------


1 Deze studie is een bewerking van een artikel 'Enkele grammaticale opmerkingen bij de uitleg van Gen. 1: 1 5', dat is opgenomen in de Handleiding bij de studie van het Bijbels Hebreeuws, Barnevetd 1991, p. 57 84, het collegedictaat dat ik gebruik bij mijn onderwijs in Bijbels Hebreeuws. Delen van dit artikel zijn in bewerkte vorm eveneens als artikel verschenen in het tijdschrift Profetisch Perspectief jrg. 1 nr. 1, p. 43 44 en nr. 3, p. 41 42.

2 A New Translation of the Holy Scriptures, according to the Masoretic text, the Torah, The Jewish Publication Society of America, Philadelphia, 1962. Ook de Leidse Vertaling vertaalt zo: 'Toen God een aanvang maakte met de schepping van hemel en aarde – de aarde was .... – sprak God", evenals de New American Bible, 1971

3 Chaim Pearl, Rashi, London 1988, m.n. p.91vv.

4 A.S. Onderwijzer, Nederlandsche Vertaling van den Pentateuch benevens ene Nederlandsche verklarende vertaling van Rashie's Pentateuch commentaar, Amsterdam 1895, herdruk 1975, deel 1, p. 2v.

5 Zie b.v. J.P. Lettinga, Grammatica van het Bijbels Hebreeuws, Leiden 1976, &25a

fn6.In de Hebreeuwse bijbeltekst staat namelijk onder dit woord een zogenaamde Tipha of Tarha, een teken dat aangeeft dat het om een zelfstandig woord gaat, dat niet verbonden kan worden met andere woorden.

7 A. Heidel, The Babylonian Genesis, Chicago, 1950, p.93

8 Een andere bekende joodse exegeet Abraham Ibn Ezra (1089 1164), geboren in Toledo, Spanje vat ook Gen. 1:2 op als een hoofdzin. Er zijn maar weinig vertalingen die hem hierin zijn nagevolgd, zie o.a. de vertaling van Robert Young, The Holy Bible, consisting of the Old and New Covenants, translated according to the Letter and Idioms of the Original Languages, New York 1911 en de New English Bible (1972)

9 Zie voor een verdediging van deze theorie o.a.: A.C. Custance, Time and Eternity and other Biblical Studies, Vol. VI: The Doorway Paper, Grand Rapids 1977, p. 76 118; K.A. Den Breejen, Schepping, val en vloed, Franeker, 1970, p. 40 48; W.J. Ouweneel, Kanttekeningen bij Genesis één, Uit het Woord der Waarheid, Winschoten 1974, p. 34vlgg.

10 C. S. L. Lewis, The Problem of Pain, London 1975, p. 121 123.

11 Zie voor een bestrijding op theologische gronden: B.K. Waltke, ‘The Creation Account in Genesis 1:1 3' in Bibliotheca Sacra 132 (1975), 25 36, 136 144, 216 228, 237 341; 133 (1976), 28 41.

12 Zie b.v. F.C. Fensham, ‘The use of the suffix conjugation and the praefix conjugation in a few old hebrew poems', JNSL IX, 1978, p.9 18. Zie voor een uitgebreid literatuuroverzicht: P.A. Siebesma, The function of the nif'al in Biblical Hebrew, Assen 1991, p. 173v.

13 Zie b.v. J.P. Lettinga, Grammatica van het Bijbels Hebreeuws, Leiden 1976, &42d; W. Schneider, Grammatik des biblischen Hebräisch, 5, München 1982, p. 182vv.

