Berichtdoor Marnix » 13 feb 2015 11:22
Het leuke van Cask Strength is dat je het zelf kan bepalen, waarmee je meer kanten op kan met de whisky. Je hoeft cask strength-whisky niet te verdunnen. Het verschilt per whisky, hoe scherp is het puur... het kan aan je bui liggen, het weer, wat je er bij eet. Cask Strength kan vanwege het hoge alcoholpercentage in het begin wat scherp zijn maar vaak merk je dat na een paar slokken je daar aan gewend bent en de smaken wel goed gaat proeven. En verder kan je er mee spelen. Je kan twee delen whisky met 1 deel water mengen, bij een cask strength whisky van 60% kom je dan op 40% uit. Leuk want 70 cl whisky wordt dan opeens 105 cl. Maar je kan er ook de helft water bij doen zodat je op 50% komt, of nog wat meer of minder... en zo wordt de whisky iedere keer weer wat anders, proef je nieuwe dingen etc. Ik drink hem altijd eerst puur, een klein beetje. Dan weet ik hoe dat smaakt, of het erg scherp is enz. En dan ga je een beetje varieren met de hoeveelheid water tot wat je het lekkerst vindt... en dat kan weer per keer verschillen.
Kortom als je iedere keer dezelfde whisky hoef je geen cask strength te kopen. Dan kan je net zo goed een tot 40-46 procent teruggebrachte whisky kopen. Maar als je het leuk vind om te experimenteren en de ene keer hem wat sterker wil en de andere keer wat minder kan je er wel meer kanten mee op.
“God cannot give us a happiness and peace apart from Himself, because it is not there. There is no such thing.”
― C.S. Lewis”