14 M. F. Unger, 'Rethinking the Genesis Account of Creation', in Bibliotheca Sacra 115 (1958), 27 353 vat op grond van theologische argumenten vers 2 wel op als omstandigheidszin bij vers 1

15 A. Heidel, The Babylonian Genesis, Chicago, 1950, p.91v.

16 Andere voorbeelden zijn Gen. 31:19, 31:34; 37:3; 48:10; Ex.3:1; Num. 32:1; Ri. 11:1; 1Sam. 3:1; 9:15; 28:3; 2Kon.5:1. Zie verder B. Jongeling, 'Some Remarks on the Beginning on Genesis 1, 2', Folia Orientalia XXI, 1980, p.27 32

17 U. Cassuto, A Commentary on the Book of Genesis, Jerusalem 1961, p. 19,20

18 zie K.A. Den Breejen, Schepping, val en vloed, Franeker 1970, p.10, 15, 48 64. Deze opvatting is al heel oud en vinden we reeds bij Augustinus (De Civitate Dei, 11, 6 7)

19 cf. K.A. Den Breejen, a.w. onder noot 38. Aanhangers van deze theorie waren onder andere F. Bettex, Modern Science and Christianity, London 1903 en P.J. Wiseman, Clues to Creation in Genesis, London 1977, zie onder andere p. 203 207

20 cf. K.A. Den Breejen, a.w. onder noot 38. Aanhangers van deze theorie waren onder andere A. Noordtzij, Gods woord en der eeuwen getuigenis, Kampen 1931, p.105 142 en N.H. Ridderbos, Is there a conflict between Genesis 1 and Natural Science?, Grand Rapids 1957. Zie voor een bestrijding van deze opvatting: E. Y. Young, Genesis 1, Groningen 1971, p. 26, noot 7.

21 L. Archer, A Survey of Old Testament Introduction, Chicago, 1985, p. 189 194

22 Zoals bijv. W. Gesenius, Hebräisches und Aramäisches Handwörterbuch über das Alte Testament, 17e Aufl., L, Berlin (1915) 1962;
Brown Driver Briggs Gesenius, A Hebrew and English Lexicon of the Old Testament, based on the Lexicon of W. Gesenius, Oxford 2e druk (1951) 1972;
L. Koehler en W. Baumgartner, Lexicon in veteris testamenti libros, Leiden 1985
Hebräisches und Aramäisches Lexicon zum Alten Testament, 3. Aufl., neubearbeitet vo W. Baumgartner, enz.

Gebruikersavatar
Wullimpie
Moderator
Berichten: 1706
Lid geworden op: 13 aug 2005 13:29
Locatie: Goeree Overflakkee
Contacteer:

Berichtdoor Wullimpie » 07 nov 2007 18:06

Wordt dit weer zo'n eindeloze discussie waarin iedereen denkt gelijk te hebben??
Niet eens met een [MODBREAK]? PB de moderator, en vervuil niet het topic!!

Gebruikersavatar
Russell
Mineur
Mineur
Berichten: 232
Lid geworden op: 28 sep 2007 12:51

Re: 'Gap theory' oplossing voor theologische problemen?

Berichtdoor Russell » 07 nov 2007 18:22

reform schreef:Is de 'Gap theory' de oplossing voor theologische problemen?

Ik dacht dat theologen al een oplossing voor problemen hadden namelijk: de bijbel is gods woord en dus per definitie consistent en waar. Als dit niet zo lijkt, ligt dat aan ons onvermogen het te begrijpen en is er ongetwijfeld een nog-niet-gevonden oplossing. Zo niet, dan voegt dat juist weer iets toe aan het mysterie en vormt daarmee een bewijs dat wij mensen het goddelijke neit kunnen begrijpen.
"Weinig wetenschap verwijdert van God, veel wetenschap brengt tot Hem terug." (Francis Bacon)

Gebruikersavatar
Cicero
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3397
Lid geworden op: 01 okt 2004 14:06
Locatie: Holland

Berichtdoor Cicero » 07 nov 2007 18:23

@ Willempie: Nee, ik denk dat Siebesma hier een duidelijk punt maakt.

@Rusell: dat zijn dan wel heel erg weinig theologen die ook nog eens niet serieus worden genomen behalve door hun volgelingen.

Gebruikersavatar
Russell
Mineur
Mineur
Berichten: 232
Lid geworden op: 28 sep 2007 12:51

Berichtdoor Russell » 07 nov 2007 18:36

Cicero schreef:@Rusell: dat zijn dan wel heel erg weinig theologen die ook nog eens niet serieus worden genomen behalve door hun volgelingen.

Oja, ik was even vergeten dat de meeste theologen een stuk vrijzinniger zijn dan de meeste christenen.
"Weinig wetenschap verwijdert van God, veel wetenschap brengt tot Hem terug." (Francis Bacon)

Gebruikersavatar
reform
Moderator
Berichten: 1316
Lid geworden op: 27 jul 2003 17:58
Locatie: Col de Sarenne (alt. 1999 mt)

Berichtdoor reform » 07 nov 2007 20:22

Volgens mij is een goede weergave van genesis 1:1-2 de volgende.

Nadat God in het begin de hemel en de aarde geschapen had, maar de aarde woest en ledig geworden was en duisternis nog boven de diepzee lag en de geest van God zweefde over de wateren, sprak God er zij licht.

Naar mijn mening is deze vertaling, waarin de paratactische constructie van genesis 1:1 en 1:2 in het Nederlands wordt weergegeven door een temporele bijzijn, volledig in de geest van Siebesma. In de NV van Markus 15:25 wordt de aan het Aramees ontleende paratactische constructie met ‘kai’ ook in het Nederlands weergegeven met een temporele bijzin.De vertelling begint dan, zoals uit het betoog van Siebesma volgt, pas bij genesis 1:3, waar het eerste imperfectum consecutivum staat; de twee eerste verzen zijn dus een inleidende paragrafen. Je behoeft dan ook niet hayeta te vertalen met ‘werd’, wat volgens mij inderdaad niet kan en je doet recht aan het verschil tussen een verbale zin en een nominale zin. De verbale zin met hayeta wil tot uitdrukking brengen dat de toestand van woestheid en ledigheid in het verleden is ontstaan en de twee nominale zinnen geven uitdrukking aan het feit dat de slechte toestand bij het begin van de eerste dag van Genesis 1 nog bestond. Dat de toestand van tahoe wabohoe ongunstig is, blijkt uit Jeremia 3:24 en Jesaja 34:11. Als de toestand tohoe wabohoe in Genesis 1:2a ineens neutraal zou moeten worden geïnterpreteerd, zou de opvatting van Wellhausen dat er in Gen 1:1 tot 2:3 sprake is van een modern taalgebruik juist kunnen zijn. Je kunt dan ook gaan verdedigen dat dit schriftgedeelte is geschreven door zogenaamde priestercodexschrijver die belangrijk later leefde dan de in de tijd van Jeremia levende Deutronomist.
Overigens moet de vertaling van een bijbeltekst niet worden gebaseerd op waarschijnlijkheidsgronden, maar op innerlijke consistentie. Met andere woorden een vertaling die op grammaticale gronden niet de meest waarschijnlijke is, kan om contextuele gronden wel de juiste zijn.

Overigens baseer ik de gap theory uiteraard niet alleen op genesis 1:2, maar ook op teksten als Job 9:13, 26:12-13, 38:7 en psalm 89:11. Het is belangrijk om ook die teksten bij de behandeling van de ‘gap theory’ onder de loep te noemen. Dat prof. Siebesma niet. De traditioneel orthodoxe opvattingen dwingen tot aannames die wellicht wetenschappelijk onverdedigbaar zijn. Bij de Gap theory is de historische juistheid van de bijbel en modern wetenschappelijk onderzoek goed te combineren.

CaptainCaveman

Berichtdoor CaptainCaveman » 07 nov 2007 23:58

Reform; die gap zou kunnen kloppen.

Zoals ik al eerder ergens aanhaalde; in Gen. 1 staat in de Nederlandse vertaling; [...]en de aarde was woest en ledig.[...] In het Hebreeuws echter kunnen we dit werkwoord ook vertalen als zijnde [i]wérd ledig. En dat geeft ruimte voor een tijdsbestek.

Verder vind ik de theorie 'Genesis 1 heeft een ander scheppingsverhaal dan 2' niet kloppen. Er wordt zeer uitdrukkelijk in vers Gen 2:1 gezegd; Alzo zijn volbracht de hemel en de aarde, en al hun heir.

Jort; je geeft dan wel heel leuk een tekst weer waarin gezegd wordt;

Als christen geloof ik dat de Heilige Schrift door God is geïnspireerd en daarom volledig betrouwbaar is. Ook de eerste verzen van Genesis maken deel uit van de Bijbel. Het is mijn wens dat deze studie mag bijdragen tot een beter verstaan van Gods Woord.

Alsof een 'aanhanger' van de gap theory dat niet zou kunnen... Kom op zeg. Nee, vooral de Bijbel blind lezen, en vóóral niet kijken naar hetgeen de hedendaagse wereld ons vertelt, dát is de juiste insteek!

Gebruikersavatar
Cicero
Kolonel
Kolonel
Berichten: 3397
Lid geworden op: 01 okt 2004 14:06
Locatie: Holland

Berichtdoor Cicero » 08 nov 2007 13:16

Hahaha laat me niet lachen reform. Je maakt er weer een potje van.

Overigens moet de vertaling van een bijbeltekst niet worden gebaseerd op waarschijnlijkheidsgronden, maar op innerlijke consistentie. Met andere woorden een vertaling die op grammaticale gronden niet de meest waarschijnlijke is, kan om contextuele gronden wel de juiste zijn.

Kostelijk, kostelijk.

Aangezien ik van mening ben dat Siebesma op dit punt gelijk heeft (nl. dat de vertelling in Gen. 1:1 begint (perfectum) en in Gen. 1:3 wordt voortgezet (narrativum) en Gen. 1:2 aanvullende informatie biedt over de omstandigheid bij Gen. 1:1 of 3 en dat daarom een vertaling met 'worden' of 'is geworden' niet juist is) lijkt het mij weinig zinvol om verder te discussiëren als deze opvatting niet gedeeld wordt.

Gebruikersavatar
kirdneh
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1337
Lid geworden op: 24 apr 2007 20:36

Berichtdoor kirdneh » 08 nov 2007 18:35

Kleine opmerking,

Als je stelt dat de gap theorie waar is , was er dan zonde voor de zondeval?
En nog een opmerking,

Waar kun je dat in de bijbel lezen?
'Diegene die in evolutie geloven doen dat alleen om hun geweten te sussen'.

Gebruikersavatar
kirdneh
Kapitein
Kapitein
Berichten: 1337
Lid geworden op: 24 apr 2007 20:36

Berichtdoor kirdneh » 08 nov 2007 18:46

De Bijbel leert ons duidelijk dat de dood een gevolg is van de rebellie van Satan en de zonde van Adam, en niet iets dat God schiep in een tijdsperiode waarvan de "gap theoretici" geloven dat deze bestond tussen Genesis 1:1 and 1:2. Chaulmers onderwees dat de rebellie van Satan en zijn demonen plaatsvond voordat Adam was geschapen (een "pre-adamitische" rebellie). Maar Satan's rebellie en de uiteindelijke plaatsing ervan in Eden wordt feitelijk in verschillende boeken van de Bijbel besproken, waaronder Ezechiël: "Je leefde in Eden, in de tuin van God, en je was bekleed met een keur van edelstenen: met robijn, topaas en aquamarijn, met turkoois, onyx en jaspis, met saffier, granaat en smaragd, gevat in gouden zettingen. Op de dag dat je geschapen werd lagen ze klaar. Je was een cherub, je vleugels beschermend uitgespreid, je was door mij neergezet op de heilige berg van God, waar je wandelde tussen vurige stenen. Je was onberispelijk in alles wat je deed, vanaf de dag dat je was geschapen tot het moment dat het kwaad vat op je kreeg." (Ezechiël 28:13-15).

Om te geloven dat een opstandige Satan voor "dag zes" op aarde was is in directe tegenstelling tot het volgende geschrift: "God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. Het werd avond en het werd morgen. De zesde dag." (Genesis 1:31). Als God alles bekeek na de zesde dag en alles was "zeer goed", hoe kan Lucifer dan in opstand zijn gekomen in verzen één en twee? Dat is gewoonweg onmogelijk omdat de geschriften met zichzelf in conflict zouden zijn, en dat is een tegenstelling in de interpretatie. Iets zou niet "zeer goed" zijn als de zonde reeds in de Hof aanwezig was en Lucifer zijn opstand tegen God al was begonnen. Het concept van een pre-adamitische rebellie lijkt nogal vlot uit elkaar te vallen wanneer alle geschriften die te maken hebben met de val van Lucifer nader worden onderzocht. Omdat er geen pre-adamitische rebellie zou hebben kunnen plaatsvinden, kunnen Satan's daden dus niet een verklaring zijn voor het langdurige spektakel van dood en verderf in de wereld gedurende de geologische tijdperken die er aan vooraf gingen. Dan zou God dus verantwoordelijk moeten zijn voor de dood en het lijden in de pre-adamitische wereld, maar dat is onmogelijk.
'Diegene die in evolutie geloven doen dat alleen om hun geweten te sussen'.

Gebruikersavatar
reform
Moderator
Berichten: 1316
Lid geworden op: 27 jul 2003 17:58
Locatie: Col de Sarenne (alt. 1999 mt)

Berichtdoor reform » 08 nov 2007 21:22

Cicero schreef:Hahaha laat me niet lachen reform. Je maakt er weer een potje van.

Overigens moet de vertaling van een bijbeltekst niet worden gebaseerd op waarschijnlijkheidsgronden, maar op innerlijke consistentie. Met andere woorden een vertaling die op grammaticale gronden niet de meest waarschijnlijke is, kan om contextuele gronden wel de juiste zijn.

Kostelijk, kostelijk.

Aangezien ik van mening ben dat Siebesma op dit punt gelijk heeft (nl. dat de vertelling in Gen. 1:1 begint (perfectum) en in Gen. 1:3 wordt voortgezet (narrativum) en Gen. 1:2 aanvullende informatie biedt over de omstandigheid bij Gen. 1:1 of 3 en dat daarom een vertaling met 'worden' of 'is geworden' niet juist is) lijkt het mij weinig zinvol om verder te discussiëren als deze opvatting niet gedeeld wordt.


Het is nog niet echt aan jou besteed om een serieuze bijdrage te leveren in dit topic. Jammer is dat. Maar goed ik ben niet beroerd om er wel serieus op in te gaan. Laat ik voorop stellen dat ik de taalkundige beschouwingen van Siebesma niet weerleg. Ik stel alleen een andere vertaling voor, die mijn inziens ook kan kloppen (er zijn immers meerdere vertalingen mogelijk). Aangezien ik mijn uitleg beter vind passen in de bijbel, geef ik die exegese de voorkeur. Overigens is die exegese grotendeels gebaseerd op prof. dr Ouweneel en wat toevoegingen van mijn vader. Dus dat er een potje van wordt gemaakt, slaat natuurlijk nergens op. Maar goed waarschijnlijk snap je niet zo goed wat ik echt bedoel...dus laat ik het duidelijk nog een keer stapsgewijs voor je uitleggen.

In den beginne schiep God den hemel en de aarde = eerste verbale zin met een perfectum
De aarde nu was woest en ledig = een 2e verbale zin met een perfectum
en duisternis was op den afgrond = eerste nominale zin
en de Geest Gods zweefde op de wateren = 2e nominale zin.

Na deze openingsverzen begint de eigenlijke vertelling met de normale verteltijd. De imperfectum consecutivum. Wat jij doet is het gelijkstellen van een verbale zin met haya aan een nominale zin. In een taal betekent de de ene constructie per definitie iets anders dan de andere constructie; als het verschil in betekenis niet meer wordt gevoeld, verdwijnt er een constructie (blijkbaar zie je dat geen eens in). In een juridisch, geïnspireerd schrift kun je helemaal niet aannemen dat de ene constructie hetzelfde is als de andere constructie.
Genesis 1:1 is een normale VSO (verbum, subject, object). Genesis 1:2a heeft een afwijkende zinsbouw SVO (subject, verbum, onbject). Wat jij zegt is omdat de volgorde is SVO en het werkwoord haya is het een nominale zin, waarin haya alleen als een koppelwoord functioneert. Je ziet voorbij (daar ben je overigens goed in) dat je die zin ook kunt zien als een verbale zin met de nadruk op het subject = de aarde. Als je nadruk wilt leggen op een bepaald zinsdeel is het niet ongebruikelijk om die aan het begin van het zinsdeel te plaatsen. Waarom wordt er nadruk gelegd op aarde. De aarde was in de toestand van toehoe wabohoe geraakt, maar de hemel niet.

Waarom is de inleidende paragraaf van genesis 1 op deze manier geconstrueerd. De schrijver wil zeggen dat toen God de woorden er zij licht uitsprak de hemel en de aarde in een goede toestand geschapen waren, maar de aarde tot een tohoe wabahoe verworden was. Deze zaken betreffen dus gebeurtenissen uit het verleden. Daarom wordt de perfectum gebruikt. Voort wil hij zeggen dat het op het moment van spreken van God duister was, maar dat de Geest van God over de water zweefde. Hiermee worden de omstandigheden weergegeven die op dat moment golden. Het is dus een beschrijving van het heden van Genesis 1:3. Daarom worden er nominale zinnnen gebruikt. In Genesis 1:3 begint derhalve de eigenlijke vertelling over de eerste week van de bijbel.
Een dergelijk systeem vind je ook in Genesis 3:20 zij het in omgekeerde volgorde. Dus eerst imperfectum en dan perfectum. Adam noemde zijn vrouw Eva, omdat zij de moeder van alle levenden is geworden. Het woord ‘noemde’ staat in het imperfectum, omdat het hier de normale vertelling betreft. Het woord ‘hayeta’ = is geworden is perfectum, omdat het een gebeurtenis betreft die op het moment van genesis 3 geen werkelijkheid was geworden. Eva is pas moeder geworden nadat Adam en Eva uit het paradijs zijn verjaagd (gen 3:24, zie ook gen 4:1 en volgende). De volgorde is dus omgekeerd, omdat in de bijzin gebeurtenissen in de toekomst worden geschreven.


Kort concluderend op dit stukje kan je sowieso nooit met 100% zekerheid zeggen dat gen 1:2a een pure toestandszin is. Een 100% zekerheid is op basis van de wetenschappelijke methode al sowieso niet mogelijk. Volgens je soulmate Karl Popper en met name omdat diverse eminente geleerde (o.a Leidse hoogleraar prof. Hoftijzer) het Hebreeuwse tempussysteem enigmatisch vinden. Stel dat de schrijver nadruk wilde leggen op aarde ...dan valt je redenatie als een kaartenhuis in elkaar. Als je het niet met 100% zekerheid kan zeggen, is het nogal vreemd om te gaan beweren dat er geen gap is. Gezien andere schriftgegevens en de huidige wetenschap lijkt mij die gap zeer aannemelijk. Daar ben je nog niet op ingegaan. Je bijdragen komen niet veel verder dan dat je het er niet mee eens bent. Waarom die exegese niet klopt, weet jij eigenlijk nooit exact aan te geven. Bij jou komt het er altijd een beetje op neer 'ik ben het eens met de mainstream 'vrijzinnige' theologen dus wat jij zegt klopt niet'. Van iemand die Grieks studeert zou je toch ook mogen verwachten dat hij uitlegt waarom een andere exegese niet klopt. Dat is blijkbaar niet aan jou besteed.

Het is op zich ook wel logisch dat je geen voorstander bent van die gap-theorie dan valt je figuurlijke interpretatie van een groot deel van Genesis in duigen.
Laatst gewijzigd door reform op 09 nov 2007 10:15, 2 keer totaal gewijzigd.


Terug naar “[Religie] - Open forum”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten